Jump to content

Šetači

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 5 минута, Bernard рече

Posle raspada Jugoslavije se je najveće čudo već dogodilo. U Srbiji!

Уместо да се замислиш над кокрентим греховима Словенаца над Србима ти се правиш паметан и учиш нас.

Почисти прво своје двориште, што би рекли неки.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 174
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

@Bernard

Зато ми признајемо да смо били заведени, од Турака, преко прве и друге Југославије до ЕУ. У праву си када кажеш ,,Србија"!

Vi bili zavedeni od Turaka??? Pojma nemam! Koliko ja znam oni su vam pili krv i jeli džgericu. Yu ideja se je rodila u Hrvatskoj, a vi jedva dočekali. A i mi da se spasimo od Italijana. Zašto ste upšte ušli i u drugu Jugoslaviju posle svega šta ste doživeli? Neverovatno!!! Zašto ste podpisali Ustav iz '74? Zar se niste tada odrekli Kosmeta? Da li ti možda znaš zašto kralj nije poslušao pametnog vojvodu Živojina Mišića? Siguran sam da ne znaš na koje čudo sam mislio.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

пре 48 минута, Milan Nikolic рече

Ако не покажеш цео текст и његов извор да бисмо упоредили контекст, а тврдиш да је неко тумачење неисправно, онда си крајње неозбиљан.

Како не схваташ да ја тебе не схватам озбиљно. Пишем да се мало разонодим, али према теби немам ни трунке поштовања. Штавише, према теби гајим нешто што би се могло назвати негативним поштовањем. Стога ме није ни брига које мишљење имаш, нити да те убеђујем да га промениш. Само, као што рекох, не дозвољавам да ме правиш лудим. Капиш?

Подели на овим сајтовима

@Bernard

Рачунам да мислиш на чудо да Србија уопште постоји.

Од (времена) Турака смо били заведени у много смисла, прво да уопште станемо им на пут уместо да их пропустимо до Запада, друго да се међусобно завадимо током ослобађања и треће, да заратимо са њима. У свакој ствари је Запад играо улогу, прво је био ''морална'' подршка, друго је кочио ослобађање стварањем подела, и треће слањем топова и инжењера својих Турцима да нас победе.

Када смо оскаћени пронашли пут ка слободи, набацили су нам вериге Југославије, тобож због вас и сличних браће и сестара са Балкана. Таман да се пробудимо од тога, убризгали су нам титоизам до мере да је све морало да га прихвати. Сталне игре запад-исток са њиховим бољшевицима убациле су нас у кому. Тада је Тито радио шта хоће као британски човек, па и 1974.

Све што је било против Срба подражно је са запада. Када је Ђинђић признао да Запад тражи од нас да задржимо Косово тако да постанемо данашња Македонија, тако што ћемо предати Албанцима целу српску привреду за ,,милијарде наркодолара'', тада је Ђинђић убијен. Сада проналазите пут да преварите Вучића, али то вам некако не иде.

Зато стварно реци шта си мислио под ,,чудом''? Какав је то аспекат са твоје стране? Нама је довољно да будемо своји на своме, са историјом и пореклом, са светосављем и правдом Божијом. Да чујем шта си ти мислио?

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 27 минута, mirko1929 рече

Како не схваташ да ја тебе не схватам озбиљно. Пишем да се мало разонодим, али према теби немам ни трунке поштовања. Штавише, према теби гајим нешто што би се могло назвати негативним поштовањем. Стога ме није ни брига које мишљење имаш, нити да те убеђујем да га промениш. Само, као што рекох, не дозвољавам да ме правиш лудим. Капиш?

Зашто не би поставио цео извор да упоредимо контексте? Овако испада да се ослањаш на кабалу и езотеријске бесмислице.

Ко тебе тера да мене поштујеш? Поштуј овај форум где се траже аргументи. Када се тако повлачиш срамота је све нас.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Зашто не би поставио цео извор да упоредимо контексте? Овако испада да се ослањаш на кабалу и езотеријске бесмислице.

Ко тебе тера да мене поштујеш? Поштуј овај форум где се траже аргументи. Када се тако повлачиш срамота је све нас.

Не повлачим се. Само не сматрам за сходно да уважавам твоје захтеве јер си лупеж био и лупеж остао, и не знаш за срамоту.

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Зар је срамота што тражим да нам покажеш текст? Ти си тај који оповргава учење Цркве, тумачење патријарха Павла и све Оце који говоре против твог становишта. Ти си тај који срамотно дескредитујеш светог Јована Златоустог.

Могу разумети да је све ово за тебе шала, само буди реалан у какву си срамоту упао. Да кријеш тај текст, да нећеш да покажеш књигу из које читаш и тумачиш, не да је бесмислено него је поражавајуће и за тебе и за нас.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 10 часа, mirko1929 рече

Платонистички поглед на свет о којем причам. Апостол Павле је рекао да ћемо ми судити анђелима, али свети Јован Златоусти изгледа да гледа чак и демоне као вишу врсту у односу на људе, просто зато што немају тело попут нашег (тога је било и код католика, мислим да је беше Катарина Сијенска рекла нешто типа од педера беже чак и демони јер су педери толико гнусни да то вређа анђеоску природу демона, тако нешто). Cвети Јован Златоусти кад је објашањавао шта ће нам васкрсење био је затечен, просто му није било јасно који ће нам враг уопште тело, па је рекао ето тело и душа заједно су се трудили, па ваља заједно и да уживају у плодовима (но јасно да нам тело уопште ни не треба). Иако Златоуст важи за једног од умеренијих отаца по питању саветовања верних, кад погледаш шта је радио себи, био је све само не умерен... никад се није опоравио здравственo од последица аскетских експеримената своје младости.

Јел платонистички свет где Мирко удари границе или је можда мало другачије, и где си ово прочито за св.Јована Златоустог баш си омашио.

Експеримент, рецимо да ли мислиш да је телесно могао (имао је слаб телесни састав) да изнесе тај тежак аскетски подвиг који је себи задао да ли би и даље држао подвиг или би одустао, разумеш шта оћу да каже, и опет делује да пројектујеш нешто лично на друге и што је још горе пројектујеш на светитеље и њихов живот и подвиг, компликован је то посо бре Мирко. 

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Могу разумети да је све ово за тебе шала, само буди реалан у какву си срамоту упао. Да кријеш тај текст, да нећеш да покажеш књигу из које читаш и тумачиш, не да је бесмислено него је поражавајуће и за тебе и за нас.

Већ знаш моје мишљење о Даничићевом преводу Лутеровог превода, и да је срамота што немамо књиге Дефтероканонске у званичним, црквеним издањима СЗ (има посебно да се купује, а и то захваљујући херојским напорима Тасе и Ђеда), као да смо протестанти. Рекао сам ти већ да имаш мали милион апликација и сајтова где можеш све светски доступне оригинале и преводе паралелно да поредиш на свим доступним језицима, узми па читај. Нисам плаћен да будем твој учитељ.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

@Bernard

Зато стварно реци шта си мислио под ,,чудом''? 

Ceo život je bio komunista i ateista, kao takav je i umro (mada, priznajem da neki put pomislim da su mu nešto uvalili da je umro), sahranili ga kao komunistu i ateistu sa crvenom petokrakom, a u grobu je konvertirao u pravoslavca svetosavca.

Lucerna corporis tui est oculus tuus. Si oculus tuus fuerit simplex, totum corpus tuum lucidum erit. Si autem oculus tuus fuerit nequam, totum corpus tuum tenebrosum erit. Evangelium Secundum Matthaeum 6, 22-23

In nomine + Patris, et + Filii, et Spiritus + Sancti. Amen.

Подели на овим сајтовима

И само узгред још нешто. Није и не може бити у питању речи о било каквом дискредитовању/дискредитацији! Људи имају различите погледе на свет и то је сасвим легитимно (знам да већина људи сматра my way or the highway, али ја нисам већина људи). Људи су по природи ограничена бића, и стога нужно субјективни. Једино је Бог апсолутан и стога објективан.

Подели на овим сајтовима

@mirko1929

Наравно да сам се потрудио да упоредим све доступне преводе, колико је мени било могуће. Нисам пронашао текст који би одступио од оног тумачења како сам навео. Зато сам те много пута замолио, питао, да ми покажеш цео текст тих (другачијих) глава из 1. и 5.Мој. Зашто скриваш тај текст за који кажеш да има другачија значења од тумачења које сам навео?

Пази, те две главе су толико конкретне, толико значајне и директне, поготово 32.глава 5.Мој, да нема смисла инсистирати на нечему што не може да има везе са тиме, осим уколико хоћеш - или уопште ниси свестан тога - да наведеш на то да су Јаковљеви потомци настали полним општењем између демона и људи. У томе је озбиљност наше полемике.

Тражио сам и тражио, сви текстови су исти осим разлике у једној речи између Септуегинте и савремених превода. Та једина реч је ,,анђела", уместо ,,синова" у 5.Мој.32:8, али та разлика на томе месту не може бити доказ твом становишту, осим, како рекох, уколико занемаримо да тиме цео народ постаје потомство између демона и људи.

Зато те опет молим да поставиш тај твој текст, да бисмо упоредили цео контекст, а не једну реч или један стих. Важно је видети цео контекст у том твом тексту на који се позиваш. Рекао си да је у Писму нешто мењано, изостављано, али потребно је да нам предочиш тај твој текст да видимо укупну разлику и да ли је контекст другачији.

Када сам тражио аргументе за твоје становиште, нисам видео да се неко позива на 5.Мој.32:8, видео сам само актуелан стих 1.Мој.6:2. Зато ти скрећем пажњу на то какву проблематику изазиваш. Што се тиче 1.Мој.6:2, такође је важно видети тај текст на који се позиваш, јер тај библијски исказ, како се савремено преводи, говори о нараштају где је настао Ноје.

Савремени превод ове главе говори конкретно о људима, без обзира што се неки називају дивовима. То нису дивови из басни, него људи са посебним истицањима у снази, војевању, па и у неваљалству и богоотпадништву. Сав тај нараштај мешањем племена јесте онај где припада Ноје. Према том преводу, твоје становиште укључује да смо сви потомци од демона.

Ако је некада било могуће да имамо тумачење које ти наводиш, то може бити оправдано само ако имамо другачији текст који би избегао закључак да смо сви потомци од демона. Уколико не покажеш такав текст, са целим контекстом, другачијим од савременог, онда не би смео да тврдиш да су демони полно општили са женама.

• Свиђа ми се 1

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, Bernard рече

Ceo život je bio komunista i ateista, kao takav je i umro (mada, priznajem da neki put pomislim da su mu nešto uvalili da je umro), sahranili ga kao komunistu i ateistu sa crvenom petokrakom, a u grobu je konvertirao u pravoslavca svetosavca.

Не разумем шта си хтео да кажеш. То је као да вештачка интелигенција покушава да се нашали.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 9 часа, Milan Nikolic рече

Не разумем шта си хтео да кажеш. То је као да вештачка интелигенција покушава да се нашали.

Мудрује о Слоби. Као кад пиле мудрује о соколу. И још зна какав је Слободан био у тренутку смрти.

Ја се надам у Бога да је Слоба у Царству Небеском. Не страда се случајно на Видовдан.

Гледам све примедбе на њега, стоје многе везане за унутрашња српска питања, али кад погледам укупну слику Слободан је ништа мањи херој, у одбрани свог народа од имепријализма, од Асада, Гадафија и Садама.

Хвала Богу, Асад је издржао, Бог му дао свако добро.

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

On 27. 6. 2023. at 17:11, Bokisd рече

Стално нешто 100% тврдиш полако бре. Just_Cuz_19

Зашто мешаш Апостоле одакле знаш како су они гледали на то место 6,2,..... друго ти неки од апостолских ученика (неки) и других великих светитеља 1,2,3 века имали су нека учења и тумачења која нису прихваћена од цркве и светитеља каснијих векова, на пример хилијазам који је био заступљем код неких светитеља (који су гледали на 6,2 као на анђеле) , па проблем равне земље које су неки светитељи налазили оправдање у неким стиховима Светог Писма, и ако су имали погрешне перцепције за ове ствари зашто онда не би погрешно перципирали и ово тумачење у вези 6,2 и анђела, већ сам напоменуо да је то време прва 3 века историје цркве и вере било доста различитије од каснијих векова историје цркве и вере, црква каснијих векова је све оно што је раније било добро узела и све оно што је било погрешно одбацила као кроз неко сито и то је онај раст и јасноћа и прецизирање вере који је нормалан и природан процес који мора да се прође како би данас црквено били где јесмо да имамо све као на тацни појашњено и протумачено од стране цркве и светитеља кроз векове, то је и она ствар како пише у Светом Писму да је сваки светитељ свет и праведан у свом времену, свако време носи своје нешто и одређене околности и догађаје и зато је и црква оправдала светитеље прва 3 века иако су неки имали одређена погрешна учења и веровања, њихово време је носило одређене проблематичне ствари које је време и доба каснијих светитеља исправило и појаснило.

А да ли ти је пало на памет да су ти исти светитељи који су тумачили 6,2 као анђеле такође били "неоплатонисти" као каснији светитељи, веровали су такође у бесмртну душу и дух и друге филозофске појмове и изразе, па св.Климент Александријски који је тумачио 6,2 као анђеле  је био "неоплатонист" већи од многих каснијих, св.Григорије Чудотворац веровао у "платонистичку" душу :

Душа

И онда дође Мирко и 100% тврди да је због неоплатонизма другачије тумачено у односу на то како су тумачили они који нису били "неоплатонисти" који су тумачили да је 6,2 као анђели, а ти исти били су "неоплатонисти" као што су били и "неоплатонисти" они који нису тумачили 6,2 као анђели него су тумачили као да су то потомци праведника од Авеља па надаље који су се помешали са кћерима оних потомака неправедника и убица од Каина па надаље (није ђабе Бог ставио знак распознавања на чело Каину после убиства брата), значи нема то уопште везе :0201wink:са неким "неоплатонизном" једноставно касније временом и сазревањем вер у јасноћи и смислу и изразу дошло је до правилног тумачења 6,2.

И немој да мешаш неке инославне небулозе са светоотачким учењем о демонима.

Боки џаба се упињеш заиста. Не постоји нити један Црквени докуемнт догма канон који то место изричито тумачи на један или други начин. Ти само супротсављаш неке ставове одређених Отаца ставовима других и тврдиш да су једни у праву јер су живели касније.... бесмисица.

Такође, наравно да анђели имају тело... нису нестворени па да немају тело. Све што је створено је истовремено и ограничено како у времену тако и у простору, када не би било ограничено било би безгранично и самим тим пирписујеш му неке божанске атрибуте. То што анђео има квалитативно другачије тело од овог нашег материјалног је друга ствар. Али пошто нико од нас овде нема појма о тим стварима, ти можеш само да рандом нагађаш и потураш то као став Цркве. Мани се ћорава посла.

Уосталом Књига Енохова је врло изричита у ономе што каже о односу анђела и људи. Књига коју цитира и апостол и сам Господ. Али ту сте ти и Миланче да кажете да је ето баш тај део измишљен. Па што да вам не поверујемо..

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...