VaSa110 Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Управо у овоме грешиш, човек прво поверује, па прихвати религију. Koju? Pa zavisi od njegove želje. пре 31 минута, HOA+ рече (dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Upravo je ovo veliki minus za religiju. Religiju ljudi prihvataju zato sto tako zele Мислим да би то пре био проблем код људи (иако опет својим избором) да прихвате нешто само зато што то желе. Различита су искуства/полазишта вере. Неко верује из религијске потребе (нека спонтана потреба да се обрати нечему што га превазилази). Такав ниво религиозности видимо чак и данас. То је како кажу теолози антропоцентрична религиозност. Други случај би био тражење истине, знања. Да мислима доспе до решења неких философских питања. Као на пример древни Грци. То је начин убеђивања логике и као стварност прихватање интелектуалне предпоставке Божијег постојања. Још једно полазиште се може навести, а то је лични однос. То је оно искуство које сам укратко навео у неком од предходних порука. Вера, познање Бога које проистиче из таквог искуства нема ништа заједничко са теоријским поставкама и неким логичким доказима. То је искуство односа засновано на вери - поверењу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Koju? Pa zavisi od njegove želje. Наравно, твоје жеље, промашаји (греси), су твоји слободни избори, али они нису воља Божија. Бог има само један циљ, да се сви спасу и задобију Царство небеско. ivanaika је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Znaš li ti koliko je ljudi videlo NLO. E sad ili su svi......ili je to istina. Znaš li ti koliko ljudi veruje u astrologiju a sad ili su........ ili je istina. ....... .............. ............ I tako u beskraj. Какве везе има нло и астрологија са искуством Бога, обожења и слично? Мислим да се мимоилазимо у схватању вере и истине која је у том контексту. kordun је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 То је искуство односа засновано на вери - поверењу. I ja imam veru. Verujem da je to moguce postici i bez vere. пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 I ja imam veru. Verujem da je to moguce postici i bez vere. Добаци нам циљеве твоје вере. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Таквим размишљањем иначе, или су сви патили од шизофреније и измишљали или је заиста истина, еее мој ти Pa oblacic normalno pita. Kako mi znamo da neki od njih nisu patili od sizofrenije i izmisljali? Za 2000 godina neko moze da poveruje da je Hari Poter zaista postojao. Dakle vera nije stvar toga da ti poverujes u neki spis. Naravno tacno je to sto si napisao za Avrama, ali mi to ne znamo. Vera je vise stvar promene licnosti, a ne verovanje u sve i svasta. Zato svaka religija ima onaj eticki deo u kom stoji: treba ovo, treba ono, da se bude bolji covek, dobar, mudar, pravedan itd. Mada citava ta stvar oko Boga, kako mi znamo o Njemu ako je transcedentan, kako mozemo govoriti kakav je ako ne znamo sustinu je ''salto mortale'' kako je to opisao Stevan Jovanovic na onoj tribini Ateista Srbije: Da li je religija prevazidjena u 21. veku? ВИЛМА је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Реко'' ја теби да си ти глуп, више у шали, ал' заправо стварно. Реченица Не желе... се односи на схватање теолошких објашњења, не на веровање, не на жељу да верујеш или не верујеш, већ на жељу да схватиш теолошка објашњења. Капираш? Не, а? То се јасно види из мог следећег, уз упућено извињење, одговора који каже да се теолошка објашњења и не могу схватити ако човек не верује. Капираш? Не, а? Шта више, ја вас штедим. Штедим вас тако што кажем у себи еј, па они и не могу схватити не зато што су глупи, већ зато што не верују, то је предуслов. Али не, тера човек даље, иде даље, он не чита, он не размишља, он је намак'о оглав, ускопистио се и не види ни лево ни десно, он тера даље... ja sam bas njemu reko da je ogranicen za neke stvari, ali ne dozvoljava si tu mogucnost izgleda.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Добаци нам циљеве твоје вере. Nema potrebe, identicni su kao i ciljevi vase religije. Nema ih u praksi ali u mojoj glavi su nemerljivi... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 ja sam bas njemu reko da je ogranicen za neke stvari, ali ne dozvoljava si tu mogucnost izgleda.... Vas koji se utrkujete da mi onbjasnite kolko sam glup imam na tone svrstavam vas u folder, "veze nemaju s mozgom pa im jedino preostaje da vredjaju kako bi zamaskirrali svoju intelektualnu inferiornost". Ne mrizm vas, zapravo ste mi najdrazi, jer sam prilicno sazaljiv covek... Neko se istopi od tuge kad vidi zgazeno mace, a ja kad vidim mentalno izazvanog coveka... taki sam, sta cu... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Pa oblacic normalno pita. Kako mi znamo da neki od njih nisu patili od sizofrenije i izmisljali? Za 2000 godina neko moze da poveruje da je Hari Poter zaista postojao. Dakle vera nije stvar toga da ti poverujes u neki spis. Naravno tacno je to sto si napisao za Avrama, ali mi to ne znamo. Vera je vise stvar promene licnosti, a ne verovanje u sve i svasta. Zato svaka religija ima onaj eticki deo u kom stoji: treba ovo, treba ono, da se bude bolji covek, dobar, mudar, pravedan itd. Mada citava ta stvar oko Boga, kako mi znamo o Njemu ako je transcedentan, kako mozemo govoriti kakav je ako ne znamo sustinu je ''salto mortale'' kako je to opisao Stevan Jovanovic na onoj tribini Ateista Srbije: Da li je religija prevazidjena u 21. veku? Наравно да питања стоје и мислим да их је већина нас поставила самом себи прво али поред толиког искуства Цркве за пар хиљада година и оно што је најбитније узимања свог крста и правац за Христом, нуде се одговори само треба покуцати на врата. То нам даје пут да остваримо онај потенцијал нашег свецелог бића. Но, то је како сам и навео личносно искуство и као што си куцнуо "ствар промене личности". Одгледао сам тада ту трибину. Само што људи очекују све сада и одма. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 Pa oblacic normalno pita. Kako mi znamo da neki od njih nisu patili od sizofrenije i izmisljali? Za 2000 godina neko moze da poveruje da je Hari Poter zaista postojao То стварно није нормално питање. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 То стварно није нормално питање. Ono kao nema sanse da je neki lik koji je (navodno) postojao pre nekih 6000 godina imao zdravstvene probleme? Ni najmanje? OK... пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 То стварно није нормално питање. Naravno da jeste. Klasicno zdravorazumsko pitanje koje ti moze svako postaviti i koje ti mozes postaviti npr. nekom muslimanu kada on tebi pocne da pise/prica o Muhamedu i Alahu, pa ga ti pitas: Dobro, a kako ti znas da je tako bilo? Mozda je Muhamed duvao vutru, bilo je toga u ono vreme. cloudking је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 14, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 14, 2015 @, @@ИгорМ, slazem se, jer ono sto vi pokusavate da kazete je zapravo licni odnos i iskustvo kroz godine uzrastanja u veri kada se kockice sloze i sve je nekako jasnije. Tako je meni npr. dok sam citao nesto iz teologije postalo jasnije o nekim pojedinacnim dogadjajima kao sto je Avram. No, teologiju je lepo znati, a tesko primeniti, jer mi ovde pisemo o promeni licnosti, a takvo nesto je zaista tesko ostvariti. Ne znam za vas, meni jeste Zato je vazno i to prakticno ''teologisanje'' kakvo imaju duhovnici i cije mi iskustvo ne mozemo da znamo jer je jel te njihovo, subjektivno. Ja ne znam kakav je osecaj kad vi letite avionom, mogu da znam samo ako sam odem da letim. Isto tako sa verom. Човек Жоја and ИгорМ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука