Jump to content

Borba sa iskusenjima - izazov samospoznaje i preumljenja

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Медо, изињавам се, али мислим да треба бити веома уздржан са коментарима и судовима попут: "То је највероватније ђавоиманост..."

мислиш на ово?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,4177.msg110892.html#msg110892

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

О сејо моја мила - па немој тако...хоће ли ти бити имало лакше ако ти кажем да данас послије не знам сад већ 3-4 године редовног одласка у Цркву поново имам искушења у вријеме служби? Прво је било не могу да стојим, па онда мучнине у желуцу, па страх од исповјести, па панични напади кад имам осјећај неки страшан, као да ће ме згромити нешто, па зијевања, па немогућност да читам на вечерњим богослужењима, па онда не могу да чујем ништа у вријеме Литургије - само комешања других и разноразне коментаре, па не могу да се сјетим ни једне једине молитве, у вријеме читања акатиста Пресветој Богородици Тројеручици стално чујем неки одвратан глас у глави који ми говори како је та молитва безвезе Боже ме опрости, ма нема шта човјека не може напасти, али је утјеха што никад ниси сама, што послије свега тога ако си истрајна Господ те пригрли и покаже ти пут. Може се лако одустати, па то и јесте најлакше, али је љубав оно што лијечи све наше страхове. Само полако уздај се у Бога - то ти каже једна сестра која исто тако често заборави ово што је управо теби сада рекла, али ко зна можда ти буде користило. 0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Скоро исте ствари су се и мени догађале.... Дугим молитвама сам их пребродила, и саветима свог духовног оца.. Али нарвавно ту није крај.. Борба је непрестана!  smej.gif

Чуј, кћери, погледај и обрати к мени ухо своје, заборави народ свој и дом оца свог.

Псал., 45:10

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Posle pricesca imam utisak da sam sve gora... verovatno onaj djavo cacka... i tako odlazem sledecu pricest jer mislim da takva ne treba da stanem pred svestenikom... :(

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

Posle pricesca imam utisak da sam sve gora... verovatno onaj djavo cacka... i tako odlazem sledecu pricest jer mislim da takva ne treba da stanem pred svestenikom... :(

da, nije mu milo da se pricestis, mene zna spopasti nakon prve radosti uninije, ali ne daj se, bavi se tog dana molitvom i bogomislijem, ali ne po navici nego u punoj svijesti, manje ce nasrtati...

nemoj odlagati, naprotiv, to ti je lijek... ispovijest je nesto sto nas obavezuje da budemo pazljiviji, a pricesce - sta da ti pricam, znas... 0442_feel

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Meni miris i odgovara. Mozda mi je nekako jak, ali u principu mi ne smeta, mozda cak i volim da mirisem. Mene je jako (ne samo u crkvi, nego za puno toga van iste) nerviralo i nervira jos uvek, da kada nesto ne znam, dodje tako neko pametan i pocne da vice i dreci na mene najstrasnije jer stojim ovamo, a ne onamo! Jer celivam ovako, a ne onako! Jer mi je kosa vezana, a ne pustena. A niko da pridje i da mi tihim glasom kaze da treba ovako, a ne onako. E, to je ono sto mene odvrati od svega i udaljim se i od toga i osobu zapamtim za ceo zivot i sklanjam se od te osobe koliko god mogu jer znam da pukne kada se opet nadjem sa tom osobom pa joj onda ja prosipam pamet na isti nacin i pitam 'Je l' lepo?'

Mozda i neznanje, mozda sto puno njih tumaci kako zele neka pravila, obicaje bilo onih pravi, bilo onih koji se krecu medju narodom kao obicaji iz tog i tog kraja, cak i neki svestenici nestto rade ovako, a neki druge rade onako, i onaj koji je pocetnik ne zna kome da se obrati i naravno, mlad covek se uvek obrati porodici, a sta cemo ako ni porodica ne zna prave stvari?

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Kakva nas iskusenja muce u postu? (Kakva inace?) Osjecamo li da su posebno tad jaka? (mozda se mogu uporediti samo jos sa onima nakon pricesca). Jesmo li slabiji na ugadjanje tijelu, gnjevljiviji, nestrpljiviji, netrpeljiviji sada, skloniji zlopamcenju i osudjivanju, roptanju i uniniju... muce li nas pomisli, primisli, predlozi i mastanja...

Ako je odgovor DA, poceo je post, i kao da bi nesto (ili neko) da nas sprijeci da se ciste savjesti i mirna srca pricestimo... e pa nece moci... u ratu smo... sa opakim protivnikom. uvijek, a narocito kad pocne post.

I inace, vijenci su obecani onima koji pretrpe... hrabro, iskreno i skruseno... Ali to je dar odozgo... mnogo smo slabi, neiskreni, licemjerni i oholi... Vidjenje nam je iskrivljeno, srce necisto, djelanje pogresno... Mozemo samo uvijek ponovo pokusavati i istrajavati, uzdajuci se u milost Boziju a ne u svoju zaslugu...

Псалам 24.

Псалам Давидов. (Акростих по јеврејској азбуци).

(МТ: Псалам 25)

1. ТЕБИ, Господе, уздигох душу моју, Боже мој.(Алеф).

2. На Тебе се поуздах, да се не постидим (до века),(Бет).

да ми се не наругају непријатељи моји.

3. Јер сви који ради Тебе трпе, неће се постидети;(Гимел).

нека се постиде они који узалуд безаконују.

4. Путеве Твоје, Господе, покажи ми,(Далет).

и стазама Твојим научи ме.

5. Упути ме на истину Твоју,(Хе).

и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој,

И Тебе потрпех васцели дан.(Вав?).

6. Опомени се милосрђа Твога, Господе,(Зајин).

и милости Твојих, јер су од века.

7. Грех младости моје и незнања мога не спомени;(Хет).

по милости Твојој помени ме Ти,

ради доброте Твоје, Господе.

8. Добар је и праведан Господ,(Тет).

зато ће закон поставити онима који греше на путу.

9. Упутиће кротке на суду,(Јод).

научиће кротке путевима Својим.

10. Сви су путеви Господњи милост и истина,(Каф).

онима који ишту завет Његов и сведочанства Његова.

11. Ради Имена Твога, Господе,(Ламед).

и очисти грех мој, јер је велик.

12. Који је човек који се боји Господа?(Мем).

Закон ће му поставити на путу који је изабрао.

13. Душа ће се његова настанити у добру,(Нун).

и семе ће његово наследити земљу.

14. Господ је утврђење онима који Га се боје,(Самек).

и завет Свој јавиће им.

15. Очи су моје свагда ка Господу,(Ајин).

јер ће Он избавити од замке ноге моје.

16. Погледај на ме и помилуј ме,(Пе).

јер сам ја јединак (=самац) и сиромах.

17. Жалости срца мога умножише се;(Саде).

из невоља мојих избави ме.

18. Види смирење моје и труд мој,(Коф?).

и опрости све грехе моје.

19. Види непријатеље моје како се умножише,(Реш).

и мржњом неправедном омрзнуше ме.

20. Сачувај душу моју и избави ме;(Шин).

да се не постидим, јер се у Тебе поуздах.

21. Незлобиви и праведни приањаху уза ме,(Тав).

јер Тебе ради потрпех, Господе.

22. Избави, Боже, Израиља

од свих невоља његовиx.

Подели на овим сајтовима

Искушења као и увек,јези дужи и бржи од памети 1312_womens

а појави се и прегршт искушења споља,од других, али кад почне пост делује ми лакше,јер се наоружам до зуба: Свето Писмо, 0702_readдуховна литература, беседе наших драгих епископа,молитва,редовно причешћивање .

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

I ja primijetim to djelovanje 'od drugih'. Ne savladam se uvijek :-[ . Uninije me takodje spopada - sta, moj zivot je uvijek isti, nema razloga da sad nesto dumam i ocajavam. Ali iskusenja kao da se poostravaju kad pocne post, zato mu se i radujem i strahujem. Da, da, - PRICESCE 0442_feel

Подели на овим сајтовима

I ja primijetim to djelovanje 'od drugih'. Ne savladam se uvijek :-[ . Uninije me takodje spopada - sta, moj zivot je uvijek isti, nema razloga da sad nesto dumam i ocajavam. Ali iskusenja kao da se poostravaju kad pocne post, zato mu se i radujem i strahujem. Da, da, - PRICESCE 0442_feel

Истина, и код мене је исто тако , кад крене пост напада ме свако искушење које постоји, чак и неке мисли које ми никад нормално на памет не би пале. Жасу један , ал зато Божићна литургија кад дође... 0442_feel 0442_feel 0442_feel

Подели на овим сајтовима

Истина, и код мене је исто тако , кад крене пост напада ме свако искушење које постоји, чак и неке мисли које ми никад нормално на памет не би пале. Жасу један , ал зато Божићна литургија кад дође... 0442_feel 0442_feel 0442_feel

Sa celim komentarom se slazem. Zasu :D

Jos kad ides na Bozicnu liturgiju kod episkopa Ignatija bliss jeeee bliss jeeee bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

meni isto i u postu i van posta...

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

meni isto i u postu i van posta...

значи, ти си стално у посту... :) благо теби...а, јел` су ти јака искушења?

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

значи, ти си стално у посту... :) благо теби...а, јел` су ти јака искушења?

neprestani podvig :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Meni se redovno u postu desava da me neko bas tad spopadne, napadne, iritira, ogovara... e, sad, dal' skocim macem, i sijeci, sijeci (znaci potpuna pobjeda demona sto bi rek'o starac Tadej), ili samo isturim stit - a to mu dodje na isto - hm... svijest stalno treba drzati budnom. A prilika za savladavanje gnjeva za prakticno vjezbanje, u porodici svakodnevno. Podviznistvo na djelu gringrin

Mene inace muci to zlo uninije koje se zna svakako zamaskirati i racionalizovati jer zna da ga vrebam.

I plus, sedmoglava azdaja, korijen svih zala, gordost, cudoviste sa hiljadu lica... taman mislis da si je savladao na jednom mjestu, a eto nje, na drugom, iznikla, neunistiva... Zanimljivo mi je tumacenje koje sam i cula i citala - da kao posljedica gordosti nastupa hiljadu drugih stvari... prividno nespojivih. Od monaha mozes tako cesto cuti, na sta god se pozalis - to je zbog gordosti kazu. Ako poceprkas po sebi ali iskreno, obicno je i nadjes...

I tako... cuvas sebe od djela, znaci neces uciniti nista ruzno; e tu te ceka jezik. Od praznoslovlja, brzopletosti, brbljarija, do zloslovlja, osudjivanja, ogovaranja, uvreda - zna biti i teze odstupanje i povreda drugog i samog sebe nego sam neki cin.

I tako, taman pomislis, eto, malo kao uznapredovah, ne pustih drugom, tijelu, impulsu i jeziku da vlada mnome - kad tu te cekaju (po)misli... E ta borba je neprestana, i vrlo ozbiljna...jedina olaksavajuca okolnost je sto za njih nismo odgovorni tj. ne mozemo njima vladati, a za rijeci i djela jesmo... (mada bi starac Tadej rekao da samo mislima mozes nanijeti stetu i sebi i drugome, sto uzasava kao mogucnost, i uvecavva odgovornost)... Sto misli, tj. mislena iskusenja, u vidu i naizgled racionalnih tvrdnji, ili samo mastarija stranih svjesnoj teznji i svjesnom nastrojenju, znaju da namuce covjeka... tu smo svi ubice, bludnici,razbojnici najgore vrste... to je 'stalni zalac' koji nas ne napusta... Jednom sam slusala neki video od Vl.Nikolaja, o ogledalu ljudskih misli...kaze, zamislite da je oko nas ogledalo u kome se vide nase misli... e, ono postoji, ali ne materijalizovano naravno, zakljucuje i upozorava da od misli pocinje svaki grijeh i da se cuvamo... jer lako misao postane poticaj za rijec i djelo... Mnogo je korisna i ''Nevidljiva borba'' Sv. Nikodima, tu se moze procitati o tome o cemu vecina danasnjih duhovnika ne zna, ili ako su starci u pitanju, nema prilike da svima kaze... Tu kaze nesto predragocjeno, - ne trebba s pomislima 'razgovarati', razvijati ih, cak ni pod izgovorom borbe s njima, nego samo ignorisati, odbijati od sebe kao strano, trpiti i moliti se...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...