Jump to content

"Zaista, zaista ti kazem, danas ces biti sa mnom u raju"

Sherlock H.

Препоручена порука

Dakle, niko nema nista ni protiv Pisma niti Predanja kao sto neki optuzuju Prokla, vec covek samo lepo istice da nikakva knjiga ne moze da bude temelj Crkve. Crkva ne moze bez reci Bozije, tj. Logosa. To je tacno. Samo sto Biblija nije sama aktuelnost te Reci, vec iskljucivo knjiga u kojoj je ta Rec kojom Crkva zivi zapisana. 

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 183
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Dakle, Crkva nije postojala u prvim vekovima hriscanstva?

Aaaaaaaaa ti mislis da mi mislimo da je silaskom Svetog Duha i pocetkom propovedi svaki apostol dobio po primerak Svetog Pisma.

Ne mislimo tako.

Mislimo da je Bog odabrao SP da se tako projavi i pokaze svoju sushtinu u svoj Njegovoj slavi.

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

Dakle, niko nema nista ni protiv Pisma niti Predanja kao sto neki optuzuju Prokla, vec covek samo lepo istice da nikakva knjiga ne moze da bude temelj Crkve. Crkva ne moze bez reci Bozije, tj. Logosa. To je tacno. Samo sto Biblija nije sama aktuelnost te Reci, vec iskljucivo knjiga u kojoj je ta Rec kojom Crkva zivi zapisana.

Moze li se bez te reci koja je zapisana u Svetom Pismu?? i opet Proka misli da je zgodno svuda ubacivati da je Bog svemoguc tako da nista nije relevantno iako je On sam blagoslovio nacin sirenja evandjelija.

A ako ne misli onda je napravio upadicu.

Подели на овим сајтовима

Ne mislimo tako.

Pa ako ne mislis tako, onda ne mozes da kazes da je bilo koja knjiga temelj Crkve. Vrlo prosto.

Moze li se bez te reci koja je zapisana u Svetom Pismu??

Bez te Reci se ne moze. Ali ta Rec postoji i bez da je zapisana u Bibliji.

i opet Proka misli da je zgodno svuda ubacivati da je Bog svemoguc tako da nista nije relevantno iako je On sam blagoslovio nacin sirenja evandjelija.

Naravno da ima nesto sto je relevatno: Hristos. 

Подели на овим сајтовима

Jesu, a o tome se i radi: pojedine poslanice i biblijske knjige nisu Biblija. Biblija, kakvu danas znamo, je nastala vekovima kasnije, pa je krajnje besmisleno nazivati je "temeljem Crkve".  

Na cemu Crkva zasniva svoje ucenje o Hristu?Gde su zapisane Hristove zapovesti i zapovesti Apostola?El u Predanju i Svetome Pismu ili negde drugde?Objasni kako si ti saznao za Hristovo ucenje ako ne preko Svetoga Pisma i predanja?Zasto je nastajala Biblija ako je ona totalno nepotrebna?I niko nije rekoa da je sama Biblija temelj u bukvalnom smislu...vec da se ucenje Crkve o Hristu nalazi u SP....to je svedocanstvo Crkve o Hristu....postoje i druga....

Подели на овим сајтовима

Pa ako ne mislis tako, onda ne mozes da kazes da je bilo koja knjiga temelj Crkve. Vrlo prosto.

Bez te Reci se ne moze. Ali ta Rec postoji i bez da je zapisana u Bibliji.

Naravno da ima nesto sto je relevatno: Hristos.

Jeste vi stvarno u Liturgijskoj zajednici ili samo sveznalice svoga uma.

Подели на овим сајтовима

Kako bi ti prosirio Reci Gospodnje o javljanju Novog Zaveta?

Na koji nacin tvrdis da je Rec tu i bez Pisma? jeste ali to ne znaci da je moglo da bude drugacije. Zasto mi ne kazes nacin alternativu osim da se pozivas na Boga svemoguceg. (ali pazi Bog nisi ti) temelj ili platforma sirenja jevandjelske reci se nalazi u Svetom Pismu i Predanju dobijajuci blagoslov od Onoga koji ju je i doneo!

Aj sad pitaj Hrista je li moglo drugacije i ako je moglo sto nije?

Подели на овим сајтовима

Na cemu Crkva zasniva svoje ucenje o Hristu?

Na crkvenom iskustvu.

Gde su zapisane Hristove zapovesti i zapovesti Apostola?

U Bibliji i drugim hriscanskim knjigama.  

Zasto je nastajala Biblija ako je ona totalno nepotrebna?I

Niko nije rekao da je Biblija totalno nepotrebna. Naprotiv, ona ima svoju bogosluzenu i katihetsku ulogu. Samo ne mogu nikako da prihvatim to da Crkve nikako ni pod kojim uslovima ne moze biti bez Pisma. Bez reci Bozije, tj. Logosa - da. Bez reci Bozije u pisanoj formi - itekako moze. 

I niko nije rekoa da je sama Biblija temelj u bukvalnom smislu...

Ne znam bas, ono Midrashovo da Crkva nikako ne moze da postoji bez Pisma mi ne ostavlja prostora za ovakvo tvoje tumacenje. Ali se slazem sa time sto kazes.  

Подели на овим сајтовима

Kako bi ti prosirio Reci Gospodnje o javljanju Novog Zaveta?

Na koji nacin tvrdis da je Rec tu i bez Pisma? jeste ali to ne znaci da je moglo da bude drugacije. Zasto mi ne kazes nacin alternativu osim da se pozivas na Boga svemoguceg. (ali pazi Bog nisi ti) temelj ili platforma sirenja jevandjelske reci se nalazi u Svetom Pismu i Predanju dobijajuci blagoslov od Onoga koji ju je i doneo!

Aj sad pitaj Hrista je li moglo drugacije i ako je moglo sto nije?

Prvo, gde sam ja tvrdio da bih bilo sta prosirivao i dopunjavao?

Drugo, temeljim na tome da je Pismo nastalo negde u 7. veku, a da je ziva rec Bozija u Crkvi od samog pocetka. Njeno postojanje ne zavisi od toga da li je zapisana tamo negde. Ona je sam zivot Crkve.

Sto se tice alternativa - Rec se moze prenositi i usmeno, a ponajvise sopstvenim primerom. Ne rece li Hristos da hriscani treba da budu "svetlost svetu"? 

Подели на овим сајтовима

Dakle, Crkva nije postojala u prvim vekovima hriscanstva?  

Informiši se...Isus kada govori o Pismima misli na POSTOJEĆE spise SZ, a već najkasnije od pete decenije nastaju poslanice, pa onda i Evanđelja koja su sticala poštovanje Pisma. Ali, ako ne čitaš pažljivije šta pišem, onda da ponovim - kad kažem Pisma, u to uključujem i Predanje koje ide u paketu i zajedno.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Informiši se...Isus kada govori o Pismima misli na POSTOJEĆE spise SZ, a već najkasnije od pete decenije nastaju poslanice, pa onda i Evanđelja koja su sticala poštovanje Pisma.

Pa ja sam to vec i napisao: citale su se neke knjige, samo sto one nisu Biblija. Biblijski kanon koji mi danas prihvatamo nastaje mnogo kasnije.

Подели на овим сајтовима

Kako bre pismo nastalo u 7 veku?Petre brate......

Pa tad nastaje ovaj biblijski kanon koji mi postujemo. Pominje to ranije i sv. Atanasije (ako se dobro secam, samo bez Otkrivenja), ali to tada i dalje nije bio opsteprihvaceni kanon. Negde Otkrivenje nisu prihvatali cak do 10. veka. 

EDIT: Da ne bude zabune, same knjige Sv. pisma su nastale mnogo ranije, ali nisu bile prihvacene kao kanonski spisi od cele Crkve. 

Подели на овим сајтовима

Na crkvenom iskustvu.

U Bibliji i drugim hriscanskim knjigama.  

Niko nije rekao da je Biblija totalno nepotrebna. Naprotiv, ona ima svoju bogosluzenu i katihetsku ulogu. Samo ne mogu nikako da prihvatim to da Crkve nikako ni pod kojim uslovima ne moze biti bez Pisma. Bez reci Bozije, tj. Logosa - da. Bez reci Bozije u pisanoj formi - itekako moze. 

Ne znam bas, ono Midrashovo da Crkva nikako ne moze da postoji bez Pisma mi ne ostavlja prostora za ovakvo tvoje tumacenje. Ali se slazem sa time sto kazes.  

Aj objasni mi onda zasto je Crkva utvrdila kanon Svetoga Pisma i na njemu temeljila vekovima svoje ucenje kao i na Svetom Predanju?I drugo i kljucno zasto bi neko onda verovao Crkvi koja je u stanju da se odrekne svoga svedocanstva Hrista izrazenog u SP i Predanju?Zasto ne bi onda verovali i svim drugim jevandjeljima koja su pronadjena?po cemu je to kanonizaovani Hristos istinitiji od nekaknonizaovanog?El ti shvatas da otvara pandorinu kutiju i da obesmisljavas Crkvu i njeno svedocanstvo i dovodis ga u sumnju?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...