Milan Nikolic Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 božanstvo (υοσια) jeste zajednička suština Trojice Nigde se ne stavlja licnost Oca kao nesto zbog cega je Bog jedan.... Није исто Божанство и Бог. Теологија се бави њиховим разликовањем. Прво је реч о суштини, а друго о личности која поседује суштину, тј. три Божија Лица поседују заједничку суштину. Благовесник је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Nigde se ne stavlja licnost Oca kao nesto zbog cega je Bog jedan.... Први члан Символа вере: Верујем у једнога Бога Оца... Јединство Божије су Оци исказивали на два начина (оба су исправна): - кроз јединство божанске суштине - кроз монархију Оца Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Евао мало и Блаженог Августина, чисто да се разбије предрасуда да је заступао искључиво супстанцијалистичку онтологију и Тријадологију. И за овог Светитеља један Бог је Отац: Deus summus et verus cum Verbo suo et Spiritu Sancto, que tria unum sunt... De civitate Dei 5, 11, 1 Највиши и истински Бог, са Речју својом и с Духом Светим - Тројица који јесу једно... О држави Божијој 5, 11, 1 Ето, Блажени Августин потврђује да је један Бог - Отац, Узрок Свете Тројице. Кад исповедиш Оца, исповедаш и Сина и Духа. Отуда исповедање једнога Бога Оца повлачи исповедање Свете Тројице као једнога Бога. Морам да вам кажем да полако долазим до многих интересантних детаља везано за Августинову Тријадологију. Чини ми се да ће многе предрасуде којима смо научени (Зизијулас, Јанарас и други угледни наши теолози) бити доведене у питање, везано за овог Светитеља и његово богословље. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Jedan jedini Bog je Bog Otac, što ukazuje da je Bog - Sveta Trojica. Ignjatije and Александар Милојков је реаговао/ла на ово 2 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Jedan jedini Bog je Bog Otac, što ukazuje da je Bog - Sveta Trojica. Управо тако. Један Бог је конкретна личност - Отац. А када је личност у питању, ту се "један" не може поистоветити са "сам" (грчки "монос" и "монас"). Зато што је један (Отац), Бог је Света Тројица. Свети Григорије Богослов би рекао: Ако је Један од искони, онда су Тројица. Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Da se vratimo na pocetak.Treba nekom ko je prvi put u crkvi probati primerom objasniti Sveta Trojica/jedan Bog.Na negde 8 strani potpuno izgubih volju za citanjem jer se samo razvlaci teoloska rasprava za koju je potrebno dosta teoloskog obrazovanja a vecina u crkvi ga nema.Vec duze vreme mi se mislima razvija ideja za koju ne tvrdim da je tacna ili ne tacna jer jednostavnog odgovora zaprvo i nema.Mozemo samo da izvedemo zakljucak po onome sto znamo.Uvek me je kopkao ovaj stih"Потом рече Бог: да начинимо човјека по својему обличју, као што смо ми," kao i stih apostola Pavla"Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат."Zasto bas ta dva pokusacu da objasnim.Jer citajuci Dogmatske teme od mitropolita iz njegovog izlaganja svatih da je Bog Bog Otac kao nosioc sustine iz kog se prevecno radja Sin i ishodi Duh Sveti tako da imamo jedno Bice a tri Licnosti..Onda posmatrajuci svoju decu uvek se zena i ja raspravljamo na koga vise lice,te mi dodje misao:Svaki covek je bice koje u sebi nosi tri licnosti:licnost oca, licnost majke kao i sopstvenu licnost.Negovo bice je jedno a u sebi sadrzi tri licnosti koja deluju u njemu.Sad razvojem DNK vidimo da to sto cini bice nije sliveno u potpunosti ali je ne razdeljivo.Jer ukoliko bi izdvojio licnost majke to bice gubi svoj identitet.Isto tako ako izdvojis licnost oca bice gubi svoj identitet.Posto vidimo kao u ogledalu tj.obrnuto navelo me je na sledece:Od Boga Oca Sin se radja a Duh Sveti ishodi,dok covek od majke se radja a od oca ishodi i postaje jedno bice a tri licnosti.(Posto nisam nasao neko objasnjenje za rec ishodi a da nije nagadjanje.)Ovo je samo razmisljanje na temu i ako moze bilo kakav komentar bio bih zahvalan. У нашој теологије је наглашено да ипостаси јесу бића. Тако да можемо рећи да Бог постоји као Три Бића. Увек ће бити саблажњивих да кажу како је то тробоштво. Међутим, пажљивом анализом тријадолошког учења то тробоштво се потпуно побија. Чак се каже да свако Божије Лице јесте потпуна индивидуа да би се нагласило да је реч о потпуним бићима. Али у свему томе се одржава јединство, тј. једнина Божија. Нема нам друге, морамо се више напрегнути да бисмо исправно разумели тријадолошко учење. Опасност увек вреба од разних заблуда. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 У нашој теологије је наглашено да ипостаси јесу бића. Тако да можемо рећи да Бог постоји као Три Бића. Да, то и Блажени Августин сведочи, побијајући савелијанизам. Августин, насупрот Савелију, говори да постоје три Бића, мислећи на три божанске Личности. Светитељ јасно каже да пстоје "esse tria" - три бивствујућа. Certissime quippe et de Scripturis cognoscitur quod pie credendum est, et aspectu mentis indubitata perceptione perstringitur et Patrem esse, et Filium esse, et Spiritum Sanctum, nec eundem Filium esse qui Pater est, nec Spiritum Sanctum eundem Patrem esse vel Filium. De Trinitate VII, 9 Из Писма се најсигурније познајемо и погледом ума несумњивим знањем назначујемо да постоји Отац и Син и Свети Дух, те да Син није исти ко је Отац нити да је Свети Дух исти који је Отац или Син. Дакле, Тројица јесу Тројица. И та Тројица јесу један Бога: Ita sunt illa Tria Deus sunt. (De Trnitate VI, 7) Иако Тројица јесу Тројица (tria esse), то нису три Бога, јер Si haec ita sunt iam ergo nec Deus est Pater sine Filio nec Filius Deus sine Patre, sed ambo simul Deus. (De Trinitate VI, 3) Превод: То је тако јер Отац није Бог без Сина, нити је Син Бог без Оца, већ су оба заједно Бог. Дакле, проблем тробоштва имамо само ако божанске личности схватимо као индивидуе, саме себи довољне и самопостојеће. Божанске личности нису индивидуе. Један не постоји без друге Двојице. Али, то не значи да се ту ради о једном и истом (како је тврдио Савелије), већ о Тројици. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 кроз монархију Оца Ovo odma iritira ogranicenu ljudsku logiku da je zbog ovoga samo otac Bog ili da je znacajniji i bitniji od druge dvojice. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Фебруар 16, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2013 Ovo odma iritira ogranicenu ljudsku logiku da je zbog ovoga samo otac Bog ili da je znacajniji i bitniji od druge dvojice. Па и постојало је такво мишљење међу раним оцима Цркве, чувеним апологетима. То је тзв. субординационизам. Тако, Отац је ο Θεος а Син је Θεος (без члана). То би значило, онај који је Бог у најпунијем смислу је Отац, Син и Дух су "нижи" од Њега, у неком смислу. Тај проблем је дефинитивно решен у четвртом веку. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Први члан Символа вере: Верујем у једнога Бога Оца... Јединство Божије су Оци исказивали на два начина (оба су исправна): - кроз јединство божанске суштине - кроз монархију Оца Monarhija zvuci da su Sin i Sveti Duh podredjeni Ocu...kako se onda mogu smatrati ravnopravnim? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Monarhiju bi mogao razumeti : Sin rodjen od Oca od Oca od koga ishodi Sveti Duh koji se nalazi i u Sinu sto daje Svetoj Trojici jednu krunu. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Monarhiju bi mogao razumeti : Sin rodjen od Oca od Oca od koga ishodi Sveti Duh koji se nalazi i u Sinu sto daje Svetoj Trojici jednu krunu. Monarhija Svete Trojice mi bolje zvuci od monarhije Oca.... .smesko. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Monarhija Svete Trojice mi bolje zvuci od monarhije Oca.... .smesko. Neces pogresiti i ako Svetu trojicu nazoves OCE nash:) Благовесник and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гром Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Да би смо схватили шта су три лица Божанског Бића, морамо имати на уму да смо по образу Божјем створени, и да самим тим и ми имамо три лица. Ако будемо разумели која су то три дела нас самих схватићемо и устројство Божанског Бића.Ум Божји или Син је једно од та три лица. Пошто смо и ми Умови Божји кроз веру у Христа, то смо ми умови Христовог ума, делови његовог ума. На телесном нивоу се то може посматрати као ћелије мозга. Ми мушкарци користимо леву половину мозга и не видимо шта ради десна половина мозга. Тако ми као Ум не можемо видети Разум. Јер разум би био друго наше лице. Бога нико никад није видео. То је зато што ми неможемо видети своја друга два лица са којима делимо ово тело и живот уопште. Дух који нам је од бога дат је наше треће лице. Ми га не видимо али ако обратимо пажњу видећемо да има неко ко покреће милијарде ћелија нашег тела организујући тако живот друштва наших ћелеија.То није једини посао који дух ради а ми све мислимо да ми то радимо и не примећујемо да је неко други одговоран за то. Дакле једно наше лице Ум је задижено за мишљење, маштање и да се у њему рађају нове идеје између осталог. Друго наше лице руководи телом а треће лице преиспитуле квалитет онога шта чине прва два лица. и то треће лице је Господ у телу којега ми пошто смо навикли да посвећујемо пажњу уму уопште не примећујемо. Затворили смо уши да не чујемо његов глас па се чудимо што не чуемоњегов глас. Човек кји искрено трага за богом на крају успе да региструје тај тихи ненаметљиви глас између буке коју ствара његов ум. И временом утишава свој ум да би слушао глас господа Бога свога. Дакле Разум када га откријемо у себи препознаћемо га као прво лице Божанског Бића или Бога оца. Ум који врло добро видио ћемо препознати као друго лице или Сина А на основу духа који нам је од бога дат ћемо препознати треће лице Божанског бића и шта је Свети дух у Божанском Бићу. Згодно је знати да је матреријални свет устројен по угледу на духовни, па на основу њега можемо уочити везу међу деловима нашег духовног бића. Тако тело има Леву половину мозга која би била слика Сина, па десну половину која би била слика Оца и Мождину која спаја те две половине у једно и управља целим телом. Овај свет и планета земља одсликавају духовни свет па се слике духовних ствари могу препознату мечу животињама, биљкама, планинама рекама,градовима, односима у друштву. тако да човеку свему може препозна односе у духовном всети као у огледалу. Зато мудар човек кроз свез созерцава духовни свет. Зерцало је огледало. Друга Гром Размишљанка Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 17, 2013 Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2013 Да би смо схватили шта су три лица Божанског Бића Kad za nekog kažemo da je dvoličan zna se na šta se misli,onda je bezveze da za Boga kažemo da je troličan Mislim da je najpravilnije koristit reč ličnost,Bog nema tri lica već tri ličnosti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука