Jump to content

"Zaista, zaista ti kazem, danas ces biti sa mnom u raju"

Sherlock H.

Препоручена порука

Prvo, gde sam ja tvrdio da bih bilo sta prosirivao i dopunjavao?

Drugo, temeljim na tome da je Pismo nastalo negde u 7. veku, a da je ziva rec Bozija u Crkvi od samog pocetka. Njeno postojanje ne zavisi od toga da li je zapisana tamo negde. Ona je sam zivot Crkve.

Sto se tice alternativa - Rec se moze prenositi i usmeno, a ponajvise sopstvenim primerom. Ne rece li Hristos da hriscani treba da budu "svetlost svetu"?

Jel mi to sad pises o Svetom Predanju za kojeg ste malo pre govorili da moze Crkva da postoji i bez toga?

Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 183
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Jel mi to sad pises o Svetom Predanju za kojeg ste malo pre govorili da moze Crkva da postoji i bez toga?

Za mene je sv. predanje sam Duh koji je prisutan u Crkvi, i nikad mi ne bi palo na pamet da kazem da Crkva moze bez toga.  

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Pa tad nastaje ovaj biblijski kanon koji mi postujemo. Pominje to ranije i sv. Atanasije (ako se dobro secam, samo bez Otkrivenja), ali to tada i dalje nije bio opsteprihvaceni kanon. Negde Otkrivenje nisu prihvatali cak do 10. veka. 

Skoro ceo kanon, izuzevši Otkrovenje je bio sažet već sredinom drugog veka. Pismo starog zaveta, kojeg su koristili i Apostoli i njihovi učenici su uglavnom bili grčki prevodi, posebno popularan onaj kojeg i danas zovemo LXX, od kraja drugog veka pre Hrista.

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Aj objasni mi onda zasto je Crkva utvrdila kanon Svetoga Pisma i na njemu temeljila vekovima svoje ucenje kao i na Svetom Predanju?I

Utvrdila je kanon iz prakticnih razloga, to sam vec rekao. Postojala je i uvek postoji potreba da se neka osnovna ucenja skupe na jednom mestu, pre svega radi edukacije obicnih vernika, koji su jedina saznanja o veri dobijali iskljucivo na bogosluzenju u Crkvi.

drugo i kljucno zasto bi neko onda verovao Crkvi koja je u stanju da se odrekne svoga svedocanstva Hrista izrazenog u SP i Predanju?

Ko govori o odbacivaju? Ja samo kazem da, ako se nekada pod nekim neverovatnom okolnostima dogodi da Biblija kakvu danas znamo nestane, to nece naskoditi Crkvi. To i samo to je moja jedina poenta. 

Подели на овим сајтовима

Pa to je nemoguce Petre....obajsni i kako zamisljas da SP i Predanje iz Crkve nestane?El Hristos laze kada kaze da je Crkva stub i tvrdjava istine i da je vrata pakla nece nadvladati?Eto vidis da bi odbranio Crkvu citirao sam Sveto Pismo..... :)

Подели на овим сајтовима

Skoro ceo kanon, izuzevši Otkrovenje je bio sažet već sredinom drugog veka. Pismo starog zaveta, kojeg su koristili i Apostoli i njihovi učenici su uglavnom bili grčki prevodi, posebno popularan onaj kojeg i danas zovemo LXX, od kraja drugog veka pre Hrista.

Sve mi je to poznato. Samo to i dalje ne znaci da je danasnja Biblija tada nastala, jer to jednostavno nije tacno. Nisu svi hriscani prihvatali te knjige za bogonadahnute. Mnoge jesu, ali ne sve. A i pre toga, tj. kad jos nije bilo tacno utvrdjeno koje knjige ce se prihvatiti, to im nije smetalo da normalno funkcionisu kao crkvene zajednice.

Подели на овим сајтовима

Samo da razjasnimo jos i ovo : Je li Sveto Pismo Bozje delo ili je to covek sam od sebe stvorio.

Imajuci na umu da Hristos Ispunjava sve sto se u Pismu nalazi i imajuci na umu da je sam Hristos poslao svoje ucenike da projavljuju blagu vest pitam se kako bi drugacije ako ne kroz Sveto Pismo i Sveto predanje.

To je cinjenica!

A vi tvrdite kako se nesto tako vazno i sveto Hristovo delo moze promeniti kao da u Pismu nije ugradjena sushtina Hristova i ne vidim razlog bez kojeg bi Hristos nastavio delo Spasenja bez Svetog Pisma.

A ako je vas argument Bog sve moze ja cu se sloziti sa tim da sve moze ali cu se uvek pitati zasto bi to ikad uradio.

Подели на овим сајтовима

Pa to je nemoguce Petre....obajsni i kako zamisljas da SP i Predanje iz Crkve nestane?El Hristos laze kada kaze da je Crkva stub i tvrdjava istine i da je vrata pakla nece nadvladati?Eto vidis da bi odbranio Crkvu citirao sam Sveto Pismo..... :)

Nemam pojma. Ja sam i rekao da mislim da je to jako neverovatno, ali ako se nekada i desi - nece biti katastrofa.

Citirao si Pismo koje izrazava vekovno ucenje Crkve da je Hristos sa njom. Da ta recenica kojim slucajem nije zapisana, ja sam uveren da bi to ucenje postojalo bez obzira na sve. 

Подели на овим сајтовима

Samo da razjasnimo jos i ovo : Je li Sveto Pismo Bozje delo ili je to covek sam od sebe stvorio.

Biblija je delo i Boga i coveka.

Imajuci na umu da Hristos Ispunjava sve sto se u Pismu nalazi i imajuci na umu da je sam Hristos poslao svoje ucenike da projavljuju blagu vest pitam se kako bi drugacije ako ne kroz Sveto Pismo i Sveto predanje.

To sam vec odgovorio: usmenim putem i sopstvenim primerom.

A ako je vas argument Bog sve moze ja cu se sloziti sa tim da sve moze ali cu se uvek pitati zasto bi to ikad uradio. 

Ne vidim ga ni ja. Aman ljudi, govorimo o hipotetickoj situaciji, je l' to toliko tesko skapirati? Primer je nastao samo sa ciljem da se ukaze na to da Crkva moze da opstane i bez Biblije. To je sve. Dosta vise konstrukcija, tumacenja, podmetanja stavova. Sve je lepo i jasno napisano, i to vise od jednom. 

Подели на овим сајтовима

Pa sta pricamo o necemu sto znamo da nece nikada da se desi?To je isto kao ono o promeni Simvola Vere..znam da nece da se desi..ali eto ne pominje se liturgija....pa ja kazem njemu pa el se pominje Crkva=Liturgija..pa ond kaze ok ..al ne pominje se Bogocovek...ja kazem akko se ne pominje el pise da se Istiniti od istinitog ovaplotio....itd.....koja je svrha ovakvih prica uopste onda?

Подели на овим сајтовима

Nemam pojma. Ja sam i rekao da mislim da je to jako neverovatno, ali ako se nekada i desi - nece biti katastrofa.

Citirao si Pismo koje izrazava vekovno ucenje Crkve da je Hristos sa njom. Da ta recenica kojim slucajem nije zapisana, ja sam uveren da bi to ucenje postojalo bez obzira na sve.

Da Rec nisi procitao da Rec nisi cuo je li bi ti bilo isto?

Hristos nam je obecao Carstvo Bozje ako tu vidis kraj Svetog Pisma znaj da si preko istog tog Pisma i zavrsio u Carstvu. Hristos ispunjava zakone i ne posprema ih u fijoku vec svaki zakon iz Svetog Pisma u Njemu Hristu zivi vecno. to je Pismo i Predanje a ne skolska torbica.

Подели на овим сајтовима

aha hipoteticka upadica proke to sad tako razumemo. Potpuno nebitna jer mi samo Sveto Pismo i Predanje imamo do sad i zadrzace se Knjiga dok ne dobijemo nesto drugo. Dakle ni hipoteticki nam nije dozvoljeno da o tome mislimo jer je prosto neverovatno i praznoslovno.

Подели на овим сајтовима

Dakle ni hipoteticki nam nije dozvoljeno da o tome mislimo jer je prosto neverovatno i praznoslovno.

Uopste nije praznoslovno, vec itekako moze da bude otreznjujuce za neke koji obozavaju knjigu, a ne licnost Bogocoveka. 

Подели на овим сајтовима

Овде неки ставови помало подсећају на протестантизам...

Прво је била Црква, па је онда Свето Писмо настало као производ Цркве. Канон Светог Писма није формално постојао све негде до краја IV века. Хипотетички, када би неком случајем "нестало" Свето Писмо - Црква би га опет написала. Оно не може да нестане док је Цркве.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...