Jump to content

Kako SOKOJ, OFPS i PI uništavaju kulturno nasleđe Srbije

Оцени ову тему

nishizawa

Препоручена порука

То није сасвим логички доследно... Ако сам купио CD онда је то моја својина и требало би да могу да га употребим како год желим. Могу да га поломим, спалим, скувам, пошаљем у космос или ставим у CD player и пустим.

То је као кад би постојало ограничење за гајбу пива коју купиш да мораш да је попијеш сам, а не смеш да поделиш или продајеш другима.

Знаш и сам, кад је интелектуална својина у питању, онда се купује лиценца, тј. право коришћења

Подели на овим сајтовима

Po tvojoj logici ako kupim novine, ne smem tebi da dadnem novine da ih pročitaš. Po tvojoj logici onda svaka biblioteka je ilegalna, jer ne kupujem knjige i ostalo...

To nije po mojoj logici vec po tvojoj interpretaciji koja na isti nacin posmatra stvari tj. prava koje nisu iste.

Izdavac novina ima pravo da ti zabrani da das meni novine da ih procitam. On to ne radi jer ga to ne interesuje.. ali ako bi zeleo, mogao bi da ti zabrani... jednostavno ti ne bi prodavao novine vec bi ti iznajmljivao novine pod uslovima koje on odredi... nosilac svojine ima potpunu vlast nad odredjenom stvari i moze sa njom da raspolaze kako hoce... slicno tome, vlasnik stana, tebi kao zakupcu moze da propise uslove zakupa stana (da ga koristis samo za stanovanje a ne i za posao, da ne drzis zivotinje, itd)... i slicno tome, nosioc autorskog ili srodnog prava moze da ti prenese samo pravo da njegovu muziku pod odredjenim uslovima slusas... ako ti se ne dopadaju uslovi, onda ne moras uopste da upotrebljavas njegovu muziku...

Nemoj da mesas prenos prava svojine sa prenosom prava koja su uza od prava svojine (pravo upotrebe) kod kojih vlasniku ostaje pravo svojine. Kupovinom muzickog CDa ti stices pravo svojine na samom disku kao objektu ali ne stices pravo svojine na muzici, vec stices tacno odredjena prava tj. pravo da je slusas.

Za nosioce autorskog i srodnih prava je cak karakteristicno da imaju manja prava od ostalih vlasnika... za svaku drugu stvar ili pravo, postoji opsta zabrana da je bilo koje lice upotrebljava bez izricite dozvole vlasnika... a tebi Madona ne moze da zabrani da pustas njenu muziku u svom kaficu... i to je izricito predvidjeno zakonom... dakle zakon tebi daje pravo da nesto na cemu ona ima sva prava koristis cak i mimo njene volje ali si u tom slucaju duzan da platis naknadu. Ti bi da koristis tudje, bez da vlasnika pitas za dozvolu i da pri tom nista i ne platis... :) da nije malo previse?

Ali naveo si lep primer, jer naime, gde imamo samoprozvane inspektore koji će da kontrolišu da li je svako, ko čita novine ili knjigu ili nešto drugo, zaista to kupio? Sa obzirom da bi bilo glupo, bilo bi i jasno protiv liberalnih principija svake moderne demokratije, dakle, naša sloboda bi se ograničavala.

Kolektivna zastita autorskih i srodnih prava, protiv koje ti ovde pises, je princip svake moderne demokratije...

Takođe ne može da važi argument da, recimo, muzika kod frizera doprinosi boljoj atmosferi, jer ja ne idem zbog atmosefere kod frizera, nego zbog jedne određene usluge, naime da mi sredi frizuru. Ako je frizerski salon pri tome rupa ali frizer zna svoj posao onako kako se meni sviđa, onda ću da idem i u tu rupu.

Ok, to je tvoj izbor... nema potrebe da ti objasnjavam koliko nisi u pravu sto se tice opste populacije, tj. koliko svaki detalj utice na cenu usluge... a nema potrebe jer je stvar jednostavna - ako muzika ne utice na uslugu frizera, onda im bas nista nece faliti ako prestanu da je pustaju u svom salonu.

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

То није сасвим логички доследно... Ако сам купио CD онда је то моја својина и требало би да могу да га употребим како год желим. Могу да га поломим, спалим, скувам, пошаљем у космос или ставим у CD player и пустим.

To sve mozes jer imas pravo svojine na CDu kao medijumu... ali valjda ti je jasno da nemas pravo svojine na sadrzaju tog CD-a tj. na muzici...

То је као кад би постојало ограничење за гајбу пива коју купиш да мораш да је попијеш сам, а не смеш да поделиш или продајеш другима.

Svaki prodavac piva je apsolutno slobodan da ti postavi taj uslov i da nikom ne proda ni jedno pivo pod drugacijim uslovima... oni to ne rade jer im nije u interesu... a ne zato sto nemaju to pravo...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

To sve mozes jer imas pravo svojine na CDu kao medijumu... ali valjda ti je jasno da nemas pravo svojine na sadrzaju tog CD-a tj. na muzici...

ОК, али ако ја пустим твоју песму у кафићу нисам ти је "украо". То је и даље твоја песма...

Између осталог, можда ће неко купити CD управо зато што је чуо у кафићу.

Svaki prodavac piva je apsolutno slobodan da ti postavi taj uslov i da nikom ne proda ni jedno pivo pod drugacijim uslovima... oni to ne rade jer im nije u interesu... a ne zato sto nemaju to pravo...

То је тачно. Ако купиш производ на коме пише "може да се користи само под овим условима", онда си прихватио уговор и дужан си да га поштујеш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ОК, али ако ја пустим твоју песму у кафићу нисам ти је "украо". То је и даље твоја песма...

Niko i ne kaze da si ukrao, vec si je upotrebio i za to dugujes naknadu. Dakle, ti imas pravo da pustis pesmu u kaficu... ali si na taj nacin konkludentnom radnjom (slicno kao kad udjes u autobus, ili se parkiras na javnom parkingu)... po samom zakonu... pristao na cenu po tarifi koju je javno objavila organizacija za kolektivnu zastitu prava...

Подели на овим сајтовима

То је тачно. Ако купиш производ на коме пише "може да се користи само под овим условима", онда си прихватио уговор и дужан си да га поштујеш.

Pa tako nesto i pise na svakom CD-u.

Zabrana javnog emitovanja, prikazivanja i slicno.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Imam pitanje: kupio sam npr. film na dvd-ju; pozovem tako ceo komsiluk da im pustim taj film (7-8 kuca, recimo 10-15 ljudi)...

Jel to bilo javno prikazivanje ili nije?

Kupio sam igricu, i onda odigrao do kraja, pa sam onda davao drugarima da i oni igraju, tako da je njih najmanje 40 igralo pomocu mog disjka...

Jel to spada u prekrsaj nad intel. svojinom?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да, али то није овде главни проблем. Добровољни уговор између две особе је у реду. Међутим, ми имамо проблем да се "интелектуална својина" намеће људима који нису ступили ни у какав добровољни уговор са неким.

На пример, снимим песму са радија. Да ли сам тиме нешто некоме "украо"? Ја тврдим да нисам, нити сам ступио у било какав уговор са било ким. То је мој снимак који сам направио не угрожавајући никог другог и имам права да га користим како желим. По ком основу онда држава за такве ствари људе затвара и кажњава?

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Imam pitanje: kupio sam npr. film na dvd-ju; pozovem tako ceo komsiluk da im pustim taj film (7-8 kuca, recimo 10-15 ljudi)...

Jel to bilo javno prikazivanje ili nije?

Po mom tumacenju, ne bi bilo javno prikazivanje.

Kupio sam igricu, i onda odigrao do kraja, pa sam onda davao drugarima da i oni igraju, tako da je njih najmanje 40 igralo pomocu mog disjka...

Jel to spada u prekrsaj nad intel. svojinom?

Ne.

Подели на овим сајтовима

Ali pazi sad - ja tako mogu da obidjem mnogo prijatelja, tako da svi oni (recimo nekoliko stotian ili hiljada njih) na kraju odgledaju film i odigraju tu igru.

Posledica - niko ne kupi taj film i igru, ili samo mali deo njih.

Sad meni nije jasno u cemu se taj postupak ralzikuje od reciom online serovanja, ili od pustanja filma/muzike u frizeraju ili kaficu?

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да, али то није овде главни проблем. Добровољни уговор између две особе је у реду. Међутим, ми имамо проблем да се "интелектуална својина" намеће људима који нису ступили ни у какав добровољни уговор са неким.

Svojinska prava se stite bez obzira na ugovor. Ne moram ja sa tobom da imam ugovor o nekoriscenju mog automobila da bih ti zabranio da moj automobil koristis.

Kod autorskog prava postoji taj izuzetak (predvidjen zakonom) da ne mogu da ti zabranim da koristis moje pravo ali si duzan da mi platis ako ga koristis.

На пример, снимим песму са радија. Да ли сам тиме нешто некоме "украо"? Ја тврдим да нисам, нити сам ступио у било какав уговор са било ким. То је мој снимак који сам направио не угрожавајући никог другог и имам права да га користим како желим. По ком основу онда држава за такве ствари људе затвара и кажњава?

Pa niko se ne zatvara i ne kaznjava za takve stvari... nesto si pogresno razumeo. Ti mozes da snimis snimak sa radija i da ga slusas do mile volje... samo moras da platis naknadu ako ga javno saopstavas...

Подели на овим сајтовима

Ali pazi sad - ja tako mogu da obidjem mnogo prijatelja, tako da svi oni (recimo nekoliko stotian ili hiljada njih) na kraju odgledaju film i odigraju tu igru.

Sad meni nije jasno u cemu se taj postipak ralzikuje od online serovanja na primer, ili od pustanja filma u frizeraju ili kaficu?

Razlikuje se u tome sto se situacija koju ti opisujes ne desava sa takvim brojevima pa je zakonodavac smatrao da eto naknade za to autori mogu i da se odreknu...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...