Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Мушкарац стоји у олтару, а жена не. ))))) Е, ако си рекао У олтару стоји само онај ко је посвећен за ту службу, али то није ствар поделе него разлике: Једни су Епископу, други у свештеници и ђакони, трећи су народ Божији, а опет сви смо једну у Чаши. Код мене не може свако у олтар, зато што он ту нема шта да тражи. У олтар може само онај ко има благослов да тамо уђе. Што се тиче "леве и десне" стране у Цркви, ту не правимо никакву поделу, јер је потпуно бесмислена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Па, ја јесам незналица, драги брате, али не читам колумне које пишу доконе бабе, нити купујем те часописе, што не значи да не видим на рекламама њихов садржај. Мене не можете увредити, истина не вређа, А затшо се ви вређате??? Где вам је смирење??? Како да нас научите и поучите ако ви тога немате. Ако на вишевјековно искуство Цркве у понашању одговарате, ваља се и не ваља се и то мени потурате као моје ваља се и не ваља се, није то моје, драга браћо, ја то не употрељавам као аргумент. А ни ваши аргументи нису јаки, више сам очекивала, засита више. нисам се увредио, нити сам вређао, нити сам изгубио смирење, па не видим ни како си до таквог закључка дошла? вишевековно искуство је и криминална пракса ретког причешћивања, па се њих 26 светитеља побунили с краја 18. и почетком 19. века, па су били чак и одлучени од Цркве на неко време јер су инсистирали на смислу а не на формалностима. тако да "аргумент" "вишевековно искуство" ништа не значи без озбиљног смисла и утврђења у смислу, а не у слепој послушности правилима без имало разлучивања чему служе и чему користе. поготово не ако су погрешна у постулату. друго, не мора теби да се чини аргумент јаким или не, нити ја да те убеђујем. или прихватиш смисао, уколико желиш уопште и да коригујеш свој став, ил постанеш секташ хватајући и инсистирајући на формалностима без смисла, једноставно је тако. зашто постанеш секташ, па зато што је живот црта која има тенденцију да вуче на десно или лево од смисла, од Цркве. то се зове онтолошки преглед живота, илити како је то старац Тадеј лепо објаснио - какве су ти мисли, такав ти је живот. у преводу, на коју страну возиш, тамо ћеш и завршити јер стално идеш и ниакд не стајеш. зато је живот и непрекидан, јер не може да стане, нити је то природа Духа Светог, Животворног. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Слава Богу, о томе и причам. Није битно ко је каквог пола, јер смо у Литургији сви исти и једно у Христу. Ако поред мајке стоји мушко дете то не значи да га треба одвојити и послати "међу мушке" или не знам шта. Увиђаш ли проблем о коме говоримо? Не смемо ствари сагледавати једнострано. Нека Вас Господ јо више утврди у вери и не замерите на разговору, ово је лепо што разговарамо да би и они који читају (а можеш и сама видети колико људи тренутно чита тему), мало прошире своје схватање Цркве. Ја оче имам синове, и негде до седме године су уз мене, после већ оће са оцем и браћом, и овај најмањи, оће да пости као и ми, никога ја нисам тјерала, мада изгледам строга, пуно љубави су имали и пуно вере сам им пружила не у себе нити у кумире, него у Бога, живога. Морају знати, да нам је Бог дао све шта имамо, а најлепше је управо вера коју исповедамо. Ја не видим колико људи чита, често, се понашам, ка мали аутиста. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1315249084' post='494302] нисам се увредио, нити сам вређао, нити сам изгубио смирење, па не видим ни како си до таквог закључка дошла? вишевековно искуство је и криминална пракса ретког причешћивања, па се њих 26 светитеља побунили с краја 18. и почетком 19. века, па су били чак и одлучени од Цркве на неко време јер су инсистирали на смислу а не на формалностима. тако да "аргумент" "вишевековно искуство" ништа не значи без озбиљног смисла и утврђења у смислу, а не у слепој послушности правилима без имало разлучивања чему служе и чему користе. поготово не ако су погрешна у постулату. друго, не мора теби да се чини аргумент јаким или не, нити ја да те убеђујем. или прихватиш смисао, уколико желиш уопште и да коригујеш свој став, ил постанеш секташ хватајући и инсистирајући на формалностима без смисла, једноставно је тако. зашто постанеш секташ, па зато што је живот црта која има тенденцију да вуче на десно или лево од смисла, од Цркве. то се зове онтолошки преглед живота, илити како је то старац Тадеј лепо објаснио - какве су ти мисли, такав ти је живот. у преводу, на коју страну возиш, тамо ћеш и завршити јер стално идеш и ниакд не стајеш. зато је живот и непрекидан, јер не може да стане, нити је то природа Духа Светог, Животворног. Па, који бре секташ, брате??? Ја обично возим десном страном, драги брате, и покајани разбојник је био на десној страни, и на Причешћу, "Испведамо као разбојник!" Ја не подносим секте, али не желим јер живим у туђем свету, да ме асимилирају без борбе. Нећу да им олакшам посао, и зато ето возим строго десно, а молим се Богу, да ме сачува од куге, зла и секти. На свакој Литругији, са посебним молитвеним расположењем Га замолим "И крај мој, да буде хришћански, непостидан , миран...!" Ја то искрено желим, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Септембар 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Ја оче имам синове, и негде до седме године су уз мене, после већ оће са оцем и браћом, и овај најмањи, оће да пости као и ми, никога ја нисам тјерала, мада изгледам строга, пуно љубави су имали и пуно вере сам им пружила не у себе нити у кумире, него у Бога, живога. Морају знати, да нам је Бог дао све шта имамо, а најлепше је управо вера коју исповедамо. Ја не видим колико људи чита, често, се понашам, ка мали аутиста. Знам пуно деце који неће да се одвајају од мајке и после седме године (иначе та година не игра баш неку претерану улогу у Цркви), па их погрешном праксом дељења народа у Цркви на "мушке и женске" можемо веома потрести. Дакле, ја бих да закључим оно што мислим, а свакако не мора да буде икакво правико или било шта значајно: Не постоји оправдање дељења на мушке и женске у Цркви. Свако може да стоји тамо где је стајао. Мислим да чланови породице треба да стоје једни поред других, да жена има исто трако значајну улогу у Цркви колико и мушкарац ( у свом остварењу као Христово тело) и никако у Цркви не смемо изигравати полицајце. Ако неко нешто не зна, најбоље је после службе у пријатељском тону му рећи. Ако, пак, у некој цркви мора да се стоји "мушки са мушкима а женски са женскима", онда послушати и не правити се паметан. Ако се поведе питање о томе, треба изнети и свој став и питати који су аргументи да се чини тако. Ако изнесе свештеник или било ко аргумент да није добро због "гледања жењскима или мушкиња", знајте да је то веома дискутабилан одговор, бесмислен...јер ако неко то хоће да ради, он ће то радити и са "мушке " стране и обрнуто. Александрида and Ленка* је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Није битно ни ко, нити где, као ни да ли стоји или седи, током Свете Литургије. Битно је само једно, да знамо Коме у наручје и у Шта "путујемо" током Свете литургије, а одговор је на самом почетку: БЛАГОСЛОВИ ВЛАДИКО! БЛАГОСЛОВЕНО ЦАРСТВО ОЦА И СИНА И СВЕТОГА ДУХА САДА И УВЕК И ВЕКОВЕ ВЕКОВА! А да то знамо, или да се подсетимо, потврђујемо када заједно са појцима или хором кажемо АМИН! Имајући ово у виду, постају сасвим небитна многа "правила", којих се зачуђујуће страсно држе многа наша браћа и сестре у Христу. Мишљења сам, да би свако од нас требао бити најснажније заинтересован пре свега значењем Свете Литургије и Светог Причешћа, како би питајући и разговарајући са својим свештеницима и људима из своје парохијске цркве, сазнао и значај Свете Литургије и Светог Причешћа.Ако то искрено зажели, одговор ће се појавити, без обзира да ли је човек неписмен или високо образован, мушко или женско, збрачен или сам,стар или млад... А Светом Литругијом све почиње, у Њој се све догађа, и Њом ћемо и скончати, и ако Бог Да, с Њим се у потпуности и заувек сјединити. 1405_love 0442_feel jermel је реаговао/ла на ово 1 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Знам пуно деце који неће да се одвајају од мајке и после седме године (иначе та година не игра баш неку претерану улогу у Цркви), па их погрешном праксом дељења народа у Цркви на "мушке и женске" можемо веома потрести. Дакле, ја бих да закључим оно што мислим, а свакако не мора да буде икакво правико или било шта значајно: Не постоји оправдање дељења на мушке и женске у Цркви. Свако може да стоји тамо где је стајао. Мислим да чланови породице треба да стоје једни поред других, да жена има исто трако значајну улогу у Цркви колико и мушкарац ( у свом остварењу као Христово тело) и никако у Цркви не смемо изигравати полицајце. Ако неко нешто не зна, најбоље је после службе у пријатељском тону му рећи. Ако, пак, у некој цркви мора да се стоји "мушки са мушкима а женски са женскима", онда послушати и не правити се паметан. Ако се поведе питање о томе, треба изнети и свој став и питати који су аргументи да се чини тако. Ако изнесе свештеник или било ко аргумент да није добро због "гледања жењскима или мушкиња", знајте да је то веома дискутабилан одговор, бесмислен...јер ако неко то хоће да ради, он ће то радити и са "мушке " стране и обрнуто. Ја моју дјецу, одгајам не као мамине мазе, него као витезове, било је игре, било је свега код њих, али у Цркви су ако војска, пред Богом живим. То није страховлада, једноставно , дјеца опонашају, мушка дјеца, имају узор у оцу породице, што је нормално, ја сам им узор у другим стварима, али свако допуњује своју улогу ничија није апсолутна, нема ту страховладе, само бескрајна љубав и повјерење, дјеца само то и требају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Па, који бре секташ, брате??? Ја обично возим десном страном, драги брате, и покајани разбојник је био на десној страни, и на Причешћу, "Испведамо као разбојник!" Ја не подносим секте, али не желим јер живим у туђем свету, да ме асимилирају без борбе. Нећу да им олакшам посао, и зато ето возим строго десно, а молим се Богу, да ме сачува од куге, зла и секти. На свакој Литругији, са посебним молитвеним расположењем Га замолим "И крај мој, да буде хришћански, непостидан , миран...!" Ја то искрено желим, ти читаш ал не разумеш ил не пратиш баш шта пишем ... врати се уназад и прочитај да сам ти написао куда погрешна размишљања и чињења воде, а не ко или шта си ти. ако је тај туђи свет римокатолички, претпостављам, онда треба да имаш свест и знање да нису они измислили столице и клупе нити је то каква јерес и противу Цркве, него да су то преузели од Грка, пошто видим да ти то прави проблем. а што будеш строжија, све ћеш бити даље од Бога, пошто је Он све направио и учинио да људима олакша иовако тешку егзистенцију. сад коментаришем са једном сестром да ју је свештеник у Грчкој препознао по томе што је правила мало метаније пред благослов и што је престојала целу Литургију у цркви где су сви седели у клупама, рекавши јој да је или српскиња или рускиња. надам се да схваташ да су традиције по помесним Црквама свуда различите, а смисао свуда исти. и да управо у томе и лепота Православне Цркве - у различитости али заједници свих кроз исту Литургију и путир, иако служба долази кроз друге језике, традиције, одежде и приде. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Септембар 5, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 [quote name=Милан Меденица ' timestamp='1315250241' post='494314] ти читаш ал не разумеш ил не пратиш баш шта пишем ... врати се уназад и прочитај да сам ти написао куда погрешна размишљања и чињења воде, а не ко или шта си ти. ако је тај туђи свет римокатолички, претпостављам, онда треба да имаш свест и знање да нису они измислили столице и клупе нити је то каква јерес и противу Цркве, него да су то преузели од Грка, пошто видим да ти то прави проблем. а што будеш строжија, све ћеш бити даље од Бога, пошто је Он све направио и учинио да људима олакша иовако тешку егзистенцију. сад коментаришем са једном сестром да ју је свештеник у Грчкој препознао по томе што је правила мало метаније пред благослов и што је престојала целу Литургију у цркви где су сви седели у клупама, рекавши јој да је или српскиња или рускиња. надам се да схваташ да су традиције по помесним Црквама свуда различите, а смисао свуда исти. и да управо у томе и лепота Православне Цркве - у различитости али заједници свих кроз исту Литургију и путир, иако служба долази кроз друге језике, традиције, одежде и приде. Slažem se sa vama, dragi brate, bila sam u Grčkoj na ljetovanju i nisu me impresionirali, idem ja u Crkvu, na Sv.Iliju, Crkva zatvorena, jer braća grci nemaju kalendar kao mi, ali imaju tradiciju za klupe ka rimokatolici. Ja ću biti sretna ako mi Bog sačuva malo zdravlja da mogu mirno otstajati. a klupe nek koriste drugi, vrlo rado ću im ustupiti. ja sad moram, ići, čeka me još posla, vama želim svako dobro od Gospoda, i ako se koji sjeti nek me pomjane, Laku noć. nedeljko је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Slažem se sa vama, dragi brate, bila sam u Grčkoj na ljetovanju i nisu me impresionirali, idem ja u Crkvu, na Sv.Iliju, Crkva zatvorena, jer braća grci nemaju kalendar kao mi, ali imaju tradiciju za klupe ka rimokatolici. Ja ću biti sretna ako mi Bog sačuva malo zdravlja da mogu mirno otstajati. a klupe nek koriste drugi, vrlo rado ću im ustupiti. ja sad moram, ići, čeka me još posla, vama želim svako dobro od Gospoda, i ako se koji sjeti nek me pomjane, Laku noć. не видим шта није импознатније и импресивније код Грка него код нас - ем им је Црква у дослуху са државом, ем и у најмањим местима скоро нема душе која не иде у Цркву, ем се сви скоро причешћују, ем имају далеко већа искушења него ми са западом, ем им помесна Црква је дала толике и такве свете и образованост избија чак и из најмлађих док је у Србији и СПЦ толика затуцаност, необразованост, некултура и пракса ретког или никаквог причешћивања демонизовала репер и стандард живота и верника. мислиш, римокатолици имају традицију клупа као грци? надам се да схваташ да ти не обрћем све наопачке него да ти објашњавам шта је прво дошло. лака ти ноћ и молим те да ми не персираш, ни Богу не персирамо. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 mi uvek stojimo (gledano ka oltaru ) sa leve strane ,nikad nisam ni ramisljala da stanem sa muskarcima ,ali sam dozivela u jednoj crkvi da crkvenjak kaze pred pricesce prvo ljudi pa onda zene mislim da treba postovati tradiciju crkve u koju ides,ali isto tako mislim da te svestenici nece osuditi sto stojis na "muskoj strani " bitno je da smo na liturgiji i da se pricescujemo makar se prvo pricescivali ljudi pa tek onda zene .....0212_rolleyes.gif" /> није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 да је нека друга земља, не Византија, прихватила прва хришћанство као слободну религију, не бисмо никад ни имали такву полну поделу у Цркви ... што се тиче редоследа причешћивања, треба да иду најмања деца и болесни, па онда како год је потребно а не како мисли неко да треба. па и пуштајте људе испред себе, стичите и тако смирење а има за све ... што се тиче традиција, поштујте их кад одете негде, као што је Апостол Павле и тражио од хришћана у Коринту обративши им пажњу да треба жене да покривају главе јер је то локална традиција ... што не значи да је то правило за све хришћане, него је залог љубави према домаћинима да се не ремети мир. тако да, кад сте код Грка - преседите Литургију и устајте кад и остали устају prstgore схватите да ћете доста научити пратећи туђе традиције, ал немојте да правите правила од тога јер гомила тога и није у духу Православља. Јефимија Крунић, Dijasporka and И.стојковић је реаговао/ла на ово 3 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 i mi smo bile u grckoj na liturgiji oni u nekim dalovima i klece ( ne znam kojim jer ne razumem grcki) ali je jako intresantno bilo da je moja mladja cerka ( 7 god) u jednom trenutku pitala : mama jel ovo oce nas ? nije bio oce nas ,ali je bio simvol vere osetila je da je nesto vazno,bitno .... није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Malina Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 U mojoj Crkvi nema tih podela na muško i žensko mesto, svako stane tamo gde nađe mesto, pošto hvala Bogu, u Crkvi nedeljom ima dosta ljudi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 U mojoj Crkvi nema tih podela na muško i žensko mesto, svako stane tamo gde nađe mesto, pošto hvala Bogu, u Crkvi nedeljom ima dosta ljudi. koja je crkva u pitanju? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука