Jump to content

Свакодневни живот у разним земљама света - искуства форумаша

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 2 months later...
  • Одговори 599
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Постоване слике

On 8/7/2013 at 9:41, Grizzly Adams рече

Њу Јорк је занимљив да се види, али није за живот.

Прођоше године, а живот има баш добар смисао за хумор...

Елем, мада доста путујем и обилазим разна места, од прошле године сам ето управо у Њу Јорку. Прво што треба да се зна - има држава Њу Јорк и Град Њу Јорк (New York City - скраћено NYC). Држава Њу Јорк је углавном рурална, са малим градићима горе од Нијагаре и Бафала па све до NYC, има ту језера, мањих планина са скијалиштима и сл. Прошо сам је уздуж и попреко и доста ме подсећа на Србију по вегетацији, природи и сл. Они то зову "Upstate New York" (горња држава...?) и разликује се потпуно од великог града.

Град Њу Јорк је како кажу "центар света". Тешко га је описати. То је у ствари скуп десетина малих "градића" од којих сваки има свој стил и становнике. Само на Менхетну има десетак таквих малих целина. Постоји "Мала Италија" у којој се осећаш као да си заиста закорачио у Италију, са ресторанима, кафићима чији власници баш имају онај нагласак и одећу као из мафијашких филмова, а само преко улице је кинески део са уличним тезгама и азијским воћем које никад нисам видео и не знам како се једе, све радње имају натписе на кинеском језику итд. Мало западно одатле је СоХо, фенси део у коме има доста ексклузивних продавница, живе разни уметници и сл. Па Гринвич Вилиџ у коме има доста барова са живом музиком, џез клубова, оних "станд ап" комичара  и сл. Источно, преко реке је Бруклин који опет има више различитих делова, има своју кинеску четврт, као и фенси делове попут Вилијамсбурга или Керол Гарденс.

Живи се углавном у "townhouses", то су оне куће "залепљене" једна за другу које излазе директно на улицу:

375px-Greenpoint_Houses.JPG

А коштају 5-10 пута више него оне комфорне, велике куће са прелепим двориштима из неког предграђа на "средњем западу".

Управо овако конфузно као ово што сам написао изгледа Њу Јорк... :smeh1:

Има вероватно још пуно да се пише, ето само за почетак.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Grizzly Adams рече

А коштају 5-10 пута више него оне комфорне, велике куће са прелепим двориштима из неког предграђа на "средњем западу".

Пре него што наставим и препустим га забораву ево, поново, пар сличица из мог бившег комшилука који не могу да прежалим:

brk.gif

Срце да те заболи кад ово оставиш... Село моје лепше од Париза... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Grizzly Adams рече

Пре него што наставим и препустим га забораву ево, поново, пар сличица из мог бившег комшилука који не могу да прежалим:

brk.gif

Твој стари комшилук је прелеп. За неки одмор од око две недеље. Више од тога досади, брате, као и остала слична "жива" места. :)

Подели на овим сајтовима

пре 23 минута, Juanito рече

Твој стари комшилук је прелеп. За неки одмор од око две недеље. Више од тога досади, брате, као и остала слична "жива" места. :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

brk.gif

...

Stvarno lepo izgleda, ali za moj ukus je suvise generic, sto bi kaz`li Englezi, nema spontane naturalnosti... :)))

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Juanito рече

Мање више је цела Мурика таква. :)

Znam, imam neke ugledite kataloge kuca otud, i bezmalo svi planovi i slike su vrlo sablonski... :)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Recimo, meni se one gore townhouses mnogo vise dopadaju, ali to je izvorno vec sasvim evropski nacin gledanja na kuce... :)

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Juanito рече

Dve nedelje? Tri dana, maksimum. S tim što sam ja u vikend-naselju sličnog izgleda provela tri godine :smeh1:

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Recimo, meni se one gore townhouses mnogo vise dopadaju, ali to je izvorno vec sasvim evropski nacin gledanja na kuce... :)

'Olandski, realno. Juanito? :D

• Волим 1

paradoks_zpsjpf2fhnf.jpg

Lilies that fester smell far worse than weeds.

Shakespeare

Подели на овим сајтовима

1 hour ago, Grizzly Adams рече

brk.gif

Где су тарабе,  ограде неке ? Како се ви људи не покољете око међе, није ми јасно. Још кад нека живуљка пређе у комшијино и направи штету...

Подели на овим сајтовима

Управо сада, obi-wan рече

Али су страховите неудобне и непрактичне, барем ове холандске...

Наравно, има милион могућих решења између тих екстрема - конзерве сардина у центрима великих градова и огромне генеричке кућерине по разним недођијама. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Paradoksologija рече

'Olandski, realno. Juanito? :D

Холандске су уже. Раније наплаћивали порез на ширину, па су градили куће које иду у висину. А степенице су као мердевине, нема разлике. Најужа у Амстердаму ваљда два метра или тако нешто, туристичка атракција. 

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Paradoksologija рече

Dve nedelje? Tri dana, maksimum. S tim što sam ja u vikend-naselju sličnog izgleda provela tri godine :smeh1:

Добро, код Гризлија је могло две недеље. Имао је фине комшинке, хутерс и одличан мексички ресторан. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...