Jump to content

Света Тројица - један Бог?

Препоручена порука

Vidi, vidi sta je ovo? Proradio crv sumnje  posle  vise od dve godine? Nisi vise tako siguran u svoju filozofiju?  A samo pre par sati si insistirao da si isto tako slepo ubedjen u svoje tumacenje kao pre dve godine?! Bilo bi dobro da se preciznije izjasnis da li zelis polemiku/razmenu misljenja ili si jos uvek ubedjen u ispravnost svog prvobitnog tumacenja? U prvom slucaju mozda i razmislim da ti iznesem sopstveno misljenje zbog cega si u krivu po tumacenju tog konkretnog Hristovog kazivanja. U suprotnom ja ne bih da trosim tastaturu.

Drzi se ti ipak okica mojih. Jedino zbog Istine moram reci da misljenje o Andjelima vracam u duboko razmatranje.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 677
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Kako tumačiti Hristove riječi da je Njegov Otac veći od Njega?

„[...]Зато што је носилац тела људског, Исус је мањи од Оца. Зато говори учемицима: "Чусте да вам казах: идем, и доћи ћу к вама. Кад бисте имали љубав к мени, онда бисте се обрадовали што рекох: идем к Оцу; јер је Отац мој већи од мене": већи од моје човечанске природе, не од Божанске. Али све то Спас предсказује да би, када се то оствари, било разлог за његову веру у Њега као Богочоввка и Спаситеља: свезнајућег и свемоћног.“ - Св. Јустин Поповић (Тумачење Светог  Еванђеља по Јовану)

„[...]Када Спаситељ вели: Отац мој који ме посла већи је од мене (Јн. 14, 28), Он то вели стога што је постао човек. А пошто је Он Логос Оца, то је по природи раван и једносуштан Оцу (ομοού- σιος τω Πατρι), јер се из суштине Очеве родио, због чега и објављује: Ја и Отац једно смо (Јн. 10, 30); ко виде мене — виде Оца (Јн. 14, 9) [...]“ - Св. Јустин Поповић (Догматика Православне Цркве)

Подели на овим сајтовима

Citati Hristovih reči i Njegovih Apostola se ne mogu razumeti ako čupamo citat i zasebno ga tumačimo,

a ne u kontekstu celokupnog Novozavetnog otkrivenja i domostroja spasenja.

Prepodobni Justin Ćelijski je izneo hrišćansko  tumačenje, koje ima u vidu da je Božanstveni Logos Božiji

primio na sebe stvorenu prirodu i poistovetio se sa njom.

Kaže, "idem, i doćiću k vama", jer je potrebno da se proslavi stvorena priroda u Njemu tj. da se ilovača uznese na Njegov presto

- tj. naručje Boga Oca.

Svakako i kada je reč o Njegovom predvečnom rodjenju i ishodjenju Svetog Duha, treba imati u vidu da je uzrok Bog Otac.

Mada, moje je lično mišljenje, da Hristos tako govori ne samo na osnovu pomenutih razloga,

već i iz razloga, koji doduše nisam našao istaknutim u delu kod nekog od Otaca, možda je neko i to spomenuo ali mi nije poznato,

da ako bi pitali Božanstvenog Logosa Božijeg i pre Njegovog sjedinjenja sa stvorenom suštinom (prirodom),

On bi nam rekao - Moj Otac je veći od Mene,

ne samo što je Otac uzrok Sina (čime nema ni Boga tj. Boga Oca, jer je  Sin tj. Božanstveni Logos Božiji,

Negov identitet, Njegov život (življenje) i Njegova istina),

nego i zaključak na osnovu onoga šta je naučio Svoje Apostole o tome kakav odnos treba da bude i medju nama:

,,Љубав да не буде лажна...

чашћу чините једни друге већим од себе." (Рим. 12, 9-10)"

Ako ih  je Gospod učio takvom odnosu i ljubavi - čašću činite jedni druge većim od sebe,

onda svakako da takav odnos postoji i u Njemu samom.

• Волим 1

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Оци овај део из Јеванђеља тумаче и да је Отац узрок Сина, и у том смислу већи од њега. Ту "већи" не значи јачи, силнији, мудрији и сл. "Већи" има онтолошко значење, тј. Отац је узрок Сина.

Подели на овим сајтовима

Ма мене плаши да ви погрешно тумачите оно што су Св.Оци писали.  Дајте овамо те изворе да видимо шта то они тачно кажу.

Све ми се чини да ви не разумете Св. Оце па у својој глави окрећете како вама паше.

Подели на овим сајтовима

Како би некоме ко нема никаквог предзнања о философији нити теологији у пола сата, једноставним језиком објаснили светотројични догмат?

Сва три Божија лица имају једну суштину , то јест сваком Божијем лицу припада у потпуности једна иста Божја суштина. Зато је Света Тројица једно нераздељиво Божанство. Али , али ... свако лице Свете Тројице има своја лична својства која припадају само Њему , а не и другим лицима Свете Тројице. Отац нити је од кога рођен нити од кога исходи, и то својство лично својство Бога Оца , не може се приписати Богу Сину или Богу Светоме Духу ( ко би тако учио пао би у најгрубљу јерес). Исто тако Бог Син се превечно рађа од Оца . То превечно рађање , то је лично својство Бога Сина и не може се приписати Богу Оцу или Богу Духу Светоме. И најзад , исхођење је лично својство Бога Духа Светог. То својство не може се приписати ни Богу Оцу ни Богу Сину. Све је то  потпуно јасно и логично.  

Бог свагда пребива у Својој слави: нити Га славословље увеличава, нити Га хула умањује...

Подели на овим сајтовима

Сва три Божија лица имају једну суштину , то јест сваком Божијем лицу припада у потпуности једна иста Божја суштина. Зато је Света Тројица једно нераздељиво Божанство. Али , али ... свако лице Свете Тројице има своја лична својства која припадају само Њему , а не и другим лицима Свете Тројице. Отац нити је од кога рођен нити од кога исходи, и то својство лично својство Бога Оца , не може се приписати Богу Сину или Богу Светоме Духу ( ко би тако учио пао би у најгрубљу јерес). Исто тако Бог Син се превечно рађа од Оца . То превечно рађање , то је лично својство Бога Сина и не може се приписати Богу Оцу или Богу Духу Светоме. И најзад , исхођење је лично својство Бога Духа Светог. То својство не може се приписати ни Богу Оцу ни Богу Сину. Све је то  потпуно јасно и логично.  

Ето, и сад кад неко као ја мало дубље објашњава Божанска лица свако понаособ, при томе не излазећи из оквира догме ови ругачи му се подсмевају. А сами немају откровење којим би ушли у дубину Божанског бића.

Подели на овим сајтовима

ovde je problem što onda moraš zaći u filozofiju i objasniti pojmove suštine, ličnosti, svojstva ... to bi trajalo i duže od pola sata pod uslovom da slušaoci mogu to shvatiti (a ti pravilno objasniti)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

ovde je problem što onda moraš zaći u filozofiju i objasniti pojmove suštine, ličnosti, svojstva ... to bi trajalo i duže od pola sata pod uslovom da slušaoci mogu to shvatiti (a ti pravilno objasniti)

Није тачно да је потребно ући у филозофију. Филозофи су само удаљили Бога од људи. Него филозфи воле да они буду Богом дани јер само они могу да схвате шта причају. А у ствари се иза тога крије један велики бесмисао. Истина је да се Бог открива свима кји чине оно што је он препоручио. Јер размевање долази са радом. Ради да би разумео.Да би разумео Љубав мораш чинити Љубав. И Бог ће ти се открити без много филозофије. Али филозофи неби да раде. Они мисле да се спознаја Бога може интелектом достићи. И докле су дошли? дошли су до тога да је Бог непојмљив. А кад неко ко чини љубав почне да прича о откровењима Божјим онда му се ругају. Кажу; како си ти могао да спознаш Оца кад сви СВ. Оци кажу да је он непојмљив. Непојмљив је у смислу да је бесконачан па га неможемо достићи али га можемо истраживати и кроз истраживање спознавати.

Подели на овим сајтовима

To je stvar vjere a ne znanja, shvatanja ili razumijevanja.

Ja bih se slozila. Mislim da se ne moze objasniti niti da bi bilo ko od nas mogao i shvatiti, neke stvari nam jednostavno nisu otkrivene do kraja jer cini mi se da je negde i receno, to mnogi od vas bolje znaju, da kada bi nam Bog sve otkrio mi nebi to mogli podneti...

Meni je dovoljno i objasnjenje da su to tri lica jednoga Boga.

Ili ono : Trojica u Jedinici, Jedinica u Trojici.

Zanimljivo mi je bilo i poredjenje: "kao kada bi uzeo tri svece i njihova tri plamena spojio u jedan" :)

Kome nije dovoljno ovakvo objasnjenje tome nece biti dovoljno ni pola sata ni sati ni minuti ni godine....

Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode sve si premudroscu stvorio.

Подели на овим сајтовима

Јер шта ја овде радим? само нудим идеје и терам људе да се замисле. све мислим можда неко и реши да чини оно што је Христос говорио. Можда ће неко наслутити да се тако долази до спознаје Бога, па ће покушати. И кад Господ почне да му се открива, онда ће он већ и сам знати како се напредује у духовности. Сва моја прича се своди на то да људи покушају и да открију Учитеља који живи у њима самима. После ће они сами следити његов глас. Христос који живи у њима их неће преварити као шо могу ови филозофи.

Подели на овим сајтовима

Није тачно да је потребно ући у филозофију. Филозофи су само удаљили Бога од људи. Него филозфи воле да они буду Богом дани јер само они могу да схвате шта причају.

Ima u tome istine, ali ne treba generalizovati. Btw, medju ocima ces cesto sreci one koji ne prave razliku izmedju bogoslovstvovanja i filozofije, pa zato i kazem da ne treba generalizovati. :)

Inace, kad je sve to nepotrebno, sto su se onda oci toliko trudili da iskristalisu te pojmove (licnost, sustina/priroda, energije)?

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Јер шта ја овде радим? само нудим идеје и терам људе да се замисле. све мислим можда неко и реши да чини оно што је Христос говорио. Можда ће неко наслутити да се тако долази до спознаје Бога, па ће покушати. И кад Господ почне да му се открива, онда ће он већ и сам знати како се напредује у духовности. Сва моја прича се своди на то да људи покушају и да открију Учитеља који живи у њима самима. После ће они сами следити његов глас. Христос који живи у њима их неће преварити као шо могу ови филозофи.

Учење о Светој Тројици је установљено у Цркви. Ми можемо да размишљамо и претпостављамо о чему се ради, али на крају морамо то упоредити са учењем Цркве.

Ти си до сада изнео такве промашаје који се ретко где могу чути. Још досађујеш и филозофираш и говориш да не треба филозофирати.

Већ сам рекао да разумем нечију жељу да промишља и да се бави истраживањем теологије. Али не схватам како неко може да учи друге док се сам није научио од црквених Отаца.

Такви као ти треба смирено да постављају питања и да читају свете Отаце. Овакав разговор са тобом као што је био до сада, представља пораз и понижење хришћанског етоса.

Ако смогнеш снаге и победиш свој егоизам, можемо разговарати неограничено. Учење о Светој Тројици нема краја - али има свој темељ, своју основу у недрима Цркве.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...