Н И Н Е Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 A ako nemas dovoljno ljubavi onda ides u pakao i to je ok? Ili treba da pominjemo i to da je i sama vera pre svega datost od Boga? Да и јесте. Пакао је у ствари стање без љубави, чини ми се. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Да и јесте. Пакао је у ствари стање без љубави, чини ми се. Samo sto se ovde razilazimo u poimanju ljubavi. Da se podsetimo, pominjali smo razne oblike vidjenja kazne i vecnog zivota u raznim pravoslavnim ucenjima. Ako meni neko govori da ne treba da radim neke stvari koje se nabrajaju negde, bez ikakvog objasnjenja i logike a pritom mi preti paklom ako ga ne poslusam, ja tu ne vidim nikakvu ljubav. Pogotovo ako mi uz sve to govori da sam ja slobodno bice i da on postuje moj slobodni izbor. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Samo sto se ovde razilazimo u poimanju ljubavi. Da se podsetimo, pominjali smo razne oblike vidjenja kazne i vecnog zivota u raznim pravoslavnim ucenjima. Ako meni neko govori da ne treba da radim neke stvari koje se nabrajaju negde, bez ikakvog objasnjenja i logike a pritom mi preti paklom ako ga ne poslusam, ja tu ne vidim nikakvu ljubav. Pogotovo ako mi uz sve to govori da sam ja slobodno bice i da on postuje moj slobodni izbor. Могуће. Не знам на које ствари мислиш али до сада нисам наишао ни на шта толико страшно да се не може извршити и шта нема логике. Ово ми је добар цитат: А ово је љубав: да ходимо по заповијестима његовим. Ово је заповијест, како чусте од почетка, да по њој ходите. 2. Јн. 6 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 до сада нисам наишао ни на шта толико страшно да се не може извршити и шта нема логике. Vidim da nisi А ово је љубав: да ходимо по заповијестима његовим. Ово је заповијест, како чусте од почетка, да по њој ходите. Jes, samo sto ima ono: "da je Bog dao teolozima da pisu zapovesti bilo bi ih 1000 a ne 10." E, na to sam ja mislio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Н И Н Е Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Jes, samo sto ima ono: "da je Bog dao teolozima da pisu zapovesti bilo bi ih 1000 a ne 10." E, na to sam ja mislio. Наравно, не верујем да се иде у пакао ако се не послуша сваки теолог. Оне две највеће заповести и нема зиме. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити; Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Pa cekaj, Bog je znaci prvobitno ziveo na zemlji? Pa ko je koga tu izgnao onda? Ispada da su Adam i Eva nastavili da zive na propadljivoj zemlji a bog otisao... gde? Molim da mi neko pojasni. Бог не може да ''оде'', јер је свеприсутан. Видим да имаш интернет, па потражи ако те баш занима. Најлакше је да се само пита. Да ти помогнем: ЕДЕМ (грч: Εδέμ - милина, задовољство), земља у којој је био Богом насађени врт (Рај), за обитавање првих људи, који су одатле истерани. Реч Едем се иначе употребљава да означи свако место познато по својој лепоти и плодности. Положај едемског врта је тешко одредити. Налазио се "на истоку". Говорећи ο њему, Свето Писмо спомиње реке које су текле из Едема и напајале Рај и потом се делиле на четири реке: Фисон, Геон, Хидекел (Тигар) и Еуфрат (1 Мој 2,10-14). Последње две реке су познате, а прве две предмет су разних нагађања и претпоставки. Не налазећи ове реке на земљи, неки су преносили Едем на небо, други су му давали алегоријско значење; неки су, опет, претпостављали да је Едем у Африци (Етиопија и Абисинија), или у Јерменији, или на Кавказу, или у Месопотамији или другде. http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%95%D0%B4%D0%B5%D0%BC Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Samo sto se ovde razilazimo u poimanju ljubavi. Da se podsetimo, pominjali smo razne oblike vidjenja kazne i vecnog zivota u raznim pravoslavnim ucenjima. Ako meni neko govori da ne treba da radim neke stvari koje se nabrajaju negde, bez ikakvog objasnjenja i logike a pritom mi preti paklom ako ga ne poslusam, ja tu ne vidim nikakvu ljubav. Pogotovo ako mi uz sve to govori da sam ja slobodno bice i da on postuje moj slobodni izbor. Управо то. Наше је да слушамо, разумели, или не. Имамо слободну вољу, и зато једино можемо или да идемо у рај, или пакао. Ако слушамо, идемо у рај, ако не слушамо, идемо у пакао. Присетимо се приче о блудном сину. Један, који је слушао је био код родитеља, а други је слободном вољом отишао од родитеља. Е пакао је то стање у ком је био када је био далеко од оца. Само на том делу приче бих се задржао. И један и други имају слободну вољу, само овај један не жели да слуша, и одлази у пакао, а други жели да слуша и остаје у рају. Е а "претња" би било да му је отац рекао шта га чека када оде од њега. Ја не бих рекао да је то "претња", него поука. Тако нам и оци дају поуку, а никако претњу, када нам кажу шта се дешава са непослушном децом. Е сад вечни пакао се састоји у томе што непослушна деца не могу, не знају, да нађу пут до оца. Боље речено, не могу ни да се сете да пожеле да дођу до оца, јер само знају за пакао, и вечно га бирају. А отац би и те како волео да се непослушна деца врате, али поштује њихов слободан избор. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Управо то. Наше је да слушамо, разумели, или не. Имамо слободну вољу, и зато једино можемо или да идемо у рај, или пакао. Ако слушамо, идемо у рај, ако не слушамо, идемо у пакао. Е а "претња" би било да му је отац рекао шта га чека када оде од њега. Ја не бих рекао да је то "претња", него поука. Тако нам и оци дају поуку, а никако претњу, када нам кажу шта се дешава са непослушном децом. Uzmi neki podsetnik za ispovest po mitarstvima na primer, citaj malo, razmisli o tome sto si procitao i o smislenosti takve ispovesti npr pa mi onda potvrdi ovo prethodno sto si napisao Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Бог не може да ''оде'', јер је свеприсутан. Видим да имаш интернет, па потражи ако те баш занима. Најлакше је да се само пита. Да ти помогнем: http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%95%D0%B4%D0%B5%D0%BC Pa sto se onda kaze da su ignani iz raja? Po ovome ispada da oni niotkud nisu izgnani, ostali su tu gde su i bili samo se osobina lokaliteta promenila u propadljivu... jel tako? E sad, vi kazete da ce zemlja, kada se ponovo vrati carstvo nebesko, da ponovo postane raj (tj. da se vrati u ono sto je i bila pre pada)? Ok, a gde onda idu sadasnji ljudi kada umru? Da li postoji drugi raj? Hoce li se ta dva raja spojiti kad dodje Njegovo carstvo, ili ce se jedan ugasiti a svi zajedno preci u drugi? Ovo me bas zanima... Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Samo na ovoj temi pre dve tri strane imas jedog pravosalvca koji je rekao za drugo pravoslavca da nije pravosalvac zato sto je trzio da mu atesita krsti dete. Ako je bilo toliko lako i naci primer samo na ovoj temi, mozes i sam da zamislis kolik otakvih primera tek ima u zivotu kao i na ostatku foruma... Да будемо прецизни , рекао сам да је православац колико и ти . Он се изјашњава као православац, а и ти се изјашњаваш као православац . Додуше, кад ти је од користи , кад крстиш неком дете на пример . Која је разлика између тебе и неког свештеника атеисте коме је свештенички позив само лак начин за богаћење, на пример . А такви људи нису реткост . Кад могу да постоје лажни пророци , што не могу и лажни православци . Bole__Ser and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Кад могу да постоје лажни пророци , што не могу и лажни православци . nemas potrebe meni to da objasnjavas, ja to prilicno dobro znam. Bolje se javi Todoru, on je taj koji kaze da svako ko se izjasni kao pravoslavac i jeste pravoslavac... mislim da medju vama dvojicom postoji neslaganje... ja se sa tobom potpuno slazem da ima pravosalvaca koj su itekako lazni... zapravo mislim da oni cine ogromnu vecinu sadasnjeg pravosalvnog zivlja, tako da, ponavljam, obrati se Todoru, pa kad se vas dvojica dogovorite ko je u pravu, javite mi da nastavimo diskusiju sa novim polazistima. Bole__Ser је реаговао/ла на ово 1 пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 stari problem je sto vi pravosalvci prvo treba da se dogovorite sta jeste a sta nije jer ovako svako prica sta oce i svi su upravu. Svako ima svoj verziju pravoslavlja i sve verzije su bespogovorno tacne... И опет ти кажем, свако ко се изјасни као Православац, он то и јесте. То не значи да је самим тим и имун на грехове. Нећу да цитирам примере које си навео, јер јасно је да ко дође у такво стање губи статус човека, па је без смисла да причамо о њему као о било чему, осим као чудовишту. И онај што је убио оне људе због ''паркинга'' је био атеиста. Разумеш ме? О смислу догађаја у Светом Писму, које си навео, нећу појединачно да пишем., али ево само о догађају у Египту: Ко удари на Божји народ мора да страда, да се научи памети и објави другим народима шта их чека, ако крену истим путем. Зашто деца? Не знам да ли мислиш да је боље да деца остану са родитељима који их приносе сатани као жртве или да их Бог склони од таквих родитеља и спаси. Разумем да атеиста за кога је смрт=крај размишља тако, али размотри и друге опције. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Znaci ja nisam vernik ne svojim izborom nego mi nije dato? Eto, znao sam da nisam ja kriv.. .Eshatone stizem! Da, po mom misljenju. Ja zaista ne mislim da je vera nesto sto covek moze dobiti svojim snagama, Bog se otkriva svakome pojedinacno u odredjenoj meri. Takodje mislim da ne postoje potpuni ateisti, tj iako postoje jako ih je malo. Isto kao i potpunih vernika. Vecina se vuce negde izmedju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Pa sto se onda kaze da su ignani iz raja? Po ovome ispada da oni niotkud nisu izgnani, ostali su tu gde su i bili samo se osobina lokaliteta promenila u propadljivu... jel tako? Није, променило се стање душе. Ok, a gde onda idu sadasnji ljudi kada umru? Мислим да то није суштински значајно питање па се не бих ни замарао одговарајући / тражећи одговор на њега. Много је важније усредсредити се на Христа и крај времена... Da li postoji drugi raj? Hoce li se ta dva raja spojiti kad dodje Njegovo carstvo, ili ce se jedan ugasiti a svi zajedno preci u drugi? Полако, полако... Погледај ово... http://www.pobedonosac.com/wp-content/uploads/2010/09/%D0%9E%D0%93%D0%8A%D0%95%D0%9D%D0%90-%D0%A0%D0%95%D0%9A%D0%90.pdf Човек Жоја and Дуња је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 И опет ти кажем, свако ко се изјасни као Православац, он то и јесте. То не значи да је самим тим и имун на грехове. A ja i tebi kazem, obrati se Vladimiru,on je taj koji kaze da to nije tacno. Ко удари на Божји народ мора да страда, да се научи памети и објави другим народима шта их чека, ако крену истим путем. Kako se ovo uklapa u stanoviste da je vas bog bog ljubavi? Teolozi ovog foruma kazu da pravoslavni bog nikoga ne ubija, ne muci i ne progoni vec je on Ljubav. Opet se ne podudaras sa teolozima svoje sopstvene vere. Aj prvo sa njima da se dogovoris oko toga jel ide uz pravosalvnog boga recenica " Ко удари на Божји народ мора да страда, да се научи памети". Ja ti odmah kazem da ce oni da ti kazu suprotno jer su i meni govorili suprotno... Зашто деца? Не знам да ли мислиш да је боље да деца остану са родитељима који их приносе сатани као жртве или да их Бог склони од таквих родитеља и спаси. Разумем да атеиста за кога је смрт=крај размишља тако, али размотри и друге опције. Kad se razmiljsa u jednom planu onda tvoja recenica ima smisla "bog je decu uzeo kod sebe da ih spasi" ali zaboravljamo cinjenicu da postoji milion nacina da nekom oduzmes zivot kad si Bog... mozes da ga roknes munjom da umre u mirkosekundi, mozes da mu puknes aneurizmu u mozgu i da bude mrtav pre nego sto padne na zemlju, mozes da zveknes meteor tu gde se on nalazi i da taj i ne oseti sta se desilo. Ali bog je izabrao da posalje medvede na decu. Sta mislis kako su umrla deca koju cerece, kidaju i jedu medvedi? Mislis da su umrla brzo i humano bez muke? Bog je super jer ih je spasio od satane, ali zasto je toliki sadista da je morao da deci priredi dugu i vrlo, vrlo bolnu smrt? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука