cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Није, променило се стање душе. Svejedno, ali ostali su tu gde su i bili zar ne ispada tako? Nisu "nigde" izgnani? Ja ipak moram opet da pitam, ako zemlja jeste bivsi eden (u koji ce da se vrati kad tad), gde odlaze ljudi koji sada umru? Jedino logicno jeste da postoje dva edena. Jedan je zemlja koja tek treba da se vrati u prvobitno edensko stanje, a drugi je onaj nama nedokuciv u koji idemo kad umremo. Dakle kad zemlja ponovo postane eden, hoce li svi koji su sada ovog trenutka u raju da se presele ovde kod nas na zemlju? Ili ce ta dva edena prosto da se sjedine kao dva podskupa? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Pa sto se onda kaze da su ignani iz raja? Po ovome ispada da oni niotkud nisu izgnani, ostali su tu gde su i bili samo se osobina lokaliteta promenila u propadljivu... jel tako? Могло би тако да се каже, и не само особине локалитета, већ и људи. E sad, vi kazete da ce zemlja, kada se ponovo vrati carstvo nebesko, da ponovo postane raj (tj. da se vrati u ono sto je i bila pre pada)? Ok, a gde onda idu sadasnji ljudi kada umru? Da li postoji drugi raj? Hoce li se ta dva raja spojiti kad dodje Njegovo carstvo, ili ce se jedan ugasiti a svi zajedno preci u drugi? Ovo me bas zanima... Не постоје два Царства, то је оно исто које се враћа након Васкрсења и Суда. Ево одговора, да се не мучиш да тражиш: О ДВАНАЕСТОМ ЧЛАНУ СИМВОЛА ВЕРЕ "И живот будућег века. Амин." 375. Живот будућег века - то је живот који ће да наступи после Васкрсења мртвих и свеопштег Суда Христовог. 376. За оне који верују, који љубе Бога и чине добро, тај ће живот бити тако блажен, да ми то сада ни замислити не можемо. Још се не откри шта ћемо бити (1. Јован. 3, 2). Знам човека у Христу - вели Апостол Павле - који би узнесен у Рај и чу неисказане речи које човеку није допуштено говорити (2. Кор. 12, 2, 4). 377. Такво блаженство долази од виђења Бога у светлости и слави, и од сједињења са Њим. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам делимично, а онда ћу познати као што бих познат (1. Кор. 13,12). Тада ће праведници засјати као сунце у Царству Оца свога (Мт. 13, 43). Бог ће бити све у свему (1.Кор. 15, 28). 378. У блаженству душе учествоваће и тело. Оно ће бити прослављено светлошћу Божијом, слично телу Исуса Христа у време Преображења Његовог на Тавору. Сеје се у немоћи, устаје у слави (1. Кор. 15, 43). И као што носимо слику земљанога (тј. Адама), тако ћемо носити и слику небескога (тј. Христа) (1. Кор. 15, 49). 379. Неће сви бити блажени у истој мери. Постојаће разни степени блаженства у зависности од тога како се ко овде подвизавао у вери, љубави и добрим делима. Друга је слава сунца, а друга слава месеца, и друга слава звезда, јер се звезда од звезде разликује у слави. Тако и Васкрсење мртвих (1. Кор. 15,41-42). 380. Неверници и безаконици биће предати вечној смрти, или, другачије речено, вечном огњу, вечном мучењу, заједно са ђаволима. И ко се не нађе записан у Књизи живота бачен би у језеро огњено (Откр. 20, 15). Ова смрт је друга смрт (Откр. 20,14). Идите од мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим (Мт. 25, 41). И ови ће отићи у муку вечну, а праведници у живот вечни (Мт. 25, 41). Боље ти је с једним оком ући у Царство Божије, неголи са два ока да будеш бачен у пакао огњени, где црв њихов не умире, и огањ се не гаси (Мк. 9, 47-48). 381. Не поступа се са грешницима тако строго зато што Бог жели њихову пропаст, него пропадају они сами, зато што не примише љубав истине да би се спасли (2. Сол. 2, 10). 382. Размишљања о смрти, о Васкрсењу, о Последњем Суду, о вечном блаженству и о вечним мукама помажу нам у уздржавању од грехова и у ослобађању од привезаности за земаљске ствари; таква размишљања пружају утеху онда када недостају земаљска добра; такође, подстичу нас да сачувамо душу и тело у чистоти, да живимо за Бога и за вечност и да на тај начин задобијамо вечно спасење. http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/KatihizisSvetiFilaretMoskovski/KatihizisSvetiFilaretMoskovski20.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Da, po mom misljenju. Ja zaista ne mislim da je vera nesto sto covek moze dobiti svojim snagama, Bog se otkriva svakome pojedinacno u odredjenoj meri. Takodje mislim da ne postoje potpuni ateisti, tj iako postoje jako ih je malo. Isto kao i potpunih vernika. Vecina se vuce negde izmedju. Onda ja nisam odgovoran za to sto sam ateista. I onda pojedini forumasi nisu u pravu kad kazu da mi je mesto u paklu vec rezervisano? (mada s obizrom na moj zivot mislim da mi pakao svakako ne gine... zapravo verujem da mi se vec sada šoluje deseti krug samo za mene ) пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Не постоје два Царства, то је оно исто које се враћа након Васкрсења и Суда. Ево одговора, да се не мучиш да тражиш: Pa cekaj... ako se to carstvo vraca ono se vraca zajedno sa svima koji su trenutno u njemu. Drugim recima ispada da je tacna ona moja pretpostavka da ce oni doci ovde kod nas svi zajedno? Naselice zemlju? пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Uzmi neki podsetnik za ispovest po mitarstvima na primer, citaj malo, razmisli o tome sto si procitao i o smislenosti takve ispovesti npr pa mi onda potvrdi ovo prethodno sto si napisao Који свети отац је писао тај подсетник? Подсетник, нит је Свето Писмо, нит је светоотачки спис. Морамо знати ко су нам ауторитети. Вратио бих се још мало на послушност. Може ли бити љубави, без послушности? Чак и земаљске љубави? Ако некога волиш, како можеш да га не послушаш? То баш не иде једно са другим, ако је тај други неко у ког би требало да имаш поверења, неко ко је старији, ко стоји на мало већем брду од тебе, и мало више и даље види. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Ивковић Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Nisu "nigde" izgnani? Рекао бих да је тако али бих те стварно замолио да прочиташ лепо писаније које сам ти представио како бисмо могли да развијемо квалитетнију дискусију. kad tad Имај у виду да Царство није одређено категоријама као што су простор и време. Теби и многим верницима је мучно да научену јелинску космологију (по којој све кружи) надограде хришћанском, по којој се не кружи и "враћа" него усходи, узраста... Стари Адам се саплео на путу свог усхођења али Господ је њега, тј. читаво човечанство поново вратио на ноге и усмерио га да надаље узраста до "мере раста пуноће Христове" уместо да кружи и ваља се по земљи, свемиру... Драгана Милошевић and Човек Жоја је реаговао/ла на ово 2 "Пролази обличје овога света..." (Кор. 7, 31) podviznickaslova.wordpress.com Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Onda ja nisam odgovoran za to sto sam ateista. I onda pojedini forumasi nisu u pravu kad kazu da mi je mesto u paklu vec rezervisano? (mada s obizrom na moj zivot mislim da mi pakao svakako ne gine... zapravo verujem da mi se vec sada šoluje deseti krug samo za mene ) Pa sta ces ti, ako ne verujes ne mozes na silu. Vera nije stanje moje licne volje. Ako zelis, mozes pokusati da se molis za veru. Mislim da sam negde citao o tome, trazis od Boga da ako postoji, da ti se obrati A sto se tice pakla, zamisli pita te Bog u vecnosti "Sto nisi verovao u mene?", sta ces mu reci? Nisam hteo?! Ne znam bas, kako su to zamislili ovi "delioci pakla" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Који свети отац је писао тај подсетник? Подсетник, нит је Свето Писмо, нит је светоотачки спис. Морамо знати ко су нам ауторитети. Вратио бих се још мало на послушност. Може ли бити љубави, без послушности? Чак и земаљске љубави? Ако некога волиш, како можеш да га не послушаш? То баш не иде једно са другим, ако је тај други неко у ког би требало да имаш поверења, неко ко је старији, ко стоји на мало већем брду од тебе, и мало више и даље види. Pisani su na osnovu nekih stavova sv Otaca. Mislim da sam citao od Ignjatija B. nesto odavno, vrpoljio sam se danima od toga, ne bi smeo ni da pogledam opet to. Ja ti kazem, nije problem u poslusnosti kada u njoj vidis smisao, kapiras? Djokovic da nije bio poslusan trenerima itd nikada ne bi bio ovo sto je danas. Problem je u tome kada se trazu poslusnost za koju ti ne vidis smisao a jedini podsticaj da je vrsis ti je da bi izbegao vecne muke jer nemas drugog izbora. A ja sam se nacitao dosta stvari u kojima je to sve sto sam video. A te stvari su pisane po zakriljem pravoslavlja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Vera nije stanje moje licne volje. Ja bi' da ovo pojasne ozbiljni teolozi. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Асоциран преписком два члана о томе како се постаје... Ако се изјасним као "супермен", не значи и да јесам а ви ћете то сведочити јер не знам да летим. И обрнуто, ви ћете то сведочити јер ћу уздигнуте руке винути себе у висине... Опростите мало да се нашалим Само да се осврнем на то да је хришћанин, православац онај који то сведочи својим животом, онако како су то сведочили оци Цркве, светитељи... Значи ни рођењем па ни самим крштењем већ начином живота, наравно у Цркви литургијски, творећи реч Божију... И да не дужим има и нас који се нисмо још утврдили ( на добром смо путу ) али свако колико може и што би рекли колико нам је дато да понесемо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Pa cekaj... ako se to carstvo vraca ono se vraca zajedno sa svima koji su trenutno u njemu. Drugim recima ispada da je tacna ona moja pretpostavka da ce oni doci ovde kod nas svi zajedno? Naselice zemlju? Па где ће сва творевина, ако не у опште сједињење са Творцем. У тексту, за који сам ти дао везу, пише: За оне који верују, који љубе Бога и чине добро, тај ће живот бити тако блажен, да ми то сада ни замислити не можемо. Још се не откри шта ћемо бити (1. Јован. 3, 2). То је живот у јединству са Богом. У будућем веку нећемо бити везани за простор и време. Нама је остављен само наговештај - предукус. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 @, Одлично што си поставио "Огњену реку". Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Pisani su na osnovu nekih stavova sv Otaca. Mislim da sam citao od Ignjatija B. nesto odavno, vrpoljio sam se danima od toga, ne bi smeo ni da pogledam opet to. Ja ti kazem, nije problem u poslusnosti kada u njoj vidis smisao, kapiras? Djokovic da nije bio poslusan trenerima itd nikada ne bi bio ovo sto je danas. Problem je u tome kada se trazu poslusnost za koju ti ne vidis smisao a jedini podsticaj da je vrsis ti je da bi izbegao vecne muke jer nemas drugog izbora. A ja sam se nacitao dosta stvari u kojima je to sve sto sam video. A te stvari su pisane po zakriljem pravoslavlja. Мораш признати да постоје ситуације када поверење, вера, мора да надвлада "бесмисао". Мислиш да је Ђоковић увек видео смисао када је слушао тренера, и ударао лоптицу? Не бих рекао. Када видиш смисао, онда не радиш то због вере, љубави, него због смисла. То је онда мотивација твојих поступака. Да ли је Авраам видео смисао када је водио сина јединца да га жртвује Господу? Или да ли је Мојсије могао видети смисао када је повео народ у пустињу? Не, то су примери вере, љубави и поверења у Реч Божију. Н И Н Е and Снежана је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
cloudking Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 A sto se tice pakla, zamisli pita te Bog u vecnosti "Sto nisi verovao u mene?", sta ces mu reci? Nisam hteo?! Reci cu mu "meni deki reko da je vera nesto sto ili imas ili nemas. Ja nisam imao a ti si me stvorio znaci ti si kriv! A sad begaj da prodjem..." пре 39 минута, haveaniceday рече Lek protiv kovida postoji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Фебруар 18, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2015 Мораш признати да постоје ситуације када поверење, вера, мора да надвлада "бесмисао". Мислиш да је Ђоковић увек видео смисао када је слушао тренера, и ударао лоптицу? Не бих рекао. Када видиш смисао, онда не радиш то због вере, љубави, него због смисла. То је онда мотивација твојих поступака. Да ли је Авраам видео смисао када је водио сина јединца да га жртвује Господу? Или да ли је Мојсије могао видети смисао када је повео народ у пустињу? Не, то су примери вере, љубави и поверења у Реч Божију. Brate Rekoh ti vec, uzmi ( na svoju ruku naravno) citaj malo spise o paklu, o mukama, o mitarstvima itd... Jednostavno, ne mozemo ovako pisati kada ne mislimo na iste stvari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука