Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 E to sada prvi put cujem da Adam nije prirodno bio besmrtan. Sve pravoslavne tekstove koje sam do sada citao govore da je Adam bio besmrtan prirodno telesno, i da ce nakon vaskrsenja sve da bude vraceno u stanje pre pada. http://na-putu-za-em...-post_1130.html Где си то прочитао? Враћање у стање пре пада је оригенизам - јерес осуђена на Петом васељенском сабору. Није све православно што се тако зове. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Григорије, читај теологију Сабора и великих Отаца Цркве. То је мера. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Прочита Атанасија Великог "О оваплоћењу Бога Логоса". Запањићеш се. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 što više ''kritičkih metoda'' to veće udaljenje od Boga i sumnji u Božije otkrivenje. Neme takve nauke ne interesuju, već samo produbljivanje prostodušne vere u Sveto pismo od prvog do zadnjeg slova. Смемо. Али онда се врати у свет и време када је текст настао - текст дискутује са космолошким митовима тога времена (руши их). Постоји нештп у хемренеутици што се зове - историјско критичка метода. Дечко, озбиљна је то наука. Много озбиљнија од оне коју си слушао од "надахнутих" проповедника по адвентистичким скупштинама. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Октобар 13, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Где си то прочитао? Враћање у стање пре пада је оригенизам - јерес осуђена на Петом васељенском сабору. Није све православно што се тако зове. Origenizam kako zasto? Na Svetosavlju postavite pitanje svesteniku mislim da je pitanje bilo vezano za zivotinje tj da li ce one da budu u Carstvu Bozijem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Јој, Гришо. Толико дуго си са нама овде, а изгледа да основне ствари православне вере ниси схватио. Не могу сад опет о томе, извини. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 što više ''kritičkih metoda'' to veće udaljenje od Boga i sumnji u Božije otkrivenje. Neme takve nauke ne interesuju, već samo produbljivanje prostodušne vere u Sveto pismo od prvog do zadnjeg slova. То је твој лични став. Мене критичка метода не удаљава од Бога. А "простодушна" тумачења Библије из улице Божидара Аџије у Београду ме не занимају. Остај ми здраво. Анастасија, Aquilius Cratus, RYLAH and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 što više ''kritičkih metoda'' to veće udaljenje od Boga i sumnji u Božije otkrivenje. Neme takve nauke ne interesuju, već samo produbljivanje prostodušne vere u Sveto pismo od prvog do zadnjeg slova. Сматраш ли да је опис из (2 Кр 20,7-11) или (Ис 38, 4-8), стварни историјски догађај? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 @@znatiželjan, https://www.pouke.org/forum/topic/21753-evolucija-i-veliki-prasak-su-lazi-iz-pakla/page__st__72#entry729686 Dakle? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 @@znatiželjan, https://www.pouke.org..._72#entry729686 Dakle? Тешко је то питање, не вјерујем ни да ће одговорити за ово око кретања сунца. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 Loše je što si poslušala razum, jer Sveto pismo kaže: ''Uzdaj se u Gospoda svijem srcem svojim, a na svoj razum ne oslanjaj se. Na svijem putevima svojim imaj ga na umu, i on će upravljati staze tvoje'' (Priče Solomonove 3: 5-6). Evo ti par naslova, sa sve autorima: Krah Evolucije (dr. Dvejn Giš, doktor biohemije) Darvinova crna kutija (dr. Majkl Bihi, doktor biohemije) Mala misterija stvaranja (Dr. Robert Džentri, doktor fizike) Ikone evolucije (dr Džonatan Vels, biolog sa dva doktorata stečenim na Jejlu i univerz. Kalifornija) Najveće čudo prirode (dr Stiven Ostin, doktor geologije) Poreklo i sudbina zemljinog magnetnog polja (dr. Tomas Barns, fizičar) Evolucija ili stvaranje (10 nemačkih doktora naka) Ovo je samo deo knjiga koje ja imam u svojoj biblioteci i to na srpskom jeziku. Loše je potcenjivati ono što se nezna, samo zbog svog mišljenja koje je skrojeno na osnovu predrasuda.... Ajde ? Zato si ti došao ovde da me spaseš zablude, mene i mnoge na ovom sajtu Nisam pročitala jednom sam pokušala i onda mi je zdrav razum rekao " Bacaj to".I nisam pogrešila. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 U zavisnosti od konteksta...Stvaranje nije opisano da bi ga se tumačilo ni shvatilo u prenosnom značenju, a ukoliko se npr. radi o Hristovim pričama, gde on govori o sebi kao o ''vratima za ovce'' i sl. sigurno da ga ne treba smatrati pravim vratima kroz koje ulaze prave ovce... Da li se to odnosi na ostatak Svetog Pisma ili je u ostalim delovima svetog pisma moguca relativizacije i alogrijsko tumacenje pojedinih stihova? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 @@znatiželjan, Ma nemoj, znači razum koji mi je Bog takođe usadio treba da odbacim i da budem blentava masa koja će nekritički da prihvata sve što čuje? Neće moći To upravo sekte i traže, nekritičko razmišljanje i prihvatanje svega što se religijski servira.Pravoslavlje je mnogo više , mnogo šire i mnogo dublje od toga. Ne pada mi napamet da čitam kreacionističku literaturu i da samu sebe zatupljujem. Исидора Симанић, Александар Милојков and Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 3 “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 U zavisnosti od konteksta...Stvaranje nije opisano da bi ga se tumačilo ni shvatilo u prenosnom značenju, a ukoliko se npr. radi o Hristovim pričama, gde on govori o sebi kao o ''vratima za ovce'' i sl. sigurno da ga ne treba smatrati pravim vratima kroz koje ulaze prave ovce... Зашто да не, шта ти је еталон да просудиш који дио писма треба буквално који не? Шта је еталон да просудиш да ли је стварање описано да се буквално тумачи или пренесено? Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
znatiželjan Написано Октобар 13, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 13, 2012 ja sam u Božidara Adžije bio pre nekih 10 godina i to da kupim neke sličice sa biblijskim stihovima..tako da neznam kakve su propovedi... То је твој лични став. Мене критичка метода не удаљава од Бога. А "простодушна" тумачења Библије из улице Божидара Аџије у Београду ме не занимају. Остај ми здраво. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука