Jump to content

О чему размишљаш тренутно?

Оцени ову тему

Препоручена порука

O "šteti" koju nanosi dobrota

Uf, uf. Pricaj nam malo vise. : D Kako mislis, ako te smijem pitati.

Pa zato sam i stavila navodnike, dobrota ne može izazvati štetu, ne može nikako, ali može biti protumačena kao šteta, dakle radiš neko dobro djelo npr. a onda dođe neko drugi i počne da ti priča gomilu razloga zbog kojih zvuči da si dobro djelo uradio ne radi Hrista, ne radi te osobe kojoj si činio, nego zbog sebe i za sebe, zbog lične koristi. Sve može da se interpretira na više načina, a najčešće se to radi na pogrešan način.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg490873#msg490873 date=1311720421]

pricestila se u nedelju  0442_feel

е свака ти част  prstgore

slava3

Ali ovde je to vise izuzetak nego pravilo, stoga jedva cekam postove. Tim vise, izuzetan dozivljaj  slava3

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg490873#msg490873 date=1311720421]

pricestila se u nedelju  facenew22222222

е свака ти част  :291291291:

stadaradim

Ali ovde je to vise izuzetak nego pravilo, stoga jedva cekam postove. Tim vise, izuzetan dozivljaj  slava3

Боже помози ...

бар можеш да прочиташ књигу и линкове да погледаш у мом потпису  0102_laugh

можеш и да је одштампаш, па да поделиш неком ко можда промени мишљење.

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg491495#msg491495 date=1311795965]

pricestila se u nedelju  facenew22222222

е свака ти част  :291291291:

stadaradim

Боже помози ...

бар можеш да прочиташ књигу и линкове да погледаш у мом потпису  0102_laugh

Прочитала сам летимице, као и све теме овде с том тематиком, и први пут сам видјела образложење праксе честог причешћивања... нпр. нисам имала појма да се свештеници причешћују стално и без посебног поста. И мени се чини неправедно да се од нас тражи да постимо више од монаха ако хоћемо чешће да приђемо Чаши. (И то пост укупан, не само јело).

Не знам да ли си ти заиста мислио рећи да ја солим памет свештеницима? У мојој цркви има само једна особа која се причешћује скоро на свакој литургији, вјероватно посебан случај и врло би индискретно било и питати било њега било свештеника. Не чешће од једном мјесечно кад сам питала; у вријеме поста може сваке литургије, зато, кажем, радујем се посту...

Подели на овим сајтовима

pricestila se u nedelju  0102_laugh

е свака ти част  0102_laugh

prstgore

Ali ovde je to vise izuzetak nego pravilo, stoga jedva cekam postove. Tim vise, izuzetan dozivljaj  prstgore

Боже помози ...

бар можеш да прочиташ књигу и линкове да погледаш у мом потпису  0442_feel

Прочитала сам летимице, као и све теме овде с том тематиком, и први пут сам видјела образложење праксе честог причешћивања... нпр. нисам имала појма да се свештеници причешћују стално и без посебног поста. И мени се чини неправедно да се од нас тражи да постимо више од монаха ако хоћемо чешће да приђемо Чаши. (И то пост укупан, не само јело).

Не знам да ли си ти заиста мислио рећи да ја солим памет свештеницима? У мојој цркви има само једна особа која се причешћује скоро на свакој литургији, вјероватно посебан случај и врло би индискретно било и питати било њега било свештеника. Не чешће од једном мјесечно кад сам питала; у вријеме поста може сваке литургије, зато, кажем, радујем се посту...

прочитај све, биће ти доста јасније о пракси редовног причешћивања, пошто је све остало крајње нецрквена и нелитургијски утемељена пракса.

а не да је неправедно, него је криминално да траже од вас нешто што сами нису способни и не испуњавају, а режу како им падне на памет, и то по аутоматизму и да ударају као некакво ужасно правило.

нема шта ти да им солиш памет, дај им књигу коју су писали светитељи, па нек се мисле шта ће и како. нормално, не треба имати приступ бодења очију и гађања књигом, већ нормалан.  0102_laugh  0102_laugh

а која је то епархија у питању?

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg491609#msg491609 date=1311800918]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg491495#msg491495 date=1311795965]

pricestila se u nedelju  0102_laugh

е свака ти част  prstgore

slava3

Боже помози ...

бар можеш да прочиташ књигу и линкове да погледаш у мом потпису  whackado

прочитај све, биће ти доста јасније о пракси редовног причешћивања, пошто је све остало крајње нецрквена и нелитургијски утемељена пракса.

а не да је неправедно, него је криминално да траже од вас нешто што сами нису способни и не испуњавају, а режу како им падне на памет, и то по аутоматизму и да ударају као некакво ужасно правило.

нема шта ти да им солиш памет, дај им књигу коју су писали светитељи, па нек се мисле шта ће и како. нормално, не треба имати приступ бодења очију и гађања књигом, већ нормалан.  ;)  :291291291:

а која је то епархија у питању?

Бањалучка, ако је то уопште битно. Медо, не пада ми на памет да ја паметујем њима!На шта би то личило да ми кренемо паметовати свештеницима и епископима. Ако нису у праву - тако су у могућности!

За мене је причешће исцјељење и лијек, и кад ми треба, спремна сам да поднесем жртву колико треба, радо и вољно... Ја не бих могла олако схватити причешће и мирна срца прилазити сваке седмице. И кад је пост, причешћујем се само кад осјетим срцем и циејлим бићем тај порив и потребу, и кад сматрам да сам се довољно припремила, погружењем у покајање... Да ли ми који живимо у свијету можемо бити стално у том духу стражења над собом, миру и покајању? Кад ту потребу осјетим, а није пост, онда ћу смирено да поднесем што се тражи, не мора да значи да је моје умовање исправно, још мање ћу да судим и осуђујем. Квантитет не рађа квалитет, у овом случају.  Тако ја осјећам, ап.Павле је говорио да је ту главни наш доживљај у свјетлу савјести. Ако бих живјела другдје, или да се овде пракса промијени, па ја пожелим да се причестим, а захтјев буде другачији тј.мањи, примила бих и то са захвалношћу! Оно што ми је најнасушнија потреба заиста се не усуђујем да схватам као неко право; нема цјенкања око благослова и милости.

Подели на овим сајтовима

уф сестро, ал су те све погрешно научили  kriminalac kriminalac joooj

добро, немој ником ништа да кажеш ... на страну што једном нисам нешто лепо чуо о пракси НЕпричешћивања из бањалучке, већ гомилу пута овде на форуму.

молим те ко брат да прочиташ књигу, биће ти доста јасније колико је то неопходност, заповест, насушна потреба и благодат бесплатног и безусловног дара а не квантитативни доживљај, или још горе неки психотрип достојности, лека или савесног деловања, које ионако не треба да буде у твојим рукама него у свештениковим, а који треба да те води ка редовном причешћивању и да ти не ствара овакве слике у глави, или држи у њима.  :drugarstvo:

ако желиш, могу на сваку реченицу да ти извучем из те књиге зашто и како  :nene:

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15326.msg491768#msg491768 date=1311806873]

молим те ко брат да прочиташ књигу, биће ти доста јасније колико је то неопходност, заповест, насушна потреба и благодат бесплатног и безусловног дара а не квантитативни доживљај, или још горе неки психотрип достојности, лека или савесног деловања, које ионако не треба да буде у твојим рукама него у свештениковим

Управо тако, у њиховим рукама, а они кажу тако, и тачка. То је поента. Нећемо реформисати Цркву ти и ја. Није битно шта о томе мислимо ти или ја. Свидјело ми се то што сам читала, али то су заиста нове идеје за мене, и што је важније, не треба ја и ти (тј.лаици) да лупамо главу њима. Гордост зна да чучи иза најплеменитије идеје или осјећања и да руши наше с напором стицане духовне плодове. РЕкох да ми није овде и сада дато, иако бих била срећна кад бих могла, да се причешћујем чешће,  нарочито због тога да не саблажњујем наоколо - ето ја уживам благодат а мој ближњи због кога Христ пострада у свом незнању хули. Али кад схвате то на врху Цркве, тад ће се то промијенити. Психотрип итд.: колико год се често или ријетко причешћивали, ми треба да будемо свјесни дара и благослова наспрам наше недостојности у сталном свјесном напору да је смањимо колико је у нашој моћи... У суштини се слажемо, научи да слушаш  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

молим те ко брат да прочиташ књигу, биће ти доста јасније колико је то неопходност, заповест, насушна потреба и благодат бесплатног и безусловног дара а не квантитативни доживљај, или још горе неки психотрип достојности, лека или савесног деловања, које ионако не треба да буде у твојим рукама него у свештениковим

Управо тако, у њиховим рукама, а они кажу тако, и тачка. То је поента. Нећемо реформисати Цркву ти и ја. Није битно шта о томе мислимо ти или ја. Свидјело ми се то што сам читала, али то су заиста нове идеје за мене, и што је важније, не треба ја и ти (тј.лаици) да лупамо главу њима. Гордост зна да чучи иза најплеменитије идеје или осјећања и да руши наше с напором стицане духовне плодове. РЕкох да ми није овде и сада дато, иако бих била срећна кад бих могла, да се причешћујем чешће,  нарочито због тога да не саблажњујем наоколо - ето ја уживам благодат а мој ближњи због кога Христ пострада у свом незнању хули. Али кад схвате то на врху Цркве, тад ће се то промијенити. Психотрип итд.: колико год се често или ријетко причешћивали, ми треба да будемо свјесни дара и благослова наспрам наше недостојности у сталном свјесном напору да је смањимо колико је у нашој моћи... У суштини се слажемо, научи да слушаш  :)

:drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

O svojim mobilnim telefonima!

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...