Jump to content

Велики прасак?

Препоручена порука

Jednostavno po Pismu postoji samo jedan ovaj tvarni i fizicki svet i vreme i prostor i Bog stvara taj opisani svet po Pismu, i pre vremena i prostora i ovog sveta nije postojalo nista osim Boga i zato se kaze u veri da Bog stvara iz nicega tj. apsolutno nista (cak i nicega i nista kao pojam ne definise na najbolji nacin to stanje) nije postojalo osim Boga.... itd...

Подели на овим сајтовима

• Одговори 799
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

пре 9 минута, Avocado рече

Ali to o čemu govoriš, kao i svaka neproverljiva hipoteza koja se tiče svemoćnog bića, uopšte ne zahteva bilo kakav model... i bez hipoteze cikličnog multiverzuma, svemoćni Bog je mogao da napravi neki drugi univerzum pre ovog i da iz njega prebacuje šta hoće, gde hoće i u koje vreme hoće... otprilike je kao da kažeš da moderne teorije o plovnosti i potisku imaju neke veze sa tezom da je Isus hodao po vodi... nemaju, to možeš da zamisliš potpuno nezavisno od fizike...

У праву си, али сматрам да се из мог излагања то подразумева. Ја нисам хтео ништа да доказујем ,,физиком и космологијом'', него само да укажем на то да ,,физика и космологија'' не забрањује, да тако кажем, могућности о којима говорим.

пре 12 минута, Avocado рече

Ali uzmi u obzir da to onda nije ista životinja... čak i da uzmemo da potpuno isto izgleda spolja, nešto što bi izgledalo kao lav, a paslo travu bi imalo toliko mnogo genetskih razlika od lava da ne bi moglo da se pari sa lavom tj. to prosto ne bi bio lav nego nešto drugo - potpuno druga vrsta.

Да, мислим да се много разликују бића истих врста између првобитног и садашњег стања творевне. Код нас у предању каже се да су тела првостворених била прозрачна, не знам сад тачно како још да се изразим, али свакако да нема говора о неком ДНК упоређивању из првобитног постојања библијског стварања са садашњим палим стањем. То су толико одвојена стања, да се, како каже Библија, стално чува од стране анђела да никако нешто из палог стања не може да ступи назад и првобитно стање. Ми то сада можемо да упоредимо са Планковом јединицом, на пример, да не можемо проћи такву препреку за достизање или пролазак, сагледавање, шта код, тако неприступне величине да откријемо шта је било пре Великог праска.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 19 минута, Bokisd рече

Jednostavno po Pismu postoji samo jedan ovaj tvarni i fizicki svet i vreme i prostor i Bog stvara taj opisani svet po Pismu, i pre vremena i prostora i ovog sveta nije postojalo nista osim Boga i zato se kaze u veri da Bog stvara iz nicega tj. apsolutno nista (cak i nicega i nista kao pojam ne definise na najbolji nacin to stanje) nije postojalo osim Boga.... itd...

Слажем се, али треба разумети да су време и простор категорије творевине, тако да када пада творевина, пада и време и простор. Зато је разумљиво да је управо Велики прасак почетак палог стања, јер је то почетак времена каквог познајемо, а првобитно време првобитне творевине није нам сада доступно.

Не можеш рећи да је време у којем сада живимо исто онакво време какво је било првобитно у библијском стварању. Свакако да је постојало време као категорија творевине у првобитном постојању, али сада живимо у палом стању када целокупна творевина, укључујући време, постоји у палом стању.

Да се разумемо, по мени је хронологија догађаја неприкосновена. Не мислим да је Бог створио свет као у палом стању, јер би тобоже свакако Адам пао. Само сматрам да је Адам створен у првобитном постојању које је било пре Великог праска којег наука објашњава, а да је због сагрешења тренутно изгнан у исту ту творевину која је падом кроз Велики прасак еволуирала 13,8 милијарди год.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Avocado рече

Ali uzmi u obzir da to onda nije ista životinja... čak i da uzmemo da potpuno isto izgleda spolja, nešto što bi izgledalo kao lav, a paslo travu bi imalo toliko mnogo genetskih razlika od lava da ne bi moglo da se pari sa lavom tj. to prosto ne bi bio lav nego nešto drugo - potpuno druga vrsta.

Сви креационисти се држе Августина, али нико заправо није читао Августина. Августин није видео ни смрт животиња и биљака, ни биљоједство, ни месождерство, и генерално борбу за опстанак у животињском свету као последицу пада. Напротив, видео је људско негодовање над тим као последицу пада.

http://www.asa3.org/ASA/PSCF/1988/PSCF3-88Young.html

Подели на овим сајтовима

Управо сада, Milan Nikolic рече

У праву си, али сматрам да се из мог излагања то подразумева. Ја нисам хтео ништа да доказујем ,,физиком и космологијом'', него само да укажем на то да ,,физика и космологија'' не забрањује, да тако кажем, могућности о којима говорим.

Муслимани верују да је Мека место где се Адам срушио кад је изгнан из раја.

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Milan Nikolic рече

Слажем се, али треба разумети да су време и простор категорије творевине, тако да када пада творевина, пада и време и простор. Зато је разумљиво да је управо Велики прасак почетак палог стања, јер је то почетак времена каквог познајемо, а првобитно време првобитне творевине није нам сада доступно.

Не можеш рећи да је време у којем сада живимо исто онакво време какво је било првобитно у библијском стварању. Свакако да је постојало време као категорија творевине у првобитном постојању, али сада живимо у палом стању када целокупна творевина, укључујући време, постоји у палом стању.

Да се разумемо, по мени је хронологија догађаја неприкосновена. Не мислим да је Бог створио свет као у палом стању, јер би тобоже свакако Адам пао. Само сматрам да је Адам створен у првобитном постојању које је било пре Великог праска којег наука објашњава, а да је због сагрешења тренутно изгнан у исту ту творевину која је падом кроз Велики прасак еволуирала 13,8 милијарди год.

Blago da kazem, previse je to nategnuto moj Milance.

Подели на овим сајтовима

пре 1 сат, mirko1929 рече

Сви креационисти се држе Августина, али нико заправо није читао Августина. Августин није видео ни смрт животиња и биљака, ни биљоједство, ни месождерство, и генерално борбу за опстанак у животињском свету као последицу пада. Напротив, видео је људско негодовање над тим као последицу пада.

http://www.asa3.org/ASA/PSCF/1988/PSCF3-88Young.html

Mirko ne znam sta si tacno hteo da kazes, ali ne znam koja je razlika izmedju posledica pada i u jednom i drugom slucaju.

Подели на овим сајтовима

пре 41 минута, Bokisd рече

Mirko ne znam sta si tacno hteo da kazes, ali ne znam koja je razlika izmedju posledica pada i u jednom i drugom slucaju.

По Августину животиње су се и пре пада убијале и јеле међусобно, само људима тада то није сметало. Дакле нису лавови никада живели од фотосинтезе.

Подели на овим сајтовима

Појавом приклањања смртности као нечем врло добром Божијег стварања, а преко савременог еволуционизма који се као ,,врло добро'' обожава, дошло се до становишта да Адамов пад није узрок смрти, већ да је пад Адамово непревазилажење већ задате и актуелизоване смрти. То је становиште савремених теолога на челу са фанариотима. Сматрам да је такво становиште изузетна опасност за православну веру.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 5 минута, Milan Nikolic рече

Појавом приклањања смртности као нечем врло добром Божијег стварања, а преко савременог еволуционизма који се као ,,врло добро'' обожава, дошло се до становишта да Адамов пад није узрок смрти, већ да је пад Адамово непревазилажење задате смрти. То је становиште савремених теолога на челу са фанариотима. Сматрам да је такво становиште изузетна опасност за православну веру.

Ти иди онда па кукај Августину.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Milan Nikolic рече

Августину се штошта замера и није једини светитељ са понеким погрешним учењима.

Он је извор доктрине о Исконском Греху. У источних отаца имаш само Прародитељски Грех, што је утолико горе по твоју тезу (пошто му то дође ко нека lite везија пада).

Подели на овим сајтовима

Исконски и прародитељски грех треба разумети као самообману и гордост. Не видим да ,,источни оци'' имају нешто што би противречило ,,мојој тези''. Ако имаш на шта да ми укажеш било би добро.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, Milan Nikolic рече

Исконски и прародитељски грех треба разумети као самообману и гордост. Не видим да ,,источни оци'' имају нешто што би противречило ,,мојој тези''. Ако имаш на шта да ми укажеш било би добро.

Па источна верзија подразумева мање фундаменталну промену. Такође, у тој источној верзији, некрштене бебе и нехришћани нису по аутоматизму осуђени на вечну погибао.

Подели на овим сајтовима

Останимо на причи о теми. Кажеш да ,,источна верзија подразумева мање фундаменталну промену'', само не разумем да ли под тиме сматраш Августина, кога искрено да кажем нисам читао о тој теми, али ти га цитираш? Из оног што је мени познато од предања, сматрам да се подразумева фундаментална промена стања творевине након пада.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...