Jump to content

Православна слика дана

Оцени ову тему

Guest - . . .-

Препоручена порука

• Одговори 6.2k
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

1 hour ago, Natasenka рече

Гледајући слике са сајта учинило ми се да је црква у Чајничу. Ето, као и црква у којој служи твој брат, исту црквену славу прославља и моја парохијска црква :) Још мало мање од месец дана.

Подели на овим сајтовима

Храм Васкрсења Христовог, Токио, Јапан

извор: https://tsargrad.tv/articles/pravoslavnyj-kalendar-na-16-fevralja_111244

w1056h594fill.jpg

'' Чашу меда јошт нико не попи што је чашом жучи не загрчи,
чаша жучи иште чашу меда, смијешане најлакше се пију. ''  
Петар II Петровић Његош

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Danijela рече

Da znas.

:) "замислила" ми се рука над тастатуром када сам то искуцао али сам морао да објавим тако како сам помислио...

Подели на овим сајтовима

пре 4 минута, Dominika рече

Zbog toga sam stavila ovde, iako kvalitet slike nije najbolji.

Mislio sam - to je u principu pravilo, nije bas stvar izbora, zato me cudi otkud to da je bilo tako... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, obi-wan рече

Mislio sam - to je u principu pravilo, nije bas stvar izbora, zato me cudi otkud to da je bilo tako... :)

Ako episkop ili svestenik moze dla sluzi kao "ctec" (lektor), episkop moze dla sluzi kao obican svestenik, onda mozda i moze u nekim situaicjama da se tako radi sa Pricescem.. Cini mi se, da videla sam to na nekim sastancima svestenika u Americi - kad je veci broj svestenika (na primer svi iz neke eparhije), pa nije moguce da svi udju u prostor iza ikonostasa.

Подели на овим сајтовима

пре 22 минута, Dominika рече

onda mozda i moze u nekim situaicjama da se tako radi sa Pricescem

Ne znam sta da ti kazem. Diplomirao sam bas na kanonskom pravu, ne kazem da znam sve napamet - predaleko od toga - ali se prilicno dobro secam da patrijarh Pavle npr. o tome pise, i da je vrlo izricit: sluga oltara, koji nije pod zabranom sluzenja, pricescuje se u oltaru, nikad van njega. Ne kazem da je to neki strashan prestup, samo mi je bilo neobicno obzirom na ovo sto sam procitao od ranije.

Jer, kad sluzi kao ctec i cita je jedno, a ovo je samo uzimanje Svetinje, znaci - potpuno nezameljiv i neuporediv momenat sa bilo cim drugim. Upravo - svi ostali momenti, ukljucujuci i citanje i pevanje, stoje u funkciji ovog glavnog momenta, odnosno sluze da usmere i dovedu do samog primanja Svetinje. Znaci, pricescivanje nije samo jedan od trenutaka u Liturgiji, nego sam centar cele Tajne.

Sto se tice broja svestenika - taj prakticni problem je resiv, kod nas lepo naprave red od izvan oltara ka unutrasnjosti, i opet se pricescuju unutra. :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...