Jump to content

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

Оцени ову тему

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?  

33 члановâ је гласало

1. 1. Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

• Vladika
      22
    • Duhovnik
      11

Препоручена порука

Ово је интересантно и донекле доводи у питање идеју о причешћивању свих на свакој Литургији.А посебно је интересантно да патријарх Павле каже да је "још чешће" причешћивање-заправо сваког месеца!

заправо не ремети правило и праксу већ је своди на то да се сваки човек понаособ уводи у светињу и да се процењује коме је на корист а коме на одмагање ако се причешћује редовно.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 100
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339698847' post='660061]

да, врло је арогантно да се неко потруди да ти сажваће све живо а сва срећа па си ми ти измерио јел ми на корист или није :D

ал знаш?

како знаш кад причаш којешта и не разумеш шта је владика испричао? :D

ja stvarno ne znam jel tebi dobro i da li si pri zdravoj pameti i cistoj svesti.

kako si ti zakljucio da meni nesto nije jasno i da imam neke nedoumice u vezi onog video priloga?

to sam postavio jer si ti trazio, a ne jer meni nesto nije jasno.

a nisam ti ja nista izmerio,izmerio ti je apostol pavle koji kaze da ako imamo sve znanje sveta a nemamo ljubavi, to nam nije na korist onda.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339698566' post='660058]

и како се то се коси са остатком мог одоговора?

јел си уопште прочитао све?

Ма јок - ти си.

Као закључну мисао да употребимо савет Тертулијанов : " Тако живи да свакодневно можеш приступити ( Причешћу ) ". А као најбољи одговор на питање : Којима треба одобрити - или онима који се причешћују често или ретко ? - нека буду речи Светог јована Златоустог: " Ни једнима ни другима....., него онима који се причешћују са чистом савешћу, с чистим срцем, с беспрекорним животом. Такви нека приступају свагда. А који нису такви - ниједанпут ! Зашто ? Зато што навлаче на себе суд, осуду, казну и муке...." - блаженопочивши Патријарх Павле

Текст преузет из књиге : Патријарх Павле, Да нам буду јаснија НЕКА ПИТАЊА НАШЕ ВЕРЕ

Хвалиш се како имаш памћење као слон. Па сам си изјавио да се, отприлике, : " Ето, ипак, у нечему слажеш са блаженопочившим Патријархом Павлом ".

Да те не подсећам теме- ионако све памтиш.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339634330' post='659716]

ок, ајмо образовни програм:

прво, да је мало поретка и знања у Цркви, СВАКИ онај који остаје после Литургије оглашених, некрштених, нема право да се не причести. у исто време, сваки онај који је дошао на славље а не седа и једе - изврће руглу светковину. надам се да не идеш код неког на славу и рођендан и ништа не окусиш, у најмању руку је непристојно.

Зато и данас треба да нам буду у важности речи прастарог хришћанског списа из II века : " Ко је свет нека прилази ( Причешћу ), а ко није - нека се каје ". Коначну одлуку да ли поједини верни може да приступа Причешћу често, особито на велике празнике, или чак сваке недеље, као што је било спочетка, или да се од Причешћа уздржи колико времена и са каквим покајањем, свакако треба да буде у сагласности са парохом, управо исповедником. Према стању у коме се верни налази, он ће одредити колико ван поста треба да пости, да ли пуних седам дана, како тражи Црквено - словенски типик ( Гл. 32 ), три, или само један дан ; да ли уз јело на води само ( сухоједење ) или и на зејтину и на риби. - блаженопочивши Патријарх Павле

Пост и Свето Причешће У Православној Цркви

Подели на овим сајтовима

ja stvarno ne znam jel tebi dobro i da li si pri zdravoj pameti i cistoj svesti.

kako si ti zakljucio da meni nesto nije jasno i da imam neke nedoumice u vezi onog video priloga?

to sam postavio jer si ti trazio, a ne jer meni nesto nije jasno.

a nisam ti ja nista izmerio,izmerio ti je apostol pavle koji kaze da ako imamo sve znanje sveta a nemamo ljubavi, to nam nije na korist onda.

очигледно је само да не разумеш шта владика прича, а и да ти је израстао не само верометар већ и љубометар и психометар :D

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339713547' post='660361]

очигледно је само да не разумеш шта владика прича, а и да ти је израстао не само верометар већ и љубометар и психометар :D

mrzi me da se nadmudrujem s tobom. ako hoces lepo kazi zasto mislis da ja nesto ne razumem, i sta sam ja to izjavio pa se ti ne slazes samnom... jer meni se cini da mi imamo blizak stav sto se tice odnosa prema pricescu.

Подели на овим сајтовима

ako bi vam na primer duhovnik rekao da se pricescujete samo u toku posta, a vladika vam kaze da to cinite i van posta, cije reci bi vise uticale na vas?

У принципу, питање је мало глупо, али пошто код нас влада пијетистичка духовност онда је оправдано... (сорри Милане)

Када би којим случајем питао неког хришћанина из 5. века : да ли епиоскоп или духовник ? он би се прво насмејао, па би онда питао : а шта је то духовник ?!

"Духовник" је феномен који се јавио у другом хришћанском тисућлећу... раније га није било. Настао је као логички продукт феномена "свете тајне исповједи" који се најпре јавља код католика па онда код нас... Такође исповједи раније није било у оваквом обилику у каквом је данас имамо...

тако да, немојте да се замарате и да превише дубите мозак! ЕПИСКОП и само ЕПИСКОП јер је наша црква епископоцентрична и самим тим христоцентрична а не гуруистичка...

Сами канони Цркве, као и уређење Васељенских Сабора несумљиво говоре о епископу који има и законодавну и извршну али и пророчку (читај, проповедничку) власт у својој помесној јуриздикцији...

Поуке.орг разбија концепцију атеиста Србије, артемита и осталих секташа.

"МАМЛАЗИ И КРИПТОМАРКСИСТИ" у псеудоморфози анархо-левичара и ауто-деструктивних либерала (-често гејева, мазохиста, шмркача итд).

Подели на овим сајтовима

Ма јок - ти си.

Као закључну мисао да употребимо савет Тертулијанов : " Тако живи да свакодневно можеш приступити ( Причешћу ) ". А као најбољи одговор на питање : Којима треба одобрити - или онима који се причешћују често или ретко ? - нека буду речи Светог јована Златоустог: " Ни једнима ни другима....., него онима који се причешћују са чистом савешћу, с чистим срцем, с беспрекорним животом. Такви нека приступају свагда. А који нису такви - ниједанпут ! Зашто ? Зато што навлаче на себе суд, осуду, казну и муке...." - блаженопочивши Патријарх Павле

Текст преузет из књиге : Патријарх Павле, Да нам буду јаснија НЕКА ПИТАЊА НАШЕ ВЕРЕ

Хвалиш се како имаш памћење као слон. Па сам си изјавио да се, отприлике, : " Ето, ипак, у нечему слажеш са блаженопочившим Патријархом Павлом ".

Да те не подсећам теме- ионако све памтиш.

ниси, ниси, пропушташ ствари.

а ја памтим шта пишем :)

да, све је то тако само што то у твојим интерпретацијама поставља да неко треба да има свет и анђеоски живот и да нема ниједан грех :D

на срећу, реалност је много лепша од тога :)

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p5

и

http://www.verujem.org/teologija/nikodim_svetogorac.htm#p8

Подели на овим сајтовима

Зато и данас треба да нам буду у важности речи прастарог хришћанског списа из II века : " Ко је свет нека прилази ( Причешћу ), а ко није - нека се каје ". Коначну одлуку да ли поједини верни може да приступа Причешћу често, особито на велике празнике, или чак сваке недеље, као што је било спочетка, или да се од Причешћа уздржи колико времена и са каквим покајањем, свакако треба да буде у сагласности са парохом, управо исповедником. Према стању у коме се верни налази, он ће одредити колико ван поста треба да пости, да ли пуних седам дана, како тражи Црквено - словенски типик ( Гл. 32 ), три, или само један дан ; да ли уз јело на води само ( сухоједење ) или и на зејтину и на риби. - блаженопочивши Патријарх Павле

Пост и Свето Причешће У Православној Цркви

ах, та згода прекрајања контекста кад прескочиш део пре тог:

"Проф. др Мирковић вели да је свештеникова дужност да енергично препоручује верним "што чешће примање Светог Причешћа". Али препустити честом Причешћу не треба све, него само "оне верне који се чувају од сваког тешког греха, који теже истинитом савршенству, који не пропуштају да се спреме за Свето Причешће према црквеним прописима и чијем Причешћу нема запреке. А још чешћем Причешћу, наиме сваког месеца, треба припуштати оне верне који уистину живе побожним животом, који се чувају чак и од оног греха у који човек лако пада и који из све душе желе да се сједине са Христом у Светом Причешћу".

На постављена питања, дакле, уркатко би одговор могао бити: Кад је реч о овој најсветијој Тајни наше вере, две се ствари не смеју превидети. Прво: Ако се не причешћујемо, не једемо Тела Сина Човечијег и не пијемо Крви Његове, живота не можемо имати у себи. Из ових речи Господњих, као и из: "Примите, једите, ово је тело моје... Пијте из ње сви, ово је крв моја...", јасно следи закључак о неопходности сталног приступања овој Тајни ради задобијања живота вечног. Друго, исто тако важна ствар је да због узвишености и светиње њене не смемо јој приступити како било, нити допустити да би се "унизила до просте свакодневице". Јер, "ко недостојно једе хлеб, или пије чашу Господњу, огрешиће се о тело и крв Господњу".

Због прве потребе – уношења у себе животворне силе божанског Причешћа – Света Црква од почетка, особито недељом и празником, врши Свету Литургију позивајући све верне: "Приступите!" Ова Тајна се зато и врши да би верни не само чули речи Светог Писма и поуку, и учествовали у молитвама, него превасходно зато да би приступивши Светом Причешћу задобили његове благодатне дарове.

Због друге потребе – да чисто и свето живећи, у светости примимо светињу – Црква нас опомиње да прилазимо "са страхом Божијим", јер се "Светиња даје светима". А светим чини не само опроштење греха, него и наилазак Светог Духа и обиље добрих дела. /.../"

с тим што људи греше кад помисле да патријарх благослови само једном месечно причешћивање, пошто не разумеју ово:

http://www.verujem.o...etogorac.htm#p2

видим ја да слабо читаш моје постове кад поменем и такву згоду да црквено-словенски типик регулише људе које не посте редовно и како је Црква прописала па им се зато додаје пост од недељу дана на води, а хиландарски типик прописује три или један дан, како исповедник/духовник процени. зато сам и напоменуо да се не може постити на води субота и недеља јер се сукоби са другим канонима, већ практично пост испадне 9 или више дана у зависности од празника који упадну јер се субота и недеља најтеже на уљу могу постити.

Подели на овим сајтовима

У принципу, питање је мало глупо, али пошто код нас влада пијетистичка духовност онда је оправдано... (сорри Милане)

Када би којим случајем питао неког хришћанина из 5. века : да ли епиоскоп или духовник ? он би се прво насмејао, па би онда питао : а шта је то духовник ?!

"Духовник" је феномен који се јавио у другом хришћанском тисућлећу... раније га није било. Настао је као логички продукт феномена "свете тајне исповједи" који се најпре јавља код католика па онда код нас... Такође исповједи раније није било у оваквом обилику у каквом је данас имамо...

тако да, немојте да се замарате и да превише дубите мозак! ЕПИСКОП и само ЕПИСКОП јер је наша црква епископоцентрична и самим тим христоцентрична а не гуруистичка...

Сами канони Цркве, као и уређење Басељенских Сабора несумљиво говоре о епископу који има и законодавну и извршну али и пророчку (читај, проповедничку) власт у својој помесној јуриздикцији...

ne znam zasto mi se izvinjavas, ja sam ovakav odgovor i prizeljkivao. sve si lepo rekao.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339714698' post='660386]

видим ја да слабо читаш моје постове кад поменем и такву згоду да црквено-словенски типик регулише људе које не посте редовно и како је Црква прописала па им се зато додаје пост од недељу дана на води, а хиландарски типик прописује три или један дан, како исповедник/духовник процени. зато сам и напоменуо да се не може постити на води субота и недеља јер се сукоби са другим канонима, већ практично пост испадне 9 или више дана у зависности од празника који упадну јер се субота и недеља најтеже на уљу могу постити.

Aaaaaaaaaaaaaaaaa :D!

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339714691' post='660385]

да, све је то тако само што то у твојим интерпретацијама поставља да неко треба да има свет и анђеоски живот и да нема ниједан грех

на срећу, реалност је много лепша од тога

"У православном свету, у Грчкој и Америци, јавља се снажан покрет ка редовном приступању Св. Причешћу као што је било у старој Цркви. Но понегде се непромишљено механички преноси духовно стање тадашњих верних, који су се, као што рекосмо, звали свети, и били свети, на данашње верне, од којих многи то нису, па се сви припуштају , док се нпр. у погледу држања заповедних постова обраћа слаба пажња. " - блаженопочивши Патријарх Павле

Ти си, Милане, неозбиљан.

И са тобом - све док се неуозбиљиш - прекидам сваку " расправу " у вези поста и Светог Причешћа.

Подели на овим сајтовима

"У православном свету, у Грчкој и Америци, јавља се снажан покрет ка редовном приступању Св. Причешћу као што је било у старој Цркви. Но понегде се непромишљено механички преноси духовно стање тадашњих верних, који су се, као што рекосмо, звали свети, и били свети, на данашње верне, од којих многи то нису, па се сви припуштају , док се нпр. у погледу држања заповедних постова обраћа слаба пажња. " - блаженопочивши Патријарх Павле

Ти си, Милане, неозбиљан.

И са тобом - све док се неуозбиљиш - прекидам сваку " расправу " у вези поста и Светог Причешћа.

видиш, ја чак и знам на кога је мислио патријарх кад је ово написао, а ти му дајеш сасвим други контекст јер све служи твом неразуму и употребљава се према потреби.

не, нисам неозбиљан а све ми се чини да ни не желиш да схватиш неке ствари.

само још да видим кад сам ја тако нешто тврдио или где је та епархија која припада СПЦ, или парохија, где свештеник не обраћа пажњу на постове док сам само до сад видео да се људима додају и преко потребног и прописаног и то не на личном духовном нивоу него на епархијском, да не помињем катастрофалну праксу ретког причешћивања које спроводе неке владике ...

то је туга коју ти не желиш да разумеш и зато ме видиш ко неког тамо левичара јер ти само одговара да или се неко слаже са тобом или да су ти сви наспрамни, не видећи да сам грешиш и колико дебело.

ал воља ти, мисли шта оћеш ... само немој ту квази-духовност другом да намећеш.

а да је ово једина ствар коју машиш, него је само крајњи исход тврдоће и свега што си писао до сад.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...