Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

I nista vise od toga? Nista konkretno, novo? Drugim ljudima ce mozda da olaksa zivot to sto si zadovoljan? Hi5, nigga.

Pravo hrišćansko razmišljanje, priznaje se samo materijalno dobro.

Kada sam rekao zadovoljstvo mislio sam na generalnom planu.

Recimo: 1996 sam počeo da izučavam programiranje. Pomoglo meni i mojoj porodici da lakše živimo u ovom j.....m vremenu.

U to vreme počeo sam da "izučavam" malo elektrotehnike. Pomoglo meni u poslu a zajedno sa mojim kolegama činilo dobro i drugim ljudima (ništa epohalno samo smo deo priče). I tako dalje.

E to sve mi čini zadovoljstvo.

Evo sada sam ovde da "izučavam" kako se kaže "duhovno" (šta god to bilo).

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

То је како мали Перица замишља Хришћанство.

Врло дуго се Хришћанство проповедало као однос казне и награде простом пуку, јер нит их је интересовало нит су могли да схвате зашто би нешто требало или не би требало, и онда их заплашиш муњом с неба која ће да их погоди ако ураде то или то, и они су мирни. То је имало одређених својих предности, али је донело и много неразумевања, посебно много назадовања на плану личног и свеопштег друштвеног напретка у смислу да нешто не радиш - не због страха од казне, него зато што си довољно разуман човек да знаш да ћеш тиме да повредиш и себе и све око себе.

Ако би читао писце који су писали о овим проблемима, видео би да право Хришћанство одувек стоји на томе да је казна заправо у теби - једноставно си тако направљен да нема шансе да ти буде добро ако идеш и убијаш, сам си себи најгори мучитељ. Пакао се одавно не дефинише као простор где те пржи ватра, јер су сад људи у стању да схвате да је пакао заправо неописива мука коју ти задаје сопствена људскост када у вечности (која почиње већ на овом свету) схватиш колико си се удаљио од идеала људскости.

С тим у вези, "Не убиј!" не значи "Ако убијеш, убићу и тебе и сав твој пород ћу да пожежем!", него значи "Муке које ти предстоје од тога нису вредне било чега". Зато је Хришћанство у односу на дотадашње законско схватање Бога толика револуција у теологији, само што је било потребно да прође много времена па да и људи буду на том нивоу (многи још увек нису) да можеш да им објасниш без прича о муњама и ватрама (без гађања прималних страхова).

Ja sve to savrseno razumem, veruj mi, jedino ostaje pitanje koja je svrha baviti se definicijama teoretskog hriscanstva koje osim na papiru ne postoji nigde u stvarnsati? ili eventualno u retkim plemenitim primerima...

Mene vise zanima ono realno hriscanstvo koje imam u svojoj okolini i koje ima uticaja na moj zivot. U tom kontekstu mislim da su mi metafore i vise nego adekvatne.

Na primer, razumem to sto pricas da je kazna nesto sto je deo naseg bica kao odgovor na stvari koje smatramo losim. Ali sama definicija "loseg" varira od sela do sela a kamoli od naroda da naroda. Ne postoji nacin da svakom objasnis taj odnos a da prvo ne uniformises SVE ljude u misljenju. A onda pa tek nema vise slobode... Iako je ni sad nema ako se ne navimo relativizacijama.

Drugo, to sto ti osecas kao kaznu (savest, pokajanje, depresija...) Je karakteristicno za TEBE. E sad ono sto meni nije jasno je to da citajuci o vasoj veri ja nisam stekao utisak da ona podrazumeva da svi moramo da se povinujemo Rylahovom vidjenju dobrog i loseg vec je to nesto sto svaki covek za sebe utvrdjuje, bas zato sto nismo svi isti... Ali avaj, opet praksa pokazuje suprotno, svuda se pokazuje kako se pod dobrim vernikom podrazumeva samo osoba koja slepo prati uputstva drugih ljudi da se od nje slucajno ne bi ocekivalo da za sekundu ukljuci mozak i razmisli za sebe...

Otud optuzbe za jednoumlje u religijama. I sudeci po "praksi" optuzba je na mestu...

a pojam hriscanske slobode je zapravo manifestacija ultumatuma ukrasenog filozofijom slobode...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Ниси рекао ништа увредљиво, ал нас вртиш сво време у круг. Зато сам ти и рекла оно.

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

@@cloudking,

Ниси рекао ништа увредљиво, ал нас вртиш сво време у круг. Зато сам ти и рекла оно.

Ne pada ti na pamet da me stvarno zanimaju neke stvari?

Do sad uglavnim nailazim na:

- meni je ovo nelogicno

- nije.

I tolko...

Подели на овим сајтовима

Deki992, on 18 Feb 2015 - 20:48, каже: Vera nije stanje moje licne volje. Ja bi' da ovo pojasne ozbiljni teolozi. :)))

0703_read

Dakle...  :D  Naime...  De facto...

Volja da veruje ne postoji samo u slucaju kada veruje van svoje volje,Bozjom voljom  .Ko veruje zato sto zeli,veruje ali sumnja. Onaj ko veruje jer ne moze da ne veruje,ne sumnja .To je  njegovo prirodno stanje,njemu i nije mu potreban napor volje da bi to postigao,za njega je to realnost  ... U suprotnom je obrnuto...u obrnutom u odnosu na ovo drugo je isto to .

P.s.....a sta bese tema ... :D

:351780:

Подели на овим сајтовима

Mene vise zanima ono realno hriscanstvo koje imam u svojoj okolini i koje ima uticaja na moj zivot. U tom kontekstu mislim da su mi metafore i vise nego adekvatne.

И ми сами кукамо и нервирамо се сто пута колко је често "хришћанство" сведено на неку замену паганских обичаја, у суштини сујеверје.

Na primer, razumem to sto pricas da je kazna nesto sto je deo naseg bica kao odgovor na stvari koje smatramo losim. Ali sama definicija "loseg" varira od sela do sela a kamoli od naroda da naroda. Ne postoji nacin da svakom objasnis taj odnos a da prvo ne uniformises SVE ljude u misljenju. A onda pa tek nema vise slobode... Iako je ni sad nema ako se ne navimo relativizacijama.

Нико ништа не намеће, све је слободно. Ако би хтео да се зовеш хришћанином, ово су вредности које би требало да поштујеш и ово су ствари којима би требало да стремиш. Ако не, опет постоји простор да будемо добри пријатељи, комшије, познаници, пролазници у миру... Све зависи од тебе и од твог бића и прихватања неких ствари као ствари које су теби прихватљиве или не.

Ali avaj, opet praksa pokazuje suprotno, svuda se pokazuje kako se pod dobrim vernikom podrazumeva samo osoba koja slepo prati uputstva drugih ljudi da se od nje slucajno ne bi ocekivalo da za sekundu ukljuci mozak i razmisli za sebe...

Очигледно да немаш довољно праксе, односно да се дружиш само са површним верницима, који ни сами не познају своју веру. Имаш милијарду примера непослушности у Цркви кад је неко мислио и радио другачије. Кад одеш код правог духовника, прво што ће да ти каже је да будеш весео и ведар, да не читаш књиге о смаку света, јер оне убијају твоју личност и утерују ти страх у кости, који те претвара у слугу, а не у дете Божије. Под добрим верником се подразумева човек који је искрено добар у световном смислу, плус још неке ствари које тебе вероватно не интересују, али коме је то искрено, коме је та доброта и све што иде уз то део личности. Они други су терет и својој околини и себи и Цркви, јер их је врло лако завести и злоупотребити, а често сепонашају диктаторски према целој околини.

a pojam hriscanske slobode je zapravo manifestacija ultumatuma ukrasenog filozofijom slobode...

Појам хришћанске слободе је појам ослобођења, које дође услед спајања са Универзалним, када те не интересује било ко други, кад изгубиш било какав страх од било кога и било чега, када заправо једино и можеш да будеш слободан. То што је ту слободу тешко достићи, само показује колико је вредна. Истински слободни људи су се кроз историју сукобљавали и са царевима, диктаторима, комесарима, били стављани на муке, али су остајали слободни. Њихова имена стога живе вечно, док се њихових мучитеља одавно нико не сећа. А имена им живе вечно зато што су се ослободили и достигли идеал коме тежи свако људско биће од памтивека - сједињење са Универзалним.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Појам хришћанске слободе је појам ослобођења, које дође услед спајања са Универзалним, када те не интересује било ко други, кад изгубиш било какав страх од било кога и било чега, када заправо једино и можеш да будеш слободан. То што је ту слободу тешко достићи, само показује колико је вредна. Истински слободни људи су се кроз историју сукобљавали и са царевима, диктаторима, комесарима, били стављани на муке, али су остајали слободни. Њихова имена стога живе вечно, док се њихових мучитеља одавно нико не сећа. А имена им живе вечно зато што су се ослободили и достигли идеал коме тежи свако људско биће од памтивека - сједињење са Универзалним.

Uklpoi mi u ovaj pasus sad Amfilohijevo trazenje ukidanja parade ponosa. 

A mimo toga, sve razumem, zapravo ovakve postove koji se ne bave religijskim dgomatikama, kanonima i ritualima vec predstavljaju filozofsku stranu reigije ja fenomenalno kapiram i prihvatam. Nemam nista protiv niti mi smeta ista od toga... na neki nacin se to poklapa i sa mojim nekim teznjama i idealima...

Jedina sto ja nikako ne mogu u tu pricu da uguram boga...

A sta, na primer, ako je ta Istina za kojom ljudi tragaju (bilo da su vernici bilo da nisu) zapravo jeste u toj slobodi koju si ovde opisao. I sta ako je pojam boga i religije zapravo samo jedna metafora ili kljuc koji bi nam pomogao da lakse ukapiramo kontekst i da se lakse priblizmo tom idealu a da zapravo sam pojam boga i religije i nema nikakvu dublju svrhu ili smisao? Samo jedna "alatka" koja je trebalo da nam pomogne da otvorimo vrata, a mi smo umesto toga, totalno zastranili i umesto da je koristimo za sta sluzi mi smo napravili religiju od same alatke... a vrata ne samo da su i dalje zatvorena nego nas sad vise i ne zanimaju toliko...?

Kao na primer, kad dete pita kako da samo pere ruke a ti mu kazes da to ne moze  i mora da poraste. Posto dete ne kapira sta znaci odrasti, ti mu pokazes kako da privuce stolicu i popne se na nju (stolica= kljuc(alatka), voda= istina) i nadas se da ce vremenom da odraste dovoljno da samo dohvati lavabo i shvati da mu stolica uopste nije potrebna vec da mu je posluzila kao vodilja, kao koncpet.

Po ovoj metafori, danasnja religija bi bila ekvivalentna tome da ti obidjes to dete posle 20 godina (2000 :) )  i zateknes ga kako u kupatilu ima 100 naslaganih stolica a i dalje ne ume da samo zahvati vodu iako ima 180cm visine... i pritom svko vece izlazi na ulicu da ljudima u glas objasnjava kako je stolica jedini put do vode i da tudje stolice nista ne valjaju... a ovi sto uopste i nemaju stolice su bezboznici kojima ce kraj biti u paklenoj kujni :D

Poenta ovog konfuznog posta je da je danas religija postala sama sebi svrha a zapravo bi trebalo da je ona samo Put. Nista vise...

Подели на овим сајтовима

Ne pada ti na pamet da me stvarno zanimaju neke stvari?

Do sad uglavnim nailazim na:

- meni je ovo nelogicno

- nije.

I tolko...

Мени искрено није падало на памет, чак шта више мислим све време како уствари искориштаваш шансу, да понизиш сваки одговор.

Па ето ако хоћеш опрости ми.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Uklpoi mi u ovaj pasus sad Amfilohijevo trazenje ukidanja parade ponosa. 

Помоћ другима да виде да су застранили на том путу, макар према његовом мишљењу (ограничавам се на његово виђење да се и ова тема не претвори у тему о педерима). Неке друге ствари које је рекао том приликом могу бити проблематичне, али само тражење забране или одустанка не, то чак и нема везе са религијом, то је став заштићен слободом говора, и као такав је препознат у свим друштвима света, шта год неко мислио о том ставу.

A sta, na primer, ako je ta Istina za kojom ljudi tragaju (bilo da su vernici bilo da nisu) zapravo jeste u toj slobodi koju si ovde opisao. I sta ako je pojam boga i religije zapravo samo jedna metafora ili kljuc koji bi nam pomogao da lakse ukapiramo kontekst i da se lakse priblizmo tom idealu a da zapravo sam pojam boga i religije i nema nikakvu dublju svrhu ili smisao? Samo jedna "alatka" koja je trebalo da nam pomogne da otvorimo vrata, a mi smo umesto toga, totalno zastranili i umesto da je koristimo za sta sluzi mi smo napravili religiju od same alatke... a vrata ne samo da su i dalje zatvorena nego nas sad vise i ne zanimaju toliko...?

Врло интересантна мисао, која може бити и тачна, само да није људи о којима сам већ причао, а то су они небројени којису путем Хришћанства постигли то што је циљ сваком живом човеку. Дакле, емпиријски показано да прича није нити метафора нити празна, али ако се остане само на причи, без делања, прича остаје једна фина бајка.

Poenta ovog konfuznog posta je da je danas religija postala sama sebi svrha a zapravo bi trebalo da je ona samo Put. Nista vise...

Јесте Пут, али и много више од тога. Од религије треба одвојити злоупотребу религије, као што од било које идеологије треба одвојити злоупотребу те идеологије, тада ћеш разумети зашто религија није сама себи циљ, макар Хришћанство, пошто о томе причамо.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Помоћ другима да виде да су застранили на том путу, макар према његовом мишљењу (ограничавам се на његово виђење да се и ова тема не претвори у тему о педерима). Неке друге ствари које је рекао том приликом могу бити проблематичне, али само тражење забране или одустанка не, то чак и нема везе са религијом, то је став заштићен слободом говора, и као такав је препознат у свим друштвима света, шта год неко мислио о том ставу.

Врло интересантна мисао, која може бити и тачна, само да није људи о којима сам већ причао, а то су они небројени којису путем Хришћанства постигли то што је циљ сваком живом човеку. Дакле, емпиријски показано да прича није нити метафора нити празна, али ако се остане само на причи, без делања, прича остаје једна фина бајка.

Јесте Пут, али и много више од тога. Од религије треба одвојити злоупотребу религије, као што од било које идеологије треба одвојити злоупотребу те идеологије, тада ћеш разумети зашто религија није сама себи циљ, макар Хришћанство, пошто о томе причамо.

Zapravo mozes da vidis ljude koji su postigli "cilj" u skoro svakoj religiji. Nije to fenomen vezan iskljucivo za hriscanstvo.

Mozda je tu dokaz da konkretna religija nije bitna. Bitno je samo kako ljudi nadju nacin da stignu do tog cilja, neko za to iskoristi hriscanstvo, neko hinduizam, neko budizam a neko nista od toga...

Dakle put je bitan ako nas odvede do destinacije, a sama forma i oblik tog puta nije ni najmanje bitan jer na koncu nisu svi ljudi usti i ne treba svima isti "kljuc"

Meni se filozofija religije dopada ali mi je teologija i religijska dogmatika, iskreno, bljutava...

Cuda, cudesa, bogovi, rajevi, paklovi, ikone, tamjani, epitrahije... Sve to mi je... pa, bas, bljutavo... Izvinjavam se na iskrenosti.

Подели на овим сајтовима

И запрети Господ Бог човеку говорећи: Једи слободно са сваког дрвета у врту;

twitter_icon.pngfb.png

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш.

Jel misliš na ovo. Pa zar ovo nije pretnja a ne objašnjenje?

Ево још једне интерпретације, а то је да је акценат на знање у "Али са дрвета од знања добра и зла" (дрво које подразумева и добро и зло јер не постоји ништа мимо добра и зла, па се подразумевају).

Није Бог рекао "Не једи са дрвета од зла" већ "добра и зла", али се више задржавам на овом знање.

Дакле - немој мислити да знаш шта је добро, а шта лоше, јер није на теби да знаш већ да верујеш у речено. Ако себе доживљаваш за некога ко зна на кривом си путу за разлику од онога ко доживљава себе као некога ко не зна и тиме исијава смирење - што и јесте циљ православаца.

:0212_rolleyes:

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Ko veruje zato sto zeli,veruje ali sumnja. Onaj ko veruje jer ne moze da ne veruje,ne sumnja .

Uopste se ne slazem.  :)

Зато што је писац (писци) који је ово написао пре неких 3000 година

Pribliznije - pre oko 10.000 godina. 

Just sayin'... Da ne bude da sam samo trolovala Vasu.  :)))

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Зашто ти изгледа као претња? Зато што је писац (писци) који је ово написао пре неких 3000 година, а на основу усмених предања која датирају ко зна колико пре тога, употребио глагол који у нашем преводу гласи "запретити"? Библија се не чита на кеца. Ако мени не верујеш питај људе са форума који су стручни за те ствари.

Ponekad stičem utisak da razumevanje Biblije ima koliko i ljudi. A kad je situacija takva njena pouzdanost u bilo kom smislu je 0.

Замисли родитеља који васпитава своје дете, мало дете, дете које има нпр. 1-2-3 године старости. Жели да детету скрене пажљу да не дира утичницу, да не ставља прсте у утичницу, или жели да му скрене пажњу да не сме гутати мале и ситне предмете, или пак да не пипа врућу ринглу на шпорету. Да ли ће тај родитељ детету објашњавати како функционишу електричне инсталације у кући, шта је струја и какве ефекте ће то имати на његов живот и здравље, или да ли ће ми објашњавати како функционише систем респираторних органа и какав значај кисеоник има за његово здравље и живот, или да ли ће му објашњавати какав ефекат има контакт коже са врелим гвожђем, шта је топлота? Неће, јер дете то не би разумело, већ ће се на разне начине довијати па ће између осталог озбољног лица махнути прстом и рећи нпр. но, но, пец, пец. (Овде сам свесно ушао у антропоморфизам ради објашњења).

Kad je situacija kao u tvom primeru pec, pec je vrlo nepouzdana metoda zaštite deteta. Začepiš štekere, a kad dete dovoljno poraste sledi i objašnjenje. Ako su Adam i Eva bili na nivou deteta od 2-3 godine onda lepo skloniš drvce i problem 100% rešen.

цитираним стиховима нигде се не помиње казна, нигде се не каже ако урадиш то и то казнићу те тако и тако, већ је назначена последица, ако-онда, ако урадиш то десиће се то

Tačno ali po tvom tumačenju stihova.

Po mom tumačenju Bog je zapretio i odredio kaznu za neposlušnost.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Odo da gledam slagalicu. :)

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...