Jump to content

Kako SOKOJ, OFPS i PI uništavaju kulturno nasleđe Srbije

Оцени ову тему

nishizawa

Препоручена порука

Svojinska prava se stite bez obzira na ugovor. Ne moram ja sa tobom da imam ugovor o nekoriscenju mog automobila da bih ti zabranio da moj automobil koristis.

Kod autorskog prava postoji taj izuzetak (predvidjen zakonom) da ne mogu da ti zabranim da koristis moje pravo ali si duzan da mi platis ako ga koristis.

Ту постоји мали проблем у дефиницијама појмова, мада одлазимо у философију. Оправдање за "својину" у првом реду јесте "оскудност". Ми имамо својину зато што су неких ресурса нема довољно за све, па онда кажемо да неко "има права" на неки ресурс, а други немају. Не могу две особе истовремено да поседују неки такав ресурс. Е сада, "интелектуална својина", тј. "информације" немају ту особину и то мало компликује ствари.

Pa niko se ne zatvara i ne kaznjava za takve stvari... nesto si pogresno razumeo. Ti mozes da snimis snimak sa radija i da ga slusas do mile volje... samo moras da platis naknadu ako ga javno saopstavas...

То и јесте проблем - зашто морам да платим накнаду? Нисам потписао никакав уговор ни са ким и нико нема права да ме ограничава како ћу да користим своју траку или CD.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Da li su ovi pri zdravoj pameti???
Претпостављам да је ово реторичко питање...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

Cekaj bre, po kojoj logici se ovaj "muzicki dinar" naplacivao od proizvodjaca racunara i slicnog, a jos uvek se naplacuje za CD plejere, razne memorije i slicno? Da li su ovi pri zdravoj pameti???

Kako bre brate po kojoj?

Pa po onoj istoj po kojoj ja placam TV pretplatu kroz racun za struju, iako nemam TV vec 12 godina.

Po istoj toj po kojoj sam placao ful cenu struje preko 10 godina za mrezni napon koji je varirao od 170 do 210 V.

I po onoj po kojoj placam "pretplatu" (?) na telefon, ma i da ga uopste ne upotrebim nijednom.

Ima kod nas tih logika kol`ko `oces...

• Волим 1

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Cekaj bre, po kojoj logici se ovaj "muzicki dinar" naplacivao od proizvodjaca racunara i slicnog, a jos uvek se naplacuje za CD plejere, razne memorije i slicno? Da li su ovi pri zdravoj pameti???

To je tzv. posebna naknada... nastala je sa pojavom "praznih" kaseta i kasetofona sa dva deka (ploce nisu mogle da se umnozavaju u domacoj radinosti)... tada se postavilo pitanje zastite autoriskih prava i pokusaju da se ovo zabrani jer je bilo jasno cemu ce to da sluzi... i zakonodavci razvijenih zemalja su odlucili da to bude dozvoljeno ali da se na to placa tzv. posebna naknada... kod nas postoji dugo (cini mi se od 98.) ali je niko nije naplacivao do skoro... citava ova frka oko kolektivnih organizacija, pa i predlog izmena zakona zapravo gura lobi koji uvozi ove thenicke uredjaje...

Kad pitas da li su pri zdravoj pameti, racunaj da mislis na ceo civilizovan svet...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Kada govorimo o zakonima, kao prvo, zakoni su od države do države različiti. Drugo, zakon nije apsolutan. Možemo da kažemo da zakon valja, ili da ne valja, onda ga treba promeniti. Ali ne možemo da kažemo da je zakon takav i da mora tako da ostane. Ne, ne mora tako da ostane, može da se promeni.

Ovi o kojima pricamo su svuda skoro isti...

Javna upotreba opet podrazumeva do jedne mere i zajedničku upotrebu. To je tako, inače ne bi bilo javno. Primer: Ako kupim CD sa muzikom, ja kupujem pravo da slušam muziku. U redu. No ima li moja supruga pravo da sluša muziku, ili ona mora da napusti stan kad pustim muziku, ili da li ja smem da slušam muziku samo onda kada ona nije tu? Ako ja plaćam privatni kanal i ti mi dođeš u gosti i ja sad hoću da gledam jednu utakmicu na privatnom kanalu, moram li tebe da isteram napolje?

Objasnjeno vec vise puta... prati radnju fabule... naravno da to nije javno saopstavanje...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Po istoj toj po kojoj sam placao ful cenu struje preko 10 godina za mrezni napon koji je varirao od 170 do 210 V.
Стандард је сада 230V само да се зна...

"He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster... when you gaze long into the abyss the abyss also gazes into you..." — Friedrich Wilhelm Nietzsche

Подели на овим сајтовима

To je tzv. posebna naknada... nastala je sa pojavom "praznih" kaseta i kasetofona sa dva deka (ploce nisu mogle da se umnozavaju u domacoj radinosti)... tada se postavilo pitanje zastite autoriskih prava i pokusaju da se ovo zabrani jer je bilo jasno cemu ce to da sluzi... i zakonodavci razvijenih zemalja su odlucili da to bude dozvoljeno ali da se na to placa tzv. posebna naknada... kod nas postoji dugo (cini mi se od 98.) ali je niko nije naplacivao do skoro... citava ova frka oko kolektivnih organizacija, pa i predlog izmena zakona zapravo gura lobi koji uvozi ove thenicke uredjaje...

Па не може то тако... :)

Нема никакве логике. Хајде да мени свако ко има рачунар плати надокнаду зато што ће можда да користи мој програм. Не можеш некоме нешто да наплатиш док није урадио, а можда нема ни намеру.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kad pitas da li su pri zdravoj pameti, racunaj da mislis na ceo civilizovan svet...
Ко каже да је „цивилизовани свет” при здравој памети...
То си лепо приметио...
Примећујеш ли доста сличности са идеологијом Tea Party фашистоида и твојом?

Подели на овим сајтовима

Ту постоји мали проблем у дефиницијама појмова, мада одлазимо у философију. Оправдање за "својину" у првом реду јесте "оскудност". Ми имамо својину зато што су неких ресурса нема довољно за све, па онда кажемо да неко "има права" на неки ресурс, а други немају. Не могу две особе истовремено да поседују неки такав ресурс. Е сада, "интелектуална својина", тј. "информације" немају ту особину и то мало компликује ствари.

Opravdanje za intelektualnu svojinu je ulozen rad, trud, novac i talenat, te se opet vracam na ono prvo sto sam ti napisao na ovoj temi...

То и јесте проблем - зашто морам да платим накнаду? Нисам потписао никакав уговор ни са ким и нико нема права да ме ограничава како ћу да користим своју траку или CD.

Nosilac autorskog prava ima pravo da te ogranicava kako ces da koristis autorsko pravo... zato sto je on nosilac autorskog prava... a ti nisi... as simple as that...

Подели на овим сајтовима

Молим...?
Немој ме погрешно схватити - не кажем да си ти фашиста, али они из Tea Party покрета...

Подели на овим сајтовима

Opravdanje za intelektualnu svojinu je ulozen rad, trud, novac i talenat, te se opet vracam na ono prvo sto sam ti napisao na ovoj temi...

Није тако једноставно.

Nosilac autorskog prava ima pravo da te ogranicava kako ces da koristis autorsko pravo... zato sto je on nosilac autorskog prava... a ti nisi... as simple as that...

Проблем јесте што је ауторско "право" ту веома дискутабилно. То не спада у "природна права", већ постоји само захваљујући сили државе. Нико нема права да другога ограничава, осим када је сам угрожен. Овде нико никога не угрожава.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па не може то тако... :)

Нема никакве логике. Хајде да мени свако ко има рачунар плати надокнаду зато што ће можда да користи мој програм. Не можеш некоме нешто да наплатиш док није урадио, а можда нема ни намеру.

Pa moze tako... i tako funkcionise... svuda... iz sasvim jednostavnog razloga... zato sto ne postoji bolji i jeftiniji sistem naplate...

I naravno da mozes nekom da naplatis i ono sto nije uradio u situacijama kada je daleko jeftinije za sve da svi plate neki pausal nego da postoje armije sluzbenika koji ce tacno da utvrdjuju ko je koliko potrosio... npr. svi placamo naknadu za odnosenje smeca istu i niko nam ne meri na kilogram koliko smeca bacamo i da li ga uopste bacamo... kad bi nam merili, da bi zadovoljili takve filozofske primedbe, onda bismo SVI placali odnosenje smeca 10x vise samo da namirimo troskove merenja i kontrole... e sad, sto pojedini imaju ideju da je dovoljno izneti filozofske primedbe sa aspekta apsolutne pravde pa da se neka naknada ukine je sasvim druga stvar... (ako mozes da smislis bolji i jeftiniji sistem, javi se slobodno)...

a najsmesnije je sto primedbe na posebnu naknadu po pravilu isticu oni za koje sam siguran da sve te medije i uredjaje za koje se posebna naknada placa koriste za umnozavanje i snimanje autorskih dela...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...