Jump to content

О чему размишљаш тренутно?

Оцени ову тему

Препоручена порука

О Михољском лету. Како је дивно и блажено ово време.

О песмам посвећено времену о Михољском лету. ...

Слике које су забележена о Михољском лету.

miholjsko_leto1-nggid03824-ngg0dyn-0x0x1

U većini evropskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje leto”, 
ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenji verski praznik, 
kao što su “Miholjsko leto” i “Martinjsko leto” (prema sv. Martinu, 11. novembra), 
te “Cigansko (sirotinjsko) leto” (u Bugarskoj) ili “kasno leto” (u Holandiji). 
U Severnoj Americi se za istu pojavu koristi naziv “Indijansko leto”.

http://www.youtube.com/watch?v=LDOhjaREeO8

234168.gif

Акорди...

Dm
Do pola jedan je bila na casu klavira
     Am
onda korakom merila grad
   E
i usput gledala izloge...
                      Am    A
Pardon, svoj odraz u njima.

U kosi još, poput venca,
ona molska kadenca
mala vracka da upravo tad
uz "caffe Kibic" polagano
nadode On kao plima.

Dm
Tajne su tu zato da ih neko nasluti
         Am
postoji rec koja vredi tek kad se odcuti.
         E
Bogu je kanuo caj, svud je prsnuo sjaj
       Am              A
Jedan platan ce ostati zlatan.
          Dm
Ona kroz smeh
cvrsto svoju kajdanku stišce
       Am
ne drhti On, to je samo to uvelo lišce
    E
blaženo Miholjsko Leto
                  Am
Jedno i sveto za njih.

A On je nosio naglas
svojih Skoro Osamnaest
sve cešce mu govore "Vi"
begeš u grudima udara,
bije u bronzane žice.
U džepu sretni staklenac
k’o ono novcic i zdenac
mala vracka da nestanu svi
a Ona bane ko lupež
i prospe mu kosu u lice.

Kao osrednji klošar,
malo prosed i prostar
na uglu sam zastao sam.
Ne tako dobar oktobar
i misli sve u ruskom štimu.

A onda shvatih, na prepad
da te volim, ko nekad
vreme samo raspiruje plam.
U meni miholjsko leto,
to prkosno sunce pred zimu...

Драган Стојнић

Михољско

Клоним се људи који мисле да је дрскост храброст, а нежност кукавичлук.

Подели на овим сајтовима

Морам да верујем  0703_read довољно ми је дато, само треба да верујем и да се стрпим  0703_read ух што добра кафа!

(о томе размишљам)  0703_read добра!

obrazov_zpsdsretmxk.jpg

"Верујем Господе, помози мом неверју"

"О жено, велика је вера твоја, нека ти буде како хоћеш"

Подели на овим сајтовима

gledam neki film pretocen u seriju,nit znam ime glumaca,nit uspevam da po'vatam detalji...

radnja smestena u vreme 2.sv.rata,neka lordovska porodica u pitanju...

leleeeeeee....jedva cekam one tzv credits :)

Подели на овим сајтовима

kako mi je bilo lepo na cajanci sa Nikolom Popovicem :D

miline :)

Подели на овим сајтовима

Где ће тачно бити гранични прелаз између Војводине и Србије

pa na zadnjoj stanici 18 tice u zemunu

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

kako sam pre nepun minut tako komicno kinula da sam ostala bez teksta :))

i naravno razbih se od smeha  :))

Подели на овим сајтовима

морам да перем косу, а мрзи ме.....

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Размишљам о својим предрасудама и како су формиране. На то ме навело овдашње писање о навијачима. Хвала МилошуБГ јер ме је навео да преиспитам ставове и мало дубље размислим о проблему. Свој став "навијачи су стока која пали руши и уништава" сам формирала на основу новинских чланка годинама уназад. Јер - да, буде утакмица, да, после тога центар града уништен, ја изнервирана. Јел нека политичка акција, ево навијача да пале и носе капуљаче.  И то јесте за сваку осуду 

Међутим.

Кад мало боље размислим, колико (махом) мушкараца има на стадионима када се игра нека већа утакмица? Е сад, лоша сам са бројевима, али има их пун...стадион. Колико њих оде да руши и пали? Можда стотинак. И они у животу само то раде. Не иду на посао и тако, немају времена за то. Они су дакле плаћени да раде то што раде. Да сад уопште не улазим у проблематику тога КО их плаћа, свеједно је. Они су ту, на располагању свакоме ко ће да да кинту да се мало праве ср"%а. 

Е сад. Зашто је згодно имати такву парауличну формацију баш на стадиону? Па кад мало боље размислим...ако занемарим "спорт" јер и то је купљено, занемарим војску, полицију и остале организације које окупљају  мушку популацију у пуној снази која је способна да одбрани своје гене и које су већ све или уништене или стављене у функцију, остају трибине. 

И сад, ту имамо окупљање врло опасне групације становништва и немамо заједнички именитељ за њих јер долазе "рандом". Ту ватра лако букне, права ватра, мушке части и потребе да заштите своје. Само да се присетим одакле су осамдесетих кренула превирања...

Како њих паралисати? Па ако имамо константно групу олоша која ради гадости, а искористимо новине да ставе знак једнакости између тих службених лица и мушког дела нашег народа који се окупио да гледа фудбал, онда је лако осујетити сваку могућност да баш ту плане искра побуне и да се оформи критична маса за ослобађање од терора којем смо евиденто изложени.

А ми, немајући времена да боље размислимо ван брзе шеме узрок-последица, онда сами учествујемо у необичном трпљењу свега и свачега, потпуно несвојствено нашем народу, заправо.

Друга опасна групација која би могла да покрене народ је свештенство. И према њима се примењује потпуно исти шаблон неутралисања дејства.

Е па праштајте на дугом посту, баш сам размишљала, закључила да сам погрешно прихватала ствари раније и прилагодила сам свој став. Истина је у средини. Осуђујем "хулигане" поздрављам "навијаче"

Оче Иване, ако сте само прелетели погледом, нема везе.  :)))

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...