Jump to content

Ljudski život - kada on počinje?

Оцени ову тему

55 члановâ је гласало

1. 1. Ljudski život - kada on počinje?

• Sa začećem.
      41
    • Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok.
      5
    • Sa rođenjem.
      3
    • Tri dana nakon oplodnje.
      2
    • Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine.
      1
    • Baš me briga.
      3
    • Koitusom.
      0

Препоручена порука

anajrim, Ateist није рекао да неразвијени фетус човека може да се развије у животињу,

него да нема разлике још, а да тај фетус свакако носи потенциал да се образује и постане човек,

али потенциал не значи аутоматски да је потенциал и остварен.

То је он желео да каже. Шта имаш на то да му одговириш?

iuris, ти државне законе покушаваш потурити као аргумент за оправдати убиство детета у утроби мајке, о томе се ради.

Опште је познато да су по римском закону деца била власништво својих родитеља, и да су нежељену децу бацали на сметлиште. Не можеш државне законе узимати као аргумент за оправданост нечега или не, конкретно, да убиство дета у мајчиној постељици није убиство, јер ето то закон не санкционише. То ти кажем. Шта је све било дозвољено нацистичким државним законима, па шта, то је само био доказ да је закон и друштво демонизовано.

ja uopste ni nisam replicirala ateisti,vec tebi...nervira me to sto pravis poredjenja sa zivotinjom,jer kazes da se fetus covjeka i fetus zivotinje ne razlikuju,pa onda ispada da su isti...uopste mi je ruzno to poredjenje,cemu to,sem da se taj rani stadijum ploda nekako minimizuje...i nemam sta da odgovorim sem da je fetus covjek,ziv covjek...to sto jos potencijal nije ostvaren ne znaci da je ''to'' mrtvo,zivo je! a ovo da potencijal nije ostvaren,pa imas ljude da zive po sto godina i ne ostvare taj potencijal,pa cemu onda fokusiranje samo na fetus...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Ali bez potencijala nema ni coveka. Taj nacrt kako ce covek izgledati oplodjena jajna celija vec poseduje.

Tačnije: Bez potencijala nema budućeg čovjeka. Posjedovati nacrt kuće ne znači već imati kuću, niti nacrt kuće već kuća.

Подели на овим сајтовима

ja uopste ni nisam replicirala ateisti,vec tebi...nervira me to sto pravis poredjenja sa zivotinjom,jer kazes da se fetus covjeka i fetus zivotinje ne razlikuju,pa onda ispada da su isti...uopste mi je ruzno to poredjenje,cemu to,sem da se taj rani stadijum ploda nekako minimizuje...i nemam sta da odgovorim sem da je fetus covjek,ziv covjek...to sto jos potencijal nije ostvaren ne znaci da je ''to'' mrtvo,zivo je! a ovo da potencijal nije ostvaren,pa imas ljude da zive po sto godina i ne ostvare taj potencijal,pa cemu onda fokusiranje samo na fetus...

S bioloskog aspekta, u pravu je. U odredjenom trenutku svi fetusi sisara su isti, ljudski, svinjski-isti je.

Подели на овим сајтовима

Tačnije: Bez potencijala nema budućeg čovjeka. Posjedovati nacrt kuće ne znači već imati kuću, niti nacrt kuće već kuća.

Pitanje je kad ZIVOT pocinje - ne gradjevinski objekat. Oplodjena jajna celika poseduje odlike zivota.

Подели на овим сајтовима

...pa cemu onda fokusiranje samo na fetus...

Stoga što ono što je prije fetusa ne možemo smatrati čovjekom. Ja bih te razumio da ti je argumenat da čovjekov život počinje sa začećem, jer je to najraniji trenutak, koji kao takav isključuje mogućnost da se kasnije opravda ubistvo, ili nasilni prestanak života. Kažem razumio bih te, ali to ne znači i da bih se složio. A, zbog čega ne bih to sam već pojasnio. No, ne razumijem (tačnije nisam vidio argumenat) na osnovu čega pravdaš da je period prije fetusa definitivno čovjek.

Подели на овим сајтовима

Stoga što ono što je prije fetusa ne možemo smatrati čovjekom. Ja bih te razumio da ti je argumenat da čovjekov život počinje sa začećem, jer je to najraniji trenutak, koji kao takav isključuje mogućnost da se kasnije opravda ubistvo, ili nasilni prestanak života. Kažem razumio bih te, ali to ne znači i da bih se složio. A, zbog čega ne bih to sam već pojasnio. No, ne razumijem (tačnije nisam vidio argumenat) na osnovu čega pravdaš da je period prije fetusa definitivno čovjek.

Pipavo je to...tema je kad pocinje zivot ili kad pocinje covek? Da li je isto? Uostalom, sto je covjek a mora biti covjek :lol: ?

Подели на овим сајтовима

bez Boga nema covjeka...ali dobro,ti si ateista dobar decko

Ako Boga sad uvodimo u diskusiju kao argumenat kada je čovjek čovjek, da li onda možemo pomenuti Boga kao najvećeg "doktora" koji je uzročnik spontanim abortusima (prije nego smo i sami svjesni da uopšte smo začeli razvoj do čovjeka)? Mislim da bar u ovoj diskusiji bi trebali izostaviti Boga, jer nam pri istoj nije potreban. Sem, ako ćeš početi spominjati dušu.

Подели на овим сајтовима

hehe,sad ces se tek sablazniti...za mene je covjek definitivno covjek onda kad s Bogom postane jedno...sve do tada je potencijal,a taj potencijal pocinje zacecem...eto,a moji argumenti ti se nikako nece svidjeti jer ja sve sto ti navedem ticace se Hrista,a ti u Njega ne vjerujes,pa je onda besmisleno...

Подели на овим сајтовима

Pipavo je to...tema je kad pocinje zivot ili kad pocinje covek? Da li je isto? Uostalom, sto je covjek a mora biti covjek :lol: ?

Pitanje je: Ljudski život - kada on počinje? Dakle, kada počinje život čovjeka, a ne kada počinje proces života potencijalnog čovjeka. Tu pravim razliku.

Подели на овим сајтовима

Ako Boga sad uvodimo u diskusiju kao argumenat kada je čovjek čovjek, da li onda možemo pomenuti Boga kao najvećeg "doktora" koji je uzročnik spontanim abortusima (prije nego smo i sami svjesni da uopšte smo začeli razvoj do čovjeka)? Mislim da bar u ovoj diskusiji bi trebali izostaviti Boga, jer nam pri istoj nije potreban. Sem, ako ćeš početi spominjati dušu.

vec ti odgovorih na ovo...

Подели на овим сајтовима

hehe,sad ces se tek sablazniti...za mene je covjek definitivno covjek onda kad s Bogom postane jedno...sve do tada je potencijal,a taj potencijal pocinje zacecem...eto,a moji argumenti ti se nikako nece svidjeti jer ja sve sto ti navedem ticace se Hrista,a ti u Njega ne vjerujes,pa je onda besmisleno...

U redu.

Подели на овим сајтовима

Pitanje je: Ljudski život - kada on počinje? Dakle, kada počinje život čovjeka, a ne kada počinje proces života potencijalnog čovjeka. Tu pravim razliku.

E, sad koji su ti parametri? Samostalnost, sposobnost...ako cemo o samostalnosti onda ni novorodjence, pa ni malo dete nisu ljudi. Kad se kaze covek-misli se na odraslu, samostalnu osobu, ALI razvojni put se ne moze zanemariti. Covek-zigot sa 46 hromozoma, embrion, fetus, novorodjence, dete, adolescent, odrasla osoba, telesna smrt. I rest my case :D!

Подели на овим сајтовима

Управо моја поента око које не могу да се расправљам. Јер разноразни винукси када кажу живот мисле само на човечији живот. И мисле да ако је нешто живо да је у рангу човека када су у питању категорисања.

Убиство је свако одузимање живота па и бубашвабиног.

Ја пошто збор разноразних интересних зона морам да се фокусирам на правне да бих разумео градиво углавном правим правне парелеле. Па ти кажеш без потенцијалног живота нема ни живота.

Ок, али живот и потенцијал за живот нису иста ствар, као што нису убиство и покушај убиства.

Не можеш човека да окарактеришеш убицом зато што је кренуо на убиство.

Међутим опет имам проблем са дискусијом овде по форуму јер долазе у изражај разлике између правних и других друштвених норми, као и правничко посматрање насупрот рецимо биолошком посматрању.

Биологија не мора да се обазире на морал, норму етц.

Надам се да разумеш.

Анивеј напуштам ову дискусију. Оставићу на овоме горе на почетку да ли је потенцијал за човека исто што и човечији живот?

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...