Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Вређање и понижавање било кога, флагрантни напади ад хоминем, као и вређање институција без икаквог разлога (типа "ко све докторира на ПБФ") неће бити толерисано никоме више. Из једног основног разлога: такав говор својствен је размаженој дечурлији, а не озбиљним људима. Grizzly Adams and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Грешиш, врло добро познајем шта пише Милојков. Раније смо више пута имали врло исцрпне и растегнуте расправе. Само што ти нећеш да погледаш то јер те очигледно жуља моја критика твог гуруа. vidi ti malog što je bezobrazan... e pa nećemo tako da se igramo, ovo možemo da tolerišemo nekim koji nisu studenti PBF i sl... Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 vidi ti malog što je bezobrazan... e pa nećemo tako da se igramo, ovo možemo da tolerišemo nekim koji nisu studenti PBF i sl... Невиђени безобразлук, дрскост и одсуство елемантарног васпитања. Многе људе познајем, многе теологе, са многима сам дискутовао (уживо и на форуму). Са некима се слажем, са некима имам понегде дијаметрално супротне ставове. Али, никада и никоме нисам ни помислио да кажем да се "не саставља са теологијом", да "не зна да чита" и сл. То је простачки, паланачки говор и менталитет који је за кафану, да се њиме међусобно пљују алкохоличари а не за Цркву и теолошку расправу. Језиво је колико је такав менталитет присутан међу нама Србима, у свим сферама не само међу теолозима. Ако мислим другачије, аман човече, нисам ти непријатељ и нисам ти очи извадио. obi-wan and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 da,mali je nevaspitan, očigledno... obi-wan је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 od N.N.-a baba i njen brat su rodjeni od istih roditelja. Taj njen brat ima cerku koja ima žensko dete. Da li N.N. može da stupi u crkveni brak sa tom devojkom? То је негде пето колено, ако се не варам, значи не може . Ни у црквени, а верујем ни у грађански. javor је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @, Ја га у неку руку разумем. Млад човек, жељан рада, стваралаштва, доказивања. Али, све то треба на један нормалан начин остваривати, а не пљувањем других. "Тата-мата" Ја да сам тата-мата био бих на некој престжној катедри, некакав асистент. Нисам. Има људи који су много бољи од мене и ја то не доживљавам као неку трагедију. Што сам старији то више увиђам да се треба смирити и радити оно што ти Бог благослови. А некад сам се секирао: што нисам ово, што нисам оно... Дејан, Драгана Милошевић and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 ma, klinac, utripovo da je Vladika Atanasije Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 до четвртог неотклоњива, а од петог до седмог отклоњива брачна сметња, значи може уз благослов епископа ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ја га у неку руку разумем. Млад човек, жељан рада, стваралаштва, доказивања. Али, све то треба на један нормалан начин остваривати, а не пљувањем других. Nije to dovoljno, brate. Skolovanost nikad ne moze da zameni zivo zivotno iskustvo, koja se stice postepeno i strpljivo. Naci i steci makar zrno smirenja, vece je stvaralastvo nego napisati biblioteku knjiga. Ali danasnja omladina, pa i teoloska, to ne kapira. Misle, sve sto leti, jede se... Александар Милојков је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 @@Веља, Да, постоји отклоњива брачна сметња, када су степени сродства у питању. Морао бих да проверим, али мислим да седми степен као сметњу може да расзреши епископ, а пету и шесту Синод. Нисам сигуран, морам да проверим шта тачно пише. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Ево га нешто конкретно: БРАЧНЕ СМЕТЊЕ – НЕУКЛОЊИВЕ – Д. Перић (Црквено право) У неуклоњиве брачне сметње спадају: · Прописане године старости. У разним временима постављана је различита граница испод које вереници нису могли да ступе у брак. Данас је то граница од 18 година, а могуће је склопити брак и раније уз сагласност грађанских власти и благослов епископа; · Крвно сродство као брачна сметња. Све што је изнето у Породичном праву, важи и у брачном праву СПЦ; · Двородно сродство као брачна сметња. Ово сродство настаје као последица брачне везе између два рода. По Брачним правилима, двородно сродство до трећег степена закључно, као и сродство између два брата и две сестре, представља неотклоњиву брачну сметњу; · Духовно сродство и сродство по усвојењу. Данашње грађанско законодавство не познаје духовно сродство; · Постојећи брак као брачна сметња. Уколико свештено лице благослови нови брак, а зна да је једно од лица које венчава у браку који није разведен, подлеже казни губитка свештеног чина; · Ранија четири брака једног лица као брачна сметња. Свети оци други брак сматрају морално нижим од првог. Другобрачне и трећебрачне, канони одлучују од светог причешћа. Прве на две године, а друге на пет година. Црква је дозволила четврти брак поводом четвртог брака цара Лава VI Мудрог 920. г. После сукоба Цркве и државе, поводом четвртог брака цара Лава, Црква је издала „Спис сједињења“ који је довео до измирења Цркве и државе. Тим списом је донета одлука да је четврти брак крајња граница за хришћанина; · Разлика вере као брачна сметња; · Коначно искључење из црквене заједнице као брачна сметња. Онај ко је искључен из Цркве нема никакво право у њој; · Свештенички чин као брачна сметња; · Монашки завет; · Доживотна забрана ступања у брак. Црквени суд може да донесе забрану да одређено лице доживотно не може да ступи у брак. БРАЧНЕ СМЕТЊЕ – УКЛОЊИВЕ – Д. Перић (Црквено право) У уклоњиве брачне сметње спадају: · Ненавршена 18 година за мушко, а 16 за женско. На молбу младенаца епископ може да благослови брак, ако су испуњени сви други услови које прописују Брачна правила; · Крвно сродство у побочној линији од петог до седмог степена закључно; · Двородно сродство од четвртог до шестог степена закључно; · Трородно сродство до трећег степена закључно; · Духовно сродство и сродство по усвојењу од трећег до седмог степена закључно; · Ништаван брак док није престао или није судски поништен. Ништаван је онај брак код којег постоји нека брачна сметња, докле год се та сметња не уклони и брак не постане оснажен, ако је то Брачним правилима могуће; · Ранија три брака истог лица. Четврти може да се дозволи ако два ранија брака нису разведена кривицом тог лица; · Разлика вероисповести – други хришћани; · Прељуба између лица која желе да ступе у брак. После издржане епитимије, епископ може да благослови брак; · Заједничко рађење о глави брачном другу једнога од лица која желе да ступе у брак; · Старост преко 70 година за мушко и 60 за женско, као и разлика у годинама међу супружницима преко 15 година. Arsenija је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Дакле, за оне који не знају, уклоњиве брачне сметње су такође брачне сметње. Али, за разлику од неуклоњивих, Црква може дозволити да се брак склопи (о чему одлучује надлежни еписко или виша црквена инстанца, сходно конкретном случају). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Двородно сродство= моја и женина родбина међусобно. Трородно сродство=моја и пашина родбина међусобно или моја и шурњаина родбина међусобно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Духовно сродство=кумови Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Август 12, 2013 Пријави Подели Написано Август 12, 2013 Степени сродства се рачунају на следећи начин. Ја и моја жена смо на "позитивној нули" (једно смо). Сваки следећи рођак, по реду, мени и њој представља по један степен сродства. Пример: моја сестра од стрица је са мном у четвртом степену сродства. Овако: ја-моји родитељи: први степен; баба и деда: други степен; стриц: трећи степен и сестра: четврти степен. Дакле иде се силазном путањом до заједничког претка (то су деда и баба) па онда опет узлазном до конкретног рођака (то је у овом случају моја сестра од стрица). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука