Orthophill Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 2 минута, Hristina888 рече Hvala vam puno. Rekoh bolje da pitam, sa takvim stvarima se ne igra У сваком случају, ти опет питај свога парохијског свештеника. Goku је реаговао/ла на ово 1 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hristina888 Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Hvala pitacu svakako, ali me zanimalo i misljenje vas na forumu. Evo naidjoh na ovaj teks. Nisam znala da i u duhovnom srodstvu postoje kolena.. Драги брате Бошко, Духовно сродство (по крштењу) рачуна се као и крвно сродство. Кум на крштењу постаје духовни отац кумчета, он га духовно рађа и од момента крштења потомци кума и кумчета улазе у духовно сродство, које се сваким рађањем у те две породице рачуна степен сродства, значи, колико рађања (у обе породице по нисходној линији) , толико и колена сродства, с тим што се и кумовање рачуна као рођење. Црква у том сродству, у нисходној линији забрањује брак до 7. степена, колена. У духовном сродству са крвним сродницима кума и кумчета у побочној линији брак се забрањује закључно до другог степена, а од трећег је дозвољен. Да Ти не објашњавам и наводим примере сродства духовног и крвног што је, морам признати, доста компликовано, ја ћу се осврнути само на Твој случај. Ти са кумчетом Твоје сестре стојиш у ТРЕЋЕМ степену „духовног сродства по крштењу у споредној, односно у побочној линији крвнога сродства кума и кумчета“. Тај брак раније није дозвољаван, јер је кумче Твоје сестре Теби синовица, духовно дете Твоје сестре. Међутим, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је својом одлуком бр. 36, записник 103 од 12/25 октобра 1923. године појаснио и одредио који степени духовног сродства, у усправној и побочној линији, се разрешавају, а који не. Тако је одлучено да се у случају споредног, у побочној линији духовног сродства, до другог степена брак забрањује, а у трећем и даље дозвољава. То је у случају да кумство није од старине и да ваше две породице нису старином у кумовском сродству. Дакле, Ти можеш оженити кумче Твоје сестре, поготово што ни Твоји родитељи немају ништа против те везе. И још нешто. Морате водити рачуна и о тзв. обичајном праву. Морате бити спремни и за критику и можда негодовање средине, поготово ако је то у селу, где се сви знају и где се пази на духовно сродство. У сваком случају, кад одете код надлежног свештеника да пријавите своје венчање, реците му у каквом сте сродству. Понесите овај одговор, да не би и ваш свештеник морао да тражи по Брачним правилима и Сродственицима ваш случај. Надам се да ће имати поверења у ово што сам вама двома написао. Ако буде неких проблема, слободно се обратите и на моју приватну е-маил адресу. Благослов Божји и срећу у браку и животу жели о. Душан i ovaj. Bas ne razumem te stepene... Драга сестра Љиљана, син човека, који је крстио сина твоје сестре, са твојом кћерком се налази шематски у ШЕСТОМ степену духовног сродства, у побочној линији и брак између њих двоје је дозвољен, без икаквих разрешења. Духовно сродство по крштењу почиње од кума (који дете крсти) , кумчета (који се крштава) и кумчетових родитеља (твоја сестра и зет) и рачуна се у нисходној линији као и крвно сродство. Ти си са својом сестром у другом степену крвног сродства, али у побочној линији и на тебе се не односи духовно сродство са њеним кумом. Значи, ти ниси у кумовском односу, ниси кума човеку који је крстио сина твоје сестре. Благослов Божји призива на тебе и твоју породицу о. Душан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 пре 10 минута, Hristina888 рече Hvala pitacu svakako, ali me zanimalo i misljenje vas na forumu. Evo naidjoh na ovaj teks. Nisam znala da i u duhovnom srodstvu postoje kolena.. Драги брате Бошко, Духовно сродство (по крштењу) рачуна се као и крвно сродство. Кум на крштењу постаје духовни отац кумчета, он га духовно рађа и од момента крштења потомци кума и кумчета улазе у духовно сродство, које се сваким рађањем у те две породице рачуна степен сродства, значи, колико рађања (у обе породице по нисходној линији) , толико и колена сродства, с тим што се и кумовање рачуна као рођење. Црква у том сродству, у нисходној линији забрањује брак до 7. степена, колена. У духовном сродству са крвним сродницима кума и кумчета у побочној линији брак се забрањује закључно до другог степена, а од трећег је дозвољен. Да Ти не објашњавам и наводим примере сродства духовног и крвног што је, морам признати, доста компликовано, ја ћу се осврнути само на Твој случај. Ти са кумчетом Твоје сестре стојиш у ТРЕЋЕМ степену „духовног сродства по крштењу у споредној, односно у побочној линији крвнога сродства кума и кумчета“. Тај брак раније није дозвољаван, јер је кумче Твоје сестре Теби синовица, духовно дете Твоје сестре. Међутим, Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је својом одлуком бр. 36, записник 103 од 12/25 октобра 1923. године појаснио и одредио који степени духовног сродства, у усправној и побочној линији, се разрешавају, а који не. Тако је одлучено да се у случају споредног, у побочној линији духовног сродства, до другог степена брак забрањује, а у трећем и даље дозвољава. То је у случају да кумство није од старине и да ваше две породице нису старином у кумовском сродству. Дакле, Ти можеш оженити кумче Твоје сестре, поготово што ни Твоји родитељи немају ништа против те везе. И још нешто. Морате водити рачуна и о тзв. обичајном праву. Морате бити спремни и за критику и можда негодовање средине, поготово ако је то у селу, где се сви знају и где се пази на духовно сродство. У сваком случају, кад одете код надлежног свештеника да пријавите своје венчање, реците му у каквом сте сродству. Понесите овај одговор, да не би и ваш свештеник морао да тражи по Брачним правилима и Сродственицима ваш случај. Надам се да ће имати поверења у ово што сам вама двома написао. Ако буде неких проблема, слободно се обратите и на моју приватну е-маил адресу. Благослов Божји и срећу у браку и животу жели о. Душан i ovaj. Bas ne razumem te stepene... Драга сестра Љиљана, син човека, који је крстио сина твоје сестре, са твојом кћерком се налази шематски у ШЕСТОМ степену духовног сродства, у побочној линији и брак између њих двоје је дозвољен, без икаквих разрешења. Духовно сродство по крштењу почиње од кума (који дете крсти) , кумчета (који се крштава) и кумчетових родитеља (твоја сестра и зет) и рачуна се у нисходној линији као и крвно сродство. Ти си са својом сестром у другом степену крвног сродства, али у побочној линији и на тебе се не односи духовно сродство са њеним кумом. Значи, ти ниси у кумовском односу, ниси кума човеку који је крстио сина твоје сестре. Благослов Божји призива на тебе и твоју породицу о. Душан Ти са момком си у 4. степен двородног бочног духовног сродства. Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hristina888 Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Управо сада, Orthophill рече Ти са момком си у 4. степен двородног бочног духовног сродства. Svaka cast kako ste to izracunali Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Orthophill Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Управо сада, Hristina888 рече Svaka cast kako ste to izracunali Ти и кумица 1 духовни степен кумица и њен брат 2 крвни степени њен брат и твој момак 1 духовни степен = 4 степен двородни духовни бочни (јер је у питање брат и сестра, а не отац и син) Hristina888 and Goku је реаговао/ла на ово 2 Ти ме волиш, ал ја не осећам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Hristina888 Написано Јануар 18, 2017 Пријави Подели Написано Јануар 18, 2017 Hvala jos jednom pao mi je kamen sa srca, al svakako cu se raspitati i kod svestenika Goku је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vican Написано Август 19, 2017 Пријави Подели Написано Август 19, 2017 On 6.8.2013. at 12:33, Guest рече Да, тако је...што се тиче овог случаја - брак може комотно да се склопи, степени се рашунају као што си написао, по рађању са обе стране јер се на тај начин крв меша и зато се гледа - крвно сродство... да не би сад рачунао а видим да је у питању више крви и више рађања, мислим да је ово негде око 10 степена, а све што је испод 7 степена - брак се, без икаквог посебног благослова Архијереја, склапа без проблема! Molim vas da mi pomognete oko odgovora vezano za srodstvo djece.Zivim u maloj sredini pa se sve zna omo momka i cure i sad je to tema - naravno kako su oni rod i sve ostalo znate vec kako ide.Oni su praunuci od dve rodene sestre tj zajednicki im je predak mislim pracundjed i pracunbaba. Molim ds mi kazete koje su oni koljeno i da li su u krvnom srodstvu koje se ne moze zeniti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Kristinaaa Написано Април 7, 2021 Пријави Подели Написано Април 7, 2021 Postovani, imala bih jedno pitanje za Vas. Decko i ja smo 5 godina zajedno planiramo vencanje. Ali smo nedavno saznali da je brat od moje babe, otac jedne zene(Gordana) koja se udala za coveka(Sinisu) a tom Sinisi je baba(Ljupka) a ta Ljupka je i baba od (Zore)-majke mog decka, a mom decku ta Ljupka dodje prababa. Ako ste me razumeli. Bila bih Vam veoma zahvalna kada bi mi rekli koji je to stepen srodstva, i da li je moguc brak. Hvala. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sanja84 Написано Април 7, 2021 Пријави Подели Написано Април 7, 2021 Mislim da niste u srodstvu. Mislim da da su rođaci samo uži članovi porodice venčanog para, a ne tako daleki rođaci...ali naićiće neko stručniji pa će reći. "Drži svoj um u adu i ne očajavaj" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Smaragdni kamičak Написано Април 7, 2021 Пријави Подели Написано Април 7, 2021 @Kristinaaa Tebi Siniša nije ništa krvno tako da msm da uopšte niste dečko i ti u srodstvu. 🤔 Manevar је реаговао/ла на ово 1 "Ne srami se nagog, otkrivenog srca. Sramotno je samo srce bez ljubavi." 🕊 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука