Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 4 часа, Precious рече

Зато се данашњи теолози распадоше од умовања да искриве предање тј. да нам "објасне" како пакла и нема, а ако га има, то је само до психичког стања грешника, а не и страшне физичке реалности која га окружује. 

Uf, da nemamo vaskrsenje tela i dobijanje netruleznih ( tela ) , pa, ajde, da sve svedemo na psihu. Ovako, moramo da pazimo na realnost i tog naseg preobrazenog tela kod vaskrsenja.

Inace, meni se licno, ovi citati i razmisljanje sv.Avgustina o vecnim nagradama i kaznama, najvise 'dopadaju' ( ako se o vecnim kaznama moze i nesto dopadati ) :

"112. It is quite in vain, then, that some--indeed very many--yield to merely human feelings and deplore the notion of the eternal punishment of the damned and their interminable and perpetual misery. They do not believe that such things will be. Not that they would go counter to divine Scripture--but, yielding to their own human feelings, they soften what seems harsh and give a milder emphasis to statements they believe are meant more to terrify than to express the literal truth. "God will not forget," they say, "to show mercy, nor in his anger will he shut up his mercy." This is, in fact, the text of a holy psalm.237 But there is no doubt that it is to be interpreted to refer to those who are called "vessels of mercy,"238 those who are freed from misery not by their own merits but through God's mercy. Even so, if they suppose that the text applies to all men, there is no ground for them further to suppose that there can be an end for those of whom it is said, "Thus these shall go into everlasting punishment."239Otherwise, it can as well be thought that there will also be an end to the happiness of those of whom the antithesis was said: "But the righteous into life eternal."

But let them suppose, if it pleases them, that, for certain intervals of time, the punishments of the damned are somewhat mitigated. Even so, the wrath of God must be understood as still resting on them. And this is damnation--for this anger, which is not a violent passion in the divine mind, is called "wrath" in God. Yet even in his wrath--his wrath resting on them--he does not "shut up his mercy." This is not to put an end to their eternal afflictions, but rather to apply or interpose some little respite in their torments. For the psalm does not say, "To put an end to his wrath," or, "After his wrath," but, "In his wrath." Now, if this wrath were all there is in man's damnation, and even if it were present only in the slightest degree conceivable--still, to be lost out of the Kingdom of God, to be an exile from the City of God, to be estranged from the life of God, to suffer loss of the great abundance of God's blessings which he has hidden for those who fear him and prepared for those who hope in him240 --this would be a punishment so great that, if it be eternal, no torments that we know could be compared to it, no matter how many ages they continued.

113. The eternal death of the damned--that is, their estrangement from the life of God--will therefore abide without end, and it will be common to them all, no matter what some people, moved by their human feelings, may wish to think about gradations of punishment, or the relief or intermission of their misery. In the same way, the eternal life of the saints will abide forever, and also be common to all of them no matter how different the grades of rank and honor in which they shine forth in their effulgent harmony. (  On Faith, Hope, and Love )

Jeste malo duze, ali, ja verujem svetitelju, da , Bog na neki , samo Njemu znan nacin i promisao, nekako daje neku 'odredjenu' milost i tamo ( u mestu osude ), kroz neku utehu i olaksanje njihove osude ( u nekim momentima ). Mislim, da  je to velika tajna buduceg Veka i da nam je veliki Boziji svetitelj  Avgustin dao' neku mogucnost da nasa ljudska osecanja i empatiju odgovarajuci definisemo prema onima koji su , nazalost, zavrsili u mestu osude.

Pa, i oni koji su u ovom zivotu, dozivotno osudjeni zbog teskih nedela i zlocina, imaju u zatvoru s vremena na vreme, neko olaksanje i relaksaciju u izdrzavanju svoje dozivotne kazne.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Христос је доста, ако не и највише говорио о паклу у Јеванђељу. Свеци нису ништа мањкали по том питању. Та упозорења су дело љубави Божије да се људи спасу. Нећу да кажем коме је у интересу да се о томе не говори. 

На крају крајева - "У пакао иду две врсте људи. Они који тамо хоће да оду и оне које баш брига."

Подели на овим сајтовима

пре 21 часа, Bokisd рече

, neko olaksanje i relaksaciju u izdrzavanju svoje dozivotne kazne.

Ja sam ubeđen da 99,9 % ljudi koji veruju u Boga veruju jer im je to upravo gore navedeno....možda grešim...:stadaradim:

• Свиђа ми се 1

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

On 28.5.2018. at 21:33, Precious рече

Ствар је врло једноставна. Нико никада у рај није ушао без благодати. Ми ту благодат стичемо обожењем, тј. крштењем и другим светим тајнама. Исту ту благодат губимо грешним животом. Без те благодати, само присуство Бога би нас на хиљаде пута више пекло него што је то стање у паклу. Зато је пакао акт милости Божије, Бог грешнике затвара у пакао да им олакша муке. Свето Предање Цркве је испуњено описаним страхотама пакла, ни Свето Писмо не мањка по том питању, али пошто данас живимо у добу политичке коректности, какав је онда то Бог који баца у пакао неке наше фине комшије који косе траву недељом и практикују секс ван брака? Зато се данашњи теолози распадоше од умовања да искриве предање тј. да нам "објасне" како пакла и нема, а ако га има, то је само до психичког стања грешника, а не и страшне физичке реалности која га окружује. 

Teolozi su protiv pakla kako je shvatan u srednjem veku ili u Islamu. Ja bi mnogo vise voleo da me Bog kazni tako sto ce da me przi njegova ljubav, nego da se kompletnim telom nadjem u paklenoj lavi koja ima 12 000 stepeni.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, grigorije22 рече

Teolozi su protiv pakla kako je shvatan u srednjem veku ili u Islamu. Ja bi mnogo vise voleo da me Bog kazni tako sto ce da me przi njegova ljubav, nego da se kompletnim telom nadjem u paklenoj lavi koja ima 12 000 stepeni.

То што бисмо ми волели је ирелевантно. Нити су описивања пакла настали у средњем веку. Први који спомиње огањ вечни је сам Бог. 

Шта кажу рани оци о паклу?

"Заиста, када би сви људи били свесни, нико не би бирао зло ни за кратко време, јер знају да би их то осудило на вечни огањ."
- Св. Јустин Мученик (Прва Апологија)

"Исус ће доћи са небеса у слави са својим анђелима, тада ће васкрснути тела свих људи који су живели. Потом ће изабране да обуче у вечност, а грешне ће да обуче у осетљивост, и они ће горети у вечном огњу, заједно са злим демонима."
- Св. Јустин Мученик

"Фокусираше своје умове на благодат Христа, мученици су презрели земаљске муке и купили су вечни живот у само једном сату. За њих, ватра њихових мучитеља је била хладна, они су гледали да избегну вечни и неугасиви огањ." (Мучеништво Поликарпа 2:3)

"Казна расте за оне који не верују у Реч Божију и презиру Његов долазак... Казна није привремена, она је вечна. Коме год Господ каже "Идите од мене, проклети, у огањ вечни" они ће бити проклети заувек.
Св. Иринеј Лионски - Против Јереси 4:28:2

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

Тако да није огањ вечни измишљен у средњем веку, него данашњи теолози измишљају неке нове врсте пакла да би укалупили Бога у политичку коректност, а можда неки чак и своју савест умирили. 

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Precious рече

Тако да није огањ вечни измишљен у средњем веку, него данашњи теолози измишљају неке нове врсте пакла да би укалупили Бога у политичку коректност, а можда неки чак и своју савест умирили. 

Тако је, добро дошао..

Петровић Станислава

„А ово је вјечни живот да познају Тебе јединога истинитог Бога кога си послао Исуса Христа“ Јн. (17, 3)

Бог створи прво Адама и Еву, а послије Стеву. 

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Precious рече

Jeste, ko' da se ne pominje oganj pismu . :0201wink:

Samo, da se naglasi, da to nije vestastveni oganj, nego nevestastveni oganj koji nije od ovoga sveta.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Precious рече

Nije oganj vecni izmisljen u srednjem veku vec predstave pakla. Da se ljudi kuvaju u loncu, da je oganj vecni lava, pa su cak falsifikovali navodne krike iz dubine zemlje koje su snimi ruski geolozi. Sveto pismo se tumaci kao i sveti oci. Nakon vaskrsenja cela tvar ce da bude preobrazena pa je besmisleno kada govori o vecnom ognju da mislimo na ovozemaljsku vatru.

Подели на овим сајтовима

Камо среће да је овоземаљска ватра. Она је угасива. То што је неко негде нацртао лонац, не значи да је казна баш таква. Као што је и св. Ђорђе насликан како убија змаја, то не значи да је он буквално на коњу убио змаја. Боље је веровати и у казан него у данашње глупости које се потурају, јер су ближе истини, само се ради о аналогији.
Данас теолози измишљају одлазак у небиће и остале глупости не би ли ућуткали Јеванђеље. Треба да имамо на уму да је Христос у Јеванђељу највише говорио о паклу. Тј. једино је више говорио о свом божанству.

Подели на овим сајтовима

пре 19 часа, Precious рече

Камо среће да је овоземаљска ватра. Она је угасива. То што је неко негде нацртао лонац, не значи да је казна баш таква. Као што је и св. Ђорђе насликан како убија змаја, то не значи да је он буквално на коњу убио змаја. Боље је веровати и у казан него у данашње глупости које се потурају, јер су ближе истини, само се ради о аналогији.
Данас теолози измишљају одлазак у небиће и остале глупости не би ли ућуткали Јеванђеље. Треба да имамо на уму да је Христос у Јеванђељу највише говорио о паклу. Тј. једино је више говорио о свом божанству.

Da, upravo tako. 

Evo, recimo, sta prica sv.Grigorije Dvojeslov :

....Тако, описујући посмртно виђење неког Репарата, који је видео грешног свештеника како гори наврх неке огромне ломаче, св. Григорије пише:

„Наложена ватра коју је видео Репарат не значи да у аду горе дрва. Пре ће бити да је то зато да би стекао упечатљиву слику о адском пламену, како би и људи, слушајући његов опис, научили да се боје вечног пламена, на основу искуства које имају са вештаственом ватром“ („Разговори“, IV, 32)....

....А то што су неком човеку у посмртном виђењу показана златна обиталишта, св. Григорије овако коментарише: „Наравно, нико ко има здрав разум неће схватити буквално ове изразе… А пошто се издашна милостиња награђује вечном славом, онда изгледа сасвим могуће саградити вечно обиталиште од злата“ (IV, 37).....

Znaci, upravo ovo , analogija, koja priblizava nasim shvatanjima,... onostrane stvari,... radi toga, da bi, kako kaze Grigorije, naucili da se bojimo vecnog plamena ( sta da radimo, takvi smo mi ljudi, mora neko i da nas pomalo plasi i trgne )

Подели на овим сајтовима

пре 20 часа, grigorije22 рече

Nije oganj vecni izmisljen u srednjem veku vec predstave pakla. Da se ljudi kuvaju u loncu, da je oganj vecni lava, pa su cak falsifikovali navodne krike iz dubine zemlje koje su snimi ruski geolozi. Sveto pismo se tumaci kao i sveti oci. Nakon vaskrsenja cela tvar ce da bude preobrazena pa je besmisleno kada govori o vecnom ognju da mislimo na ovozemaljsku vatru.

Sam Isus je rekao da je muka večna,plač i škgut zuba,pa priča o Lazaru i bogatašu koji se muči u paklu,ognjenom jezeru,dimu koji se podiže vaveka....etc....vi pinkovci od Boga oćete da napravite nekog hipika i misicu koji ono ja sam za ljubav ,cvetići leptirići....i posle se čudite nad sudbinom kletom kad se javljaju pederi i pedofili među visokim sveštenstvom,a javljaju se baš zbog te hipi kvaziteološke postavke jer nema straha Božijeg,sve će oprosti on ...bullshit.....

Најдубља молитва јесте  молитва без икаквих речи када у тишини ума једноставно живимо у присуству Божијем. Архимандрит Сава Јањић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...