Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Ma pricajte o Svetoj Trojici sta hocete i kako je gde ko naucio ali kad vishe nista nisam znao i kad sam jako zaplakao Bog je sam progovorio u meni.To je ono sto ja zaista znam o Bogu u svom Njegovom Trojstvu. Само веруј и спасићеш се. Теологија ти није потребна за спасење. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Тачно. Али, дај мало прочитај како су оци тумачили то "по образу". Једини који је узимао телесност као део о нога што је образ Божији у човеку је Свети Иринеј Лионски. Међутим, он није мислио на ово што ти говориш, веч на оваплоћеног Логоса. У том контексту је и телесан човек слика Бога - Оваплоћеног Логоса. Овакве аалогије какву ти наводиш нема у Предању Цркве. Самим тим ниси ти никакав боготражитељ већ фантазер. Јер, боготражитељи читају оно што су написали они који су Бога тражили и нашли. Ја немам своје Предање, већ сведочим Предање Цркве (отаца). Ово што ти тврдиш би се могло назвати твојим предањем, јер са црквеним нема благе везе. Фарисеји, а не фаризеји. Шта хоћеш тиме да кажеш? Ако си интелектуалац одмах си фарисеј? Класична логичка грешка. Ако су фарисеји били интелектуалци и теолози, а ружили су Бога, то не значи да сваки интелектуалац и теолог ружи Бога. Свети Григорије Богослов је, рецимо, био парекселанс интелектуалац свога времена. Био је и теолог. Та му је титула остала и уз име. Па ето, није ружио Бога. Закључак: ниси ти ни теолог ни боготражитељ већ један обичан фантазер. А шта каже Христос Филипу кад је овај тражио да му покаже Оца. Рекао му је; зар ме не видиш Филипе. Не укуда ли својом изјавом Св. Иринеј Реч Божју. Или можда Писмо лаже кад каже Богови сте? Тело је по слици Божјој створено и можемо га користити ради разумевања Божанског Бића. Изврће Реч Божју онај кој каже да то није тако. А ми који се у телу Рађамо као Синови Божји користимо тело да би смо разумели себе као Божанско Биће. Кад је Бог створио Адама није рекао да створимо човека по изгеледу твог тела Сине. Већ је рекао створимо човека по својем обличју, као што смо ми Прва мој. 1.26 Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 @@Гром, Јеси ли ти православни хришћанин? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 @@Гром, Јеси ли ти православни хришћанин? А ти, јеси ли ти православни хришћанин? Јоиш ће ме прогласите секташем. Лаку ноћ! Нека нас Бог сачува од зла! Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 А ти, јеси ли ти православни хришћанин? Јоиш ће ме прогласите секташем. Питам, јер ово што си написао страно је Предању Цркве. А све што је страно Предању Цркве значи да је одвојено од ње. Све време се позиваш само на своје мудролије (мада то нису мудролије), без позивања на оце и васељенске саборе, без утемељења на Предању Цркве. То је само твоје мудровање, које ће тешко било кога овде заинтересовати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Бог је створио нас по своме образу да би смо ми могли да га спознамо на основу тога. Бог кад је створио првог човека (Адама) није рекао да је то још добро, него је рекао да није добро -- тј. није добро да је човек сам. Зато не можеш употребити једнога човека - нпр. себе самога - да би говорио о Божијем постојању. Ако хоћеш да говориш о Светој Тројици мораш се осврнути на учење кападокијских Отаца. Они су зацртали хришћанско учење о Богу, а ту никако нема места аналогији са једним човеком него са три човека уз одређене напомене и суштинска објашњења. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 U slucaju da nisi video a cisto da imas uvid u to kakav je on "duhovni gorostas" i "metafizicki genije". snoozer_11 https://www.pouke.org/forum/topic/7763-поставите-питања-везана-за-еволуциону-биологи/?p=235382 Ajde da vidimo Sveto Pismo kaze drzacete zmije i aspide u rukama. Sjajna metafora za tebe el da? Moze um da ti putuje svuda po svetu osim da ga shvatis i bukvalno. Mojsijev stap se pretvorio u zmiju u njegovim rukama i da li opste da krenem da ti kazem koliko Hristos voli coveka i koliko veliku cast covek moze da dobije od Njega kad mu da da i bukvalno gospodari prirodom koja je i stvorena za njega. Mojsije nije shvatao ali Mu je verovao. A ti ponesi tu Hristovu bukvalnost u svom knjizevnom srcu sa sve tvojim zubitjima. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 А шта каже Христос Филипу кад је овај тражио да му покаже Оца. Рекао му је; зар ме не видиш Филипе. Да ли си чуо негде да је Син икона Очева? То је православно учење. Мораш да следујеш тумачењу Цркве о вери, а не да сам тумачиш - независно од Цркве. Дебата о томе што говориш се одавно водила. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Kako tumačiti Hristove riječi da je Njegov Otac veći od Njega? Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Sta tu ima da se tumaci?! Samo biste nesto da tumacite... Ignjatije је реаговао/ла на ово 1 Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Sta tu ima da se tumaci?! Samo biste nesto da tumacite... "Јер је мудрост овога свијета лудост пред Богом" DYNABLASTER је реаговао/ла на ово 1 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Kako tumačiti Hristove riječi da je Njegov Otac veći od Njega? Hristos ovde govori u granicama otelotvorenja a muslimani ga najcesce koriste da dokazu kako je samo Otac Bog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Meni bi bilo blisko da se to odnosi na onome sta nam je Bog dao kroz Sina u Tvorevini ali i da je mnogo veci od toga. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 Ajde da vidimo Sveto Pismo kaze drzacete zmije i aspide u rukama. Sjajna metafora za tebe el da? Moze um da ti putuje svuda po svetu osim da ga shvatis i bukvalno. Mojsijev stap se pretvorio u zmiju u njegovim rukama i da li opste da krenem da ti kazem koliko Hristos voli coveka i koliko veliku cast covek moze da dobije od Njega kad mu da da i bukvalno gospodari prirodom koja je i stvorena za njega. Mojsije nije shvatao ali Mu je verovao. A ti ponesi tu Hristovu bukvalnost u svom knjizevnom srcu sa sve tvojim zubitjima. Vidi, vidi sta je ovo? Proradio crv sumnje posle vise od dve godine? Nisi vise tako siguran u svoju filozofiju? A samo pre par sati si insistirao da si isto tako slepo ubedjen u svoje tumacenje kao pre dve godine?! Bilo bi dobro da se preciznije izjasnis da li zelis polemiku/razmenu misljenja ili si jos uvek ubedjen u ispravnost svog prvobitnog tumacenja? U prvom slucaju mozda i razmislim da ti iznesem sopstveno misljenje zbog cega si u krivu po tumacenju tog konkretnog Hristovog kazivanja. U suprotnom ja ne bih da trosim tastaturu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 18, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 18, 2013 I da budem razumljiviji sve sto podelim sa vama dobro ili lose u meni je i ne trazim da bude u vama! Imam neku veru da ono sto je lose otpasce uz Bozju pomoc a ono sto je dobro ostace. Svidja mi se misao da nijednu misao odmah ne odbacujem... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука