Jump to content

Ateista kum na krstenju

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 192
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Није ми јасно ово. Колико знам неки манастири имају парохију неки немају. Ако је умро неко на ман. парохији ићи ће јм. а ако је на свештениковој ићи ће свештеник.

Можда сте нешто друго хтели овим да кажете, можда је нека опаска а ја је нисам разумео.

Манастири сад углавном немам ју парохије, некада су имали кад није било свештеничког кадра после 2. св. рата. Незгодно је некога ко се одрекао света, поново враћати у свет, поред свих обавеза које има у манастиру..

Хтео сма рећи да се људи позивају на слободу да могу своју децу да крсте где им воља или да венчају младенце на што познатијем месту да би имали лепе фотографије у албуму, али кад се деси да умре неки сиромашак коме треба свештеник бесплатно обавити опело, још ићи у пратњу пар километара по свакаквом времену, нико се онда не позива на ту слободу и не позива некога са стране, него сви онда говоре надлежном свештенику да је то његова дужност

Подели на овим сајтовима

сад сам пронашао на једном црквеном сајту врло занимљиво објашњење о крштењу детета:

"Крштење деце и кумство

За крштење деце није потребна посебна припрема самог детета јер се деца крштавају по вери кума, који у Светој Тајни Крштења постаје духовни родитељ кумчета јер га духовно рађа за Бога и вечност. Кум води своје кумче кроз његово духовно узрастање до пуноће мере Христове, те он, уз родитеље, има велику одговорност за хришћанско васпитање детета, носећи на души како врлине, тако и грехе кумчета, као његов главни духовни васпитач. Зато је неопходно да, при избору кума, родитељи детета врло озбиљно размотре колико ће овај трећи родитељ бити у могућности да дете прати и усмерава током читавог живота. Кумство не треба раскидати, нити олако схватати јер оно подразумева озбиљну, обострану одговорност и поштовање. Кума не треба бирати међу крвним сродницима. Кум мора да буде крштени православни хришћанин. И кум мора да зна Оче наш и да је барем упознат – а најбоље би било да зна напамет – са Символом вере, који ће читати током крштења. Крштење детета се не сме одлагати, а нарочито не заузимати став да дете треба о томе самостално да одлучи када одрасте. Крштење је услов човековог духовног опстанка и развоја. У раној Цркви, родитељи који су, због немарног и неодговорног односа према крштењу детета, дозволили да оно умре некрштено, сматрани су убицама своје рођене деце. Зато крштењу деце треба приступати док су још бебе, без чекања да се за то стекну ма какви материјални или животни услови. Што се дете раније крсти, раније ће примити и снагу новога живота у Христу. Мајка не присуствује чину крштења само ако се оно обавља у првих 40 дана од рођења детета, након тога је њено присуство обавезно, будући да га је она физички родила, па треба да учествује и у његовом духовном рођењу."

дакле, врти се око тога да ни родитељ није питао дете да ли жели да се биолошки роди већ га из љубави доноси на свет, тако и кум доноси у светост Бога.

Подели на овим сајтовима

medjutim rec je o tome da katihumen mora da ima projavu te svoje sopstvene slobode i da ono sto kaze u ispovedanju vere to zaista i misli. dakle kada kaze da veruje u Boga Oca, ...u Isusa Hrista, ....u Duha Svetoga, .....u jednu Svetu Sabornu..... kada sve to govori on time ispoljava da je poverovao u ono koliko mu je Bog do tad otkrio. dakle o tome pricam, kako neko ko nije svestan ni samoga sebe moze da izjavljuje ovakve stvari (da bude grdje drugi za njega to izjavljuje)? taj cin se zove ISPOVEDANJE vere. kako to beba moze da uradi meni to nije jasno. ali dobro...

Cekaj, nesto nisam dobro razumeo: dragisa i cloudking imaju podudarne stavove??? Cloudking, covek koji se apsolutno zalaze za racionalni pristup i odgovorno pristupanje stvarima vrlo jasno, racionalno, izlaze veru u Jednoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga i na to i ne trepne! Ocigledno nase reci koje izgovaramo nista ne znace tako da je besmisleno pricati o uklapanju reci i misljenja a pogotovo o odgovornoj projavi sopstvene slobode.

A sto se tice krstavanja dece, posto biste ostavili da oni o tome razmisljaju kad odrastu, u tom slucaju nemojte im uopste nametati bilo kakvu hranu i gurati im u usta. Kad se rode, sve im lepo postavite na sto pa neka odluce sta ce da jedu jer ko zna, mozda neko hoce da bude vegetarijanac, vegan ili bilo sta drugo. Nikako nemojte da uticete na formiranje njihovih zivotnih stavova jer je to stvar njihove slobode i dopadanja. U suprotnom, budite dolsedni: ako ste ateista - vaspitavajte svoju decu u skladu sa svim vasim vrednosnim sudovima a ako ste verujuci - vaspitavajte svoje dete u Crkvi. To je vase neotudjivo roditeljsko pravo i tek onda cete biti kompletni roditelji i deca ce vam biti zahvalna na tome. Upravo zato jer ce videti vasu doslednost zivotu.

Подели на овим сајтовима

Кад би ми неко сугерисао да променим детету име зарад крштења, пљунуо бих му у лице

што тако ружно и оштро?...

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Cekaj, nesto nisam dobro razumeo: dragisa i cloudking imaju podudarne stavove??? Cloudking, covek koji se apsolutno zalaze za racionalni pristup i odgovorno pristupanje stvarima vrlo jasno, racionalno, izlaze veru u Jednoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga i na to i ne trepne!

7896634

Ja sam kao sto znate ateista.

khm... ovaj.... mozda nisi pazljivo citao

sto se tice drugog dela tvog komentara u vezi dece, ja uopste nisam rekao da decu ne bi vaspitavao crkveno. dakle ako te zanima da isli bi samnom u crkvu ali obzirom da nisu krsteni ne bi se pricescivali sve dok se ne krste. nadam se da ces nekako preziveti ovj moj komentar, posto vidim da te prosli poprilicno uzrujao pa si dao poredjenje koje pokazuje samo to da si veoma opterecen predrasudama jer kako drugacije tumaciti tvoje poredjenje koje nema blage veze ni s onim sto sam ja pisao, niti sa mozgom generalno.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Bas super, ako se Hrana Zivota Vecnog ne moze porediti ni u najbanalnijem kontekstu sa hranom neophodnom za ovaj zivot onda ne znam sta reci o ideji Tela i Krvi Hrisove kao neprolazne hrane.

I zaista ne znam sta je cudno gore? Ovde se svi ateisti trude da objasne kako eto oni ne rade nista reda radi i tako ciribu-ciriba nego sve kao lepo racionalno a onda iz ciste "gluposti" izgovara neke reci koje ne znace nista? Pa sto tako ne ode na sud pa ne procita nesto sto mu je potureno ili mu rekli da ponavlja za nekim??? Dakle, ratio - adio!

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Cekaj, nesto nisam dobro razumeo: dragisa i cloudking imaju podudarne stavove??? Cloudking, covek koji se apsolutno zalaze za racionalni pristup i odgovorno pristupanje stvarima vrlo jasno, racionalno, izlaze veru u Jednoga Boga Oca i Sina i Duha Svetoga i na to i ne trepne! Ocigledno nase reci koje izgovaramo nista ne znace tako da je besmisleno pricati o uklapanju reci i misljenja a pogotovo o odgovornoj projavi sopstvene slobode.

A sto se tice krstavanja dece, posto biste ostavili da oni o tome razmisljaju kad odrastu, u tom slucaju nemojte im uopste nametati bilo kakvu hranu i gurati im u usta. Kad se rode, sve im lepo postavite na sto pa neka odluce sta ce da jedu jer ko zna, mozda neko hoce da bude vegetarijanac, vegan ili bilo sta drugo. Nikako nemojte da uticete na formiranje njihovih zivotnih stavova jer je to stvar njihove slobode i dopadanja. U suprotnom, budite dolsedni: ako ste ateista - vaspitavajte svoju decu u skladu sa svim vasim vrednosnim sudovima a ako ste verujuci - vaspitavajte svoje dete u Crkvi. To je vase neotudjivo roditeljsko pravo i tek onda cete biti kompletni roditelji i deca ce vam biti zahvalna na tome. Upravo zato jer ce videti vasu doslednost zivotu.

u bre Djakone, kakav promasaj.... strasno

Kad vec pravis glua poredjenja moram da ti kazem da ja nemam nameru da svom 20-ogodisnjem sinu pricam sta ce da jede. Do tada ce sam da skonta da li ce da se hrani zdravo ili ce da krka prasiće kad dodje necija slava.

Moja duznost kao roditelja je da mu omogucim da bude jasno upucen u vrste hrane, njenu isparvnost, ntricioniticku vrednost itd.

A sa trece strane, Van pameti je da decu hranis onako kako se tebi svidja. Hranis ih onako kako je ispravno! Ja tacno znam koja hrana je dobra i pogodna za malu decu i u tome se slazu svi svetski lekari.

Ali, niko nema pojma koja religija ja najbolja. Svi svetski vernici evo vec mielnijuima seku jedni drugima glave da dokazu koja je najbolja Pa cim zavrsite sa tim, bice mi zadovoljstvo da cujem tacan odgovor.

A u medjuvremenu, djakone, da znas da je prisiljavanje deteta da jede samo onu hranu koja se tebi svija kao i prisiljavanje deteta da bude samo u onoj religiji koja se tebi svidja cista indoktrinacija sa teznjom ka zlostavljanju...

Zasto pristup "ja cu dete da ucim onko kako ja znam" pogresan? Zato sto ne postoji nacin da iko ovde prisutan potvrdi i dokaze da on "najbolje zna" i to sto ti najbolje znas treba okaciti macu o rep, i decu vaspitavati onako kako treba... a ne onako kako se nama svidja.

Zato ja svoju decu necu vaspitavati da budu ateisti. Ja sam ateista, moja deca nisu. Al nisu ni vernici. Kad saznam sta su, podelicu to sa vama... za jedno 15-ak godina ;)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Bas super, ako se Hrana Zivota Vecnog ne moze porediti ni u najbanalnijem kontekstu sa hranom neophodnom za ovaj zivot onda ne znam sta reci o ideji Tela i Krvi Hrisove kao neprolazne hrane.

I zaista ne znam sta je cudno gore? Ovde se svi ateisti trude da objasne kako eto oni ne rade nista reda radi i tako ciribu-ciriba nego sve kao lepo racionalno a onda iz ciste "gluposti" izgovara neke reci koje ne znace nista? Pa sto tako ne ode na sud pa ne procita nesto sto mu je potureno ili mu rekli da ponavlja za nekim??? Dakle, ratio - adio!

Kroz pamet mi se motaju dve reci... maksim i divizija...

Lepo je sto ti poredis vansot suda sa vaznoscu crkve. Meni kao ateiti te stvari jesu neuporedive u smislu sto mi crka ne znaci nista. Ako zelim sutra mogu da odem i da zapalim svecu cisto da vidim kakav je osecaj. Mogu i na liturgiju da odem da samo zdraknem sta vi to tamo toliko radite... ali nista od toga meni nece da znaci. Zasto? Zato sto u zivtu mogu da i znace samo ljudi.

I ako meni draga osoba kaze, "ajde sa mnom na liturgiju i to da se posle pricestis, ja sam vernik i vrlo bi mi znacilo da budes tamo sa mnom"... ne samo da cu da odem, nego cu vece pre toga da na netu pronadjem pesme koje pevate pa cu da i ja pevam barabar sa popom. :D

Uazak u crkvu meni predstavlja isti dogadjaj ko ulazak u opstinu ili muzej... gradski autobus... svejedno... ali ako cu time da usrecim makar jednu dragu osobu, nema te ideologije koja ce u tome da me spreci ;)

Подели на овим сајтовима

pa zato sto je monah tako rekao, i ti pobogu svasta pitas? :)

volim monahe i duboko ih postujem i cijenim na "odricanju o sveta i svega u svetu" i divim se njihovom podvigu ali nasi ljudi su cudo jedno... "monah sto kaze to je tako i tačka" zato i imamo artemijevu sektu i sve one "visokoprepodobne" oko njega ..

Ali sta smo drugo mogli da radimo? On nece da da ime koje mi zelimo i tacka. Ni da cuje... Nismo mogli da se okrenemo i da odemo tek tako... dogovorili smo se na predlog monaha da dete ima dva imena... crkveno i svetovno

Подели на овим сајтовима

khm... ovaj.... mozda nisi pazljivo citao

sto se tice drugog dela tvog komentara u vezi dece, ja uopste nisam rekao da decu ne bi vaspitavao crkveno. dakle ako te zanima da isli bi samnom u crkvu ali obzirom da nisu krsteni ne bi se pricescivali sve dok se ne krste. nadam se da ces nekako preziveti ovj moj komentar, posto vidim da te prosli poprilicno uzrujao pa si dao poredjenje koje pokazuje samo to da si veoma opterecen predrasudama jer kako drugacije tumaciti tvoje poredjenje koje nema blage veze ni s onim sto sam ja pisao, niti sa mozgom generalno.

Шта мислиш, колико дуго би деца редовно долазила у цркву са тобом и гледала како се ти и остали причешћујете, а да не траже да и сами у томе учествују? И пази сад, они би сигурно инсистирали да и они "то" раде зато што ви као родитељи и остали њима драги "то" радите, а не зато што би схватили нешто много о Светој Тројици, о Телу и Крви... И ту ће сва размишљања и теоретисања о слободној спознаји "пасти" пред тајном заједнице...Ево, ја имам троје, па кад су ћерка од 9 год и мали од 6 почели да посте НЕ ЗАТО ШТО ИХ ТЕРАМО него зато што виде да ми то радимо па хоће и они, шта треба-да им бранимо? Матора гура цео пост, овај мали прву и задњу седмицу (нормално уље, риба...). Воле да копирају, ај` чик им забрани...

"Христос васкрсе, радости моја!"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...