MariaElena Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Ne znam da li je netko govorio o Španjolskoj? Ako i jest, ja ću nadodati nešto iz svog 10.godišnjeg iskustva života sa Španjolcima. Reći ću najprije nešto o životu Crkve. Španjolska se sve više sekularizira, ali je vidljivo koliko katolička vjera ima svoje duboke korijene u narodu.Postoje razlike između sjevera i juga, obično se kaže da se Andaluzija bolje odhrvala vjerskoj ravnodušnosti i duhu posvjetovnjačenja. Ne znam koliko je to točno, ali svakako jug Španjolske je sačuvao svoje stare običaje pobožnosti. U Korizmi i Velikom tjednu cijela Španjolska postaje jedna velika procesija koja slijedi Isusa sa križem.To je lijepo i poticajno, no kako mnogi svećenici i ljudi primjećuju: sve se više gubi duh i svodi na puki običaj i folklor. Dakle, liturgijsko slavlje, npr. Vazmenog Trodnevlja je isto kao i u cijeloj Katoličkoj Crkvi, ali izvan liturgijske pobožnosti su vrlo različite.Sudjelovanje vjernika u procesijama i drugim oblicima pobožnosti u Vazmenom trodnevlju je masovna, a slavlje Uskrsa siromašnije i participacija vjernika je manja na Misi.Nemaju običaj blagoslova jela za Uskrs, blagoslov kuća u božićno vrijeme, molitve i nagovor svećenika na sahrani,klanjanje pred Presvetim u crkvama četvrtkom, pobožnost Srcu Isusovu itd. Oni imaju svoje običaje, neki su mi se svidjeli, a drugi ne. Ono što je privuklo pažnju jest da su vrlo darežljivi i solidarni s potrebama drugih. Doduše, ova vrlina se umanjila u ovim godinama financijske krize. Njihove donacije uglavnom su usmjerene na Latinsku Ameriku i Afriku, a zadnjih godina i Istočnu Europu.Španjolska biskupska Konferencija (CONFER) je vrlo aktivna, pa i sami biskupi promiču razne akcije, seminare, biblijske tečajeve u različitim župama. Župne zajednice su vrlo aktivne na karitativnom polju i misijskom polju u što je uključen velik dio mladih, jednako kao i u molitvenim zajednicama, pripadnosti nekom pokretu unutar Katoličke Crkve, a broj takvih je prilično velik. I mlado i staro pripada nekom pokretu, bilo da se radi o neokatekumenima, fokolarinima, Marijinoj legiji, Cursillu, Apostolatu molitve, Biblijskom udruženju, Katoličkoj mladeži...itd.Večina katedrala, crkava i samostana pripadaju zaštićenim spomenicima kulture i doista su prekrasni. Katedralu u Sevilli, Burgosu, Toledu, Valladolidu se isplati vidjeti, kao i čuvena džamija u Cordobi u kojoj se danas obavljaju katolički obredi. Ili Santa Maria la Blanca – bivša sinagoga u Toledu, (sada je muzej). Suživot s pripadnicima drugih religija U Španjolskoj živi velik broj stranaca, najvišda je Latinoamerikanaca, a zatim Rumunja (oko 850.000) zatim Bugara, Ukrajinaca, Litvanaca i Rusa. Velik je broj i muslimana iz sjevernih zemalja Afrike. Nije rijetkost da se organiziraju zajednički susreti i molitveni skupovi kršćana, Židova i muslimana. Na Levantu, gdje živi najveći broj pravoslavaca Rumunja, imala sam priliku često razgovarati s pravoslavnim svećenikom (nije govorio španjolski, ali je znao srpski). On je bio poslan od svojih poglavara da bude dušobrižnik svojim zemljacima koji su u kratkom vremenskom roku prihvatili nauk Jehovinih svjedoka. Uvijek ista taktika sektaša: velika ljubaznost i velika lova! Svećenik Andrej se hvatao za glavu kad je vidio 100.000 pravoslavnih vjernika koji su se počeli deklarirati kao Jehovini svjedoci. Uglavnom, taj svećenik je kasnije uspio dobiti neke napuštene katoličke samostane i kapelice za potrebe svojih vjernika. Sretala sam ga kasnije na nekim seminarima i znam da je neko vrijeme živio u jednom samostanu s braćom karmelićanima i doktorirao na njihovom fakultetu, a kasnije je i sam držao predavanja o istočnoj duhovnosti. Još jedan simpatičan slučaj koji se odnosi na ukrajinske pravoslavce, a možda i grkokatolike. Jedna velika kolonija Ukrajnaca se naselila, ne sjećam se točno naziva mjesta, ali negdje blizu Alicante-a. U početku pravoslavci nisu imali svoju crkvu, pa su išli u katoličku. Uglavnom, poanta je bila u tome da su jako lijepo pjevali i tako privukli u crkvu katolike (Španjolce). Ima dosta ovakvih i sličnih primjera, da ne spominjem mješane brakove. U Toledu se vjenčao jedan Srbin sa Španjolkom, a na vjenčanju su bili i katolički i pravoslavni svećenik. Ovo spominjem samo da se ima jedna ideja o suživotu katolika i pravoslavaca u drugim zemljama. P. s. Srđane Šijakinjiću, koristim priliku da ti se ispričam što sam te jednom "prekrstila" u Šijakovića. Čitam ćirilicu, ali ne baš dobro. Данче*, Срђан Шијакињић, florenntina and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Данци говоре превише гласно и не може им се веровати...Швеђани пију превише, досадни су и сувише резервисани...Норвежани су лудаци спорта и имају превише пара...Ово су неки класични стереоптипи, са којима се обрачунавамо између себе на северу. Klasični stereotipi? Danski mladenci i nam već godinama prave takve invazije i studentske najezde na Prag i tom prilikom se tako kolektivno "oleše" u doslovnom smislu riječi da su od njih isprepadani i onakvi alkohofili kao Češi. A "oleše" se ravno tamo na stolici u lokalu, pivnici ili baru gdje sjede, privedu se u takvo stanje da smo prvo mislili da su se zamordovali alkoholom, nismo znali šta im je, šta im se desilo, da li dišu i da li im kuca srce? Mislili smo da su već po smrti i mrtvi ti siroti mladenci. Pa smo im zvali hitnu pomoć i policiju, sad znamo da im nije ništa, sutra su opet ko ribičke, veseli i čili. Sad im zovemo samo taxiste koji ih onda razvoze po Pragu i po hotelima na trošak kafane jer su bili dobrim mušterijama, ispraznili im magacin sa tvrdim alkoholom. Rusi i Ukrajinci su još vrlo umjereni a Srbi i Česi bi se moglo reći čak skoro i apstinenti u alkoholu naspram njih. Ovdje praški vlasnici barova, pivnica i kafana već imaju poslovicu: Evo idu Danove! Obično za Novu Godine dolaze masovno u najezdama i turnusima ali i o drugim praznicima tokom godine (3-7 dana obično). Uvjerite se sami: https://www.google.cz/search?num=100&newwindow=1&client=firefox-a&hs=7Wa&rls=org.mozilla%3Acs%3Aofficial&channel=nts&q=Opil%C3%AD+D%C3%A1nov%C3%A9&oq=Opil%C3%AD+D%C3%A1nov%C3%A9&gs_l=serp.12..0i30l2.62309.62309.0.73737.1.1.0.0.0.0.131.131.0j1.1.0....0...1c.2.58.serp..0.1.130.yvNaTwBxB7M Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 P. s. Srđane Šijakinjiću, koristim priliku da ti se ispričam što sam te jednom "prekrstila" u Šijakovića. Čitam ćirilicu, ali ne baš dobro. Ma taman posla, ceo život mi se dešava da me prekrštavaju, ništa strašno... Jako ljubazno od Vas što ste zapamtili takvu sitnicu. Hvala Vam najlepše na pričama o Španiji, sa radošću očekujemo još. MariaElena and Богдан_ је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Procesije u Velikom tjednu: Antonio Banderas u pripremi za procesiju Данче*, Ненад Р., Милан Ракић and 4 осталих је реаговао/ла на ово 7 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
MariaElena Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Za Božić se na glavnim trgovima naprave jaslice Ali, najveći spektakl se upriliči na svetkovinu sv. Tri kralja kada se djeci dijele darovi Милан Ракић, kordun, Богдан_ and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Богдан_ Написано Новембар 24, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Види човека, главно питање заборавио! Страшно, с киме ја делим форумски простор... sHa_sarcasticlol А питање је: Какав је пивкан тамо? И које пиво је за препоруку. Одлична тема, сад морам од првог поста, па до задњег да читам... Иначе, ја сам рођен у Словенији и живео тамо неку годину... Па оно, можда некад и бацим неку реченицу. Срђан Шијакињић, verum est in beer and Juanito је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 24, 2014 Иначе, ја сам рођен у Словенији и живео тамо неку годину... Па оно, можда некад и бацим неку реченицу. Немој "можда" него обавезно Богдан_ and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 25, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 25, 2014 Ovo je bilo nedavno, prije mjesec dana: Srpska muzika, prekrasna priroda i obavezna rakija. Češki novinari i umjetnici učestvovali na danima češko-srpskog prijateljstva. Srbská hudba, úchvatná příroda a nezbytná pálenka. Čeští novináři a umělci se zúčastnili Dnů česko-srbského přátelství http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Srbska-hudba-uchvatna-priroda-a-nezbytna-palenka-Cesti-novinari-a-umelci-se-zucastnili-Dnu-cesko-srbskeho-pratelstvi-341606 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 У Кини се кишобрани носе како по кишном тако и по сунчаном времену, не због одбране од јаког сунца него због спречавања да кожа потамни. Такође се у маркетима могу пронаћи препарати који избељују кожу и чине да она изгледа светилија. Овде се устаје између 5 и 7, а иде се на спавање између 9 и 11. У поноћ у граду који броји 7 милона људи је мир као у Србији у граду од 50 хиљада становника. Таи чи се ради или ујутру или предвече и то масовно. Доста им је стало да одрже форму, људи се окупљају на трговима, стадионима, парковима и вежбају. Најнормалнија појава је да две бакице држе ногу изнад главе на некој огради и ћаскају, тако по десетак минута. Такође гледају да искористе сваки расположиви простор да нешто засаде. Уколико се налази нека напуштена зграда са двориштем или неки део крај тротоара који није покрвивен градским зеленилом ту ће највероватније нићи баштица. Што се тиче осећаја за хигијену то је испод сваког нивоа, скроз им је нормално да не оперу руке после тоалета или да приликом кијања и кашљања не ставе руку на уста... Пљување по улици и кроз прозор градског превоза је најнормалнија ствар. А пошто су у параноји од преноса заразе када се неко разболи, има прехладу или је забринут због загађења носи маску на лицу где год да иде. Ове ствари обично шокирају све који дођу пошто сви очекују сусрет са древном културом у комбинацији са строгом дисциплином. По доласку у Кину примећује се да су доста дуго били затворени и мало знају о стварима које се догађају у свету. Са једне стране то је добро пошто се не оптерећују свиме и свачиме као ми у Србији и лепо су усресређени на посао али са друге стране оптшта култура им је толико слаба да се ретко може повести разговор о некој интересантној теми.... florenntina, obi-wan, Срђан Шијакињић and 13 осталих је реаговао/ла на ово 16 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 27, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 @, Хвала Игоре! Какав је неки општи однос "обичног" Кинеза према свету, у смислу да ли као Руси, Британци, Американци и други велики народи са садржајном историјом, гледају свет највише из своје перспективе, у смислу да осећају да треба да имају неку водећу улогу у Азији и/ или и свету уопште или више воле да гледају своја посла и не мешају се превише? Какав је однос Кинеза према комунизму и каква је уопште та мешавине хиљадугодишње традиције са комунистичком идеологијом, колико су "загрижени" уопште за политику? Има ли критичког мишљења? Какво им је образовање, колико је широко? Претпостављам не превише, ако су слаби са општом културом... Имају ли неко псоебно мишљење о нама "западњацима"? Извињавам се за гомилу питања, али ме увек интересовао Исток, не може се код нас често чути нешто више о њему... Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Јел си ти био ту са њима? Ne, na žalost nisam, te sedmice sam bio imao baš termin u ostravskoj bolnici nanekakvom detaljnom očnom pregledu ali na Zlatiboru sam bio na exkurziji (čitaj terevenci, igranci i pijanci) sa radnim kolegama i kolegicama, no, dosta davno. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Надам се да си добро (мислим на преглед) А у будуће ћу ти лично и персонално брисати постове који немају везе са темом. Nadam se i ja ali ću morati tamo opet još jednom. Izvini verum est im beer ali nikako ne razumijem šta sad nije imalo veze s temom: danski mladenci u Pragu ili dani srpsko-češkog prijateljstva? Oboje to se tiče života u stranim zemljama. Nije nigdje rečeno da sve moramo doživjeti to o čemu pišemo, da moram lično piti s tim danskim studentima ili slično pa da bi o tom mogli pisati. Evo Igor Stanković je napisao: А пошто су у параноји од преноса заразе када се неко разболи, има прехладу или је забринут због загађења носи маску на лицу где год да иде. Sumnjam da je on sam tu masku nosio, znači ne smije pisati o onom što sam nije radio? Ne razumijem stvarno u čemu je problem? Osim toga to o tim danskim studentima je bio samo reply na jedan post Tanje1 prije mene. Ako pišem o politici neke zemlje ne moram biti političar, ako o restoranima ne moram biti kuvar ili vlasnik restorana tamo, ako o zabavi ne moram se zabavljati kao oni ako me taj način zabave ne privlači ni ne zanima ali mogu o tom valjda nešto napisati. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 27, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 27, 2014 Људи преносе њихове утиске из разноразних земаља, а не туђе текстове. Ok, ne budem se nadmudrivati s tobom, ostali su takodjer pisali o masi stvari koje nisu mogli doživjeti samo ličnim iskustvom niti biti svuda lično pri tom prisutni ili angažovani i vidjet sve svojim očima već su te informacije i utiske stekli i svakako drugačije, čitajući novinske članke tamo, gledajući TV itd. Ja sam stavio link na taj text o danskim studentima jer kako sam rekao, bio je to samo reply na pisanje Tanje1 da se radi o nekakvim neopravdano izniklim sterotipima a to je htjelo nekako dokazati, zato je taj link bio tamo i na drugi tekst o akciji društva srpsko-češkog prijateljstva koji je tu stavljen jer sam njim ilustrovao svoj utisak iz života u Češkoj gdje živim a koji se odnosi na postojanje i razvijanje češko-srpskih prijateljskih veza. Da takvih vijesti o tom nema stekao bih obrnuti utisak o kojima bi vam onda napisao ovako: na srpsko-češkom prijateljstvu se mnogo ili ništa ne radi jer nikoga ono ovdje ne zanima i ne bih vam mogao dati nikakav link o tome kao ilustraciju jer ne bi imao na osnovu čega. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agaton Vuzman Написано Новембар 28, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 28, 2014 Однос обичног Кинеза према свету јесте да је Кина свет, што је у једну руку тачно. Овде се могу купити географске карте на којима је Кина у центру, па сад ти види њихов однос Такође ако сами хоће да створе неку објективнију слику није им омогућено пошто су гугл, јутјуб и фејсбук блокирани. На све стране се осећа једна строга контрола нације, свуда се налазе неке сигурносне мере, камере, читачи картица, рампе. Студентски домови се затварају у 11, нико не може да уђе нико не може да изађе, гаси се светло и интернет. Доста дуго су живели у трипу Другог светског рата, сада се отварају и колико видим оберучке прихватају западну културу. Имају неку идеолошку слику запада створену на основу филмова и музике, покушавају да се у ту слику уклопе али испадају смешни. Што се тиче образовања не бих могао да дам објективну процену. Знам само да им се учење своди да све набубају, најлошији метод. Такође на предавањима су невероватно послушни ту нико да писне, а професор је апсолутни ауторитет. Ако на предавањима некоме нешто није јасно уопште није уобичајено да се професору постави питање. То је проблем студента што не разуме. Такође професори нису отворени за дискусију када је у питању истраживачки рад. Ако он има неку слику у глави та слика мора да се пројектује стопроцентно, не може ни лево ни десно. Тотална супротност западу где су професори доста отворени да чују предлоге. На крају средње школе имају један испит који имају право да полажу само једанпут и од дог испита им зависи будућност читавог живота. Да ли ће уписати факултет или да ли ће се запослити. Тај испит је толико строг да родитељи излазе у протест тог дана да блокирају улице да бука саобрћаја не би ометала децу док раде тај испит. Што се тиче комбинације будизма и комунизма. Даћу опет субјектвино мишљење. Мислим да их је Конфучије испразнио, а комунизам дотукао тотално. Свиђа ми се што вежбају кунг фу и таи чи на све стране и што се осећа тај полетни дух идемо напред али поред тога хаос. Очекивао сам нацију која тежи унутрашњем миру али нема ништа од тога. Када сам разговарао са њима о монашком животу рекли су ми да код њих у манастри иду они који су најсиромашнији и који немају никаквих изгледа да постигну нешто у животу. Случај да су код нас краљеви остављали престо да би отишли у манастир и посветили се молитви њима је тотално збуњујућ. Постојао је неки закон или рупа у закону, ако помажеш некоме у несрећи тај неко може да те тужи да си му ти крив за то. Шок је био када је неко дете било прегажено на путу, а остали су само пролазили колима поред. Нико није застао да га не би тужили. То ми је испричала другарица која је овде седам година. Иначе ислам је доста распрострањен на северозападу Кине и полако се шири и на остале делове. Овде има доста муслимана, то ми је баш било чудно, Кинези муслимани. Чак имају и велику студенску мензу намењену њима. Све у свему Кина је земља од милијарду и триста милиона становника са великом површином и географском разноликошћу. Она се ненормално брзо развија, то се види на сваком кораку и тешко је дати објективно мишљење. За двадесет година ситуација може бити тотално другачија. Срђан Шијакињић, -Владимир-, Млађони and 18 осталих је реаговао/ла на ово 21 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Фебруар 24, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 24, 2015 пошто су гугл, јутјуб и фејсбук блокирани Koristim povremeno jedan sistemski programcic za bekapovanje podataka, koga radi kineska firma iz jednog grada u centralnom delu Kine (trenutno mi nije instaliran, da ne trazim sad imena, grad je od mozda cca 200.000 stanovnika). Kako je moguce da su ovi servisi blokirani kad firma ima uredno azuriran sajt, i svakako nema drugog nacina da se predstavi svetu nego preko interneta? Da li je ta blokada selektivna, ili vazi bas za celu Kinu? "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука