Ayla Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Vulgarizmi su deo jezika. Ne možemo se praviti da oni ne postoje. Svi ih koristimo. Kako ko. Ja ih izbjegavam jer su neumjesni. Čim vidim haos i katastrofu od pravopisa u nečijim postovima,SMS-ovima, govoru, automatski ne smatram tu osobu nekim ozbiljnim sagovornikom. Nisam tako stroga Дијана., Лидија Миленковић and JESSY је реаговао/ла на ово 3 ...hanay na sahy Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Ne može, neće, i ne dozvoljavam da mi pametuje ili me uči neko ko nije bio dovoljno inteligentan da savlada gradivo petog i šestog razreda osnovne škole. Па добро, то је последње, ја волим и да "победим у гостима", у њиховој игри, шта год да хоће, којим год речима, а тек ако је неко баш безобразан, онда му укажем да није баш ни писмен у пуном смислу те речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
GeniusAtWork Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 E pa ja sam grammar nazi i ponosim se time! Čim vidim haos i katastrofu od pravopisa u nečijim postovima, SMS-ovima, govoru, automatski ne smatram tu osobu nekim ozbiljnim sagovornikom. Zezash?? nemogu da werujem 4chsmu1 Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 https://www.pouke.org/forum/topic/29554-zanimljivi-youtube-kanali-o-nauci-i-mnogo-%C4%8Demu-drugom/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Zezash?? nemogu da werujem 4chsmu1 E pa ti ne moj verovati ali ja nemogu da razgovaram sa ne pismenim ljudima! 4chsmu1 Лидија Миленковић and GeniusAtWork је реаговао/ла на ово 2 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Небуди те не писмени! Јанко, коЖељ њацИ and Viktor Ljvovic је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 ? Daj probaj da izgovoriš preTSednik. Jezik se polomi. Говорим (тј. пишем о писању. Ја изговорим прецедник, али пишем председник. Што је добро написано, јер председник председава, он је испред. Nomen est omen. Са друге стране имамо клуб и клупску музику. Променио се корен речи при писању. Зашто? Зато што неко тако рекао да је то правилно. Уопште нема потребе за тим. Правила треба да буду конзистентна, једноставна и са што мање изузетака. Проблем је у томе што језик еволуира. Граматичари не измишљају нешто што већ не постоји у језику, већ само траже најоптималнији скуп правила да формализују реално стање на терену. Друга је ствар код дизајнираних језика, као што су нпр. програмски, где је захтев за конзистентошћу и једноставношћу оправдан. Мада се и ту после извесног времена често примети спонтана еволуција, па се то ново стандардизује итд. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Проблем је у томе што језик еволуира. Граматичари не измишљају нешто што већ не постоји у језику, већ само траже најоптималнији скуп правила да формализују реално стање на терену. Друга је ствар код дизајнираних језика, као што су нпр. програмски, где је захтев за конзистентошћу и једноставношћу оправдан. Мада се и ту после извесног времена често примети спонтана еволуција, па се то ново стандардизује итд. Разумем шта желиш да кажеш. Не кажем да се језик не мења и да не треба мењати правила. Кажем само да правила која тренутно постоје нису добра. Стално се инсистира да пишемо као што говоримо, иако кажемо прецедник, а пишемо председник. А тако пишемо да би се корен речи очувао. Бавиш се науком и знаш да шта год да учиш прво научиш дефиницију појма, а за то ти је битан корен речи. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Разумем шта желиш да кажеш. Не кажем да се језик не мења и да не треба мењати правила. Кажем само да правила која тренутно постоје нису добра. Стално се инсистира да пишемо као што говоримо, иако кажемо прецедник, а пишемо председник. А тако пишемо да би се корен речи очувао. Бавиш се науком и знаш да шта год да учиш прво научиш дефиницију појма, а за то ти је битан корен речи. Grešiš. Razlika između izgovorenog DS, TS i C se uočava. Nije velika, ali se uočava. Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 1 Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Vulgarizmi su deo jezika. Ne možemo se praviti da oni ne postoje. Svi ih koristimo. Dosta je prisutno pisanje slova C tamo gde treba da stoji TS ili DS.Tačnije, ljudi ne znaju glasovne promene i odstupanje od istih. Na primer - automacki. Iskoči ta reč baš na ovoj temi. Koliko sam puta pročitala precednik, pretsednik ne znam ni ja sama. Vidi se na kilometar da je u pitanju zafrkancija kod takvih stvari, niko to ne pogresi sto ne zna pravila... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Grešiš. Razlika između izgovorenog DS, TS i C se uočava. Nije velika, ali se uočava. Лакше ми је да изговорим клуБска од преДСедник, али то нема везе са оним што сам рекао да правила треба да су конзистентн(иј)а. Говоримо све време о правопису, а ти опет о изговарању. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Vidi se na kilometar da je u pitanu zafrkancija kod takvih stvari, niko to ne pogresi sto ne zna pravila... O, nemoj biti siguran, veruj mi da ima svakakvih slučajeva... Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jovan Gramatik Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Хвала вам на добродошлици. Тему сам започео како бисмо једни другима помогли да исправимо елементарне грешке. Ни сам нисам стручњак у граматици, али просто желим да заједно допринесемо угледу овог сајта и форума. У том смислу, ваљало би прегледати текстове пре него што се објаве на Блогослову. Неколико објављених текстова су веома проблематични што се правописа тиче. Нека ова тема буде покушај освешћивања форумџија о одговорности која иде уз писање. Наравно, не треба солити памет и вређати друге због грешака, већ смиреноумно и у црквеном духу изграђивати једни друге. Без омаловажавања других због непознавања граматике и правописа, ваљало би искористити ову тему за исправљање и усавршавање. Ипак је и овај форум на неки начин гласило Цркве и, тога ради, требало би ствари узети озбиљно. Знам да лингвисти претерују тражећи длаку у јајету и да има много "грамар нација" унаоколо, али идеја теме је да се заједничким напорима сузбију барем елементарне грешке како би вратили углед и достојанство форума као значајног мисионарског помагала. Реч је, дакле, о крупним грешкама, а не о расправама граматичких сладокусаца. Поздрав. Драгана Милошевић, Silence , GeniusAtWork and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2013 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Слажем се са тобом. Тема је свакако потребна, рекао бих и неопходна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 Слажем се са тобом. Тема је свакако потребна, рекао бих и неопходна. 4chsmu1 коЖељ њацИ and Драгана Милошевић је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 14, 2013 Пријави Подели Написано Август 14, 2013 What's a big deal? Важно да се разумемо. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука