Jump to content

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

Оцени ову тему

Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?  

33 члановâ је гласало

1. 1. Ko je za vas veći autoritet: vaš duhovnik ili vaš vladika?

• Vladika
      22
    • Duhovnik
      11

Препоручена порука

"У православном свету, у Грчкој и Америци, јавља се снажан покрет ка редовном приступању Св. Причешћу као што је било у старој Цркви. Но понегде се непромишљено механички преноси духовно стање тадашњих верних, који су се, као што рекосмо, звали свети, и били свети, на данашње верне, од којих многи то нису, па се сви припуштају , док се нпр. у погледу држања заповедних постова обраћа слаба пажња. " - блаженопочивши Патријарх Павле

Ти си, Милане, неозбиљан.

И са тобом - све док се не уозбиљиш - прекидам сваку " расправу " у вези поста и Светог Причешћа.

Kakav je da je, ali kad je u pitanju Pricesce kod njega nema zezanja, tu je vrlo ozbiljan i odgovoran ;).

Подели на овим сајтовима

• Одговори 100
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kakav je da je, ali kad je u pitanju Pricesce kod njega nema zezanja, tu je vrlo ozbiljan i odgovoran ;)

молим те, немој да ме браниш испашће да сам теби духовник :D

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339717314' post='660411]

молим те, немој да ме браниш испашће да сам теби духовник :D

As you wish ;). Mada sam znala da ces da mi napises to :D.

Daleko bilo greengrin , batine bih dobila od tebe greengrin

Подели на овим сајтовима

Daleko bilo greengrin , batine bih dobila od tebe greengrin

не би, ал имаш среће што нисам ја свештеник и што имаш онаквог човека за свештеника ;)

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339717213' post='660409]

видиш, ја чак и знам на кога је мислио патријарх кад је ово написао, а ти му дајеш сасвим други контекст јер све служи твом неразуму и употребљава се према потреби.

не, нисам неозбиљан а све ми се чини да ни не желиш да схватиш неке ствари.

само још да видим кад сам ја тако нешто тврдио или где је та епархија која припада СПЦ, или парохија, где свештеник не обраћа пажњу на постове док сам само до сад видео да се људима додају и преко потребног и прописаног и то не на личном духовном нивоу него на епархијском, да не помињем катастрофалну праксу ретког причешћивања које спроводе неке владике ...

то је туга коју ти не желиш да разумеш и зато ме видиш ко неког тамо левичара јер ти само одговара да или се неко слаже са тобом или да су ти сви наспрамни, не видећи да сам грешиш и колико дебело.

ал воља ти, мисли шта оћеш ... само немој ту квази-духовност другом да намећеш.

Стварно, не знам које владике спроводе " катастрофалну праксу ретког причешћивања ".

А, да те видим као " као неког левичара " - видим.

И то грчког.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1339717775' post='660413]

не би, ал имаш среће што нисам ја свештеник и што имаш онаквог човека за свештеника ;)

Mozda ga i upoznam malo bolje jednog dana greengrin , verujem da je jako fin :D.

Подели на овим сајтовима

Стварно, не знам које владике спроводе " катастрофалну праксу ретког причешћивања ".

А, да те видим као " као неког левичара " - видим.

И то грчког.

ма мош ме видиш како оћеш, ситно ми :D

пошто си одрастао човек и не треба дете да ти црта памет, узми мало прати шта се мало по форуму пише и где људи живе, приупитај из које су епархије па ће ти све полако постати јасно.

тачно ће ти постати временом и јасно колико сви проблеми извиру на истим местима.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

У принципу, питање је мало глупо, али пошто код нас влада пијетистичка духовност онда је оправдано... (сорри Милане)

Када би којим случајем питао неког хришћанина из 5. века : да ли епиоскоп или духовник ? он би се прво насмејао, па би онда питао : а шта је то духовник ?!

"Духовник" је феномен који се јавио у другом хришћанском тисућлећу... раније га није било. Настао је као логички продукт феномена "свете тајне исповједи" који се најпре јавља код католика па онда код нас... Такође исповједи раније није било у оваквом обилику у каквом је данас имамо...

Мислим да је ово кључни проблем, шта је духовник и уопште какав однос подразумева то?

Вл. Игњатије даје одговор на постављено питање ( у 33 мин.) у емисији "Логос":

http://www.stickam.com/viewMedia.do?mId=191925668&pId=163623

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! vaistinu 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• 10 months later...

Najveci autoritet je onaj koji sebe ne smatra za autoritet

Inace, to (nam) je strana rec, mi nismo latini, i taj nacin svetonazora nam je (na)stran

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Духовника наравно, њега сам ја биро а владика може да ми буде било ко. 

Притом духовник ме познаје боље од владике, ваљда он зна каква сам ја особа какве проблеме имам и шта је најбоље за мене.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...