Jump to content

Kako SOKOJ, OFPS i PI uništavaju kulturno nasleđe Srbije

Оцени ову тему

nishizawa

Препоручена порука

Не противим се том праву, али питање није тако једноставно. На пример, по којој логици човек који је илегално скинуо са интернета музику у вредности од 10 долара добија десет и више година робије и плаћа милион долара одштете? За убиство неки добију мању казну... Очигледно да ту са правдом нешто није како штима.

Kod nas nisu ni blizu takve kazne a to i nema veze sa ove tri organizacije... one naplacuju legalno koriscenje autorskih dela... drzava (i autori kao pojedinci a ne kolektivno) gone za nelegalno koriscenje...

Исто тако, питање је дефиниције. На пример, када купиш мизички CD или филм на DVD-у кажу "забрањено јавно извођење". Шта то значи? Када је извођење "јавно"? Ако позовем једног пријатеља и погледамо филм, да ли је то "јавно"? Ако позовем два пријатеља? Ако позовем десет? Ако пустим у свом кафићу?

Pa imas gore u mom odgovoru citat iz zakona: Autorsko delo je saopšteno javnosti ako je učinjeno dostupnim većem broju lica koja nisu međusobno povezana rodbinskim ili drugim ličnim vezama.

Dakle, u tvom primeru ne placas nista, ne placas ni u svom kaficu ako pustas npr. na proslavi svog rodjendana... ali naravno da placas ako pustas musterijama... sto je i prirodno... ta muzika poboljsava tvoju prodaju i povecava tvoj profit.. a ako mislis da ne poboljsava, slobodan si da je ne pustas i ne placas...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење (генерално, не строго везано за овај случај) је да је то све узалуд и да ће та индустрија морати да попусти пред развојем технологије. Једноставно, долази време да своје услуге наплаћују на другачији начин. Данас сваку песму од постанка света можеш да чујеш бесплатно на YouTube. Паметни људи су то схватили, па користе као рекламу. Ове остале ће једноставно прегазити време...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Моје мишљење (генерално, не строго везано за овај случај) је да је то све узалуд и да ће та индустрија морати да попусти пред развојем технологије. Једноставно, долази време да своје услуге наплаћују на другачији начин. Данас сваку песму од постанка света можеш да чујеш бесплатно на YouTube. Паметни људи су то схватили, па користе као рекламу. Ове остале ће једноставно прегазити време...

To je opet sasvim druga tema - prodaja pojedinacnih diskova...

Sto se kolektivne zastite prava tice, ona nema veze sa razvojom tehnologije, YT i slicno... a jedina opasnost im je jak lobi koji postoji protiv njih...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

E, ali smislili su oni opravdanje i za ovo što ti objašnjavaš, a ja se slažem s tobom. Naime, oni kažu da frizeru u salonu muzika doprinosi ugodnijoj i boljoj atmosferi pa mušterije radije dolaze, a samim tim on više zarađuje i to pomoću njihove muzike (koja nebuloza). Ma šta me briga kako šiša, ako mu je muzika dobra, a još kad mi pogodi pesmu ima da dam i bakšiš. fmqmtx

Подели на овим сајтовима

Не противим се том праву, али питање није тако једноставно. На пример, по којој логици човек који је илегално скинуо са интернета музику у вредности од 10 долара добија десет и више година робије и плаћа милион долара одштете? За убиство неки добију мању казну... Очигледно да ту са правдом нешто није како штима.

Sud obezbedjune postovanje zakona a ne pravdu.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Znači ja kupim disk, platim i onda ne mogu da ga slušam gde ja hoću i kako hoću?

Pa šta sam ja kupio i kome sam platio?

Javno ne smes. To imas na svakom videu "... zabranjeno je javno prikazivanje ....".

Nista novo. Mislis da radio stanice kupe CD i onda emituju muziku?

Подели на овим сајтовима

Како они дистрибуирају паре Мадони, ако неки наш фризер плати што слуша њену музику?

I`, sad se ti `vatas za sitnice... grin.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Како они дистрибуирају паре Мадони, ако неки наш фризер плати што слуша њену музику?

Oni su vec platili Madoni kada su otkupili prava za snimanje njenog CD-a.

Подели на овим сајтовима

Autorska prava važe ako se produkt upotrebljava u nameri da se na njemu zarađuje. I ovde je problem, naime, kad zarađujem na zaštićenoj muzici itd., i koja je muzika zaštićena a koja nije? U diskoteci, dance bar itd. je jasno, ovde je muzika potrebna, zbog muzike tamo i idem; ali kod frizera ne idem da slušam muziku.. Frizer nudi drugu uslugu, retko će da zna koju muziku slušam niti ću za muziku da mu naplatim ili da dadnem neki bakšiš.

A jel moze frizer da ode na trafiku, uzme magazine i prodavcu kaze: ja necu da platim jer uzimam ove magazine za cekaonicu, a kod mene dolaze ljudi da se sisaju a ne da citaju?

Jel moze da uzme sliku od slikara i da kaze: necu da platim, treba mi za salon a ne dolaze kod mene ljudi da gledaju slike?

Veoma jednostavno, ako frizerka nece da placa muziku, ne mora da je pusta u salonu...

Ako Sokoj i oni drugi deluju i kod ovih, onda jasno oni rade protiv zakona, znači oni bi trebali da se tuže, jer zloupotrebljavaju svoje kompetencije i krivično je delo.

Procitaj zakon.

Tako sto placaju britanskim i americkim organizacijama za kolektivnu zastitu prava...

Подели на овим сајтовима

A jel moze frizer da ode na trafiku, uzme magazine i prodavcu kaze: ja necu da platim jer uzimam ove magazine za cekaonicu, a kod mene dolaze ljudi da se sisaju a ne da citaju?

Jel moze da uzme sliku od slikara i da kaze: necu da platim, treba mi za salon a ne dolaze kod mene ljudi da gledaju slike?

Veoma jednostavno, ako frizerka nece da placa muziku, ne mora da je pusta u salonu...

Pa nije frizer ukrao CD nego isto kao i novine, kupio u prodavnici ili na trafici. Takođe, frizer ne naplaćuje slušanje muzike kao ni čitanje novina u salonu, već svoje zanatske usluge. Time što je kupio CD, ili novine, ili RTV pretplatu on je platio sve što treba, a posebna priča je što se u frizerskim salonima uglavnom sluša radio.

Подели на овим сајтовима

Pa nije frizer ukrao CD nego isto kao i novine, kupio u prodavnici ili na trafici. Takođe, frizer ne naplaćuje slušanje muzike kao ni čitanje novina u salonu, već svoje zanatske usluge. Time što je kupio CD, ili novine, ili RTV pretplatu on je platio sve što treba, a posebna priča je što se u frizerskim salonima uglavnom sluša radio.

Pa kao sto je vec receno, nije kupio sve sto treba posto se CD prodaje za licnu upotrebu a ne da ga ti dalje koristis u svojoj komercijalnoj delatnosti... (slicno vazi i za radio)... ako zelis da koristis muzicka dela u svojoj delatnosti duzna si da platis cenu koju autori tih dela zahtevaju... ako ta muzika ne doprinosi kvalitetu celokupne usluge koju frizer pruza, resenje je jednostavno - prestace da pusta muyiku. Nije to bas tako komplikovano za razumeti...

Подели на овим сајтовима

То није сасвим логички доследно... Ако сам купио CD онда је то моја својина и требало би да могу да га употребим како год желим. Могу да га поломим, спалим, скувам, пошаљем у космос или ставим у CD player и пустим.

То је као кад би постојало ограничење за гајбу пива коју купиш да мораш да је попијеш сам, а не смеш да поделиш или продајеш другима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...