brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Niko tebi ili bilo kome drugome ne brani da stojis sa leve strane.Ali je besmisleno to postavljati kao pravilo.To je sve. Ама, брате србине, нисам ја фирер, да вас тјерам како и где да стојите, ја сам само навела, своја искуства ништа више. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 немојте оче, нема потребе, имам још посла, пуно за урадити. Јавим с еповремено кад ми бројне обавезе дозволе. Не користим ја узвичнике, да вичем, него само у правописне сврхе, најрадије би писала са великим словима, али бонтон по микрософту каже, да с етад виче, па то не користим. Ја сам вам навела неки примјер из моје прошлости, кад ви највјеројатније нисте били ни рођени, каква је била подјела. Само наводим своје мишљењње и зашто сам за такву подјелу. Ако требамо јединство, нека то буде свеправославно јединство свих Правоверних а традиционално понашање, ја неби мјењала. То је моје мишљење , а како ће рапоред бити у Цркви у будућности ја не знам, знам само где ћу ја стајати, и где је мени мјесто, а за друге ја нисам одговорна. Испада као нико нема посла, но добро... То што ја некада нисам био рођен, није моја кривица. Мислим да то не може бити никакав аргумент када о овоме разговарамо. Рекох, није проблем што ћете ви стајати "где вам је место" (а сада да опет питам где је то место бил би сувишно зар не?), него што износим доказе да таква пракса нема неког плода. Рекох и то да подела је нешто што увак има негативну конотацију у цркви јер је то синоним са секташтво и раскол. Није потребно ништа више да одговарате ако нећете, имате право да мислите како хоћете, изнео сам вам неколико доказа да та пракса не стоји, ви и даље имате свој став и у реду је. 1000000001010 Једино никада нећу дозволити да неко сутра дан дође у моју цркву па каже мојој жени да "не стоји на праву страну", а знам да би таквим црквеним полицајцима и моја жена сама веома лепо одговорила. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Ама, брате србине, нисам ја фирер, да вас тјерам како и где да стојите, ја сам само навела, своја искуства ништа више. Nisam ni mislio na tebe.Ne poznajem te pa i ne mogu da govorim o tome.Ali znam da neki vernici ispravljaju one koji su stali na "pogresnu" stranu. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Nisam ni mislio na tebe.Ne poznajem te pa i ne mogu da govorim o tome.Ali znam da neki vernici ispravljaju one koji su stali na "pogresnu" stranu. О томе ти причам... Када такве питаш: Зашто је погрешно? - добијешп сасвим неразуман одговор који у најбољој режији звучи: јер се тако ваља. Зато, поставио сам неколико питања у вези ових подела или чега већ, па ако је неко вољан да одговори може учинити. Ако није, нема потребе да врши напaдe ad hominem. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 По вашој дефиницији, да нико нема посла.... Не знам откуд вам тај закључак, ја то нисам рекла, рекла сам само, да сам ограничена са временом, и да имамјош пуно тога за урадити, ја сам рекла истину, а нисам алудирала на неког да нема посла, то никако. А кад сам рекла да витад нист ебили рођени било је зато, да само кронолошки потегнем једну црту, од неког времена до данас, и изнесем како је било тада. И опет крајност, да неко вашој попадији приговара??? Да стоји било где, ја то неби никада урадила, нити је мене брига где ко стоји, читаво време причам где ја стојим, а не анка, милица , десанка, миланка итд... не чини ли вам се, да нисам ја та, којој фали стрпљења.... мени само фали времена, ништа више. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Црквени полицајац??? Баш сам ја неки полицајац, насмејали сте ме, од срца. Ја износим своје мишљење а ви ми говорите о полицији. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Нема потребе да ми дефинирате еманципацију, чак и трећеразредни женски часописи, познају ту дефиницију коју сте написали или копирали, то ви већ знате. свуда та ријеч, зврји и тешко оном ко јој с есупростави, само сам вам желјела рећи да је еманципација, банална бесједа, за тако узвишен однос између Бога и жене, Бог нас је обоготворио, осмислио, заволио никако еманципирао, пустите те изразе , доконим бабама по женским часописима. него како него има потребе. види, ја нисам докона баба која се образује из петпарачких магазина а мислим да се ограничаваш на крња објашњења и своје незнање. приде ми се поставља питање у коју групу себе сврставаш уколико читаш такве магазине и знаш шта се у њима налази, ал то је већ споредно у овој причи. Бог није "заволео" човека, већ га је створио из љубави и Сам послао Сина Божјег и отелотворио Га да би нас извадио из раља греха и смрти. ex manus capere, речи од којих је настао израз еманципација (ослобођење), је латински превод за српски "пружити руку", а као одраз онога како се осликавају на фрескама и иконама прародитељи Адам и Ева, кад их за руку вуче и подиже, клечеће у смрти, Васкрсли Христос који је провалио врата Ада. те речи подразумевају реч ослобођење, а не делове смисла те речи кад се веже уз политички, полни, социјални или какав други облик ослобођења од неких појединачних стега. sleki and Александрида је реаговао/ла на ово 2 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1315247181' post='494279] него како него има потребе. види, ја нисам докона баба која се образује из петпарачких магазина а мислим да се ограничаваш на крња објашњења и своје незнање. приде ми се поставља питање у коју групу себе сврставаш уколико читаш такве магазине и знаш шта се у њима налази, ал то је већ споредно у овој причи. Бог није "заволео" човека, већ га је створио из љубави и Сам послао Сина Божјег и отелотворио Га да би нас извадио из раља греха и смрти. ex manus capere, речи од којих је настао израз еманципација (ослобођење), је латински превод за српски "пружити руку", а као одраз онога како се осликавају на фрескама и иконама прародитељи Адам и Ева, кад их за руку вуче и подиже, клечеће у смрти, Васкрсли Христос који је провалио врата Ада. те речи подразумевају реч ослобођење, а не делове смисла те речи кад се веже уз политички, полни, социјални или какав други облик ослобођења од неких појединачних стега. Па, ја јесам незналица, драги брате, али не читам колумне које пишу доконе бабе, нити купујем те часописе, што не значи да не видим на рекламама њихов садржај. Мене не можете увредити, истина не вређа, А затшо се ви вређате??? Где вам је смирење??? Како да нас научите и поучите ако ви тога немате. Ако на вишевјековно искуство Цркве у понашању одговарате, ваља се и не ваља се и то мени потурате као моје ваља се и не ваља се, није то моје, драга браћо, ја то не употрељавам као аргумент. А ни ваши аргументи нису јаки, више сам очекивала, засита више. nedeljko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Црквени полицајац??? Баш сам ја неки полицајац, насмејали сте ме, од срца. Ја износим своје мишљење а ви ми говорите о полицији. Зашто мислиш да је ико говорио о Вама као црквеном полицајцу? А зар их нема? Свака част што ћете ви стајати тамо где ћете стајати, то је одлично и то нека буде само Ваше правило и мирна Бачка. Питање се покренуло из разлога јер сте бранили да је то једини правилан став и да свако ко другачије говори ( а то смо ми ), вероватно учи друге неким тешким заблудама. Иначе, приметио сам да управо у Црквама где се строго поштују ова непредањска и веома накарадна правила по сваку цену, нема евхаристијског живота. Као компезација Литургије уводе се свакаква правила, а основно правило (заправо и једино) се избације. А то правило јесте да са "страхом Божијим, вером и љубављу приступамо" Причешћу.. Зато имамо Литургије које се служе да би се свештеник причестио (ако је нека велика црква са доста свештеника и ако тај свештеник служи сам "по чреди" Литургију испда да је осуђен да је служи и да се приечешћује по "службеној дужности") и евентуално пар беба (мада сам чуо и најновију верзију да и бебе не треба да се причешћују јер "нису грешне"- тотално омашено схватање греха), али и брдо правила које никоме не требају и никаквог еклисиолошког смисла немају. Волео бих да ово што говорим није истина и да је истина сасвим другачија па да испаднем будала. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Зашто мислиш да је ико говорио о Вама као црквеном полицајцу? А зар их нема? Свака част што ћете ви стајати тамо где ћете стајати, то је одлично и то нека буде само Ваше правило и мирна Бачка. Питање се покренуло из разлога јер сте бранили да је то једини правилан став и да свако ко другачије говори ( а то смо ми ), вероватно учи друге неким тешким заблудама. Иначе, приметио сам да управо у Црквама где се строго поштују ова непредањска и веома накарадна правила по сваку цену, нема евхаристијског живота. Као компезација Литургије уводе се свакаква правила, а основно правило (заправо и једино) се избације. А то правило јесте да са "страхом Божијим, вером и љубављу приступамо" Причешћу.. Зато имамо Литургије које се служе да би се свештеник причестио (ако је нека велика црква са доста свештеника и ако тај свештеник служи сам "по чреди" Литургију испда да је осуђен да је служи и да се приечешћује по "службеној дужности") и евентуално пар беба (мада сам чуо и најновију верзију да и бебе не треба да се причешћују јер "нису грешне"- тотално омашено схватање греха), али и брдо правила које никоме не требају и никаквог еклисиолошког смисла немају. Волео бих да ово што говорим није истина и да је истина сасвим другачија па да испаднем будала. Ја не желим да ви испаднете будала нити било ко други, не видим ту смисао, имам витешки однос до свих и до свакога. Из разумљивих разлога, нећу директно писати о Цркви у коју идем, једина је Православна по Ип можете видјети где, Причестила сам с ена Госпојину, сат времена сам чекала на Причешће од масе народа, Црква је дупке пуна, и то сваке ндеље, због масе народа, да пре у суботу, се можемо Исповједити ко жели детаљнију исповест. Сад смо добили још два свештеника, јер је немогуће све стићи. Кад би само знали колико је побожног народа у тој Цркви, ја сам нула вјерујте, нема ме нигдје, тражим се и не нађем, колико има осталих побожних. Вољела би да то видите. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Ја сам моју дјечицу водила на Причешће одмах по Крштењу, и то редовито, није било лако, стајати, и држати бебу у наручју, али и то прође, неки већ студирају, неки су још у основној, најмањи 7 година. Бог је био милостив и добар према мени, и није никаква жртва држати дјечицу, у наручју читаву Литургију, није то мазохизам, то је љубав и несвакидашњи осјећај, мајчинске захвалности, Богу за све. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Богу хвала када је тако, надам се да је тако и недељом и празником и да исто тако не може да се дође на ред од гужве за Причешће. То ме свим срцем радује. Нажалост, у многим црквама тако није. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Ја сам моју дјечицу водила на Причешће одмах по Крштењу, и то редовито, није било лако, стајати, и држати бебу у наручју, али и то прође, неки већ студирају, неки су још у основној, најмањи 7 година. Бог је био милостив и добар према мени, и није никаква жртва држати дјечицу, у наручју читаву Литургију, није то мазохизам, то је љубав и несвакидашњи осјећај, мајчинске захвалности, Богу за све. Слава Богу, о томе и причам. Није битно ко је каквог пола, јер смо у Литургији сви исти и једно у Христу. Ако поред мајке стоји мушко дете то не значи да га треба одвојити и послати "међу мушке" или не знам шта. Увиђаш ли проблем о коме говоримо? Не смемо ствари сагледавати једнострано. Нека Вас Господ јо више утврди у вери и не замерите на разговору, ово је лепо што разговарамо да би и они који читају (а можеш и сама видети колико људи тренутно чита тему), мало прошире своје схватање Цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Мушкарац стоји у олтару, а жена не. ))))) Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Црква је сваке недјеље пуна, имамо прекрасан хор, иза на балкону, врхунски музичари, прекрасно пјевају, неко и од нас, се понекад усуди да пјева са хором, али ја потихо, не волим кварити такав склад, само с ена глас укључим кад је Вјерују. Водила сам дјечицу годинама на вјеронауку, и сједила са њима, некако ми са дјецом најљепше, па сам на неки начин искомпензирала што нисмо имали у дјетињству. Тако да су дјечица добила и адекватан Пртавославан одгој, а све остало Бог нам је обећао, да ће се надодати, и увјек одржи ријеч. Radmila and Andre Williams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука