Jump to content

ЖРУ Анкета: Како доживљавате атеисте?

Оцени ову тему

Guest - . . .-

ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?  

224 члановâ је гласало

1. 1. ЖРУ АНКЕТА: Како доживљавате атеисте?

• Као сасвим нормалне људе који мисле својом главом
    • Несрећне и неостварене људе, жалим их
    • Одличне саговорнике на разне богословске теме
    • Људе који не знају шта хоће у животу
    • Немам никакав став према атеистима
    • Атеисти не постоје
    • Има их разних, углавном су нормални људи
    • Као непријатеље Цркве, богомрзитеље и црквомрзитеље
    • Поштујем њихов став иако се не слажем
    • Ја сам атеиста

Препоручена порука

@,

Postoji uvek i ono : Nisam siguran, mozda, ne znam, nisam se bavio time, mislim da Bog ne postoji, ali dopustam mogucnost i da mozda postoji..... To je po meni agnostik. Neki se ljudi jednostavno uopste ne bave religijom i Bogom. Postoje i oni ( ja mislim da Avocado spada tu ) koji poznaju nauku i smatraju da svet, univerzum i zivot mogu nastati i razvijati se bez dejstva neke vise sile i inteligencije, ali dopustaju mogucnost da ona mozda postoji samo nemaju cvrstih ( materijalnih ) dokaza da u to veruju.

Stojadinovic ide u tu krajnost da su svi " iskreni " ljudi agnostici, tako da u jednom slucaju ne postoje uopste, a u drugom su svi ljudi u stvari agnostici. Nikako ne shvatam takvu filozofiju.

Подели на овим сајтовима

Zasto onda neki ateisti ( mislim tu i na Stojadinovica ) govore da agnostik ne postoji ? Po njima si ili vernik ili ateista, ne postoji nista izmedju

Koliko znam, ne govori Pedja da agnostici ne postoje vec da je tema gnosticizma-agnosticizma sasvim druga tema od teizma-ateizma, odnosno jedno je odgovor na pitanje da li smatras da znas da bog (ne)postoji a drugo je odgovor na pitanje da li verujes da bog postoji...

poenta je da agnosticizam nije nekakva sredina izmedju teiste i ateiste, vec imas 4 kombinacije:

verujem i znam da postoji = teista-gnostik

verujem da postoji ali ne znam da li postoji = teista-agnostik

ne verujem da postoji ali ne znam da li postoji = ateista-agnostik

ne verujem da postoji i znam da ne postoji = ateista-gnostik

Tu zapravo najvise ima ostrih diskusija sa ljudima ciji je stav da ne mozemo da znamo, te da je potpuno besmisleno verovati i da oni nisu ni teisti ni ateisti, vec iskljucivo agnostici... ali glavna njihova zabluda (ili sukob sa vecinom ateista) je da ateizam posmatraju kao "verovanje u to da bog ne postoji" a ne kao "odsustvo vere u boga". Za raziku od Pedje, mene takvi ne nerviraju nesto posebno... ako covek nece da se deklarise kao ateista, ne mora, njegova stvar... jedino ne prihvatam da mene definise po svojim arsinima a suprotno osnovnom znacenju tih pojmova...

Postoji uvek i ono : Nisam siguran, mozda, ne znam, nisam se bavio time, mislim da Bog ne postoji, ali dopustam mogucnost i da mozda postoji..... To je po meni agnostik. Neki se ljudi jednostavno uopste ne bave religijom i Bogom.

Da, ali ako se ne bavi religijom i Bogom, onda je valjda bezboznik?

Postoje i oni ( ja mislim da Avocado spada tu ) koji poznaju nauku i smatraju da svet, univerzum i zivot mogu nastati i razvijati se bez dejstva neke vise sile i inteligencije, ali dopustaju mogucnost da ona mozda postoji samo nemaju cvrstih ( materijalnih ) dokaza da u to veruju.

Tako nekako... mada nije tu primarni "motiv" nauka i navedene mogucnosti... bar ne kod mene... a samo da podsetim i na to da agnosticizam ne znaci da ta osoba smatra da su sanse za postojanje i nepostojanje boga 50:50.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Da, ali ako se ne bavi religijom i Bogom, onda je valjda bezboznik?

Ne mora da znaci. Ima onih koji vise naginju veri, to su uglavnom tradocionalisti koji slave slavu, postuju neke praznike..... ili jednostavno kazu : Ima nesto, ima neka sila, ko ce ga znati ( ne bave se Bogom niti kakvom religijom, ali nisu bezboznici ) ; ima i onih koji vise naginju ateizmu, to su uglavnom bivse ili sadasnje komunjare i osobe koje preziru veru zbog ponasanja pojedihih ljudi iz Crkve, ne veruju u Boga jer su ih ucili da Bog ne postoji i da su Crkva i popovi jedna prevara ( ne bave se Bogom niti kakvom religijom ).

Eto, to su po meni ljudi koji nemaju cvrst i utemeljen stav prema verovanju/ne verovanju u Boga/bogove, jer ih to skoro uopste i ne zanima. Mislim da se oni mogu podvesti pod agnostike.

Подели на овим сајтовима

Моје искуство је да људи који се изјашњавају као атеисти говоре да је црква измислила Исуса да влада народом, пљују по свештенству, говоре да су "попови лопови" итд... То ми је искуство из средње школе од професора који називају себе "апсолутним атеистима"(иако не знам шта то значи), зато сам и гласао да су они црквеномрзитељи и богомрзитељи, исти такви атеисти су и Христа разапели, такви људи нису веровали Христу ни пре 2000 година, па и сада после 2000 година опет таквих људи има!

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

Pitam se kako ateista usvaja znanja iz mnogih oblasti ,na osnovu vere ?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Nemam nikakav stav ni prema bezboznicima ni prema neznalicama ( agnosticima). Ljudi zive kako zive. Njihova privatnost.

Samo se pitam. Zasto se bezboznicima, tj onima koji jasno i glasno, mada vecim delom prikriveno, hule, dozvoljava da budu i pisu na jednom Pravoslavnom forumu?

Nisu ovde u pitanju odredjene licnosti koje zaista postujem, nego zasto se dozvoljava sejanje kukolja na dobroj njivi? Ako pomazemo sejanje kukolja, zar necemo snositi istu kaznu kao i sejaci?

Ovo je jedan Pravoslavni forum na koji sigurno dolazi veliki broj mladih ljudi koji ili bi da pitaju ponesto, ili da nauce, ili da se jednostavno druze sa srodnim dusama. Mnogi od mladih se danas koleba, ne znajuci sta ce, kako ce. Na ulici vlada nepostovanje bilo cega Svetog, u skoli nicega korisnog za dusu, materijalizam na sve strane.... i na kraju nadje jedno mesto gde se moze dosta toga saznati, kad ono... u skoro svakoj temi kukolj bezboznicki.

Koliki je trud potreban necastivom da jednu procitanu recenicu nasih bezboznika ovde, duboko zasadi u tim mladim srcima? Pa to mu je ko azbuka.

A to reci da ima sanse da se na forumu jedan bezboznik preobrati, je neosnovano. Moze se preobratiti ako sam hoce shodno recima: Trazite i naci cete.... Medjutim bezboznistvo ovde nema tragateljski karakter vec destruktivni. Sto je najgore, to im se dozvoljava bez imalo kontrole.

Dakle svaki bezboznik moze ovde, iznoseci svoje stavove, sablaznjavati i huliti na najsvetije stvari. Ali zasto im dopustati?

Sta ce to jedan Pravoslavni forum izgubiti ako ne bude bezboznika na njemu? Traceve? Podsmejavanja? Sektasko rovarenje? Sta?

Malo li je ljudima pinka i zute stampe, pa jos i na jednom verskom forumu, koji bi trebao biti mirna luka, da se siri bezboznosnistvo?

Opet naglasavam da ovim postom ne aludiram na licnosti nego na samo bezboznistvo i zamolio bih administratore da bar razmisle o mom predlogu da se ovo zaustavi. Hvala.

Подели на овим сајтовима

Zasto onda neki ateisti ( mislim tu i na Stojadinovica ) govore da agnostik ne postoji ? Po njima si ili vernik ili ateista, ne postoji nista izmedju

Pa fakticki je tako, ili verujes ili ne, ali verovatno se misli na to sto je ateista u ovom kontekstu dogmatski okrenut ateizmu, dok su ateisti-agnostici dosli razmisljanjem do svojih stavova i kod njih oni mogu biti promenjeni uz odgovarajuce dokaze, argumente itd.

Zato sto neki ateisti ( tu mislim na Stojadinovica) nemaju nikakvog obrazovanja iz filozofije, termina, terminologije. Pa cak nemaju ni obrazovanja ni iz filozofije ateizma jer su im primarni izvori Davkins i Hicens a ne Denett i Haris. Njih citaju uglavnom kada im treba da argumentuju nesto tipa da moral moze da proistekne iz religije. Ja samo molim Boga da se uhvati da cita ranije ateisticke filozofe pa mozda da skonta filozofiju iz ateizma. I da skonta sta filozofija ateizma implicira. Lako je da budes ateista dok se ne zapitas o filozofiji sveta bez Boga t.j sta to implicira. (nego da batalim ovaj Ad hominem, koji mi slushi cisto da malo lupim po usima odredjenog gospodina koji bez problema o meni prica pa reko da prozborim i ja koju o njemu... tuznu ali istinitu)

Ja sam ih na svu srecu citao, pa sam dosao do svoje odluke promene stava, jer jednostavno nema argumenta da ateizam ne implicira nihilizam.

Da se vratimo ...

Agnostik je termin koji oznacava nekog ko je bez znanja o Bogu. Dakle nije imao nikakav lichni kontakt sa bogom niti zna da li on postoji. Takav covek pred sobom ima izbor - da li ce da prihvati znanje koje drugi tvrde da imaju ili ce da ga odbaci i da se okrene nauci i naucnim dokazima prema Bogu.

A to tvrde jer bez obzira sta pricaju Stojadinovici i ostali Dowkisovi svedoci oce da prebace po MOGUCSTVU sve ljude u ATEISTE time sto hoce da nametnu drustvenu sliku o teistima kao glupim t.j ljudima koji veruju u gluposti.

E sad Stojadinovic ima nameru to da izjednaci jer on izjednacava one koji tvrde da Bog ne postoji kao sto je on, Davkins i ovi moderniji ateisti, naspram onih koji odbacaju ideju Boga jer nema dokaza.

Da se vratimo na ad hominem:

Postoji znacajna razlika izmedju njih ali im pruza prostora za manipulaciju i internet debatama t.j da mogu da izjavljuju besmislice kao Ja ne znam da bog ne postoji vec ne verujem zbog odsustva dokaza i ja sam 99 % siguran da bog ne postoji.

99 je i siguran da ovaj kompijuter na kom kuca postoji. Drugim recima Stojadinovic i drugi hoce da ostave prostora za manipulaciju u svojoj glavi oni ZNAJU da Bog ne postoji, ali ako izjednace ateistu i agnostika mogu da idu ne ne ja nikad ne tvrdim da ja znam vec ja ovo ono dza bu trte mrte.

Jerbo ako bi izjavio da on ZNA DA BOG NE POSTOJI.... to bi postalo pozitivna tvrdnja ... i to bi vec moralo da se dokaze. Sto on dobro zna - u mogucnosti nije. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Koliko znam, ne govori Pedja da agnostici ne postoje vec da je tema gnosticizma-agnosticizma sasvim druga tema od teizma-ateizma, odnosno jedno je odgovor na pitanje da li smatras da znas da bog (ne)postoji a drugo je odgovor na pitanje da li verujes da bog postoji...

Ja sam steko drugaciji utisak osim ako ga niste edukovali u medjuvremenu.... :)

Ovo ostalo si lepo objasnio. Gnosticizam totalno adresira drugo pitanje pitanje znanja o Bogu a ne o verovanju.

Подели на овим сајтовима

Само би додао да хришћанска вера у суштини није став о томе "да ли Бог постоји". Темељ наше вере је љубав према животу и вера у живот, остало су само последице. Хришћанин је онај човек који је толико одушевљен животом да не прихвата да живот може бити само привремена игра природе. Одатле онда следе друге ствари.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Само би додао да хришћанска вера у суштини није став о томе "да ли Бог постоји". Темељ наше вере је љубав према животу и вера у живот, остало су само последице. Хришћанин је онај човек који је толико одушевљен животом да не прихвата да живот може бити само привремена игра природе. Одатле онда следе друге ствари.

Да то сам ја приметио, један од разлога што сам поново размислио о православљу онако дубоко.

Кажу неки мењао сам мишљења мислећи да сам прихватио мишљења и ставове околине. Међутим ја сам њу еџ и религиозност и веру одбацио јер је била лаж. Једноставно сам провалио да су све приче о астрологијама, магијама и сличним стварима апсолутна лаж. Тако да и дан данас када ми неко прича о демонима ја га мало скептично гледам.

Међутим кажу пре сам био православац.. нисам био православац био сам теиста.. веровао сам у Христа али и у Бога онако како сам ја доживљавао а искрено доживљавао сам библију као буквалну књигу.. зато сам одбацио православље на велика врата одмах када сам се окануо оних глупавих трипова и прихватио атеизам..

Једноставно људи доживљавају Хришћанску религију као веру која од тебе тражи нешто Бог зна шта.

Да се држиш неких правила да чиниш неке ко зна какве ствари жртвовања.

Све што тражи јесте да како ти кажеш волиш живот и верујеш у Исуса који је за тај твој живот умро на крсту.

Можеш бити убица и педофил и хомосексуалац и курвар и блудник и све... и не мораш ни у цркву да идеш нити шта... ако волиш живот сам ћеш то променити или ћеш се због тога кајати и постаћеш бољи човек.

Једноставно хришћанство је религија која ДЕФИНИТИВНО уколико је практикујеш како треба ПРАВИ ОД ТЕБЕ БОЉЕГ ЧОВЕКА.

Јер само то религија од тебе тражи да будеш бољи човек, не мораш ни динар дати цркви, нити било коме другом. Не мораш да волиш владике, не мораш да поштујеш патриарха ништа од тога не мораш. Мораш веровати у Исуса и његов пут љубави према људима и животу.

е сад што неки атеисти то представљају јавност икао нешто страшно где неки БОГ тражи од тебе да ти слушаш НЕКЕ КОМАНДЕ или ћеш да гориш у паклу... пфф.... срамотна интелектуална неискреност... бар од стране српских атеиста на тему православља.

Ја сам искрено мислио да је то Хришћанство. И јесте. Негде.

Али није православље....

Подели на овим сајтовима

Све што тражи јесте да како ти кажеш волиш живот и верујеш у Исуса који је за тај твој живот умро на крсту.

Христос је прославио живот на највећи и најневероватнији начин. Ако си заиста одушевљен животом, онда је његово васкрсење највећа идеја и највећи догађај у Космосу. Веровао или не веровао, тој идеји би требало да се дивиш као нечему највећем и најплеменитијем.

Е то замерам неким "атеистима" који пљују по хришћанству, а нису се ни потрудили да разумеју о како се величанственој ствари ради. Зато што су површни и лењи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Христос је прославио живот на највећи и најневероватнији начин. Ако си заиста одушевљен животом, онда је његово васкрсење највећа идеја и највећи догађај у Космосу. Веровао или не веровао, тој идеји би требало да се дивиш као нечему највећем и најплеменитијем.

Е то замерам неким "атеистима" који пљују по хришћанству, а нису се ни потрудили да разумеју о како се величанственој ствари ради. Зато што су површни и лењи.

Radi se o tome da mi ne verujemo da je uopste vaskrsao... a dobar deo ne veruje ni da je postojao... dakle kako onda tome da se divim?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ne mora da znaci. Ima onih koji vise naginju veri, to su uglavnom tradocionalisti koji slave slavu, postuju neke praznike..... ili jednostavno kazu : Ima nesto, ima neka sila, ko ce ga znati ( ne bave se Bogom niti kakvom religijom, ali nisu bezboznici ) ; ima i onih koji vise naginju ateizmu, to su uglavnom bivse ili sadasnje komunjare i osobe koje preziru veru zbog ponasanja pojedihih ljudi iz Crkve, ne veruju u Boga jer su ih ucili da Bog ne postoji i da su Crkva i popovi jedna prevara ( ne bave se Bogom niti kakvom religijom ).

Eto, to su po meni ljudi koji nemaju cvrst i utemeljen stav prema verovanju/ne verovanju u Boga/bogove, jer ih to skoro uopste i ne zanima. Mislim da se oni mogu podvesti pod agnostike.

Pa ne mogu... vecina ljudi koji se izjasnjavaju kao agnostici nisu ljudi bez utemeljenog stava, vec oni koji su promislili o tome i zauzeli utemeljen stav o nesaznatljivosti postojanja i nepostojanja boga/bogova.

Mozda nam zaista nedostaje pojam da opisemo ljude koje to pitanje ne interesuje bas mnogo, ali pojam agnostik je "zauzet"... smisli neki novi... ;)

recimo "nezainteresovani"

ali uzmi u obzir da se u okviru onoga sto opisujes nalaze i "nezainteresovani" teisti i "nezainteresovani" ateisti...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...