о.Небојша Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Ко је радио папире он је крив, да ли парохијски свештеник или јеромонах, а могли су тражити дозволу од владике телефоном, па да напишу молбу пре венчања и кад добију благослов у писаној форми, да га придруже осталим актима. Зато и служи предбрачни сипит када свештеник све прегледа и ако има неки проблем тражи разрешење. Имао сам само један такав случај, и ја објашњавам вереницима на предбрачном испиту да морам писати молбу владици, а будућа млада вели : Шта има везе што је старији ? Нећу га за уветом носити. iron maiden Лидија Миленковић, Драгана Милошевић, obi-wan and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Mladenci su to razglasili i stavili na internet. имаш ли линк? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Глупост,али тотална,младенци су одлучили ставити нешто на интернет па шта било. Макар се морало ударити и по свештенству. на жалост, имали су добар разлог за то...''морало се ударити по свештенству'', јер је грешка њихова....парохијски свештеник је дао дозволу...и замисли сад, сви се спремили за један велики и срећан догађај, а онда се то не деси...врло је понижавајуће урадити тако нешто...а наравно, као и увек, то не важи за све...колико њих се са таквим случајем венчало... ( велике зверке типа политичара, певача, глумаца...)...увек има изузетака од правила и сматрам да је потребно више толеранције и адаптације на новонастале ситуације... Лидија Миленковић and Orthophill је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Jes' greška sveštenika, ali nekako je čudno govoriti o Crkvi kao o organizaciji za pružanje usluga, pa sad mora da se po svaku cenu bude ekstremno profesionalan. A i uslužnim delatnostima se desi da neko zabrlja, pa šta ćeš; ili odeš na drugo mesto, ili prihvatiš izvinjenje i sačekaš. Pa i ako se nisu venčali tad u crkvi, već samo u opštini, kakve veze ima? Ićiće svakako u restoran kasnije Venčaće se kasnije u crkvi. Nego njima pokvareni planovi i zabava, pa se ljute... Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 хајде Данка замисли себе у таквој ситуацији... t5504 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Pa, pazi, bezveze je da ovo kažem, ali čak i ja znam da se mora tražiti dozvola episkopa kad je tolika razlika u godinama između mladenaca. Moj tata se sa svojom gospođom išao nekoliko puta da se konsultuje sa svojim parohijskim sveštenikom da dobije dozvolu da se venčanje održi u drugoj parohiji, pa sa sveštenikom u crkvi u kojoj su se venčali, baš zbog razlike u godinama i zbog faktičkog drugog braka, itd. Doduše, nije da im se nije snishodilo, mlada je bila pomalo trudna u to vreme a ni moj ćale nije baš mladac ali dobro, šta ćeš, živi smo ljudi, grešimo... Ali i da se desi, šta sad? Moj voljeni bi se verovatno nervirao, ja bih rekla "dobro, nema veze...", kolona bi svakako otišla negde na ručak, a mi bismo se venčali u crkvi kad Bog da... Pa nije crkveno venčanje samo formalnost, pa hajde da obavimo to, bez obzira na sve. (Mada, realno, mogli su i pozvati episkopa telefonom , pa posle dopuniti dokumentaciju , al' ajde... Opet ne vidim razlog za ljutnju i "stavljanje" na internet...) Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Bratija iz namastira je trebala stisnuti dugme za prozorljivost i preći preko toga, i ovako će dobiti dozvolu za venčanje... Mislim veoma ružna stvar, praktično vratiše sve ljude nazad... kriva je naravno crkvena administracija. Благовесник, draganzzz and JESSY је реаговао/ла на ово 3 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 jel moze neko od otaca da napise zasto se trazi blagoslov kad je tolika razlika u godinama ? JESSY је реаговао/ла на ово 1 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 .Medjutim, razlika medju mladencima je 18 godina; pa vencanja nije bilo. Kicena kolona se vratila u selo. Па кад младожења воли пилетину,мора мало да се помучи... sHa_sarcasticlol DankaM, Драгана Милошевић, Gandalf Sivi and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Nazalost nemam link al raspitacu se. Na kraju krajeva nije u tome stos. Ovde se ljudi bune:a zasto treba dozvola od parohijskog svestenika ako hocemo u drugoj parohiji da obavimo krstenje ili vencanje. Episkop verovatno ima razloga za takvu odluku.Narod ko narod podigni galamu pre nego sto saznamo zbog cega je tako. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 Ко је радио папире он је крив, да ли парохијски свештеник или јеромонах, а могли су тражити дозволу од владике телефоном, па да напишу молбу пре венчања и кад добију благослов у писаној форми, да га придруже осталим актима. Зато и служи предбрачни сипит када свештеник све прегледа и ако има неки проблем тражи разрешење. Имао сам само један такав случај, и ја објашњавам вереницима на предбрачном испиту да морам писати молбу владици, а будућа млада вели : Шта има везе што је старији ? Нећу га за уветом носити. iron maiden Ne znam stvarno dali se po ovim mestima praktikuje predbracni ispit. Jednostavno dodju i kazu: mi bi da se vencamo tad i tad. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 jel moze neko od otaca da napise zasto se trazi blagoslov kad je tolika razlika u godinama ? и мене то интересује... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Октобар 26, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 26, 2012 jel moze neko od otaca da napise zasto se trazi blagoslov kad je tolika razlika u godinama ? Nisam otac, al' moje lično mišljenje, a čini mi se da je i logično, je da se prosto treba malo više razmišljati o budućem braku kada je razlika u godinama veća od 15; razlika se ne vidi kada mlada ima 35, a mladoženja 50 i više, ali za 10-ak godina može itekako da se vidi, kad ona bude imala 45, a on 60 i nešto. Uostalom, statistički je više brakova gde je razlika u godinama manja. Drugo, to je, kao i kod mog oca, često drugi brak starijoj osobi (da ne ispadne da uvek muškarac mora da bude stariji, mada je to češći slučaj), pa se onda i oko toga raspituju. No, koliko kapiram, dozvola se uglavnom uvek daje, nego, lepo da se razmisli i analizira situacija još jednom. Ne znam mnogo o kanonima, ali mi se čini da uglavnom imaju smisla i rezona . Ali bilo bi lepo da čujemo i zvanični razlog. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 По Брачним правилима за венчање је надлежан свештеник младожење и без његове дозволе не би смео нико да обави венчање. Мора бити реда, јер би онда могао неко да се венчава више пута где му падне на памет. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драгана Милошевић Написано Октобар 27, 2012 Пријави Подели Написано Октобар 27, 2012 По Брачним правилима за венчање је надлежан свештеник младожење и без његове дозволе не би смео нико да обави венчање. Мора бити реда, јер би онда могао неко да се венчава више пута где му падне на памет. Sve je to ok, oce, ali ljudi su nedokazani. Prave buku umesto da se pokriju i cute.Sve odluke koje su donete, donete su bas da se izbegne jevasluk. Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука