cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Саму суштини Божанства, коју (како кажу теолози) ипостазирају три Лица, не знамо јер превазилази могућности нашег схватања, језика искуства... Али знамо начин на који се Бог пројављује, Његов начин постојања. А то је да је лично биће т.ј. онако како нам то сведоче праоци кроз Св. Писмо као три конкретне личности (Отац, Син, Св.Дух), чије особености Црква познаје путем непосредног историјског искуства. A odakle znaju ti praoci i na koje praoce mislis zapravo? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 A odakle znaju ti praoci i na koje praoce mislis zapravo? Mislimo na deda Jovu. Дуња and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Саму суштини Божанства, коју (како кажу теолози) ипостазирају три Лица, не знамо јер превазилази могућности нашег схватања, језика искуства... Али знамо начин на који се Бог пројављује, Његов начин постојања. А то је да је лично биће т.ј. онако како нам то сведоче праоци кроз Св. Писмо као три конкретне личности (Отац, Син, Св.Дух), чије особености Црква познаје путем непосредног историјског искуства. Uz svo dužno poštovanje svetim ocima itd. ali ovo mi je neprihvatljivo. Takvih svetih otaca je bilo ima ih i biće ih kolko oćeš i što je najgore teško je naći i trojicu koji se barem približno slažu (važi za sve religije). Питао си ово : "jer ako je priroda svega stvorenog dobra onda to stvoreno ne bi trebalo da ima u sebi mogućnst za zlo" Пошто зло и није у нашој природи, то што је могућност то је управо ствар избора шта чиниш. Не видим то као неку врсту генетског инжењеринга у ком ћу одстранити нешто што није ни присутно. Sčažem se sa tobom da zlo nije u našoj prirodi. To znači da je u našoj prirodi dobro ili da nije ni jedno. Mi kao deo tvorevine možemo da biramo samo ono što je ponuđeno u tvorevini. Ako zlo postoji (a mislim da je ovde opšte prihvaćeno da postoji) znači da je deo tvorevine. A to opet znači da je stvoreno. I tako obrni okreni dolazimo do toga da je Stvoritelj stvorio kako dobro tako i zlo jer nema ko drugi. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 em se sa tobom da zlo nije u našoj prirodi. To znači da je u našoj prirodi dobro ili da nije ni jedno. Mi kao deo tvorevine možemo da biramo samo ono što je ponuđeno u tvorevini. Ako zlo postoji (a mislim da je ovde opšte prihvaćeno da postoji) znači da je deo tvorevine. A to opet znači da je stvoreno. I tako obrni okreni dolazimo do toga da je Stvoritelj stvorio kako dobro tako i zlo jer nema ko drugi. Ако узмемо да је добро оно што је налик Богу а зло оно што је супротно Богу, онда пре може да се каже да је Бог допустио да човек одлучи да ли ће бити налик Богу или супротан . Е сад , могао је Бог да створи човека без могућности избора, без познања добра и зла, али била Му је воља да створи човека по свом лику, тј. слободног, онолико колико је то могуће Божијем створењу . ИгорМ, Човек Жоја, Снежана and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 A odakle znaju ti praoci i na koje praoce mislis zapravo? Знам да је овде на форуму писано толико о томе и да ти је познато али ајд' када већ диванимо, још неко чита. Јевреји су почели да говоре о Богу на основу конкретног догађаја, око 1900 год. пре Христа Бог се открива конкретном човеку Аврааму који сусреће - доживљава Бога као што ми сусрећемо неку личност. То је искуство односа засновано на поверењу/вери које се рађа између њих. Слично искуство, познање, имали су његов син Исак и унук Јаков. Како су говорили стари Јевреји то је Бог Авраама, Исака и Јакова Бог отаца наших. Открива се Мојсију, "лицем к лицу" (Изл. 33,11) Наравно уколико имамо поверење у искуство Божијих откровења, није тешко прихватити и оваплоћење бога Логоса, у овом моменту "у телу" у личности Исуса Христа. За рационалистичку мисао ови појмови (Божанство и Оваплоћење) су можда противречни. Што се види као на пример код Грка (Христове епохе) да је проповед о очовечењеу Бога, била лудост. (1 Кор. 1,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Ако узмемо да је добро оно што је налик Богу а зло оно што је супротно Богу, онда пре може да се каже да је Бог допустио да човек одлучи да ли ће бити налик Богу или супротан . Е сад , могао је Бог да створи човека без могућности избора, без познања добра и зла, али била Му је воља да створи човека по свом лику, тј. слободног, онолико колико је то могуће Божијем створењу "Ако узмемо да је добро оно што је налик Богу а зло оно што је супротно Богу," Pripisujemo Bogu osobinu "dobro", a malo pre me upozoriše da to ne bi trebalo da radimo jer mi ne znamo pravu prirodu Boga. Drugo ovako napisano "dobro" i "zlo" su iznad Boga i On može samo da raspolaže sa njima - nije ih on stvorio. Moraću direktno da pitam jer vidim ja pričam o poreklu zla a vi odmah to okrećete na datu slobodu čoveku. Da li je Bog stvorio zlo? пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Uz svo dužno poštovanje svetim ocima itd. ali ovo mi je neprihvatljivo. Takvih svetih otaca je bilo ima ih i biće ih kolko oćeš i što je najgore teško je naći i trojicu koji se barem približno slažu (važi za sve religije). Наравно да може да ти буде и неприхватљиво. Ја нисам нашао тројицу који се суштински разликују а да су у Цркви. Ако сам те добро разумео. Они могу користити различиту терминологију али говоре о суштинским догађајима. Има можда неких питања око кога излажу своје виђење/искуство шта год али нико не спори искуство откривења Божијег и личносног односа и томе слично а да то доводи у питање неприхватљивост историјског искуства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Џаба објашњаваш. Неће да схвате. Не желе... Nije stvar želje i nesme da bude stvar želje jer ljudi svašta žele. ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Знам да је овде на форуму писано толико о томе и да ти је познато али ајд' када већ диванимо, још неко чита. Јевреји су почели да говоре о Богу на основу конкретног догађаја, око 1900 год. пре Христа Бог се открива конкретном човеку Аврааму који сусреће - доживљава Бога као што ми сусрећемо неку личност. То је искуство односа засновано на поверењу/вери које се рађа између њих. Слично искуство, познање, имали су његов син Исак и унук Јаков. Како су говорили стари Јевреји то је Бог Авраама, Исака и Јакова Бог отаца наших. Открива се Мојсију, "лицем к лицу" (Изл. 33,11) Наравно уколико имамо поверење у искуство Божијих откровења, није тешко прихватити и оваплоћење бога Логоса, у овом моменту "у телу" у личности Исуса Христа. За рационалистичку мисао ови појмови (Божанство и Оваплоћење) су можда противречни. Што се види као на пример код Грка (Христове епохе) да је проповед о очовечењеу Бога, била лудост. (1 Кор. 1,23) Na osnovu cega smo sigurni da se Avramu otkrio bog a nije npr. covek patio od sizofrenije ili da je jednostavno cela prica izmsiljena? ВИЛМА and VaSa110 је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Џаба објашњаваш. Неће да схвате. Не желе... Upravo je ovo veliki minus za religiju. Religiju ljudi prihvataju zato sto tako zele, a kad jednom prelome to u sebi onda ne posotji problem za koji je nemoguce naci opravdanja... po principu sto je babi milo... Meni je neozbiljno da zivotnu filozofiju zasnivam na necemu sto sam sebi odredio na osnovu svojih zelja... Zelim ja svasta, al nema... VaSa110 and ВИЛМА је реаговао/ла на ово 2 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Е сад , могао је Бог да створи човека без могућности избора, без познања добра и зла, али била Му је воља да створи човека по свом лику, тј. слободног, онолико колико је то могуће Божијем створењу . Бог је и створио човека без познања добра и зла. Та слобода избора,коју су адам и ева направили и није баш по вољи Божјој, јер су као словосвесна бића били упозорени. Дефинитивно је Бог урадио све што је добро а то показује што дрво познања стоји у рају само за себе и не реметећи мир Божји у адаму и еви. Невоља долази кад заиста непослушношћу а не избором по вољи Божјој. човек унесе у себе зло. Наравно да је Бог дошао одмах да спречи, да човек сад будући зао настави да узима и од дрвета живота, и такав зао постане бесмртан у вечним мукама својим. Ако погледамо наслов теме и ако се сложите можда би ово био добар одговор. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Na osnovu cega smo sigurni da se Avramu otkrio bog a nije npr. covek patio od sizofrenije ili da je jednostavno cela prica izmsiljena? Мислиш на ово: Таквим размишљањем иначе, или су сви патили од шизофреније и измишљали или је заиста истина, еее мој ти Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Мислиш на ово: Таквим размишљањем иначе, или су сви патили од шизофреније и измишљали или је заиста истина, еее мој ти Dakle ne znas na osnovu cega...? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Upravo je ovo veliki minus za religiju. Religiju ljudi prihvataju zato sto tako zele, a kad jednom prelome to u sebi onda ne posotji problem za koji je nemoguce naci opravdanja... po principu sto je babi milo... Meni je neozbiljno da zivotnu filozofiju zasnivam na necemu sto sam sebi odredio na osnovu svojih zelja... Zelim ja svasta, al nema... Управо у овоме грешиш, човек прво поверује, па прихвати религију. Бог никада не тражи оправдање, али се нада покајању. ivanaika је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Таквим размишљањем иначе, или су сви патили од шизофреније и измишљали или је заиста истина, еее мој ти Znaš li ti koliko je ljudi videlo NLO. E sad ili su svi......ili je to istina. Znaš li ti koliko ljudi veruje u astrologiju a sad ili su........ ili je istina. ....... .............. ............ I tako u beskraj. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука