Jump to content

Где стоје жене а где мушкарци у Цркви?

Препоручена порука

Valentina, Mamica bendoff Postovanje svacije slobode da izrazi svoju poboznost u skladu sa svojim srcem - sjedenjem, stajanjem, klecanjem, zavisno od prilike... neosudjivanje drugih niti pripisivanje drugima licemjerstva i sl. Drago mi je da nas Grci postuju u tom stavu 'revnosti'. Zanimljivo je da je stajanje sredina izmedju sjedenja i klecanja/metanisanja. Zlatna umjerenost :)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 150
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

usudio bih se da dodam da je bitnija čežnja za Hristom od bilo kakvih spoljnih manifestacija pobožnosti koje su tada (kada čeznemo za Hristom) samo varijacija na temu

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ево сасвим кратког исечка који се односи на ово питање.

Kako_se_vladati_u_hramu.mp3

Линк целог фајла: http://www.svetigora.com/node/8377

Негде сам прочитао да млади парови и породице треба да стоје заједно и то у средини, док остали свако на своју страну.

Мислим да је јасно која је чија страна ако је особа имало стрејт. aman

Ако некоме није јасно нек погледа на олтар и орјентише се. Мати Божја је на левој страни док су Господ и Јован Крститељ на десној. Такође, на левој страни имамо и иконе светитељки.

Меда је поменуо ротонде као првобитне цркве, међутим то није правило, јер ротонде су првобитно биле пагански храмови. Базилике су чешће коришћене као храмови, док су ротонде биле мартиријуми.

Хришћански храм је увек имао орјентацију исток-запад и као свака архитектура уобичајене поделе: десно-лево, напред-назад, центар-периферија, горе-доле, олтар-наос, споља-унутра...

Десна страна природно има првенство:

- десноруки су далеко чешћи

- Господ седи Оцу са десне стране

- Земља се ротира од запада ка истоку - надесно

- итд.

Зашто кажемо да је мушка десна страна?

- мушкарац је први створен

- мушкарац је јачи пол

- Господ се оваплотио као мушко

Да ли је подела природна?

Јесте!

И мождана кора је подељена на две хемисфере које имају различите функције. Лева хемисфера контролише десну страну тела, али и центар за говор. Зову је и логична страна, стога ја волим да је упоредим са Логосом чија је икона са десне стране Двери...

Има јако пуно примера који показују да је подела сасвим природна. Обратите пажњу на јавне тоалете, ако вам је нужда можете унапред знати који је ваш и тако уштедети драгоцено време. wc joj

Подели на овим сајтовима

Protomajstore... čekam te napolju 301 :0104cheesy:

nemam ništa protiv podele koju si opisao ali mi smeta da se to nameće i protokoliše kao JEDINO ispravno

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Ova pravila gde ko stoji tako su nebitna i nikako mi nije jasno kako se došlo do tog razdvajanja muško i žensko u crkvi,gde ko treba da stoji.Mene samo zanima odgovr na jednostavno pitanje,ali neki logičan odgovor.Na osnovu čega se došlo do te podele ko gde stoji?Jel to neka tradicija u pitanju?Ima li zaista bilo kakve teološke korene?

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Protomajstore... čekam te napolju 301 :0104cheesy:

nemam ništa protiv podele koju si opisao ali mi smeta da se to nameće i protokoliše kao JEDINO ispravno

Слажем се.

Важно ми је да видим да постоји неко правило, али без претеривања.

Ред мора да постоји, али и тихи креативни неред који пројављује Слободу сваке личности.

Подели на овим сајтовима

Ova pravila gde ko stoji tako su nebitna i nikako mi nije jasno kako se došlo do tog razdvajanja muško i žensko u crkvi,gde ko treba da stoji.Mene samo zanima odgovr na jednostavno pitanje,ali neki logičan odgovor.Na osnovu čega se došlo do te podele ko gde stoji?Jel to neka tradicija u pitanju?Ima li zaista bilo kakve teološke korene?

Сретан Празник!

Ја имам овако мишљење,

да је подела дошла природно и спонтано,женама је пријатније са женама,а мушкарцима са мушкарцима,а увођењем иконостаса у храмове,онда су и жене стале тамо где је и Богородица,по угледу...

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Ево сасвим кратког исечка који се односи на ово питање.

Kako_se_vladati_u_hramu.mp3

Линк целог фајла: http://www.svetigora.com/node/8377

Негде сам прочитао да млади парови и породице треба да стоје заједно и то у средини, док остали свако на своју страну.

Мислим да је јасно која је чија страна ако је особа имало стрејт. aman

Ако некоме није јасно нек погледа на олтар и орјентише се. Мати Божја је на левој страни док су Господ и Јован Крститељ на десној. Такође, на левој страни имамо и иконе светитељки.

Меда је поменуо ротонде као првобитне цркве, међутим то није правило, јер ротонде су првобитно биле пагански храмови. Базилике су чешће коришћене као храмови, док су ротонде биле мартиријуми.

Хришћански храм је увек имао орјентацију исток-запад и као свака архитектура уобичајене поделе: десно-лево, напред-назад, центар-периферија, горе-доле, олтар-наос, споља-унутра...

Десна страна природно има првенство:

- десноруки су далеко чешћи

- Господ седи Оцу са десне стране

- Земља се ротира од запада ка истоку - надесно

- итд.

Зашто кажемо да је мушка десна страна?

- мушкарац је први створен

- мушкарац је јачи пол

- Господ се оваплотио као мушко

Да ли је подела природна?

Јесте!

И мождана кора је подељена на две хемисфере које имају различите функције. Лева хемисфера контролише десну страну тела, али и центар за говор. Зову је и логична страна, стога ја волим да је упоредим са Логосом чија је икона са десне стране Двери...

Има јако пуно примера који показују да је подела сасвим природна. Обратите пажњу на јавне тоалете, ако вам је нужда можете унапред знати који је ваш и тако уштедети драгоцено време. wc joj

лепо објашњено, хвала

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...

Sad sam zbunjena. Da stojimo na levoj strani ili mozemo i medju muskarcima? Ako dodje cela porodica? Sta onda?

(meni je u glavi ovo: dodjose dvoje mladih, zensko i musko i tako stadose jedno do drugog (nebitna strana) i zaljubise se i tako poce lepa prica, i jedno dana pricase svojoj deci kako se i gde se upoznase. (ovo je ono dete u meni koje bi u svemu da napravi ljubav, a onda dodje neko pametan i ruzi mi pricu i snove.. bzvz)

Подели на овим сајтовима

...С тим изузецима да ћосави мушкарци могу стајати и лево, а бркате жене и десно... :)

"Ја сам спреман - нашао сам шлем."

Подели на овим сајтовима

Čini mi se da prvi hrišćani nisu poklanjali pažnju ovako trivijalnim stvarima, a nešto ne znam ni da je Gospod naš Isus Hristos tražio da jedni stoje levo drugi desno. To je ušlo u hrišćanstvo iz ondašnjih običaja i shvatanja muško ženskih odnosa koji su vladali kod tadašnjih jevreja i ostalih naroda. Isto kao pokrivanje žena. Sve skupa nema nikakve veze sa onim što nas Gospod uči, ali mi više gledamo kakav nam je omot na sveskama nego šta u njima piše.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Ποстоји нешто што је обичај,е сад колико је то исправно а колико не,зар је сада битно ? Има православних храмова где се правила "мушке" и "женске" стране не поштују,па опет није ништа страшно.

Покривање главе жена има дубљи догматски смисао,о томе је причао Патријарх Павле.

У сваком случају,ако сте у цркви где жене стоје на једној страни,а мушкарци на другој,испоштујте то .... и то би било то.. ништа страшно :)

Подели на овим сајтовима

Plasim samo da ne radim nesto pogresno, sto je protivu pravila, nacela, ... kojih je Bog postavio. A i onih ljudi koji znaju da dreknu i ciknu na mene a ne mogu umilnim, tihim glasom da mi kazu sta je dobro a sta ne, nego me gledaju sa visine i krste se i krenu sa svojom kantilenom. Tako mi zgade sve.. A posle vidim da se pretvaram u takve ljude jer me takvi i okruzuju...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...