Ignjatije Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 U vezi TE....Prema mom mišljenju,mora se izabrati - ili Božja riječ ili naturalistička hipoteza. Послушај ова два предавања (макар једно) па нам јави какви су ти утисци.. https://www.pouke.org/forum/topic/21629-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%83%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%9A%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B5/#entry721465 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
distancirana Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Svi spasitelji su ginuli spasavajuci,tako da je Sizifov posao,objasniti doticnoj osobi,kako se Biblija tumaci...Vidi se,da je ucenik Miroljuba Petrovica,pa neka na njegovom forumu elaborira ovu temu,ako ga pre toga ne banuje,pre i nego sto nesto pita hahaha "Kao što svako može da vam kaže, nisam baš dobar čovek. Ne znam pravu reč. .....Ne volim glatko izbrijane momke sa kravatom i dobrim poslićem. Volim očajnike, ljude razbijenih zuba, razbijenog duha i razbijene sudbine. Takvi me interesuju..... Mogu da se opustim s klošarima, jer sam i sam klošar. Ne volim zakone, morale, religije, pravila. Ne volim da me oblikuje društvo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сања Николић Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Текст на овом линку, по мом мишљењу, прикладано и сажето даје одговоре у вези ове теме. http://www.eparhijaniska.rs/%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%99%D0%B5/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1907-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%99%D0%B5,-%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC-%D0%B8-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Gospođice,ovdje nije stvar u tome kako se Biblija tumači nego kako je moguće da neko prihvata nedokazanu hipotezu kao nauku i još tvrdi kako je Biblija u skladu sa njom. Resistance is futile је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Takav način izražavanja (kao i fraze: na kraj sveta, četiri strane sveta i slično) i potiče iz Biblije... zato što su ljudi zaista mislili da je tako... Da ti vjerujemo na riječ. lol Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Gospođice,ovdje nije stvar u tome kako se Biblija tumači nego kako jemoguće da neko prihvata nedokazanu hipotezu kao nauku i još tvrdi kakoje Biblija u skladu sa njom. :Послушај ово. Користиће ти доста https://www.pouke.org/forum/topic/24078-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%99%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/page-14#entry798523 Ко каже да Библија мора бити у складу са научним хипотезама ?. Од кога си то чуо ? То није циљ нити предмет Библије. Схвати, Библија се тиме не бави. А пошто се не бави науком не може се користити ни у доказивању ни у побијању науке. Циљ Библије је спасење човека и творевине од проблема смрти кроз Исуса Христоса. Стари Завет је био само прирпрема за Нови, а Нови припрема за Други славни долазак Господњи. Науком се уопште не бави, јер нас наука не може спасити од проблема смрти. Ово ти пише @Игњатије, бивши креационста (протестанстантског буквалистичког типа ). Јефимија Крунић, Сања Николић, Анастасија and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Јес да ме нико не пита, ал да изложим и ја моје виђење ове и сличних тема. 1. Бог је, иако се открио људима, остао сакривен од нас. Просто, ми га не видимо. Ми верујемо, јер смо тако изабрали. Јер смо добили Понуду*. Неком се понуда свиди и хоће да је прихвати, неко се против те понуде побуни, неко је игнорише. Свако може да изабере. А то је кључна реч: избор. Бог би могао да се открије у свој сили, слави и лепоти и тада не само да не би било неверника, него би човек остао вечно ужаснут, полуотворених уста и широм отворених очију пуних суза. Постао би свестан Воље која Речју разбија и спаја атоме, и да најмањи титрај те Воље може да сабије целу васиону у честицу. Човеков ум би био преплављен мислима које не могу да стану у њега, од којих не може да дође себи. Тада не бисмо имали избора. "All shall love me, and despair", што би рекла Галадријела. Само тад не би било говора о љубави, које нема без слободе да ту љубав одбацимо. 2. Данас наука види даље од очију. Откривамо крајеве галаксије које никад нико није видео, само на основу прорачуна. На пример, присуство планете Плутон је прво откривено на папиру, из једначина. Затим је требало само погледати тамо где једначине показују. 3. Ако се Бог сакрио од наших очију, зашто би нам се онда показао у науци која види даље од очију? Он се сакрио и од наших микроскопа и од телескопа. Јер свеједно је видели га ми голим оком, кроз микроскоп, телескоп или кроз система једначина. Штавише, још пре ће се сакрити од горде науке. * Још мало о Понуди која се може одбити. Да нема те понуде, знам да бих уништио свој и животе најближих. Уништио бих све што ме радује, све што волим, све што је лепо у мом животу. Наравно да Бог не нуди само обећања, он даје и да предокусимо Царство Небеско. Он ми даје да се искрено радујем мојим ближњима снагом коју пре нисам могао да разумем. И ја видим да када кренем да се удаљавам од Цркве и Литургије, мој живот постаје велики терет управљан страстима које теже да ме разбију. Примећујем да почињем све више да гледам ситна задовољства, а губим ону радост и љубав према најмилијима. Постајем равнодушнији према њима. Не треба ми никакав већи доказ да ми је добро бити са Богом. И још нешто бих да изјавим за дневник. Ма шта мислили о Мирољубу Петровићу, његове емисије су заиста позитивно деловале на мене (бар ми се тако чини) и на ко зна колико људи. Неки су дошли у Цркву, неки нису. Ти што нису, верујем да су сами изабрали да не дођу. Ко зна, можда ћемо се изненадити и видети да је Мирољуб испред многих од нас у Царству Небеском. Можда ће нас Бог са тугом погледати и рећи да је тај човек више људи довео у Цркву него многи православци. И можда му тада опрости све и каже: "Вера твоја спасла те је.", а ако сам у нешто сигуран, то је да тај човек верује свим својим бићем и животом. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Gospođice,ovdje nije stvar u tome kako se Biblija tumači nego kako je moguće da neko prihvata nedokazanu hipotezu kao nauku i još tvrdi kako je Biblija u skladu sa njom. I kracionizam (hipoteza dizajna i sl.) je nedokazana hipoteza pa je svejedno prihvataš. Dozvoli i drugima da prihvataju druge teorije. Ne treba oko toga praviti nove podele medju hrišćanima! ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 I kracionizam (hipoteza dizajna i sl.) je nedokazana hipoteza pa je svejedno prihvataš. Dozvoli i drugima da prihvataju druge teorije. Ne treba oko toga praviti nove podele medju hrišćanima! Zašto "I", odkada je TE nedokazana hipoteza. Dobro on je trol pa preskačem da mu odgovorim. Ali pitam da li i ti tako misliš o TE? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 : Послушај ово. Користиће ти доста https://www.pouke.org/forum/topic/24078-%D0%BF%D1%80%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%99%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE/page-14#entry798523 Ко каже да Библија мора бити у складу са научним хипотезама ?. Од кога си то чуо ? То није циљ нити предмет Библије. Схвати, Библија се тиме не бави. А пошто се не бави науком не може се користити ни у доказивању ни у побијању науке. Циљ Библије је спасење човека и творевине од проблема смрти кроз Исуса Христоса. Стари Завет је био само прирпрема за Нови, а Нови припрема за Други славни долазак Господњи. Науком се уопште не бави, јер нас наука не може спасити од проблема смрти. Ово ти пише @Игњатије, бивши креационста (протестанстантског буквалистичког типа ). Poslušaću narednih dana,nemam volje sad. Ovdje se mnogi evolucioni pravoslavci i pravoslavni evolucionisti trude da pokažu kako Biblija nije u sukobu sa TE. To je prosto nemoguće kada u Bibliji piše ptice pa gmizavci a u TE obratno. Znam da nije cilj Biblije da dokazuje naučne hipoteze,ali preko nekih stvari se ne može tako lako preći. I šta sad ako si bio kreacionista pa postao evolucionista? S konja na magarca. Resistance is futile је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 I kracionizam (hipoteza dizajna i sl.) je nedokazana hipoteza pa je svejedno prihvataš. Dozvoli i drugima da prihvataju druge teorije. Ne treba oko toga praviti nove podele medju hrišćanima! Ne smeta meni da neko vjeruje privatno u teoriju evolucije,ali mi smeta što se nečije vjerovanje prodaje kao nauka i izučava se u obrazovnim ustanovama. Braćo, ako hoćete da učite o TE, otvorite privatne škole a nemojte uzimati pare poreskih obveznika (među kojima su i kreacionisti) da biste svoja vjerovanja nametali drugima. Postoji i druga mogućnost - da se u školama uz TE uči i teorija inteligentnog dizajna paralelno, pa svi srećni i zadovoljni. РадиоКамчатка је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Ne smeta meni da neko vjeruje privatno u teoriju evolucije,ali mi smeta što se nečije vjerovanje prodaje kao nauka i izučava se u obrazovnim ustanovama. Braćo, ako hoćete da učite o TE, otvorite privatne škole a nemojte uzimati pare poreskih obveznika (među kojima su i kreacionisti) da biste svoja vjerovanja nametali drugima. Postoji i druga mogućnost - da se u školama uz TE uči i teorija inteligentnog dizajna paralelno, pa svi srećni i zadovoljni. Prethodno bi morao da ubediš naučnike i političare u to da TE nije naučna teorija, već verovanje... što će predstavljati mali problem budući da nisi u stanju da napišeš ni jednu koherentnu rečenicu koja bi ukazivala na to da TE nije validna naučna teorija... mada, ko zna, možda nešto i napišeš na tu temu... čudni su putevi Gospodnji... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Političare ne mogu ubijediti bez novca, a ja novca nemam. Što se tiče naučnika, danas naukom vladaju ateisti/agnostici, tako da i sama pomisao da njihova (ne)sveta "teorija" može biti netačna ne smije da se probije, jer ipak treba nečim zavarati savjest. РадиоКамчатка је реаговао/ла на ово 1 Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Političare ne mogu ubijediti bez novca, a ja novca nemam. Što se tiče naučnika, danas naukom vladaju ateisti/agnostici, tako da i sama pomisao da njihova (ne)sveta "teorija" može biti netačna ne smije da se probije, jer ipak treba nečim zavarati savjest. Ma dobro, tu su i masoni i iluminati koji vladaju svetom, kao i satana i tetani... svašta nešto... nego, to te valjda ne sprečava da ovde koncizno izložiš zašto TE nije validna naučna teorija, nego samo verovanje... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 2, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 2, 2013 Atheista, da me ne shvatiš pogrešno, želeo sam da naglasim sledeće - ne želim biti isključiv. I nisam rekao da je Teorija evolucije bez dokaza, dobro pazim na svaku izgovorenu reč, ja to ni jedan jedini put do sada nisam rekao. Kod mene ne postoje ontološki stavovi (mislim na ovo i pitanja slične prirode), i imam pravo na to, vec ciljevi, kojima stav i sredstva moraju biti podredjeni. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука