Ђорђе Р Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 По мени, овакав, делатни, екуменизам је велика саблазан. Како сад ја да кажем браћи да не иду код артемијевих монаха и у њихове "катакомбе"? Многи иду и у "катакомбе", и у наше храмове. Док не престану да долазе у православне храмове, и почну да стално одлазе у "катакомбе". Људи се одвајају од цркве, од евхаристије, и то због оваквих дешавања. Да ли је то у реду, да ли је то нама потребно? Стадо се расипа, уместо да се сабира. Опет, није на мени да о томе бринем. Ту су владике, свештеници. А они вреднују свој рад по броју изграђених цркава и манастира, а људи све мање. Они зидају храмове од камена. А људи? Није на мени да судим, само ми жао људи... gavrosaurus, Justin Waters, Банатски деран and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 По мени, овакав, делатни, екуменизам је велика саблазан. Како сад ја да кажем браћи да не иду код артемијевих монаха и у њихове "катакомбе"? Многи иду и у "катакомбе", и у наше храмове "Радије ћу да грешим заједно са Црквом, него да се спасавам без Цркве". Свештеник Павле Флоренски" ( čak i pod uslovom da greši) Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Možda vi ne shvatate, niste u stanju ocijeniti i ne vidite one dobre stvari koje su proizašle iz ekumenizma jer niste u poziciji manjinske vjerske zajednice kao pravoslavci u Češkoj, na primjer, gdje je pravoslavaca vrlo malo, tek dva puta više ih je nego muslimana koji su najmanjom, najminornijom vjerskom zajednicom u Češkoj. Pravoslavaca u Češkoj je oko 20.000 a muslimana oko 10.000. I kojima baš taj ekumenizam omogućava imati svoju liturgiju tamo gdje bi je inače nikad ne bi mogli imati da tog ekumenizma i odluka II Vatikanskog Koncila uopšte nikada nije bilo. Iz pozicije većinske vjerske zajednice tj. SPC u Srbiji i RS to ne možete niti shvatiti šta znači to za te pravoslavne bakice u Češkoj koje potom mogu imati pravoslavnu liturgiju u katoličkim crkvama i hramovima i ne moraju se voziti i po nekoliko sati autobusom ili vozom zimi kako bi bile na božićnoj liturgiji. A ništa od toga bez ekumenizma i bez II VK ne bi bilo moguće. Metropolita Kryštof opět v Tachově http://youtu.be/q1WyyJM8FWk http://cs.wikipedia.org/wiki/K%C5%99es%C5%A5anstv%C3%AD_v_%C4%8Cesku Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Možda vi ne shvatate, niste u stanju ocijeniti i ne vidite one dobre stvari koje su proizašle iz ekumenizma jer niste u poziciji manjinske vjerske zajednice kao pravoslavci u Češkoj, na primjer, gdje je pravoslavaca vrlo malo, tek dva puta više ih je nego muslimana koji su najmanjom, najminornijom vjerskom zajednicom u Češkoj. Pravoslavaca u Češkoj je oko 20.000 a muslimana oko 10.000. I kojima baš taj ekumenizam omogućava imati svoju liturgiju tamo gdje bi je inače nikad ne bi mogli imati da tog ekumenizma i odluka II Vatikanskog Koncila uopšte nikada nije bilo. Имали би своју литургију, као што је имају и они где екуменског дијалога нема, на пример у Македонији. Јер свеједно је да ли се богослужење обавља у велелепним готским храмовима, или у обичним становима и шупама, докле год се браћа окупљају да се заједно моле и заблагодаре Богу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Како се сад бори за опстанак, када хрвати изграђују храмове "браћи" србима? И то захваљујући, како кажеш, владики Григорију. Није поента толико ко, него шта ради. Овде је у питању литургијско богослужење са "браћом" римокатолицима. Немамо још евхаристијску заједницу, али имамо литургијску. Значи можемо да идемо на мисе, али не треба са се причешћујемо? Имамо ли литургијска општења са браћом из МПЦ (Македонска Православна Црква), са браћом из Артемијеве парацркве? У данашње време, лакше је бити православац, и србин, у Републици Српској, него у Републици Србији. Отиђи у Херцеговину па ће ти се само каз'ти како се бори за опстанак. Најбољи сте ви који српство браните из центра Београда, Ниша или Новог Сада. Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Отиђи у Херцеговину па ће ти се само каз'ти како се бори за опстанак. Најбољи сте ви који српство браните из центра Београда, Ниша или Новог Сада. Не брини ти за мене и моје српство. Стижем ја хвала Богу свуда: и на Косово и Метохију, и до Јасеновца, Госпића (Јадовна), Далмације, а богме и Требиња, Бањалуке, Сарајева. Па скокнем и до Зебрњака, Битоља, Кајмакчалана, Охрида, а вратим се преко Елбасана, Тиране и Скадра. А Ви, како сте? Justin Waters, PetarP, nedeljko and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Имали би своју литургију, као што је имају и они где екуменског дијалога нема, на пример у Македонији. Јер свеједно је да ли се богослужење обавља у велелепним готским храмовима, или у обичним становима и шупама, докле год се браћа окупљају да се заједно моле и заблагодаре Богу. Za tim nema potrebe da svoju liturgiju pravoslavci imaju na parkiralištima ispred supermarketa i po parkovima i šupama kad je mogu lijepo imati kod svoke ekumenske i ekumenističke hrišćanske katoličke i češke braće i sestrara, naravno. Tako je to u Češkoj. Ovdje pravoslavni Česi nemaju ništa protiv katoličkim Česima niti katolički Česi imaju šta protiv pravoslavnim Česiima. A vi u Srbiji si imajte liturgije potom gdje vi hoćete i smatrate to dosta dobrim, i po katakombama, podrumima i svuda drugdje. Šta je dobro za vas ne mora biti za nekoga drugog. Za tim u Češkoj zaista nije nikakva potreba da neko danas u ovo doba ekumenizma drži svoje liturgije vani po parkovima, parkiralištima ili šupana i po podrumima. Ovdje to imamo mnogo boljim i dostojnijim načinom riješeno. Ovo je plzenjski biskup František Radkovský koji je ispred češke Biskupske Konferencije zadužen za takve stvari i ra saradnju između katoličke i pravoslavne Crkve. M. F. Radkovský zve na Unit http://youtu.be/D0I405v_QHk Mons. František Radkovský zve jako jeden z řečníků na ekumenickou konferenci Unit. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Отиђи у Херцеговину па ће ти се само каз'ти како се бори за опстанак. Најбољи сте ви који српство браните из центра Београда, Ниша или Новог Сада. О које Српство је овде реч? Ми видимо како се Епископ и бискуп молили заједно и један и други су носили богослужбене одејанија. Ово није било политички, него молитвени скуп! Sasa Kolbas, N.Petrovic and Ђорђе Р је реаговао/ла на ово 3 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Serafima34 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Imam vise prijatelja katolika, muslimana, indusa pa cak I moj komsija je subotar. Sa svima Sam dobro, pomazemo se Ali iako osecamo tu ljudskost I prijateljstvo nas duh je razlicit. To se Oseti. Ne Mislim da Sam bolji vernik nego osecam neku prazninu kad prvi am as Njima. Komsija izucava bibliju kako to njemu odgovara, sprema se za kraj sveta, ja mu Kazem ne ljuti se na katolike iLi druge crkve, ne cekaj kraj sveta vec tvoj kraj jer ne znas kad ces Bogu na istinu, spremaj se zato bolje jer neznamo kad cemo biti pozvani.. Pa kako pored takvih razlika se moze pricati o zajednistvu? lepo je zajedno moliti se Ali cijem to Bogu, kad on nije isti kod svakog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Не брини ти за мене и моје српство. Стижем ја хвала Богу свуда: и на Косово и Метохију, и до Јасеновца, Госпића (Јадовна), Далмације, а богме и Требиња, Бањалуке, Сарајева. Па скокнем и до Зебрњака, Битоља, Кајмакчалана, Охрида, а вратим се преко Елбасана, Тиране и Скадра. А Ви, како сте? Сигурно, сигурно... Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јануар 25, 2013 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Ne znam zašto se uvek porede raskolnici i katolici? Mislim u raskolu smo sa svima ali razlika je više nego evidentna. Serafima34 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Сигурно, сигурно... За неверне Томе слике на пп . Само кажеш локацију, и фотографија стиже Teofanija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 sprema se za kraj sveta, ja mu Kazem ne ljuti se na katolike iLi druge crkve, ne cekaj kraj sveta vec tvoj kraj jer ne znas kad ces Bogu na istinu, spremaj se zato bolje jer neznamo kad cemo biti pozvani.. Pa kako pored takvih razlika se moze pricati o zajednistvu? lepo je zajedno moliti se Ali cijem to Bogu, kad on nije isti kod svakog. Kako pored takvih razlika da pricamo sa nj. o zajedništvu? Pa takvih koji sa euforijom čekaju kraj sveta, ljute se na katolike i druge crkve i sl. imaš koliko hoćeš i medju svojima. Ako je to moguce sa njima, zašto je nemoguće i sa ovima? ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Ја се увек обрадујем кад видим да се неко труди да према другачијем од себе по било ком основу смирено и стрпљиво приступа....Само кад се сетим посланица апостола Павла....ишао је у синагоге и чекао момента кад се разговара о Старом Завету, да би с љубављу наставио да сведочи Христа. Шта би било да никад није тако чинио, страх ме и да помислим... "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Teofanija Написано Јануар 25, 2013 Пријави Подели Написано Јануар 25, 2013 Ja sam sigurna da je Djordje 14-og januara bio na Kosovu,... A gde ste bili vi? ..I svim ostalim destinacijama...bez katakombi... na pr.Visoki Decani,Gracanica,... Ђорђе Р and Resistance is futile је реаговао/ла на ово 2 "Mera ljubavi je- ne stati nigde" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука