JESSY Написано Април 2, 2014 Пријави Подели Написано Април 2, 2014 Кроз Часни пост: Четвртак пете седмице постао3 четвртак април 2014 Сагрешисмо, безаконовасмо, неправедно поступасмо пред Тобом; нити сачувасмо нити извршисмо што си нам заповедио, но не напусти нас сасвим, Боже отаца. Сагреших, безаконовах, и одбацих заповест Твоју; јер се у гресима зачех, и додах ранама својим ране; но Ти ме помилуј, као милосрдан, Боже отаца. Из Великог канона светог Андреја КритскогПете седмице Великог постаПоуке Светих Отаца: Заповеђено нам је да је наш једини непријатељ: ђаво.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Одврати нас, Боже, од себичног повлачења из борбе против зла. Спаси нас од лажног стида. Уз помоћ Господа нашег Исуса Христа, обуцимо се у оклоп Божији, да би смо могли војевати против сваке неправде, лажи, лукавства и зла, спољашњег и унутрашњег. Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 42:5-161 Мојс. 18:20-33Прич. 16: 17-33, 17: 1-17—Гал. 3:23-29Јован 8: 3-11.Богомислена размишљања: Јер који се год у Христа крстисте, у Христа се обукосте.Гал. 3:21 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 4, 2014 Пријави Подели Написано Април 4, 2014 Кроз Часни пост: Петак пете седмице поста04 петак април 2014 Заглибљен стојим у духовном блату а нема снаге ни храбрости у мени; савладан сам буром прегрешења. Погледај на мене, Дјево, преклињем Тебе која си родила Слово, јединог Човекољупца. Избави ме од сваког греха, од свих душегубних страсти, сваког непријатељског зла, да бих ти радосно певао: Умоли Сина Свога и Бога, Непорочна, да опроштај греха дарује онима који са вером прибегавају покровитељству Твоме. Јутрење – пета недеља ПостаПоуке Светих Отаца: Дух кротости се не усељава тамо где гнев или страст пребива.Свети Јован ЗлатоустиОтворићу уста моја и испунићу се духа, говорићу Царици Мајци, видеће ме сви како се веселим, и опеваћу радосно сва Њена чудеса.Химна из АкатистаМолитва: Пресвета Богородице, помени нас у заступништву Твом пред возљубљеним Сином Твојим. Заштити нас, наше сроднике и ближње. Пресвета Мајко, молимо се и да у целом свету завлада мир. Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 45:11-171 Мојс. 22:1-18Прич. 17: 17-28, 18: 1-5.Богомислена размишљања: Устеже ријечи своје човјек који зна, и тиха је духа човјек разуман.Прич. 17:27 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 5, 2014 Пријави Подели Написано Април 5, 2014 Кроз Часни пост: Субота пете седмице поста05 субота април 2014 Грешним делима приближила си се вратима пропасти; али Онај Који је сатро врата пакла силом Свога Божанства отвори теби врата покајања, свехвална светитељко, јер је Он Сâм врата живота. Јутрење – пета недеља ПостаТропар светој Марији ЕгипћанкиПоуке Светих Отаца: Када би Бог строго испитивао дела која су противна Њему, ми не би смо живели ни један дан.Свети Јован ЗлатоустиМолитва:Подај нам, Боже, да јасно сагледамо оно што нам доноси мир. Нека би у ово подобно време хитали да чинимо дела ради мира и добре воље, свуда око себе и у свету. Амин.Читања из Светог Писма:Јевр. 9: 1-7Лука 1: 19-49, 56Богомислена размишљања: Јер у Бога је све могуће.Лк. 1:37 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 6, 2014 Пријави Подели Написано Април 6, 2014 Кроз Часни пост: Недеља пете седмице поста6 недеља апр 2014 У теби, мати, верни образ Божији засија, узевши крст и следећи Христа. Делима си подучавала како укротити тело као пролазно, и ценити душу као бесмртну. Стога се и твоја душа, преподобна Марија, радује са ангелима. Тропар светој Марији ЕгипћанкиПочињући ревносно, верни људи, шесту седмицу Часног поста, испевајмо песму Господу, припремајући се за Цвети, Који славно у сили Божанства у Јерусалим улази да би погубио смрт. Побожно припремимо гранчице добродетељи као знамење победе и ускликнимо: Осана Творцу свега!Вечерња – пета недеља ПостаМолитва:Господе Исусе, обећао сам да ћу Ти до краја верно служити. Помози ми да, благодаћу Твојом, одржим ово обећање. Опрости ми када не успевам у томе пред Тобом и буди свагда близу мене, као мој Пријатељ и Владика. Амин.Читања из Светог Писма:Јевр. 9: 11-14Мар. 10: 32-45.Богомислена размишљања: Колико ли ће више крв Христова, Који Духом вјечним принесе Себе непорочна Богу, очистити савјест вашу од мртвих дјела, да би служили Богу живоме и истинитоме.Јевр. 9:14 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 7, 2014 Пријави Подели Написано Април 7, 2014 Кроз Часни пост: Понедељак шесте седмице поста07 понедељак апр 2014 Христос, радост свију, истина, светлост, живот, васкрсење света, у Својој љубави се открио онима на земљи и Сам постао образац нашег васкрсења, дарујући свима божански опроштај. Јутрење – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Помирење са непријатељем умилостивљује Бога, чини Га благонаклоним према нама и лако нас избавља из греха…Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Боже, Оче наш, читајући речи љубљенога Сина Твога и Господа нашег Исуса, “по плодовима њиховим, познаћете их”, молимо се: прими наш скромни труд хришћанског живота и хришћанске љубави и покажи нам пут љубави Твоје у свим делима нашим, малим и великим. Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 48:17-22, 49: 1-41 Мојс. 27:1-41Прич. 19: 16-25.Богомислена размишљања: Овако вели Господ избавитељ твој…: Ја сам Господ Бог Твој који те учим да би напредовао, водим те путем којим треба да идеш.Иса. 48:17 Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 8, 2014 Пријави Подели Написано Април 8, 2014 Кроз Часни пост: Уторак шесте седмице поста08 уторак апр 2014 Величанствен јеси, Владико Христе, у многим чудесима која сатвори. Јер Ти речју даде светлост слепима, отвори уши глувима и позвавши пријатеља Свога Лазара, као Бог, Ти га подиже из мртвих. Велико повечерје – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Твој је ближњи сагрешио према теби и ожалостио те. Препусти ствар Богу а Он ће све уредити много боље него што ти можеш и да пожелиш.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Пређи праг живота мога, Боже, и протерај зло које се скрива у мени, очисти ме, да бих и ја васкрснуо у славном Царству Твоме! Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 49:6-101 Мојс. 31:3-16Прич. 21: 3-21.Богомислена размишљања: Да се чини правда и суд, милије је Господу него жртва.Прич. 21:3 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 9, 2014 Пријави Подели Написано Април 9, 2014 Кроз Часни пост: Сриједа шесте седмице поста09 среда апр 2014 Стојећи пред гробом Лазаревим, Спасе, и позвавши мртвога, подигао си га као уснулог. Одбацивши трулежно, на реч Твоју изиђе увијен у погребен повоје. Све је могуће Теби, свака твар Теби служи, Господе љубави, све се Теби покорава: Спасе, слава Теби… Вечерње, петак уочи Лазареве суботеПоуке Светих Отаца: Показујеш ли свагда човекољубље према брату своме?Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Васкрсни и нас, Господе, узми животе наше и нека буду посвећени Теби. Господе, дај нам да не тражимо од Тебе да се ускладиш са нашим намерама већ да се ми предамо Твоме промислу, свагда творећи вољу Твоју. Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 58:1-111 Мојс. 43:25-30Прич. 21: 23-31, 22: 1-4.Богомислена размишљања: А није ли ово пост што изабрах: да развежеш свезе безбожности, да раздријешиш ремење од бремена, да отпустиш потлачене, и да изломите сваки јарам?Није ли да преламаш хљеб свој гладноме и сиромахе да уведеш у кућу? Кад видиш гола, да га одјенеш,…Иса. 58:6-7 Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 11, 2014 Пријави Подели Написано Април 11, 2014 Кроз Часни пост: Петак шесте седмице поста11 петак апр 2014 Савршивши душекорисну Четрдесетницу, молимо Ти се, удостоји нас човекољубљем Твојим да видимо свету Седмицу Страдања Твога, да би у њој могли славословити Твоја силна дела и неизрециви домострој нашег спасења једномислено појући: Господе, слава Теби! Вечерње, петак уочи Лазареве суботеПоуке Светих Отаца: Јер где постоји непријатељство или сукоб, тамо нема ни поста ни празника.Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Благодаримо Ти, Господе, што си нас довео до овде на нашем путу тражећи да Те наново нађемо. Опрости нам где год сагрешисмо. Укрепи нас да сачувамо мир у души ове последње седмице нашег пута, да би смо имали удела у радосном и славном дану Васкрсења Твога. Амин.Читања из Светог Писма:Иса. 66:10-241 Мојс. 49:33, 50: 1-26Прич. 31: 8-31.Богомислена размишљања: Отварај уста своја, суди право, дај правицу невољноме и убогоме.Прич. 31:9 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 12, 2014 Пријави Подели Написано Април 12, 2014 Кроз Часни пост: Субота шесте седмице поста – Лазарева субота12 субота апр 2014 Пред Твоје драговољно страдање, Христе Боже, дао си свима људима уверење општег васкрсења: јер у Витанији си подигао Својом свемоћном силом Лазара четвродневног и као Светлодавац, Спасе, учинио си да слепи прогледају. Са својим ученицима си ушао у Свети град, седећи на магарету као на Херувиму, и тако испунио речи пророкā. Деца јеврејска узевши палмине гранчице изађоше Ти у сусрет. Стога, и ми носећи палмине и маслинове гранчице благодарно Ти кличемо: Осана на висини! Благословен који долази у име Господње! Јутрење – Лазарева суботаПоуке Светих Отаца: Пази! Упозоравам и сведочим и објављујем ово гласом који сви могу чути: …”Нека се нико ко има непријатеља не приближи Часној Трпези нити прими Тело Господње.”Свети Јован ЗлатоустиМолитва: Господе, нека би се и ми придружили похвалној песми Теби, нека би Твоје свето и благословено Име било прослављано вавек! Помози нам, Господе, да иштемо прво Царство Твоје, ништа Му не претпостављајући, да би се извршила воља Твоја у свему. Амин.Читања из Светог Писма:1 Мојс. 49:1-2, 8, 12Соф. 3: 14-19Зах. 9: 9-15Јевр. 12:28, 13:8Јован 11: 1-45Богомислена размишљања: Исус…рече: Ја сам васкрсење и живот; који вјерује у мене ако и умре, живеће.Јован 11:25 Пг је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 13, 2014 Пријави Подели Написано Април 13, 2014 Кроз Часни пост: Недеља шесте седмице поста – Цвијетна13 недеља апр 2014 Спаситељ је данас ушао у Јерусалим да испуни Писмо, и сви узеше гранчице у своје руке и простреше хаљине своје пред Њим, знајући да је Он Бог наш Коме херувими непрестано поју: Осана на висини. Благословен си Ти који нам објављујеш велику милост, смилуј се на нас. Вечерње уочи ЦветиБог је Господ и јавио нам се: празнујмо заједно. Дођите и са великом радошћу величајмо Христа са палмама и гранчицама и громко ускликнимо: Благословен који долази у Име Господа Спаса нашег.Јутрење на ЦветиМолитва:Боже, подај да молитвама оних који нама руководе и свих светих, исправивши све своје слабости, задобијемо Царство небеско благодаћу и милосрђем Господа нашег Исуса Христа, Коме нека је са Оцем и Светим Духом свака слава, част и поклоњење, сада и увек и у векове векова. Амин.Читања из Светог Писма:Фил. 4: 4-9Јован 12: 1-18.Богомислена размишљања: Не брините се ни за што, него у свему молитвом и мољењем са захвалношћу казујте Богу жеље ваше.Фил. 4:6 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 14, 2014 Пријави Подели Написано Април 14, 2014 Кроз Часни пост: Велики понедељак14 понедељак апр 2014 У понедељак Страсне седмице је сећање на блаженог и праведног Јосифа и на смокву коју је Господ проклео и тиме осушио. Мудри Јосиф се показао као праведни управитељ. Слава Теби, даваоче жита. Синагогу јеверејску је Господ упоредио са смоквом лишеном духовних плодова и осушио је проклевши је. Бежимо од такве судбине. СинаксарЖеник долази у поноћ и блажен је слуга кога ће наћи да стражи, а недостојан онај кога ће затећи да се лењи. Пази зато душо моја, и не дај да те сан савлада из страха да ћеш бити предана на смрт и одлучена од Царства. Уразуми се и завапи: Свет, свет, свет, јеси Боже: помилуј нас Богородицом.ЈутрењеВелики понедељакПокренут милосрђем Твојим, Христе Добротворе наш, Ти си драговољно изишао у сусрет Своме страдању, желећи да нас избавиш од страдања и осуде у аду. Стога, сви певамо похвале светом страдању Твоме и славословимо Твоје самоунижење, Спасе.ПовечерјеВелики понедељакЧитања из Светог Пис Пг је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 15, 2014 Пријави Подели Написано Април 15, 2014 Кроз Часни пост: Велики уторак15 уторак апр 2014 У уторак Страсне седмице сећамо се приче о “десет девојака” из Јеванђеља. Стога, Христе Жениче, уброј нас са мудрим девојкама и помилуј нас. Амин. Христос проповеда у Јерусалимском храму. Старешине јеврејске траже да га ухвате и убију. СинаксарЗашто спаваш, душо моја? Зашто губиш дане у бескорисним бригама? Зашто си заузета пролазним стварима? Последњи час је близу и ускоро се растајемо од овдашњих ствари. Док још има времена уразуми се и завапи: Сагреших Ти, Спасе мој, не посеци ме као бесплодну смокву већ се, Христе, из благоутробија Твога, сажали се на мене зовућег Те у страху. Не остави ме испред одаја Христових невеста!ЈутрењеВелики уторакОдбацимо лењост и пођимо у сусрет Христу, Женику бесмртном, са упаљеним светиљкама и песмама појући: Сва дела Господња, благословите Господа.Нека буде довољно уља заједнице у сасудима наших душа и тада нећемо изгубити плату отишавши да купимо уље и запевајмо: Сва дела Господња, благословите Господа.Примили сте једнаку благодат од Господа, уможите таланте уз помоћ Христа који вам их даде и појте: Сва дела Господња, благословите Господа.Хвалимо Те, благосиљамо Те, и клањамо се ти се, Господе…ЈутрењеВелики уторакЧитања из Светог Писма: Јован 12:17-50. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 15, 2014 Пријави Подели Написано Април 15, 2014 Кроз Часни пост: Велика среда16 среда апр 2014 У Среду Страсне седмице свети оци су одредили да се врши сећање на жену која је миром помазала Христа и тако га припремила за погреб и на Јуду издајника, који је одлучио да изда свога Учитеља за 30 сребреника. СинаксарДок је жена грешница донела миро, ученик се договарао са безаконицима. Она се радоваше да излије скупоцено, а он је пожурио да прода Онога Који је Непроцењив. Она призна Христа као Господа, а он одлучи себе од Владике. Она поста слободна, а Јуда роб непријатеља. Тежак беше његов недостатак љубави! Велико беше њено покајање! Подај и мени такво покајање, Спасе, који си ради нас страдао и спаси нас!ЈутрењеВелика СредаМолитва на Великом јелеосвећењу:Господе, који милошћу и милосрђем својим исцељујеш патње душе и тела наших, Ти сам, Владару, освети јелеј овај, да би он био онима који се помазују њиме на исцељење и на уклањање сваке страсти и прљавштине тела и духа, и свакога зла, да би се и у овоме прославило пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин. У ВЕЛИКУ СРЕДУ СЕ ВРШИ ВЕЛИКО ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 18, 2014 Пријави Подели Написано Април 18, 2014 Кроз Часни пост: Велики петак18 петак апр 2014 На Велики петак се слави свето спасоносно и страшно Страдање нашег Господа и Бога и Спаса Исуса Христа. Ради нас Он је добровољно претрпео пљување, шибање, ругање, пурпурну хаљину и трску, сунђер, оцат, клинце, копље, и изнад свега Крст и Смрт. Такође се слави спасоносно исповедање на крсту покајаног разбојника, који беше распет са Њим. СинаксарГосподе, Боже мој, певаћу Ти погребну песму, песму на Твоме погребењу, јер си Ти Својим погребењем отворио за мене врата живота и Својом смрћу погубио смрт и пакао.Јутрење, Велики петакЈосиф и Никодим Тебе скинуше са Дрвета, Које си украсио светлошћу као хаљином; и гледајући Те мртвог, обнаженог и непогребног, у својој тузи и милосрђу плакаше, говорећи: ”Тешко мени, мој преслатки Исусе! Малочас се сунце уви у таму видевши Те како висиш на Крсту, земља се тресла у страху а храмовна завеса раздрела на двоје. А сада видим да се ради мене Ти добровољно предајеш на смрт. Како ћу те сахранити, Господе? Како ћу те увити у платно? Како ћу дотаћи Твоје пречисто Тело својим рукама? Какву песму ћу певати о Твом одласку, сажаљиви Спаситељу? Величам Твоја страдања; певам похвале погребењу и васкрсењу Твоме, кличући: Господе, слава Теби!Вечерње, Велики петакБоже, Господе Сила и Творче све творевине, Који си неизрецивим милосрђем послао Свога Јединородног Сина, Господа нашега Исуса Христа, ради спасења рода нашега, и Његовим Часним Крстом поцепао списак сагрешења наших и тиме поразио кнеза и власт таме; прими, Господе који љубиш род људски, ове молитве благодарења и мољења од нас грешних; и избави нас од сваког мрака и смртног греха и од свих видљивих и невидљивих непријатеља који траже да нас погубе. Прикуј плот нашу страхом Твојим, и не дај да се наша срца приклањају рђавим речима или помислима, но рани душе наше љубављу Твојом, еда би смо свагда гледајући у Тебе, вођени Твојом светлошћу и видећи Тебе, вечну човеку неприступну Светлост, могли приносити непрестане молитве и благодарење Теби, Беспочетном Оцу са Твојим Јединородним Сином и Пресветим, благим и животворним Духом, сада и увек и у векова векова. Амин.Царски ЧасовиВелики петак ines је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Април 19, 2014 Пријави Подели Написано Април 19, 2014 Кроз Часни пост: Велика субота19 субота апр 2014 У Велику суботу совршавамо Погребење Божанског тела и силазак у ад Господа и Спаса нашега Исуса Христа, којим је обновио људски род од трулежи и превео га у живот вечни. Стога, Својом неизрецивом снисходљивошћу, Христе Боже наш, смилуј се на нас. Амин. СинаксарОнај који сједињује све беше подигнут на Крст, и цела творевина ридаше видевши Га обнаженог на Дрвету. Сунце сакри зраке, звезде одбацише свој сјај, земља се страшно потресе, море се повуче а камење распаде. Многи гробови се отворише и устадоше многа тела светих. Пакао је јечао а Јевреји се стараше како да прошире лажне вести против Христовог васкресња. А жене ускликнуше: „Ово је преблажена субота у коју Христос спава, али ће устати у трећи дан!”Јутрење, Велика суботаДанас је у гробу Онај Који држи творевину на Своме длану. Камен покрива Онога Који је прекрио небеса славом. Живот спава, пакао дрхти а Адам је ослобођен од окова. Слава Твоме благоустројењу, Којим си све испунио, дарујући нам вечну суботу, Твоје пресвето Васкрсење из мртвих.Јутрење, Велика суботаЧитање из Светог Писма:Јутарња службаПосланица: Рим. 6:3-11Јеванђеље: Мат. 28:1-20 ines and Иван Ивковић је реаговао/ла на ово 2 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука