Jump to content

Zar Bog nije mogao blaze da kazni gresnike (problem vecne kazne)

Оцени ову тему

Препоручена порука

E sada, zato sam rekao da je bitno da utvrdimo o kom sistemu kazne ( a samim ti (za mene bar) i o kom Bogu govorimo) da bi mogli da raspravljamo o njenoj "legitimnosti". [/quot

Најбитније је да утврдимо да Бог није ни у каквом систему казне и награде  :) 

Надам се да ти мене разумеш :)  

Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем!

А.М.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 1.1k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

E sada, zato sam rekao da je bitno da utvrdimo o kom sistemu kazne ( a samim ti (za mene bar) i o kom Bogu govorimo) da bi mogli da raspravljamo o njenoj "legitimnosti". [/quot

Најбитније је да утврдимо да Бог није ни у каквом систему казне и награде :)

Надам се да ти мене разумеш :)

Da, onda ti podrazavas ovu soft verziju sto mi se svidja. :)

Samim tim, i ova tema je onda besmislena.

Подели на овим сајтовима

ame="Снежана" post="1250468" timestamp="1424264945"]

Da, onda ti podrazavas ovu soft verziju sto mi se svidja. :)

Samim tim, i ova tema je onda besmislena.

Amin brej :)

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Ok, ali to onda znaci da ne mozemo ocekivati, iz tog tvog primera, da svako posti isto.

Ovo sto se tice, o neposlusnosti crkvi je klasicno ukidanje ljudske slobode.

Zamisli da imas roditelja koji ne da detetu da igra fudbal preteci mu kaznom zbog toga.

Ne objasnjava mu, nego ocekuje od njega da is poslusnosti prema njemu, dete prestane da igra fudbal. Dete nastavi i roditelj ga kazni?

Zasto? Zato sto ga nije "grizla savest ni zbog tog dela ni zbog neposlusnosti roditelju". Ovo ti je hipoteticki primer.

Gde je tu sloboda deteta?

Ako dete bude kaznjeno, je l ono krivo za to?

Ima li tu ljubavi?

Ево нас опет - појам "слободе". Цака је у томе што се под православном хришћанском слободом подразумева ослобађање од страсти (греха), а ми бисмо желели слободу која значи анархију. Слободан постаје онај ко се ослобађа од ропства греху, односно ослобађа се себе ослобађајући се својих страсти, а не онај који изгура своју вољу пошто-пото.

Што се послушности Цркви тиче (парафразирам): "Многе које Бог има Црква нема и обрнуто", што не треба да буде подстрек за неслужење Цркви, већ само говори о недокучивости Његове Промисли.

"Место не спасава."

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Ovo sto se tice, o neposlusnosti crkvi je klasicno ukidanje ljudske slobode. Zamisli da imas roditelja koji ne da detetu da igra fudbal preteci mu kaznom zbog toga. Ne objasnjava mu, nego ocekuje od njega da is poslusnosti prema njemu, dete prestane da igra fudbal. Dete nastavi i roditelj ga kazni? Zasto? Zato sto ga nije "grizla savest ni zbog tog dela ni zbog neposlusnosti roditelju". Ovo ti je hipoteticki primer. Gde je tu sloboda deteta? Ako dete bude kaznjeno, je l ono krivo za to? Ima li tu ljubavi?

Е па послушност мора постојати, управо као плод љубави. Добар пример, родитељи, дете си навео. Господ, као наш родитељ, није тако неразуман, као родитељи у том примеру.

Рецимо ако родитељ не дозвољава детету да гурне руку у штекер са струјом. Може до сутра да му објашњава шта значи струја, и да ће га то повредити. Дете то не може да схвати, јер не зна на личном примеру шта је то струја. Или рецимо ватра. Родитељ то каже из љубави према детету, а дете послуша из љубави према родитељу.

Слободу имамо, и употреба те слободе ће нам судити. Ако слободу усмеримо ка жртвеној љубави, она ће нам бити на спасење, а ако је усмеримо у самољубово себеугађање, биће нам на погибао.

Подели на овим сајтовима

Слободу имамо, и употреба те слободе ће нам судити. Ако слободу усмеримо ка жртвеној љубави, она ће нам бити на спасење, а ако је усмеримо у самољубово себеугађање, биће нам на погибао.

А жртвена љубав подразумева милосрђе према људима, нарочито служење ближњима (=служење Богу). 

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Mislim da sam skoro sve shvatio u vezi pravoslavne vere i gospoda naseg Isusa Hrista. Ali ipak tesko mi je da shvatim da je Bog za gresnike stvorio mesto vecne muke odakle nema izlaza za sva vremena. Gde su muke prevelike, gde ljudi gore i bivaju muceni od demona i tako u nedogled. Zar ne postoji nacin da se njihova kazna odrobija i na onom svetu kao i ovde. Iako bi mi dobri bog dozvolio da udjem u rajske naslade, sa ovog zemaljskog gledista ipak mi je zao tih padsih ljudi jer njihova kazna je totalna nemogu je odsluziti, a ja mislim da ma koliki zlocin bio u pitanju da bi trebalo da bude konacni broj godina za odsluzenje kazne. Ovo je moje pitanje u najkracim crtama? Hvala

Blago tebi .Ja se mucim da shvatim Sveto Pismo .Gde ide taj narod i kako to  prelaze Crveno More,Jordan... i tu sam stala...

Sta da ti kazem,cudni su putevi Gospodnji.

... nista ne razumem i  nema smisla da lupam. Svako dobro .

Ponekad covek mora da dodje na kraj da shvati pocetak...

:351780:

Подели на овим сајтовима

Prvo pitanje.

Kako gledate na pravoslavce (kojih ima poprilicno na ovom forumu i od kojih su mnogi teolozi) koji zagovaraju ideju da se prica  o adamu i evi nije stvarno desila nego da se radi o raskazu, o alegoriji ciji je jedini smisao da nosi odredjeno znacenje a ne da prikazuje konkretne dogadjaje, koji se po toj teoriji zapravo nisu nikada desili?

То су догађаји о којима сваки Православац, шта год био по занимању, може да размишља. Ето слободе. Ја верујем да су Адам и Ева били први створени људи - личности.

Drugo pitanje.

Ako ste vi u pravu a ne teolozi, tj. da je prica o Adamu i Evi stvarno desila, zasto je bog stvorio ovoliki svemir koji em sto ne mozemo ocima da sagledamo nego sto ne mozemo ni umom da pojmimo koliko je veliki i nedostizan ako mu je cilj bio da se Adam i Eva baskare po raju?

Вероватно је свемир створен такав да би могли да откривамо његове тајне кроз читаву вечност. Да нам не буде досадно. Ето теме за размишљање. 

Trece pitanje:

Zasto je bog uopste pravio zemlju ako mu je plan bio da se sa Adamom i Evom provodi vreme po raju? Da li je bog od starta znao sta ce da se desi pa je unapred pripremio lokalitet na koji ce da izgna neposlusne ljude?

Ako jeste znao, da li je on zapravo sve vreme odgovoran za ono sto se desilo?

Земља је била Рај, а падом у грех је постала овако јадна и пропадљива. :( Бог јој ускоро враћа стари изглед. :)

Као што видиш, није Бог одговоран, људи су.

Подели на овим сајтовима

Dunja:

Sloboda za tebe je ono sto ti radis svojevoljno i slobodno. Drugi te mogu upucivati na najbolji nacin kako ces tu slobodu iskoristiti ali, kao sto vec rekoh, samo ako ti to slobodno i svojevoljno prihvatis, za tvoje dobro.

Djordje:

Veruj mi, toliko sam se primera nacitao o grehu, o gresnim delima itd da njihovo insistiranje najopustenije mogu porediti sa ovim primerom sa fudbalom.

Sve sto sam hteo reci je da ne sme postojati nikakva ucena. Stavise, za pravog Hriscanina pakao i ne postoji u smislu da, jedini cilj je Bog.

Eto, ja za time tragam.

Znaci, nema bezanja od pakla i kazne vec trcanje ka Bogu.

Ja to jos nisam dostigao, iskreno.

Подели на овим сајтовима

Sve sto sam hteo reci je da ne sme postojati nikakva ucena. Stavise, za pravog Hriscanina pakao i ne postoji u smislu da, jedini cilj je Bog.

Eto, ja za time tragam.

Znaci, nema bezanja od pakla i kazne vec trcanje ka Bogu.

Ja to jos nisam dostigao, iskreno.

Нема ту уцене, само тест љубави. Ако имаш довољно љубави да се одрекнеш себе и свог мудровања и будеш послушан родитељу онда си прошао тест. Тако ја то гледам. Послушност је јако битна. Свети Оци кажу битнија и од поста и од молитве.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити;

Подели на овим сајтовима

- Kad ne umete da date smislen odgovor onda "vera je nedokuciva onom ko ne proba"

Па недокучива је ономе ко не проба. Како можеш да знаш какав је укус супе од корњаче са Галапагоса, ако претходно ту супу ниси пробао, можеш само да нагађаш.

- Kad ocete da ukazete na greh onda "vera konkretno odredjuje sta se sme  a sta ne sme"

Одређује. Као што видиш, Бог је у Едемском врту одредио тачно шта сме, а шта не. То што не сме је твог добра ради, а не забране ради, па ти бирај.

- Kad pricate o pravoslavcima koji "ne valjaju" onda to "nisu pravoslavci"

Ово си измислио. Нико озбиљан то не би рекао.

- Kad se sabiraju brojke sa popisa onda "svi su pravosalvci!"

Наравно. Свако ко се изјасни као Православац је Православац.

- Kad se citira neka monstruoznost  iz biblje onda "To je pisano u kontekstu vremena i ne treba ga uzimati zdravo za gotovo"

У Библији не постоје монструозности. То је писано у контексту здравог разума, те само тако га и узимаш као здраво, а није још све готово...

- Kad se citira neka anti gej prica iz Biblije onda "To je tako kako pise u bibliji i nikako drugacije!"

У Библији постоје само анти-грех приче и све јасно пише.

Ovako bi moglo da se nastavi na jedno dvajes trijes stranica al mene mrzi sad... laku noc vam zeli vas cloudking... videcemo se mi jos ;)

Верујем да си уморан, није лако понављати стално овако бесмислена питања. Одмарај. Видимо се. 

Подели на овим сајтовима

Нема ту уцене, само тест љубави. Ако имаш довољно љубави да се одрекнеш себе и свог мудровања и будеш послушан родитељу онда си прошао тест. Тако ја то гледам. Послушност је јако битна. Свети Оци кажу битнија и од поста и од молитве.

A ako nemas dovoljno ljubavi onda ides u pakao i to je ok?

Ili treba da pominjemo i to da je i sama vera pre svega datost od Boga?

Подели на овим сајтовима

Земља је била Рај, а падом у грех је постала овако јадна и пропадљива. Бог јој ускоро враћа стари изглед. Као што видиш, није Бог одговоран, људи су.

Pa cekaj, Bog je znaci prvobitno ziveo na zemlji?

Pa ko je koga tu izgnao onda? Ispada da su Adam i Eva nastavili da zive na propadljivoj zemlji a bog otisao... gde? Molim da mi neko pojasni.

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Ово си измислио. Нико озбиљан то не би рекао.

malo si na forumu pa ne znas.

Da "nisu pravosalvci" meni licno ste rekli za Obraz, Nase, 1389, navijace Rada i sve ostale koji za sebe kazu da su pravosalvci a ne ponasaju se kao pravoslavci. 

Наравно. Свако ко се изјасни као Православац је Православац.

Samo na ovoj temi pre dve tri strane imas jedog pravosalvca koji je rekao za drugo pravoslavca da nije pravosalvac zato sto je trzio da mu atesita krsti dete. Ako je bilo toliko lako i naci primer samo na ovoj temi, mozes  i sam da zamislis kolik otakvih primera tek ima u zivotu kao i na ostatku foruma...

na primer, onaj monstrum sto je udario devojku kolima pa je zakopao u sumi je pravosalvac, a ovde ste mi objasnjavali da on NIKAKO ne moze biti pravoslavac... a ti kazes da jeste pravoslavac svako ko se izjasni kao pravoslavac...  stari problem je sto vi pravosalvci prvo treba da se dogovorite sta jeste a sta nije jer ovako svako prica sta oce i svi su upravu. Svako ima svoj verziju pravoslavlja i sve verzije su bespogovorno tacne...

Lakse malo s tim generalziacijama "to nikad niko ne bi reko" moze da se ispostavi da je bas to neko to rekao pre samo stranicu ili dve ;)

У Библији не постоје монструозности. То је писано у контексту здравог разума, те само тако га и узимаш као здраво, а није још све готово...

Koji je kontekst zdravog razuma ubijanje svih prvorodjenih? Kamenovanje svake devojke koja udje  u brak a nije nevina? Podrzavanje ropstva? Slanje medveda da rastrgne malu decu... sudeci po Bibliji, sve to je uradio ili naredio sam Bog. Po ovome bog je vrlo sadisticki nastrojen, ali onda teolozi dodju pa kazu "to nije stvarno" tu su metafore pisane u kontekstu vremena u kom su nastale... a onda opet dodje todor  i kaze da us ipak pisane u kontekstu zdravog razuma... OK prihvatam samo mi prvo objasni kontekst zdravog razuma kod ubijanja dece ili kamenovanje devojaka koje nisu nevine... zivo me zanima?

Opet ista konstatacija... morate prvi vi sami da se dogovrite sa sobom...

У Библији постоје само анти-грех приче и све јасно пише.

U bibliji ne postoji ijedna jasno napisana stvar. U tome  i jeste moc biblije sto je pisana nekonkretno tako da sako moze da je tumaci kako oce... da je drugacije danas ne bimo imali 100 verzija hriscanstva nego samo jedno jedino, pravo "istinito"....

Подели на овим сајтовима

A ako nemas dovoljno ljubavi onda ides u pakao i to je ok?

Ili treba da pominjemo i to da je i sama vera pre svega datost od Boga?

Znaci ja nisam vernik ne svojim izborom nego mi nije dato? Eto, znao sam da nisam ja kriv.. .Eshatone stizem! :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...