Благовесник Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Конкретно, у препису је намерно изостављен текст о забрани смртне казне над осуђеником, јер преписивач или његов претпостављени, а и већина тадашњег, па и хришћанског света, држи тога да није педагошки добро забранити смртну казну. Укидање смртне казне било им је недопустиво, у тадашњем друштву, па је део о забрани смртне казне у Еванђељу изостваљен од неког преписивача, а препис (који изоставља тај део) је остао сачуван. Међутим, у то време су постојали и ранији преписи, који су садржавали и тај део, и који се користио и преписивао од стране сабрања Христове Цркве широм света: у Јерусалиму, Антиохији, Едеси, Алекснадрији, Риму и другим местима. Иван Недић, где води заступање теорије да је текст Новог Завета на неким местима касније додат и сл. закључка који се заснива на основу неког пронађеног текста у коме је ИЗОСТАВЉЕН део текста? Ради се о жељи да се погази ауторитет Светог Писма, и још горе - да се рехабилитују многа јеретичка учења, пре свега, гностика и евионита (евионити су били родом из Назарета (Н а з а р е т а), Израиљци из Назарета, који су примили веру да је Исус Месија, али које је, као што се то да приметити и из Еванђеља, збуњивало њихово убеђење да је Јосиф замаљски отац Исусов, на основу чега су изградили своја уверења да је Месија Исус зачет од Јосифа и да нема предвечног порекла од Бога Оца: "Nije li ovo drvodeljin sin? I njegova braća nisu li kod nas. (види: Mат 13,55) " Кажу ови данашњи критичари: "Izmenjeno Evanđelje ne govori da je Josif otac Isusa!" То није тачно. Текст није мењан. Измењено би било цитирање речи Пресвете Богородице у Еванђељу, али није измењено: ,,Eво, ја и отац твој жалосни смо те тражили. (види: Лк 2,48)" Јосиф јесте отац Исусов, али по јеврејском закону усвојења, а по природи, Његов Отац је Бог Отац. И то Еванђеље записано од стране Апостола Христових, а што нису прихватили евионити (већина људи који су били из Назарета), на безброј места сведочи. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Иван Недић, где води заступање теорије да је текст Новог Завета на неким местима касније додат и сл. закључка који се заснива на основу неког пронађеног текста у коме је ИЗОСТАВЉЕН део текста? Ради се о жељи да се погази ауторитет Светог Писма, и још горе - да се рехабилитују многа јеретичка учења Цео овај пост је православна варијанта сола скриптуре. Аргументи типа: "подривање светог писма", "рехабилитовање јереси", ми звуче параноично... без увреде, наравно. Једино што та теорија "заступа" јесте чињеница да се не једе све што лети, просто и лепо. Мада, приметно је да православним соло скриптуристима недостаје баш управо то: храброст за одрастање. Храброст да спасење, црквеност, па и светост не зависе од речи и слова, па ни најсветијих, већ од лица у лице живота. Кад нестане живота, онда Писмо постане карикатура самог себе. као уосталом и Црква, хришћанство, итд. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Брате, није сола скриптуре, ако ми верујемо у аутентичност и неапокрифност Светог Писма Новог Завета. Слушајући један разговор, још пре десет година сам се уверио у погубност ширња идеја, да пошто је Црква пре настала него Свето Писмо (што јесте тачно), -чувајмо ми Цркву а за Свето Писмо нас баш брига, Црква може и без Библије. Е па не може, јер непријатељи Цркве и еванђеоског живота у Христу, пропагандом против Библије ударају управо против темеља Христове Цркве, ударају на веру Божију, причом да је Црква уносила новине у вери, које, наводно, тамо, у Библији, нису биле. ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Е па не може, јер непријатељи Цркве и еванђеоског живота у Христу, пропагандом против Библије ударају управо против темеља Христове Цркве, ударају на веру Божију, причом да је Црква уносила новине у вери, које, наводно, тамо, у Библији, нису биле. У неку руку ово и јесте тачно, али мислим да је данас девалвирано. Црква је на многим другим ударима тренутно, а понајмање на Библији. Ја мислим да Црква апсолутно може без Библије, без Јеванђеља (као књиге), без ичега. Наравно, ово кажем у једном крајњем смислу, не као нешто што треба да буде за углед. Свето Писмо треба и бранити, али зрело, а не причама; не дирај, не пипај, не окуси. angst је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gerhard Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Ne vidim problem u tome ako je Crkva kasnije dodala neke djelove u Bibliji. Na to je i imala pravo jer je Crkva sam Hristos. I to ne znaci da ti dodati djelovi nisu tacni. Poštujte Sina da se ne razgnevi, i vi ne izginete na putu svom, jer će se gnev Njegov brzo razgoreti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 У неку руку ово и јесте тачно, али мислим да је данас девалвирано. Црква је на многим другим ударима тренутно, а понајмање на Библији. Ја мислим да Црква апсолутно може без Библије, без Јеванђеља (као књиге), без ичега. Наравно, ово кажем у једном крајњем смислу, не као нешто што треба да буде за углед. Свето Писмо треба и бранити, али зрело, а не причама; не дирај, не пипај, не окуси. Au...brate...Ono jeste da je malko bajata tema, ali...Ne znam, učiste li vi na veronauci da su dva temelja Crkve Sveto predanje i Sveto pismo? Jedno bez drugog ne može- Dakle, Crkva ne da ne može bez PIsma, nego NE POSTOJI bez Pisma, jer Pismo je REČ Božija, a Reč se ne može izdvajati iz tela. PIsmo i Predanje su DEO NERASKIDIVOG, NEPODELJENOG tela Hristovog koje se ne može secirati kako kome padne na pamet, pa da može da se kaže ovo mi treba, bez ovoga mogu, bez ovoga ne. Gerhard and SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Ne postoji Crkva Hristova bez Svetog Pisma i Svetog Predanja. Evharistija nam to svedoci! Cak ni najveci pustinjaci oni koji su sami ali uvek otvoreni za Drugog ne mogu bez Svetog Pisma i Predanja kao ni bez Liturgijskog Zivota.(barem da nisu u sukobu) Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Crkva ne da ne može bez PIsma, nego NE POSTOJI bez Pisma Ево и ја да кажем: Ау! Па овако нису говорили ни најрадикалнији следбеници Лутера, а камоли да један римокатолик - као ви - има тако фундаменталистички став по питању Писма. Разумем да сте рекли да нема Цркве без папе, то би било некако разумљиво, будући из ког предања долазите, као што ми је разумљиво кад наши православни фундаменталисти кажу како, тобоже, нема Цркве без Символа вере и слично. Од вас сам очекивао озбиљније. Мораћете много више да се потрудите да ме убедите како то да Цркве нема без Писма. Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Nema Crkve bez Bozje Reci nema Crkve bez Hrista kako ti to mislis rodis se krstis se ponovo rodjen i po rodjenju imas vec u glavi sta je Hristos govorio i koje te Njegove Reci nikad nece proci? Ne samo Temelj Crkve vec i sama Glava Crkve je Sveto Pismo jer je to Novi Zavet Zivoga Boga sa covekom u Liturgijskom zajednickom postojanju. Svi mi Licno osecamo Hrista i poznajemo ga ali zajednicu upravo cine Sveto Pismo i Sveto predanje tj. Njegove Reci tj. Hristos sam! Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Crkve nema bez Predanja. Pismo je zapisano usmeno predanje. Kao sto po vaznesnju Hrista, pisma nisu bila jos zapisana u narednih nekoliko desetina godina, pa Crkva je postojala. U cetvrtom vijeku donesen je konacan kanon koje knjige ce Sv.Pismo sadrzavati, do tad tri vijeka Crkva je zivjela bez potpunog Pisma. Лазар Нешић and Миљан Крстић је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Nema Crkve bez Bozje Reci nema Crkve bez Hrista kako ti to mislis rodis se krstis se ponovo rodjen i po rodjenju imas vec u glavi sta je Hristos govorio i koje te Njegove Reci nikad nece proci? Ne samo Temelj Crkve vec i sama Glava Crkve je Sveto Pismo jer je to Novi Zavet Zivoga Boga sa covekom u Liturgijskom zajednickom postojanju. Svi mi Licno osecamo Hrista i poznajemo ga ali zajednicu upravo cine Sveto Pismo i Sveto predanje tj. Njegove Reci tj. Hristos sam! Sta pisete to. Sama glava Crkve je Hristos, licnost, Bogocovjek, nije nekakva knjiga glava Crkve. Ako nema Hrista Sv.Pismo je beznacajna knjiga, ako nema nijednog primjerka knjige vise, Hristos je i dalje tu. Миљан Крстић and Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Sta pisete to. Sama glava Crkve je Hristos, licnost, Bogocovjek, nije nekakva knjiga glava Crkve. Ako nema Hrista Sv.Pismo je beznacajna knjiga, ako nema nijednog primjerka knjige vise, Hristos je i dalje tu.Hristos je Zivi Bog i nalazi se u Svetom Pismu i Predanju i da nema i da ima Knjige onda je tu Predanje!!! Gde si ti nasao Hrista ako ne kao i ja u Svetom Pismu? Nije bas dobronamerno ovo tvoje kontradiktorno odgovaranje. Hristos je glava Crkve a da li moze bez Knjige i bez Predanja ne znam ali znam da je Svemoguc. A Sveto Predanje i Sveto Pismo je Volja Njegova!! Volja Njegova jednako Hristos glava Crkve. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Bogme, društvo, imate ozbiljan problem u shvatanju šta je to Predanje i Pismo, koji je odnos između toga i Sina Božjega, koji je REČ - LOGOS. Nema to nikakve veze sa Luterom. Luter je uradio stvar koju i vi radite samo na suprotnom kraju ekstrema - on je odsekao Pismo od Tela, i stavio ga kao jedino važno, i vi ga sečete ali stavljate kao nevažno. UŽAS! Nije važno, šta čemu predhodi, iako je tačno da iz Predanja izlazi i Pismo, ali OBOJE su NERASKIDIVO POVEZANI, ne samo među sobom, već i sa HRISTOM, jer JESU Hrist! Kako bi slavili liturgiju da nije Pisma? Kako bi ste se molili i KOME da nije Pisma? Odakle Ocima nauka, ako nije iz Pisma, šta su oni komentarisali i na osnovu čega su poučavali, ako ne iz Pisma (kad kažem Pismo, ono je zapisano Predanje, pa tako u isto vreme mislim na oboje, da mi opet ne prebacite). Zato ja stalno govorim, da je problem Crkve, i vaše i naše, doduše kod nas se polako menja shvatanje važnosti, da nema prave PODUKE hrišćana. SHADOWS OF THE LIGHT је реаговао/ла на ово 1 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Midrash Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Sta pisete to. Sama glava Crkve je Hristos, licnost, Bogocovjek, nije nekakva knjiga glava Crkve. Ako nema Hrista Sv.Pismo je beznacajna knjiga, ako nema nijednog primjerka knjige vise, Hristos je i dalje tu. Aman, kako bi Ga upoznao da nisu ZAPISALI Radosnu Vest - Hrista, koji JESTE Evanđelje, i ne samo Evanđelje nego CELO Pismo?! KO ne poznaje Pisma - NE POZNAJE HRISTA - pogledaj koji je Otac to rekao i kada! SHADOWS OF THE LIGHT and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Verbum Domini Manet in Aeternum! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Јул 16, 2013 Пријави Подели Написано Јул 16, 2013 Ево и ја да кажем: Ау! Па овако нису говорили ни најрадикалнији следбеници Лутера, а камоли да један римокатолик - као ви - има тако фундаменталистички став по питању Писма. Разумем да сте рекли да нема Цркве без папе, то би било некако разумљиво, будући из ког предања долазите, као што ми је разумљиво кад наши православни фундаменталисти кажу како, тобоже, нема Цркве без Символа вере и слично. Од вас сам очекивао озбиљније. Мораћете много више да се потрудите да ме убедите како то да Цркве нема без Писма. Za jednog teologa imas sjajan avatar....i razmisljanje ti je u skladu s time.. ...a sta mislis da spalimo i Crkvu...sa sve Predanjem i S.Pismom....mislim sta ce nam....imamo Zivog Boga sveprisutnog... :good2: ...i kazi mi keve ti kako si ti kao teolog upoznao Hrista ako ne kroz Predanje i Pismo? Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука