Jump to content

И не прави себи идола нити каква лика! Немој им се клањати, нити им служити!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Interesuje me to da u Bibliji piše "Ne stvaraj sebi kipa, niti bilo kakva lika. Ne klanjaj im se niti im se moli", a mi u našim crkvama imamo ikone (likove) a katolici kipove. Zatim me interesuje zašto smo staroslovenske bogove preveli u današnje svece pa imamo Svetog Iliju Gromovnika, pa svetog Tomu moreplovca, pa svetog Trifuna vinogradara i.t.d. Još me interesuje to što se u Bibliji Bog otac spominje kao Jahve, a samo ga Jehovini svedoci zovu imenom. I kako to da je Nedelja dan odmora kad se u Bibliji navodi da je to Subota... Mnogo toga mi nije jasno ali za početak je dovoljno. Biće mi drago da se družimo i hvala unapred...

Нећу се бојати зла јер ти си самном.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 30
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Помаже Бог!!! Свете иконе (слике) биле су у Цркви одувек поштоване, али Црква све до овог времена није била (јер то није било до тада ни потребно) званично дефинисала и формулисала изричито учење о томе. Почев од 726. до 843. године било је у Цркви, особито на Истоку много оних који су, нажалост, оспоравали значај и употребу икона у Цркви. Особито су се у томе истицали неки византијски цареви (цар Лав III Исавријанац (717-741), Константин V Копроним (741-775), Лав V Јерменин и други) као и поједини епископи (Константин Николијски у Фригији, Тома Клавдиопољски, Теодосије Ефески).

Најхрабрији и најодлучнији браниоци икона на Истоку у то време били су, на првом месту цариградски патријарх Герман 1, који је због тога и збачен са патријарашког трона 730. г. и протеран, затим Свети Јован Дамаскин из Сирије, који је у одбрану светих икона написао три своја позната Писма, затим Георгије Кипарски и многи други који су, пре свега својим животом, односно страдањем. потврдили оправданост и дубоки богословски значај и смисао иконопоштовања. У самој пракси највећи поклоници икона су били управо монаси, тако бројни у то време у Византији тако да је царево иконоборство прешло у монахоборство. Страдали су многи монаси, као: Свети Стефан Нови, Андреј Каливит, игуман Јован и други.А што се тиче "еквивалента" између старословенских божанстава и хришћанских светаца је наш народ по христијанизацији поистовећивао (нпр.свети Илија=бог грома Перун).А кипови у римокатоличкој цркви су  под утицајем готике.Толико од мене. :)                                    bendoff                                                                                                               

Подели на овим сајтовима

Прво питање за тебе - Шта је Библија? Пошто цитираш само Стари Завет, није тачно да кажеш да пише у Библији пошто то пише у једном њеном делу, писаном одређеним људима у одређеном временском периоду.

Поштовање икона се преноси на прволик, тј. на Христа, тако да клањајући се иконама ми се клањамо архетипу, тј. прволику, тј. Христу. Не клањамо се материји или идолу.

Ниједан од светитеља (Илија, Трифун и Тома) нису преведени из словенских богова, пошто су то људи који нису уопште имали никакве националне везе са Србима нити другим словенским народима, већ су живели и делали независно од њих. То су били Јевреји, Грци, Римљани итд. Они су на основу својих занимања или особина добили поменуте надимаке, а не зато што су били пагански богови.

Јеховини секташи Јахвеа називају тим именом, јер су они настали у САД, па су преводећи са енглеског буквално транскрибовали и остало им је тај погрешан назив.

Недеља је дан одмора, јер је то дан Христовог васкрсења и нашег спасења. Свака недеља је мали васкрс. Субота је била нерадни дан до Христа.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovoru, nemoj pogrešno da me razumeš ali ja opet nisam dobio odgovor. To što si mi ti rekao znao sam pre toga. Ali zašto je Hrist vaskrsao u Nedelju a ne u Subotu. Ja mislim zbog toga što je subota bila dan počinka (odmora). A u Nedelju je vaskrsao i odmah počeo da deluje. Ja takođe praznujem Nedelju jer sam Pravoslavac. Ali mi nije jasno zašto je to tako jer nigde u novom zavetu se ne pominje da trebamo preći sa dana odmora na dan Hristovog Vaskrsenja... Drugo kakvo je zanimanje Svetog Ilije Gromovnika? To me potseća na Peruna. Vodenu bog mora i.t.d. Vidovdan - staroslovenski Bog Vid... Ješ jedna stvar me buni. Zar ispravno krštenje nije ono kako se Isus Hris krstio uranjanjem, nego kako se mi sada krstimo kao bebe škropljenjem odnosno prskanjem... Hvala unapred.

Подели на овим сајтовима

Inace, dobrodosao na forum... klapklap

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Hvala na odgovoru, nemoj pogrešno da me razumeš ali ja opet nisam dobio odgovor. To što si mi ti rekao znao sam pre toga. Ali zašto je Hrist vaskrsao u Nedelju a ne u Subotu. Ja mislim zbog toga što je subota bila dan počinka (odmora). A u Nedelju je vaskrsao i odmah počeo da deluje. Ja takođe praznujem Nedelju jer sam Pravoslavac. Ali mi nije jasno zašto je to tako jer nigde u novom zavetu se ne pominje da trebamo preći sa dana odmora na dan Hristovog Vaskrsenja... Drugo kakvo je zanimanje Svetog Ilije Gromovnika? To me potseća na Peruna. Vodenu bog mora i.t.d. Vidovdan - staroslovenski Bog Vid... Ješ jedna stvar me buni. Zar ispravno krštenje nije ono kako se Isus Hris krstio uranjanjem, nego kako se mi sada krstimo kao bebe škropljenjem odnosno prskanjem... Hvala unapred.

Извор хришћанског учења је Свето Писмо и Свето Предање. Оно што не пише у Светом Писму утврдило је Предање. На тај начин смо ми оставили стари дан одмора који за нас нема никакав значај и прешли на прослављање дана Васкрсења, као оног који је најбитнији за нас.

Ниси читао пажљиво. Рекао сам особине и занимања. Свети Илија је био старозаветни пророк који је живео много пре Христа и био је врло ватрен у својим проповедима и борио се против многобоштва, те је назван громовник, због силине своје вере и учења.

Видовдан је дан у који се прославља свети Вит или Вид или Витус. То је био хришћански мученик пострадао у време цара Диоклецијана у јужној Италији и нема никакве везе са паганским богом који се није звао Вид већ Свантовид.

Исправно је оно крштење у којем се исповеда вера у Свету Тројицу, одриче сатане и у којем човек постаје део Тела Христовог - Цркве.

Подели на овим сајтовима

Hvala, ajde sad da kažemo da mi je malo jasnije. Samo ja imam osećaj kao da nisam smeo da pitam tako nešto, da sam to morao da znam. A odakle da znam? Nisam teolog tako da sve što sam pročitao je iz Svetog Pisma. A odgovore na ta pitanja nisam našao u njemu. O kakvom se pogrešnom prevodu radi kod Jehovinih Svedoka? Zašto se jedni krste uranjanjem a drugi prskanjem? I još jedna stvar, u našem narodu mnogo više veruju vračarama i gatarama nego Sveštenicima... Zar ne može neko u ime Crkve da pozove narod da se manu tih gluposti, bajalica, crvenih končića, uroka... i drugih sličnih stvari. Pre dve nedelje sam dobio sina, a već su se oko njega zgrnule babe sa raznoraznim anti-mađijskim sredstvima... Ja im ne dozvoljavam da mi baju detetu već sam mu u kolevci stavio Bibliju jer verujem da će ga bolje zaštititi od metle pored kolevke i crvenog konca. Stavio sam još i Ikonu moje Krsne Slave Svetoga Save...

Подели на овим сајтовима

Hvala, ajde sad da kažemo da mi je malo jasnije. Samo ja imam osećaj kao da nisam smeo da pitam tako nešto, da sam to morao da znam. A odakle da znam? Nisam teolog tako da sve što sam pročitao je iz Svetog Pisma. A odgovore na ta pitanja nisam našao u njemu. O kakvom se pogrešnom prevodu radi kod Jehovinih Svedoka? Zašto se jedni krste uranjanjem a drugi prskanjem? I još jedna stvar, u našem narodu mnogo više veruju vračarama i gatarama nego Sveštenicima... Zar ne može neko u ime Crkve da pozove narod da se manu tih gluposti, bajalica, crvenih končića, uroka... i drugih sličnih stvari. Pre dve nedelje sam dobio sina, a već su se oko njega zgrnule babe sa raznoraznim anti-mađijskim sredstvima... Ja im ne dozvoljavam da mi baju detetu već sam mu u kolevci stavio Bibliju jer verujem da će ga bolje zaštititi od metle pored kolevke i crvenog konca. Stavio sam još i Ikonu moje Krsne Slave Svetoga Save...

Не, наравно да ниси требао да знаш. Зато је добро што све питаш. И слободно питај све што желиш, јер нема глупих питања, глуп само може бити одговор. Потрудићемо се сви овде да одговоримо, тако да нећеш остати ускраћен.

Што се Јеховиних секташа тиче, као што сам рекао да секта је настала у САД. На енглеском се Јахве каже Џехова, они су то дословно транскрибовали и остало је од Џехова Јехова, односно Јеховини.

Што се крштења тиче ствар је праксе и оба начина су благословена.

Из Цркве се већ 2000 година говори против враџбина и врачара. Ствар је у томе што је то дело онога који мрзи човека, односно нечастивог и он увек пронађе начин којим би заваро човека и скренуо му пажњу са Бога на астрологију, врачаре и остале глупости.

Нека је са срећом принова!

Подели на овим сајтовима

Hvala. Drago mi je da se sad razumemo. Interesuje me kada je pravi period za krštenje deta? Da li sada dok je beba i u kojoj godini pošto kažu da kao ne valja u parne godine da se krsti... Hvala. Biću ja puno dosadan pošto me sve zanima... :))))

Подели на овим сајтовима

Ако крстиш дете у храму СПЦ од стране свештеника Христовог апсолутно је свеједно како ће учинити.

Подели на овим сајтовима

Nisi ništa kriv, kriva je praksa da se čovek krsti bez ikakve pripreme . Tako da ne zna ni šta je primio, ni o čemu se radi, pa onda luta okolo i traži ono što bi već morao da zna pre krštenja. Ista stvar je sa onima koji se krste kao deca - krštenjem sve prestaje facenew22222222 Ovo je slučaj i kod nas, doduše manje jer bar još malo deluje skolastika pa se insistira na nekakvom obrazovanju vernika. Ranije su katekumeni pripremani godinama za krštenje a sada ih i vi i mi krštavamo kao na pokretnoj traci.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Не слушај бабске приче (нека причају, не можеш да им забраниш, али можеш да то игноришеш). Пријатељица ми је причала како је њена свекрва када је родила прво дете нешто причала око колевке (ваљда бајала) и оставила неке конце код колевке (за напредак детета и слично). Њој се то није ни мало свидело, али није хтела да увреди свекрву па је само гледала (ова је брзо завршила). Када је ова отишла, она је узела метлу и ђубровник и све то у канту за ђубре. Хоћу да кажем ако већ причају и предлажу свакакве глупости и лудорије (сујеверја), нека предлажу али немој ништа од тога да радиш.

Крсти дете после 40 дана од рођена (договори се са свештеником када би теби било најзгодније).

И припреми се за пуно facenew22222222

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...