Jump to content

Где стоје жене а где мушкарци у Цркви?

Препоручена порука

полна раздвојеност на молитви је дух и традиција историје а не хришћанства, из античког времена.

то је толико јака и сепарациона традиција да смо успели чак и ислам да отрујемо са тиме, мада у Меки немају ту подвојеност иако на свим осталим местима имају.

иначе, полна раздвојеност се НИГДЕ не помиње у Светом Писму или усменом и писменом предању Цркве као правило или обавеза верника.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 150
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ako hocu da gledam zene,ja cu lepo da okrenem glavu u stranu,tako da i to nema bas neko opravdanje.A jos manje da to bude pravilo.

Ма брига мене, кога ви и кад гледате, понашате се као да сам ја то измисила, и сад да тражим цитате где је то написано,

па ви то знате боље од мене.Сипате цитате ка из рукава.

А ја једно знам, кад сретнем свештеника, ставит ћу длан преко длана и замолити за благослов, свештеник за мене

представља достојанство Цркве којој припадам, со, која несме обљутавити.

И ако сам читав свој живот стајала одвојено од мушкараца у Цркви и даље ћу.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315244585' post='494244]

полна раздвојеност на молитви је дух и традиција историје а не хришћанства, из античког времена.

то је толико јака и сепарациона традиција да смо успели чак и ислам да отрујемо са тиме, мада у Меки немају ту подвојеност иако на свим осталим местима имају.

иначе, полна раздвојеност се НИГДЕ не помиње у Светом Писму или усменом и писменом предању Цркве као правило или обавеза верника.

Зашто онда женске нису свештеници ка код протестанта??? Кад се полна раздвојеност не спомиње,

па, ви говорите ка добро, васпитане еманципиране жене.

Подели на овим сајтовима

А још љепше кад се сви скупа завале у удобне столице и тако прате Литургију.

није никакав проблем док устају на помињање Господа и Пресвете Богородице, као и неких делова Литургије где се позива на стајање.

нормално би било и да стари људи одседе целу Литургију, да могу да је прате а не да мисле на ноге и кичму и сметају ум с молитве и учешћа у заједничкој молитви.

Грчка и још пар помесних Цркава имају традицију клупа и столица по црквама, па би се требало прилагодити и томе кад се оде у госте, а не доносити своју традицију.

смисао Литургије се не ремети са таквим формама.

Подели на овим сајтовима

Ма брига мене, кога ви и кад гледате, понашате се као да сам ја то измисила, и сад да тражим цитате где је то написано,

А ја једно знам, кад сретнем свештеника, ставит ћу длан преко длана и замолити за благослов, свештеник за мене

тачно тако.

не треба да те буде брига шта други раде, ионако треба да пазиш шта ТИ радиш.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315244817' post='494249]

није никакав проблем док устају на помињање Господа и Пресвете Богородице, као и неких делова Литургије где се позива на стајање.

нормално би било и да стари људи одседе целу Литургију, да могу да је прате а не да мисле на ноге и кичму и сметају ум с молитве и учешћа у заједничкој молитви.

Грчка и још пар помесних Цркава имају традицију клупа и столица по црквама, па би се требало прилагодити и томе кад се оде у госте, а не доносити своју традицију.

смисао Литургије се не ремети са таквим формама.

Ја сам познавала дивне старе људе, који су отстајали цијелу Литургију а могли су сјести,

мене су учили да је сусрет са Богом радостан , и да га треба доживјети на ногама, а не на столици.

Подели на овим сајтовима

Зашто онда женске нису свештеници ка код протестанта??? Кад се полна раздвојеност не спомиње,

па, ви говорите ка добро, васпитане еманципиране жене.

Христос је еманциповао жене, жено.

рекао је да имају право гласа, право на рад, право на учешће, право на пол, право на раван живот са мушкарцем.

ево ти још један цитат из Новог Завеета, пошто очигледно не читаш довољно:

Жена није господар од свог тела, него муж; тако и муж није господар од свог тела, него жена.

Коринћанима посланица прва, глава 7, стих 4

а да не буде да причам напамет:

Сада показује да је љубав једног према другом уистину неизбежна дужност. Супружници, каже, нису господари својих тела, него је жена истовремено и слушкиња и господарица свога мужа.

Свети Теофилакт Охридски

ТУМАЧЕЊЕ ПРВЕ ПОСЛАНИЦЕ КОРИНЋАНИМА

СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315244889' post='494250]

тачно тако.

не треба да те буде брига шта други раде, ионако треба да пазиш шта ТИ радиш.

Драги брате Милане, па ја то читав живот и радим, зар нисте опазили да се тако и понашам???

У дискусију сам се укључила не зато да некиоме нешто доказујем, није то мој посао,

у дискусији и на овом сајту сам пре свега, јер шумадију сматрам мојом другом домовином,

ту сам венчана, дјецу крстила, свих четверо, то је моја спона са вашим сајтом, дискусијом

и са вама.

зар није довољно???

Мислите да вас ико више воли, од мене???

Можете се братимити и са кунта кинтом, али га никада срце неће заболети за Србијом као мене.

Подели на овим сајтовима

Ја сам познавала дивне старе људе, који су отстајали цијелу Литургију а могли су сјести,

мене су учили да је сусрет са Богом радостан , и да га треба доживјети на ногама, а не на столици.

и јесте радостан сусрет с Богом Литургија, али па шта ако су они одстојали?

јел сад треба то да поставимо као правило СВИМ помесним Црквама, које имају своју традицију?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Зашто да стојимо одвојено???

Прочитала сам на једном мјесту образложења свештених лица, не сећам с ени писца нити цитата,

да је то потребно да женска лица у Цркви неби мушкима одвлачила пажњу.

Дали сте ви сигурни да то није тако???

И да је свима пажња тако јака, да је ништа неби одвукло???

Смирите се, нема потребе за узвичницима.

Само сам тражио да то што причате потврдите неким цитатом из Светог Писма или светим оцима, ништа више. Ево, јуче смо служили нас 4 свештеника и народ је био помешан и нисам приметио да је "мушкарцима одвлачена пажња". Дакле, не стоји примедба. Навео сам аргументе да није добро да се непрестано делимо и реч подела у Цркви увек има негативну конотацију. Подела значи издвајање. Опет, у Цркви постоји разликовање, но то је већ друга приче.

Ако некоме мушком (а зашто не и женском) буде одвучена пажња она ће бити одвучена па макар жена од мушког (или мушко од женског) стајао(ла) на хиљадама километара далеко.

То што сте са баком у сеоској црквици где пева чикица ишли и тако се баке понашале је веома лепо. И код мене је готово увек тако. АЛИ, са те исте стране где стоје мушки, стоји и моја попадија и ћеркица, веровала или не јер са те стране је и певница. Да ли, по овој заповести неких свештеника који су писали књиге треба да избацим моју жену из Цркве заједно са ћеркицом или да их отерам са певнице па да пева само стари чикица (кога и ја имам)?

Хајде мало хладније разговарајте, а и није тема о овоме. Ево, Вама за љубав (у Христу) ћу отворити тему о овој ствари.

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315245194' post='494253]

Христос је еманциповао жене, жено.

рекао је да имају право гласа, право на рад, право на учешће, право на пол, право на раван живот са мушкарцем.

ево ти још један цитат из Новог Завеета, пошто очигледно не читаш довољно:

Жена није господар од свог тела, него муж; тако и муж није господар од свог тела, него жена.

Коринћанима посланица прва, глава 7, стих 4

а да не буде да причам напамет:

Сада показује да је љубав једног према другом уистину неизбежна дужност. Супружници, каже, нису господари својих тела, него је жена истовремено и слушкиња и господарица свога мужа.

Свети Теофилакт Охридски

ТУМАЧЕЊЕ ПРВЕ ПОСЛАНИЦЕ КОРИНЋАНИМА

СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА

Сад сте ми стварно отворили очи.

Па ја то хтеде вама рећи.

Христос нас није еманципирао, него нам је показао своју љубав и поштовање.

Јер се после Васкрсења најпре показао жени.

И ја као жена нисам никада тражила од мужа ни новац, ни достојанство , само љубав,

онај ко има љубав је најјачи фактор у свим процесима и односима.

Подели на овим сајтовима

Сад сте ми стварно отворили очи.

Па ја то хтеде вама рећи.

Христос нас није еманципирао, него нам је показао своју љубав и поштовање.

Јер се после Васкрсења најпре показао жени.

И ја као жена нисам никада тражила од мужа ни новац, ни достојанство , само љубав,

онај ко има љубав је најјачи фактор у свим процесима и односима.

видим по контекстуализацији да ти не иде разумевање јер употребљаваш речи погрешно ...

треба да научиш прво шта значи реч еманципација, па тек онда да је употребиш смислено.

Еманципација је ослобађање од положаја зависности и стицање слободе и самосталности појединца, друштвене групе или институције. Често се повезује са стицањем статусне и акционе независности етничке, расне, верске или полне групе у савременом друштву. У ширем контексту користи се и као синоним за напредак у идеолошким, политичким, социјалним и другим подручјима људског живота. У психологији и социјалном раду често значи постизање независности у односу на породицу и друштвену средину.

према томе, ајде што је Христос еманциповао жену, него што је еманциповао личност од смрти и греха, ослободио нас је зависности од пале природе.

Подели на овим сајтовима

Смирите се, нема потребе за узвичницима.

Само сам тражио да то што причате потврдите неким цитатом из Светог Писма или светим оцима, ништа више. Ево, јуче смо служили нас 4 свештеника и народ је био помешан и нисам приметио да је "мушкарцима одвлачена пажња". Дакле, не стоји примедба. Навео сам аргументе да није добро да се непрестано делимо и реч подела у Цркви увек има негативну конотацију. Подела значи издвајање. Опет, у Цркви постоји разликовање, но то је већ друга приче.

Ако некоме мушком (а зашто не и женском) буде одвучена пажња она ће бити одвучена па макар жена од мушког (или мушко од женског) стајао(ла) на хиљадама километара далеко.

То што сте са баком у сеоској црквици где пева чикица ишли и тако се баке понашале је веома лепо. И код мене је готово увек тако. АЛИ, са те исте стране где стоје мушки, стоји и моја попадија и ћеркица, веровала или не јер са те стране је и певница. Да ли, по овој заповести неких свештеника који су писали књиге треба да избацим моју жену из Цркве заједно са ћеркицом или да их отерам са певнице па да пева само стари чикица (кога и ја имам)?

Хајде мало хладније разговарајте, а и није тема о овоме. Ево, Вама за љубав (у Христу) ћу отворити тему о овој ствари.

немојте оче, нема потребе, имам још посла, пуно за урадити. Јавим с еповремено кад ми бројне обавезе дозволе.

Не користим ја узвичнике, да вичем, него само у правописне сврхе, најрадије би писала са великим словима, али

бонтон по микрософту каже, да с етад виче, па то не користим.

Ја сам вам навела неки примјер из моје прошлости, кад ви највјеројатније нисте били ни рођени, каква је била подјела.

Само наводим своје мишљењње и зашто сам за такву подјелу. Ако требамо јединство, нека то буде свеправославно јединство

свих Правоверних а традиционално понашање, ја неби мјењала.

То је моје мишљење , а како ће рапоред бити у Цркви у будућности ја не знам, знам само где ћу ја стајати,

и где је мени мјесто, а за друге ја нисам одговорна.

Подели на овим сајтовима

Niko tebi ili bilo kome drugome ne brani da stojis sa leve strane.Ali je besmisleno to postavljati kao pravilo.To je sve.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

[quote name=Милан Меденица :)' timestamp='1315245704' post='494259]

видим по контекстуализацији да ти не иде разумевање јер употребљаваш речи погрешно ...

треба да научиш прво шта значи реч еманципација, па тек онда да је употребиш смислено.

Еманципација је ослобађање од положаја зависности и стицање слободе и самосталности појединца, друштвене групе или институције. Често се повезује са стицањем статусне и акционе независности етничке, расне, верске или полне групе у савременом друштву. У ширем контексту користи се и као синоним за напредак у идеолошким, политичким, социјалним и другим подручјима људског живота. У психологији и социјалном раду често значи постизање независности у односу на породицу и друштвену средину.

према томе, ајде што је Христос еманциповао жену, него што је еманциповао личност од смрти и греха, ослободио нас је зависности од пале природе.

Нема потребе да ми дефинирате еманципацију, чак и трећеразредни женски часописи, познају ту дефиницију коју сте написали или копирали, то ви већ знате.

свуда та ријеч, зврји и тешко оном ко јој с есупростави, само сам вам желјела рећи да је еманципација, банална бесједа,

за тако узвишен однос између Бога и жене, Бог нас је обоготворио, осмислио, заволио никако еманципирао,

пустите те изразе , доконим бабама по женским часописима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...