Jump to content

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

Оцени ову тему

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?  

33 члановâ је гласало

1. 1. Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

• Vladika
      22
    • Duhovnik
      11

Препоручена порука

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339613850' post='659429]

и опет се заборавља да није допуштење исто што и воља Божја ...

"Postovani, poruka primljena, ali je malo nejasna, molim razjasnite"

Pametnjakovic mladji

gringrin

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Одговори 100
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Мислим такођер да је појам духовника у мирајнском свијету јако контроверзна и погрешна теза. Мирјанима је њихов духовник њихов парохијски свештеник најпре, али ни тај свештеник није непогрешиви ауторитет који нам одређује јел смјемо на љетовање или коју школу да упишемо. Онај духовник коме се без поговора препушташ у свему, важи за монашки ред, јер монаси су налик војницима у активној војној служби, који су потчињени својим претпостављенима, пуковницима, генералима итд...Мирјанин у свијет треба да се ослања не само на свог парохијског свештеник, већ на сваког човјека који говори здраву науку и од кога се може примити добар савјет. То је и владика, и свештеник, и отац и мајка, и син и кћерка, и теолог, и богослов и пријатељ, и научник и психолог, и економиста, и доктор и лаик..., просто кроз сваког од њих може проговирити Дух Свети.

Mislim da je prilicno jasno da je postavljac teme imao na umu duhovnika u smislu monaha, kao sto je danas kod mnogih slucaj... ovo sto kazes stoji, naravno, ali mislim da nije pitanjem ciljao na to...

Svejedno, i svestenik-duhovnik moze da nalozi isto ovo. Znam licno za neke takve slucajeve...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Mislim da je prilicno jasno da je postavljac teme imao na umu duhovnika u smislu monaha, kao sto je danas kod mnogih slucaj... ovo sto kazes stoji, naravno, ali mislim da nije pitanjem ciljao na to...

Svejedno, i svestenik-duhovnik moze da nalozi isto ovo. Znam licno za neke takve slucajeve...

Да зато сам тему оним горе постом мало окренуо на други колосјек, јер не треба да се расправља о томе ко је већи ауторитет, већ ко здраве савјете дијели. Може бити и да духовник добро учи, а владика не. Може бити обратно, а може бити да су обојица сагласни.

Дакле суштинскије је да се одговри шта је претежније, рјеђе или чешће причешћивање. Када се зна да је чешће причешћивање претежније, онда се долази и до одговора шта радити ако би ти владика наложио да се причестиш само у посту, а духовник да може и изван поста.

Владика који без икаквог разлога држи праксу ријетког причешћивања, можда јесте ауторитет, али само својом титулом, а никако и духом.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Занимљиво ми је да су рани хришћани Недељом, након Литургије носили кући остатак Причешћа, па су се све до наредне Недеље, сваки дан (само)причешћивали и да није било ни помена о некој недостојности. Данас, кажу да су хришћани ослабили животом, те да не сведоче својим животом оно што су некадашњи хришћани, тако да се не могу причешћивати сваки дан, а поготово да им се не може дати да носе кући у својим дарохранилицама. Међутим како би и сведочили, како би живели онако када се не причешћују (руку-на-срце има (по)доста оних који се причешћују више пута седмично, па опет не сведоче).

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

kad bih uspeo da prozborim koju sa vladikom, pa još i o pričešćivanju ihaha -mogao bih da imam stav o ovome ovako-jedini sam ja kliknuo na opciju DUHOVNIK jer ga trenutno nemam

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

kad kazem duhovnik, onda ne mislim iskljucivo na monaha, vec to moze biti i neki svestenk(uglavnom ne parihijski,nego neki koji je na dobrom glasu).

a pitanje sam postavio jer kod nas pravoslavnih slusa se episkop i on je taj koji odlucuje o zivotu vernika u svojoj eparhiji.

problem je sto se kod nas pojavili ti duhovnici, koji meni lice na neke hriscanske gurue, i kod njih odlaze vernici i pitaju jel ovo dobro sto mi reko ovaj pop, ili vladika nas prica ovako... i onda kad duhovnik kaze da vladika je pogresio mnogi ljudi slusaju tog svog duhovnika i odbacuju ono sto prica njihov vladika... po meni je ovo zabrinjavajuce, vadika je u praksi mnogima nebitan, on je bitan kad citamo bogoslovske teme i retko kad jos. a o parohijskom svesteniku necu ni da pricam, on je servis za svadbe i sarane... toliko.

Подели на овим сајтовима

kad bih uspeo da prozborim koju sa vladikom, pa još i o pričešćivanju ihaha -mogao bih da imam stav o ovome ovako-jedini sam ja kliknuo na opciju DUHOVNIK jer ga trenutno nemam

И мени је пало на памет то да мало ко од нас уопште може стићи до владике.

Иначе, ако нећемо слушати духовника - онда нам он није више духовник.

Подели на овим сајтовима

Када се зна да је чешће причешћивање претежније, онда се долази и до одговора шта радити ако би ти владика наложио да се причестиш само у посту, а духовник да може и изван поста.

Владика који без икаквог разлога држи праксу ријетког причешћивања, можда јесте ауторитет, али само својом титулом, а никако и духом.

Nije uopste pitanje sta je preteznije, to znamo.

Ovde je po meni pre svega rec o razumevanju poslusanja...

Подели на овим сајтовима

И мени је пало на памет то да мало ко од нас уопште може стићи до владике.

Иначе, ако нећемо слушати духовника - онда нам он није више духовник.

ma koji vladika-ja mislim da sam ja za vladiku sitna boranija, budimo realni i iskreni - mislim da bih lakše stigo do Boga neko do vladike

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

tema počinje da ide gde ne treba...

sad će da se pojavi otac Ivan i da kaže nešto u smislu da je vladika nosilac duhovnosti, da se to zna, da je to zdrava crkvenost a da je problem u nama a da pravi duhovnik zna svoja čeda i tako to

ako bude raspoložan možda pomene i svog duhovnog dedu lol

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Oficir ko oficir.General ti je bre general.

Ali oficir bolje poznaje vojnika, general nauk i strategije vojne i ratovanja, sad kome više verovati ...........

oficir s ružom i general Buzda

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

kad kazem duhovnik, onda ne mislim iskljucivo na monaha, vec to moze biti i neki svestenk(uglavnom ne parihijski,nego neki koji je na dobrom glasu).

a pitanje sam postavio jer kod nas pravoslavnih slusa se episkop i on je taj koji odlucuje o zivotu vernika u svojoj eparhiji.

problem je sto se kod nas pojavili ti duhovnici, koji meni lice na neke hriscanske gurue, i kod njih odlaze vernici i pitaju jel ovo dobro sto mi reko ovaj pop, ili vladika nas prica ovako... i onda kad duhovnik kaze da vladika je pogresio mnogi ljudi slusaju tog svog duhovnika i odbacuju ono sto prica njihov vladika... po meni je ovo zabrinjavajuce, vadika je u praksi mnogima nebitan, on je bitan kad citamo bogoslovske teme i retko kad jos. a o parohijskom svesteniku necu ni da pricam, on je servis za svadbe i sarane... toliko.

Zaboravio si samo da su svi duhovnici to sto jesu - sa znanjem i blagoslovom vladike.

Tako da cela ova prica, koju inace cujem uvek u ovom istom izandjalom obliku, nema mnogo osnove.

To sto ima duhovnika koji su sebi uzeli za pravo mnogo vise nego sto im pripada, drugi je problem...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...