Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Možeš zamoliti nekog vladiku da ti da jedan od svojih džipova ili ako mu je mator i više mu ne treba neki Audi ili nešto... :P И то је лаж. Најпре, Владика треба да има добар ауто јер много путује. То је најнормалнија ствар. Ја не морам да имам, али Владика мора да има. Ја ћу први да се око тога ангажујем. Знам шта је епископска служба. Али исто тако сам био очевидац пре неки дан да Епископ једне епархије живи у најобичнјем стану, у згради вишеспратници, без икаквих угођаја... дакле, није све црно-бело... Али да бих био сликовитији и јаснији, потребно је да поставим и неку слику где живи православни свештеник. Мислио сам да нећу ово никада поставити јавно, али сада је прави тренутак јер је доста пљувања по Цркви. Ја се уопште, али уопште не налазим у свим овим причама које атеисти, комунисти, непријатељи Цркве и тзв. хришћани користе. Дакле, ево слика: http://minus.com/ml5FchWct/2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Neki iskren napokon. Neki kome nije problem da ima isti stav sa nekim drugim sa kim uglavnom nema iste stavove, kada je ovaj u pravu. @Aleksandar, Iskrenost je hrišćanska vrlina koju treba da ima i pravnik. "Неко ко је искрен" овде значи "неко ко се слаже са мном", јел да? Ако није тако, због чега би поверовао у непроверену причу некога ко се слаже са тобом, а не у причу некога ко се не слаже са тобом, а ко износи аргументе? Иначе, прича није тачна. Између осталог то знам због тога што треба да кренем да радим нешто по тим питањима и прича није тачна. Далеко од тога да мислим да ће неко намерно да лаже, али није истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 "Неко ко је искрен" овде значи "неко ко се слаже са мном", јел да? Ако није тако, због чега би поверовао у непроверену причу некога ко се слаже са тобом, а не у причу некога ко се не слаже са тобом, а ко износи аргументе? Иначе, прича није тачна. Између осталог то знам због тога што треба да кренем да радим нешто по тим питањима и прича није тачна. Далеко од тога да мислим да ће неко намерно да лаже, али није истина. Ако мислиш на мој текст, да није истинит, реци шта конкретно ту није истина. Изнео сам само два случаја, један да је враћена имовина, а други да није враћена. И изнео сам тврдњу да држава много лакше враћа цркви отету имовину, него приватним наследницима којима је одузета. Пошто си упућен, реци ми од које то црквене имовине држава убира приходе? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ja nisam nikakav neprijatelj nikoga, ni crkve ni nikoga i voleo bih da svi ljudi žive lepo. I da vladike imaju uvek novca za gorivo za sva četiri džipa. Ajte ljudi malko, nasmešite se, što uvek tako ozbiljno 301 ? :cheesy2: 4chsmu1 Дејан је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Мени је мало глупо, што као верник морам да држим страну атеистима, само зато што су у праву, барем по мом мишљењу Што се тиче повратка имовине, Црква је ту у привилегованом положају у односу на остале грађане. Углавном је враћена имовина. Што се тиче већих повраћаја, мислим да је било у јавности да је враћена зграда где је био ЈАТ, испред цркве Светог Марка. Много тога не може да се врати, јер држава више није у поседу тога што је одузела. Нпр, много црквене земље је подељено сиромашнима. Или рецимо мислим да је била у црквеном власништву зграда Шабачке библиотеке, која не може да се врати, јер нема где да се исели библиотека. Надам се да ће се то што пре регулисати. Али свакако да библиотека не доноси приходе држави, од које би могла да исплаћује пензије свештеницима. У сваком случају и када се врати, сиромашни свештеници ће бити и даље сиромашни, а богати још богатији. Јер све што ће се вратити је било у власништву манастира, или по центрима градова. Дакле, манастири ће бити још богатији, као и владике, који ће моћи да купе још моћнија аута, или да саграде још коју празну цркву, ил направе нови манастир, са по једним монахом, који треба да ради као кустос. То би требао да буде унутарцрквени проблем, а он то и јесте, и ми који смо у Цркви да се тиме позабавимо. Да сиромашни свештеници који једва преживљавају имају помоћ од Епархија (наша епархија се у многим случајевима ангажовала), да се свим свештеницима уплаћује социјално, здравствено и пензионо осигурање а да зграде и имање Цркве буде рентовано (оно које се не користи) и да се са тим новцем плаћа држави оно што је државно. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Април 26, 2012 Гости Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ja nisam nikakav neprijatelj nikoga, ni crkve ni nikoga i voleo bih da svi ljudi žive lepo. I da vladike imaju uvek novca za gorivo za sva četiri džipa. Ajte ljudi malko, nasmešite se, što uvek tako ozbiljno :cheesy2: Најлакше се смејати... али тема је више него озбиљна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Него, нисам чуо одговор на питања: шта је и колико КОНКРЕТНО враћено од онолике покрадене имовине, и који су то КОНКРЕТНИ уступци које си поменуо? Pa crkvama i verskim zajednicama je jedino i vraceno... preko reda, tj. mimo svih ostalih koji jos uvek cekaju vracanje... koliko je konkretno vraceno imas na sajtu direkcije: http://www.restituci...restituciju.php (idi na Arhiva pa na Direkcija za restituciju) Pored toga, ne razumem kako to ima veze sa placanjem doprinosa? Pa ogromnom broju fizickih lica je takodje oduzeta imovina, nisu jos uvek dobili nista, pa i dalje placaju sve poreze i doprinose? Takodje, nisam siguran ni kakve veze ima ova uredba sa udruzenjima i institucijama koja ne placaju pojedine poreze. Beogradska filharmonija ne placa porez na prihod od ulaznica ali svojim zaposlenima uplacuje doprinose za PIO i zdravstveno osiguranje. Као и горе. Твој отац није ослобођен пореза, док су неке друге категорије ослобођене пореза, сем за комерцијалне делатности. То би значило да уколико би Црква направила неки концерт, плаћала би порез на то. Pravno formalno da... ali je ideja da ce neki poreski inspektor da dodje u eparhiju, izvrsi inspekciju i napise prijavu vise u domenu fantastike (nenaucne)... naravno, daleko bolje bi bilo da se crkvama i verskim zajednicama zabrani obavljanje komercijalnih delatnosti i da te delatnosti iskljucivo obavljaju preko privrednih drustava u kojima bi crkva bila vlasnik i koja bi normalno placala porez... ali zna se kome to ne odgovara... А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Најлакше се смејати... али тема је више него озбиљна. ispadoh neozbiljan za ban badava. Čuo sam da religiozni vole NENAUČNU fantastiku. To tačno? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Ево, ако не знаш, ево сам ти ја... ја годишње имам 2-3 венчања, 6-10 крштења и 15-20 опела.. моја црква има годишњи буџет од 130,000 динара, не постоји ставака оје социјално и пензионо, To onda znaci da ste neracionalno rasporedjeni (previse svestenika ili premalo vernika, svodi se na isto)... i to ne bi trebalo da bude problem koji drzava mora da finansira. у школи ми кажу да сам "радник Цркве"... Jesi li ti to proverio sa nekim pravnikom? А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 @Avocado, može li se reći da su Filharmonija i sportska društva državne strukture? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Opet manipulacija, relativizacija i zamena teza i logička greška ne sledi. Sportska društva, kulturne institucije i Filharmonija su državne strukture i ljudima koji tu rade država daje plate. Dakle Filharmonija je državna kulturna ustanova. Mi nemamo državnu crkvu tako da se paralela između te dve stvari ne može povući. Скачете са правног гледишта на социолошко и обрнуто. Правно гледано, подвучено је тачно. Социолошки није. Требало би установити о којој области се прича. Спортска друштва нису државна структура. Културне установе делимично. Али говоримо о томе да је популацији државе потребна и филхармонија, и позориште, и црква. И још много елемената који дефинишу друштво и који служе развоју истог. Поједини грађани државе разумеју литургију поједини разумеју Болера, поједини и једно и друго а поједини само Пантелу. Наопако да смо сви исти. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Avocado Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 @Avocado, može li se reći da su Filharmonija i sportska društva državne strukture? Nisam upucen u sportska udruzenja... ali za Filharmoniju i slicne institucije, osnivac je uglavnom republika, pokrajina ili grad... pa po tom osnovu i finansiraju... kao i kroz donacije... a u krajnjem slucaju i upravljaju (kroz postavljanje direktora i upravnih odbora) А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 Da li je država na bilo koji način obavezna da finansira crkvu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 И још нешто: често видим код људи на форуму да, и ако су православци, гледају на свештенике као на неко нужно зло. Православни протестантизам изгледа захвата многе. Врло ми је криво да је код вас таква ситуација с тим. Иначе би се православци по том питању итекако шта још имали и поучит од протестаната. СВАКИ протестант даје својој Цркви ДЕСЕТАК, најмање десетину својих НЕОПОРЕЗОВАНИХ прихода дакле brutto, грубе зараде! А сваки други и много више од тог. Не постоји ни један протестант који то не плаћа. а ако не плаћа нема право називати се протестантом. У Чешкој је доста протестаната, евангелика и хусита па ја то знам из прве руке како је то с њима. А и они би се врло чудили да о себи негдје тако нешто гдје прочитају да су против црквеном порезу, па они су га и измислили. Тај модерни Kirchensteuer као у Њемачкој. то је од Мартина Лутера заведено и увијек било традицијом евангелика али и осталих протестаната а они спадају међу најуредније и најдисциплинованије платиче црквених пореза и доприноса на свијету. На углед другима! То да уведем те факте о њима на праву мјеру! http://de.wikipedia....i/Kirchensteuer Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 26, 2012 Пријави Подели Написано Април 26, 2012 ... Али да бих био сликовитији и јаснији, потребно је да поставим и неку слику где живи православни свештеник. Мислио сам да нећу ово никада поставити јавно, али сада је прави тренутак јер је доста пљувања по Цркви. Ја се уопште, али уопште не налазим у свим овим причама које атеисти, комунисти, непријатељи Цркве и тзв. хришћани користе. Дакле, ево слика: http://minus.com/ml5FchWct/2 Ааа, широко, богато...велико степениште, рустични прозори, засебан објекат...кладим се да су унутра позла...ма златне чесме. А подрум скрива безброј тајни, благо цара Радована и вино од 25 година. Чико, чико, а је л` то све твоје? dusha је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука