Grizzly Adams Написано Јул 27, 2012 Пријави Подели Написано Јул 27, 2012 Muž i žena su nulto srodstvo! gringrin Што јес` јес`... Isto interesantan podatak je da recimo zakonski gledano dva rođena brata mogu da ožene dve rođene sestre, ali Crkva ne odobrava takav brak jer su se porodice već orodile prvim crkvenim brakom. Isto je, mislim, i sa kumstvom u direktnoj liniji. Мени је то правило чудно. То двоје и даље нису ни у каквој родбинској вези. То је само "духовно сродство" и не може да се третира исто као и физичко. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 27, 2012 Пријави Подели Написано Јул 27, 2012 А шта ако муж и жена јесу у неком десетом степену или који је већ дозвољен? Јел се то узима у обзир или се просто сродство ресетује на нулу, па ондак из почетка? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 27, 2012 Пријави Подели Написано Јул 27, 2012 Sekularana dozvoljava o 5 stepena, a Crkva od 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja.Dj Написано Јул 27, 2012 Пријави Подели Написано Јул 27, 2012 Мени је то правило чудно. То двоје и даље нису ни у каквој родбинској вези. То је само "духовно сродство" и не може да се третира исто као и физичко. Kako sam ja shvatila, postoje tri vrste srodstva: krvno, bračno i duhovno. Ovo bi pre, mislim, bilo bračno jer su im se porodice "orodile" brakom... Don't believe everything you think! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Јул 27, 2012 Пријави Подели Написано Јул 27, 2012 Sta nam je ciniti Grisho u ovim poslednjim vremenima ? Kako sam ja shvatila, postoje tri vrste srodstva: krvno, bračno i duhovno. Ovo bi pre, mislim, bilo bračno jer su im se porodice "orodile" brakom... Postoje tri vrste srodstva: krvno, po usvojenju(gradjansko srodstvo) i tazbinsko srodstvo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Maja.Dj Написано Јул 28, 2012 Пријави Подели Написано Јул 28, 2012 Postoje tri vrste srodstva: krvno, po usvojenju(gradjansko srodstvo) i tazbinsko srodstvo. Koliko znam, usvojenje se doživljava kao krvno srodstvo i usvojeno dete ima sva prava i "obaveze" kao i rođeno. A duhovno srodstvo se odnosi na kumstvo i takođe je nedozvoljen (crkveni naravno!) brak između kumova po direktnoj liniji (znači i njihove dece i unučadi itd.). Tako sam ja sve to shvatila, ali naravno ne košta proveriti informacije... .smesko. Don't believe everything you think! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Јул 29, 2012 Пријави Подели Написано Јул 29, 2012 Ne znam sto ovoliko napisaste kad je neko jos na pocetku postavio link ka wiki koji lepo objasnjava kako se racuna u pravu i kako crkva racuna... link Nas Zakon, bas da bi izbegao tumacenje i racunanje, ovako definise tu bracnu smetnju: Brak ne mogu sklopiti krvni srodnici u pravoj liniji, a od srodnika u pobočnoj liniji brak ne mogu sklopiti: rođeni brat i sestra, brat i sestra po ocu ili majci, stric i sinovica, ujak i sestričina, tetka i bratanac, tetka i sestrić, deca rođene braće i sestara, te deca braće i sestara po ocu ili majci. Dakle, zakon zabranjuje 4 stepen delimicno (deca rođene braće i sestara, te deca braće i sestara po ocu ili majci) a delimicno dozvoljava (npr. stric i ćerka njegove sinovice)... Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Олимп Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 На помоћ брату који се није снашао да отвори тему, отварам уместо њега. "Moze pomoc,ne znam bas da koristim ovaj forum,izvinjavam se na tome... Juce sam saznao da smo moja devojka i ja rod neki.Juce sam saznao da smo moja devojka i ja rod neki.Ovako,od mog oca prababa i od devojkine majke pradeda su bili rodjeni brat i sestra zanima me koje smo mi koleno i sta nam je ciniti..." @@DerrickRose1 "Покаткад ми Бог даје тренутке савршеног мира. У тим тренуцима ја љубим и верујем да и мене љубе. У тим тренуцима ја сам формулисао своје Вјерују сасвим просто. Ево њега: "ја верујем да нема ништа љупкије,дубље,симпатичније и савршеније од Христа. Са суревњивом љубављу говорим себи: не само нема Њему слична,него и не може бити." Ја шта више изјављујем:када би ми неко могао доказати да је Христос ван истине,и када би збиља истина искључивала Христа, ја бих претпоставио да останем са Христом,а не са истином". Достојевски Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Уф, па четврто колено...није шала. Код мојих рођака истопрезимењака пошто је мало племе још увек важи забрана узмања у брак особе истог презимена. Најбоље је посаветовати се са неким нормалним и озбиљним попом. Ја лично предност дајем љубави. Али не треба заборавити ни генетику, јербо деца могу имати последице. Срђан Шијакињић, Милан Б, Јефимија Крунић and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Svako novo rodjenje je jedan stepen. On je sa prababom svoga oca u 4 stepunu, a prababa posto je rodjena sestra pradedi je sa njim u drugom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Mislim da nebi trebalo da postoji prepreka za brak. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Ја лично предност дајем љубави. Али не треба заборавити ни генетику, јербо деца могу имати последице. Zbog ovoga treba dobro razmisliti. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Питање:Pomoz BogMolim Vas da mi objasnite kako se racunaju koljena prema crkvi. Da li je moguc brak izmedju rodjaka kojima je zajednicki predak pradjed, po narodu to je 3 koljeno? Po zakonu je to 6 stepen i dozvoljen je brak.Н.НОдговор:Драга сестро,Кољена или степени сродства у Православној цркви рачунају се по броју рођења. Дакле, колико рођења има између две личности, толико је и степена сродства. Младић и девојка, којима је заједнички предак прадеда, стоје у ШЕСТОМ степену крвног сродства у ПОБОЧНОЈ ЛИНИЈИ. У немогућности да вам графички представим како то сродство изгледа, покушаћу описно да објасним. Прадеда је имао два сина, то су два рођења; сваки од њих је имао сина или кћерку, то су још два рођења, а они су такође сваки имали сина или кћерку, то су још два рођења, значи укупно шест рођења у крвном сродству у побочној линији. У овом сродству брак није дозвољен све до деветог степена, што значи да шести степен не може бити разрешен ни од које црквнене инстутуције.Можда је у том степену сродства брак дозвољен по грађанском закону, али Црква такав брак забрањује и ти младенци се неби могли црквено венчати.Благословен ток Свете четрдесетнице жели вамо. Душан Svetosavlje ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Колико се ја сећам из црквеног права, једно рођење = један степен сродства. Тако, родитељ и дете су у првом степену сродства. Брат и сестра су у другом степену сродства. У овом случају имају заједничке чукундеду и чукунбабу. Ако сваку цртицу рачунамо као један степен: она - њена мајка или отац - њена баба или деда - њен прадеда - чукунбаба и чукундеда - његова прабаба - његова баба или деда - његова мајка или отац - он, то је осми степен сродства. Опет, колико се сећам, црквени брак за овако близак род се дозвољава једино ако је на путу дете. Баба, Милан Ракић and Candy Butcher је реаговао/ла на ово 3 "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Август 6, 2013 Пријави Подели Написано Август 6, 2013 Ау, чекајте, нисам у праву "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука