Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ништа неће бити опроштено без покајања.

... што искључује могућност да ће се сви крштени Светим Духом спасити. Како мириш ова два става?

Или ће непокајане крштене, као и покајане крштене, спасити по Промисли?

(Под крштенима подразумевам оне који су крштени и који признају Оца за Оца)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Da sam ja napravio analogiju izmedju crkve i pokvarenjastva sad biih dobio ban, al eto ne moram, ima ko ce to umesto mene da uradi

Мислим да си јако добро схватио шта сам хтео да кажем , али извлачиш се по обичају . Свако има нешто што му је свето, сем тебе, изгледа . 

Greska, ta  osoba je pravoslavac. 

Као и ти .

Подели на овим сајтовима

... што искључује могућност да ће се сви крштени Светим Духом спасити. Како мириш ова два става

Овако постављено питање је заборавило, да се човек одлучио и примио дар  пећат Духа Светога, Који узводи човека по благодати Његовој а не по човековом разуму или подвизима, да објединим све у једну реч а то је: Заслуга. 

Дело спасења нема у заслугама човека но у Љубави Божјој стојимо сви Које Он покајане узводи.

А да су чудни путеви Господњи, чудни су.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Овако постављено питање је заборавило, да се човек одлучио и примио дар  пећат Духа Светога, Који узводи човека по благодати Његовој а не по човековом разуму или подвизима, да објединим све у једну реч а то је: Заслуга. 

Дело спасења нема у заслугама човека но у Љубави Божјој стојимо сви Које Он покајане узводи.

А да су чудни путеви Господњи, чудни су.

Сјајно речено, ВСИ.

Заинтересовао ме је пост који је Ацо прилепио - да пакао чека лоше људе, а не људе који су имали лоша дела. Нисам раније прочитала ништа слично, а допало ми се. Како он није разрадио ту тему, дала сам себи слободу да тебе питам.

Хвала на разговору. :)

Подели на овим сајтовима

Није могао - да може казнио би нас блаже. Друго, ми заправо и не знамо како Бог кажњава у вечности.

Зар није свемогућ? :)

Зар Он кажњава? :)

(ај мало да и ја питам са пецаљком термина)

Подели на овим сајтовима

Наравно да је Свемогућ и не кажњава он, већ човек.

Контам где сам погрешила у поставци. :)

Подели на овим сајтовима

Па погрешно је прочитала пост а онда се подкраде терминологија...

Објаснила је после тога :)

Подели на овим сајтовима

Pa zar nas nije  kaznio izbacivanjem iz raja?

Ako je svemoguc onda moze da bude i zao ako to zeli 0405_feel

Не, понуђен нам је рај. 

Јесте Свемогућ, али не зна за зло; зло је људска категорија и начин делања.

Подели на овим сајтовима

Нисам циљао на то ако смо се разумели. Ово сам навео "Многи су хришћани сведочили својим животом" мислећи искључиво на начин њиховог односа према другима и томе слично. То је оно када се доживи тај преображај и опхођење према другом као однос из љубави (љубави према човеку као бићу).

Мислим да је тешко неком верујућем, готово немогуће "одузети искушења" јер су она свакодневни део живота. То му дође некако као дрил :) и јесте управо циљ њихово савлађивање/побеђивање онако како су то на пример радили и саветовали (и саветују) оци Цркве.

Овде би се могли сложити, да не улазимо у дубину. Има и у цркви покривање главе марамом и дугих панталона код мушког дела или сукње за даме али ако пођемо само од тога да не можеш свугде ући као "са плаже" (опера, позориште, болница...) довољно схватити сврху за почетак. Мада има и онога да се не обраћа много пажња. Морам ти рећи да ми је некада и помагало то ако нисам могао а да не погледам на пример пре почетка литургије  :)))  После је "лако". Данас већ немам то искушење у некој озбиљној мери. Али нема забране у свакодневном животу, свако је слободан да се открије ако му шта значи. Генерално се хришћанство не заснива на дозвољено-забрањено. Е сада ако ће то утицати лично као задовољавање ега, испољавање неког комплекса, "саблазан" за мене :) или слично, то је друго питање.

Било је доста тема о томе да не понављамо. Знам неке који нису православци, па можда чак ни верни али се не слажу са неким питањима овде. Није циљ окренути главу а тек не одбацити човека. Критика увек може да се упути али неосуђивати. Када би свој лични став изнео, вероватно се не би сложио са начином "упражњавања" појединих питања али би увек прихватио ту особу као људско биће (свестан и својих падова) јер као и за себе и за ту другу особу видим слободу свог манифестовања. Што би рекли да се седне заједно и разговара, помогне и тако то. Ту немам баш никакав проблем јер чак шта више имам искуство из свог окружења. То увек посматрам са онтолошке основе и можда су ту нејасноће у ставовима.

Управо. Наравно али неће да ћутиш ако ти је искуство другачије :) поделиш то са ближњима, зато и рекох да се седне и дивани - но проблемо.

Не би генерализовао али ћу се углавном сложити мада бар за нас неутврђене, ваљда нам треба још искушења :)

Hvala ti na ovom postu.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Pa zar nas nije  kaznio izbacivanjem iz raja?

Ako je svemoguc onda moze da bude i zao ako to zeli 0405_feel

Избацивање из раја није казна, написао сам ти већ, са чим се не слажеш тачно?

Подели на овим сајтовима

Као и ти .

Ne ja sam atesita.

Ta osoba je aktivni pravosalvac po svom priznanju. Slavi slavu, ide u crkvu (povremeno) i izjasnio se na popisu kao pravosalvac... sta oces vise?

Ko si ti da sudis ko jeste a ko nije pravoslavac?  

Подели на овим сајтовима

Не, понуђен нам је рај.

Јесте Свемогућ, али не зна за зло.

Kako onda razlikuje dobro od zla ako ga ne zna?Onda nije sveznajuci :D

Nije nam bilo ponudjeno nego su Adam i Eva ziveli u raju,kusajuci sve plodove istoga osetili zivot u raju.Mi nismo.Mi smo osetili samo posledice njihovog kusanja zabranjenog ploda.

Подели на овим сајтовима

Kako onda razlikuje dobro od zla ako ga ne zna?Onda nije sveznajuci :D

Nije nam bilo ponudjeno nego su Adam i Eva ziveli u raju,kusajuci sve plodove istoga.Oni su osetili zivot u raju.Mi nismo.Mi smo osetili samo posledice njihovog kusanja zabranjenog ploda.

Kolektivna odgovornost.

Opak termin kad ga korsti Hag ali bogougodan kad ga korsite vernici :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...