Velja94 Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Promeniti naziv teme na ovoj Evolucija i Veliki prasak su laži iz pakla. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Све би то било климаво да суштина Цркве није Света Литургија. Нови Завет (текстови) је Нови Завет јер Црква гарантује, у свом литургијском искуству, да је то то. Нема другог начина да проверимо да ли су четири јеванђеља права јеванђеља. Ту псеудохришћанске секте имају проблем који не желе да виде - одакле знају да је то то, ако негирају Цркву? Ко им гарантује, обзиром да су те сектице настале махом у 19-зом веку, да неко пре њих није потурио лажна јеванђеља? Nije u tome poenta, malo smo skrenuli sa teme, a pitanje je bilo da li treba bukvalno tumačiti Bibliju, što je opet skretanje sa glavne teme ali nema veze. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 ja ništa ne radim pod okriljem pravoslavlja, a posebno ne u vezi Teorije evolucije i Stvaranja.... Često, veoma često se odlazi u tešku zabludu kada se Sveto Pismo tumači mimo Crkve.Svako ima pravo da bude šta god mu volja,ali kad neko dođe da prosipa pamet a sve pod okriljem " pravoslavlja" to me mnogo jedi, jer lično tumačenje pisma mimo crkve nije pravoslavlje. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Сам наслов теме је одраз секташтва. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 ja ništa ne radim pod okriljem pravoslavlja, a posebno ne u vezi Teorije evolucije i Stvaranja.... Добро не радиш под окриљем православља. Будући да немаш ниједан други еталон да вагаш истину, онда користиш разум. Разум користиш кад ти треба да себе убједиш у нешто, кад треба некога да убједиш да је у криву, онда му пребациш да је подлегао разуму. Знамо ту логику. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Сам свој мајстор. Justin Waters and Јанко је реаговао/ла на ово 2 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 ja ništa ne radim pod okriljem pravoslavlja, a posebno ne u vezi Teorije evolucije i Stvaranja.... " Pravoslavlje u svetlu evanđelja" znatiželjan је реаговао/ла на ово 1 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Nije u tome poenta, malo smo skrenuli sa teme, a pitanje je bilo da li treba bukvalno tumačiti Bibliju, što je opet skretanje sa glavne teme ali nema veze. Библија није једна књига већ СКУП више њих - 39 књига Старог и 27 књига Новог Завета. Те књиге (књиге у античком смислу речи) писане су у различитом времену и контексту. Постоје историјски, пророчки, мудросни списи, јеванђеља, посланице (писма). Затим, као и у сваком књижевном делу, постоје различите књижевне врсте, постоје стилске фигуре, наративне метеде, итд. Зато, немогуће је одредити ГЕНЕРАЛНО херменеутичко правило како тумачити Библију, буквално или алегоријски, преносно. То зависи од текста до текста. Исто као што ћемо на један начин да тумачимо историјско приповедање о борби Срба против Турака, а на други начин епску песму и оно "кад једанпут бритком сабљом мане, бритком сабљом и десницом руком, пак двадесте одсијече глава..." Но, пошто је Библија ЦРКВЕНА књига (то секташи заборављају - да је Црква створила Библију, а не Библија Цркву), онда је прави херменеутички кључ за разумевање Библије Црква, односно богослужење и литургијско искуство. Из истог тог искуства и настају библијски текстови. Justin Waters, Анастасија, sqny and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Библија није једна књига већ СКУП више њих - 39 књига Старог и 27 књига Новог Завета. Те књиге (књиге у античком смислу речи) писане су у различитом времену и контексту. Постоје историјски, пророчки, мудросни списи, јеванђеља, посланице (писма). Затим, као и у сваком књижевном делу, постоје различите књижевне врсте, постоје стилске фигуре, наративне метеде, итд. Зато, немогуће је одредити ГЕНЕРАЛНО херменеутичко правило како тумачити Библију, буквално или алегоријски, преносно. То зависи од текста до текста. Исто као што ћемо на један начин да тумачимо историјско приповедање о борби Срба против Турака, а на други начин епску песму и оно "кад једанпут бритком сабљом мане, бритком сабљом и десницом руком, пак двадесте одсијече глава..." Но, пошто је Библија ЦРКВЕНА књига (то секташи заборављају - да је Црква створила Библију, а не Библија Цркву), онда је прави херменеутички кључ за разумевање Библије Црква, односно богослужење и литургијско искуство. Из истог тог искуства и настају библијски текстови. Amin! Justin Waters, Анастасија and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 OK...samo evo jedno najiskrenije pitanje sa moje strane za Aleksandra, pošto do sada to nisam shvatio: pošto si rekao da svim srcem veruješ u TE, reci mi šta to podrazumeva? To je, pretpostavljam, neka Teistička teorija evolucije, pošto postoji i ateistička.. Znači, da li veruješ da je Bog stvorio živa bića po svojim vrstama (koje u skladu sa njihovim genetskim potencijalom imaju genetsku varijabilnost, što se vidi u mogućnosti prirodnog ili veštačkog stvaranja novih pasmina, rasa; mislim na životinje), ili to podrazumeva Veliki Prasak i Božije upravljanje evolucijom onako kako je danas predstavljaju evolucionistički biolozi - sa početkom prvobitnih belančevina pa mikroorganizama, koji su evoluirali u složenije organizme, pa sve do ljudi? Mislim da odgovor može da bude kratak. Znači, šta ti Aleksandre pod evolucijom podrazumevaš? Unapred hvala na odgovoru, to mi je od velike važnosti da znam...naravno, moje stanovište znaš, ja verujem u bukvalni smisao šestodneva iz 1. knj. Mojsijeve. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 pošto si rekao da svim srcem veruješ u TE, reci mi šta to podrazumeva? To je, pretpostavljam, neka Teistička teorija evolucije, pošto postoji i ateistička.. Ја не верујем у ТЕ. Она се учи. Верујем да озбиљни људи, научници, раде свој посао како треба. У науци мени су научници ауторитет. И нико други. Поп није ауторитет у науци, осим ако и сам није научник. Znači, da li veruješ da je Bog stvorio živa bića po svojim vrstama (koje u skladu sa njihovim genetskim potencijalom imaju genetsku varijabilnost, što se vidi u mogućnosti prirodnog ili veštačkog stvaranja novih pasmina, rasa; mislim na životinje), ili to podrazumeva Veliki Prasak i Božije upravljanje evolucijom onako kako je danas predstavljaju evolucionistički biolozi - sa početkom prvobitnih belančevina pa mikroorganizama, koji su evoluirali u složenije organizme, pa sve do ljudi? Mislim da odgovor može da bude kratak. Znači, šta ti Aleksandre pod evolucijom podrazumevaš? То сам икс пута објашњавао и не желим више да понављам. Прочешљај теме на којима си и сам учествовао ових дана, пажљиво читај па ћеш наћи мој одговор. sqny, Исидора Симанић, Justin Waters and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 ja verujem u bukvalni smisao šestodneva 6 dana ili 6 ciklusa koji se ustvari ne podudaraju sa danima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 pošto si rekao da svim srcem veruješ u TE, reci mi šta to podrazumeva? To je, pretpostavljam, neka Teistička teorija evolucije, pošto postoji i ateistička.. Нема никакве теистичке или атеистичке еволуције, као што нема теистичке гравитације, и као што нема теистичке индукције. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 naravno, u 6 dana a ne 6 ciklusa.... 6 dana ili 6 ciklusa koji se ustvari ne podudaraju sa danima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Troluješ, zar ne? Recimi da troluješ....!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука