Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Avocado 
"To što ti navodiš kao činjenice nisu činjenice."

Dao si ukupno 0 argumenata za ovo, a evo već dva sata nešto pokušavaš pametno da napišeš.

"to si loše razumeo američke apologete od kojih "prepisuješ". "

Očigledno ni ne znaš značenje reči "apologeta".
A američki istoričari i jesu najbolji, šta je problem? Dodao bih i Nemce i Britance.

"jer većina Bible scholars su hrišćani "

imaš neke predrasude a i ne znaš o čemu pišeš. Neki od najpoznatijih stručnjaka za istoričnost NZ danas uopšte nisu hrišćani.

" Ni jednog trenutka nisam ništa takvo rekao... "

Dakle, ti nagađaš bez ikakvih argumenata. Može a i ne mora biti.
Pa ti izuči malo, pa reci šta je konkretno izmišljeno šta nije, nemoj kao Maksim po diviziji.

Подели на овим сајтовима

пре 39 минута, Heraklit рече

Izvor koji to tvrdi je neobjektivan i tendeciozan.Šta ćemo sad?

Mnogi izvori nisu krscanski, ali o tome mozda bolje neki teolog ovdje. 

Uostalom, po meni je najjaci dokaz to sto ljudi koji se ponize pred Bogom I daju mu slavu I potraze ga, nalaze ga, I danas, dakle funkcionira. A ako nesto funkcionira po nekom receptu, u ovom slucaju, biblijskom, koga briga kaj ti I ostali vicete da nema koristi od toga, kao kad bi ti meni govorio da nema koristi od rada s nekim alatom, a nikad u zivotu nisi s tim radio nego samo filozofiras. E, to ti je ta prica prijatelju, bez uvrijede.

Подели на овим сајтовима

пре 14 минута, MarkoA рече

@Avocado 
"To što ti navodiš kao činjenice nisu činjenice."

Dao si ukupno 0 argumenata za ovo,

Sasvim lepo sam ti objasnio, ako ne razumeš ili ne želiš da razumeš razliku između neproverene tvrdnje o nekoj činjenici i onoga što zaista jeste činjenica, to je samo tvoj problem.

Цитат

a evo već dva sata nešto pokušavaš pametno da napišeš.

Tim hroničnim kvazi-uvredama samo pokazuješ nemoć.

Цитат

"to si loše razumeo američke apologete od kojih "prepisuješ". "

Očigledno ni ne znaš značenje reči "apologeta".

Ne znam na osnovu čega si to zaključio.

Цитат

A američki istoričari i jesu najbolji, šta je problem? Dodao bih i Nemce i Britance.

Nisam ni pominjao istoričare... osim u smislu:

"Bible scholars" "istoričari"

Što si preskočio jer je tačno, pa na to nemaš odgovor... što te ne sprečava da nastavljaš da pišeš kao da toga nema...

Цитат

"jer većina Bible scholars su hrišćani "

imaš neke predrasude a i ne znaš o čemu pišeš. Neki od najpoznatijih stručnjaka za istoričnost NZ danas uopšte nisu hrišćani.

Zašto na moju tvrdnju "većina Bible scholars su hrišćani " odgovaraš kao da sam rekao da su svi hrišćani???

(a ovo sve u nedostatku odgovora na argument koji jesam izneo)

Цитат

" Ni jednog trenutka nisam ništa takvo rekao... "

Dakle, ti nagađaš bez ikakvih argumenata. Može a i ne mora biti.

Kad ignorišeš sve argumente sagovornika, prilično je izvesno da ćeš smatrati da nema nikakve argumente...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Управо сада, MarkoA рече

Nemoj se samo mnogo nervirati...opušteno.

Projecting again? :)

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Avocado рече

Zašto bi to radili? Zašto bi Rimljani čuvali grob bilo kojeg mrtvaca, naročito onog kojeg su već ubili i razapeli i dopustili da se njegov leš odnese?

Taj deo mi recimo deluje kao sasvim očigledno izmišljen deo priče, naročito što se pominje samo u jednom izvoru dok je iz narativa ostalih hrišćanskih izvora očigledno da nije niko čuvao grob.

Taj deo mi takođe ukazuje na to da su neki od hrišćanskih ranih pisaca dopunjavali priču upravo da izbegnu nezgodna pitanja...

500 neimenovanih ljudi po najstarijem izvoru, dok to mlađi izvori ne pominju.

To baš i ne znamo pouzdano... naročito za baš te ljude koji su bili očevici...

Muhamed.

Realno, tako mozemo da odbacimo sve iz istorije sa istim argumentima, pobijemo tvrdnje svjedoka I istoricara, anyway, pobjednici pisu istoriju.

Tako da danas mogu da vjerujem biblijskom svjedocanstvu, ako to posmatramo kao svjedocanstvo I izjavu svjedoka, samo na osnovu tog spomenutog licnog iskustva, ponizio sam se pred njim, zamolio ga da mi oprosti grehe, I doziveo sam nesto nadnaravno, primio sam osobu Duha svetog u svoje srce.

Imas danas razne osobe ispunjenih raznim duhovima, I kroz joge, meditacije, okultno...

Msm, ne mogu ti ja niti bilo tko nekim starim spisima, dokazati da Bog postoji ako ti ne zelis to isprobati.  

Kao kada bi netko rekao da od sastojaka sodera, cementa I vode, nemre nastati beton, tj ploca npr. Tek dok isprobas, onda znas zasigurno. Ili uzmi bilo koji primjer iz svoje profesije.Pozdrav.

Подели на овим сајтовима

пре 2 минута, SerbCro рече

Realno, tako mozemo da odbacimo sve iz istorije sa istim argumentima,

Ne možeš sve... možeš samo one tvrdnje na koje taj argument može da se primeni... i to baš i radimo... recimo imaš gomilu izvora koji tvrde da su Nemci činili zverstva u konc-logorima, par izvora koji tvrde da nisu (a koji su očigledno napisani u odbranu nacizma) i onda tih par "izroda" odbacimo... 

Što se tiče biblijskih izvora, priča o rimskim vojnicima koji čuvaju grob je "izrod"... ne samo što je "zgodna" za autora, i što se ne uklapa "logično" u priču jer Pilat nema nikakve razloge da šalje vojnike da čuvaju taj grob, već se ne uklapa ni sa ostalim biblijskim izvorima...

Što bi rekla pesmica za decu:

;)

пре 2 минута, SerbCro рече

Tako da danas mogu da vjerujem biblijskom svjedocanstvu, ako to posmatramo kao svjedocanstvo I izjavu svjedoka, samo na osnovu tog spomenutog licnog iskustva, ponizio sam se pred njim, zamolio ga da mi oprosti grehe, I doziveo sam nesto nadnaravno, primio sam osobu Duha svetog u svoje srce.

To je sve u redu... veruj u šta god želiš...

Подели на овим сајтовима

P.S. tj. ispravka:

Bez veze je primer sa konc-logorima jer tu znamo iz drugih dokaza koji izvori su istiniti... ali kapiraš poentu nadam se da ne tražim sad adekvatne primere iz starije istorije.

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, Avocado рече

Ne možeš sve... možeš samo one tvrdnje na koje taj argument može da se primeni... i to baš i radimo... recimo imaš gomilu izvora koji tvrde da su Nemci činili zverstva u konc-logorima, par izvora koji tvrde da nisu (a koji su očigledno napisani u odbranu nacizma) i onda tih par "izroda" odbacimo... 

Što se tiče biblijskih izvora, priča o rimskim vojnicima koji čuvaju grob je "izrod"... ne samo što je "zgodna" za autora, i što se ne uklapa "logično" u priču jer Pilat nema nikakve razloge da šalje vojnike da čuvaju taj grob, već se ne uklapa ni sa ostalim biblijskim izvorima...

Što bi rekla pesmica za decu:

;)

To je sve u redu... veruj u šta god želiš...

Znaci ono kaj ti ne odgovara iz biblije, to budemo izbacili I proglasili umjetnutim tekstom, a ono kaj odgovara gdje bog naredjuje ubojstvo cijelog naroda, to nek ostane, mislim da je to neposteno sa tvoje/ vase strane. 

Pise zakaj je Pilat dao strazu, jer su ga zidovi zamolili iz vec znas kog razloga da ti ne ponavljam jer ocito poznajes bibliju.

Ako vec ne priznajes cijelu bibliju, onda mi  nemoj sa tim ovo je visak, jer ako je branim, onda je branim cijelu.

Подели на овим сајтовима

пре 30 минута, SerbCro рече

Znaci ono kaj ti ne odgovara iz biblije, to budemo izbacili I proglasili umjetnutim tekstom, a ono kaj odgovara gdje bog naredjuje ubojstvo cijelog naroda, to nek ostane, mislim da je to neposteno sa tvoje/ vase strane. 

Ne. Nepošteno sa tvoje strane je da moj argument predstavljaš kao da ima veze sa tim da li mi se nešto dopada ili ne dopada. Argument se odnosi na nesaglasnost izvora, gde je jedan različit od ostalih (iako ne najstariji) i gde taj izgleda u celosti kao da je napisan apologetski ***... to su standardni argumenti zbog kojih se neke tvrdnje u nekim istorijskim izvorima odbacuju i to nema veze sa tim da li se nekom nešto dopada ili ne dopada.

Takođe, ja ne mislim da je Bog naredio ubistvo nekih naroda... ne mislim da Bog uopšte postoji. To da li su Jevreji genocidisali neke susedne narode sa kojima su ratovali ne znam da li je tačno, ali za to vreme ne bi bilo ni naročito čudno, niti bi njih činilo nekim izuzetkom u odnosu na druge narode tog vremena.

*** napisan je tako da se odbrani od napada koji su mogli da nastanu tek nakon događaja.. tek nakon što su hrišćani počeli da propovedaju vaskrsnuće je neko mogao da kaže da je neko ukrao leš, pa da se "pojavi potreba" da vojnici čuvaju grob.

Цитат

Pise zakaj je Pilat dao strazu, jer su ga zidovi zamolili iz vec znas kog razloga da ti ne ponavljam jer ocito poznajes bibliju.

Tek taj razlog je sumanut... da su sveštenici zaista verovali Isusovim propovedima, ne bi ga ni ubili... ili bi se postarali da to što je pričao ne može da se ostvari... ako je Pilat bio baš toliko predusretljiv da im ispunjava želje, mogao je da ga spali... Rimljanima nije bio nikakav problem da nekog spale...

Цитат

Ako vec ne priznajes cijelu bibliju, onda mi  nemoj sa tim ovo je visak, jer ako je branim, onda je branim cijelu.

Pa to ne ide baš tako sa istorijskim dokumentima, a @MarkoA je gurao priču na tu stranu. Istorijski dokumenati se "probacuju kroz sito"... nešto ostane, nešto otpadne... ja u tom kontekstu razgovaram...

Takođe, ne postoji niko ko "ne priznaje celu Bibliju" tj. osporava celu... to vi fantazirate kada pokušavate da učitate loše motive onima koji ne dele vaša uverenja... postoji svakako mnogo toga što je tačno a što piše u Bibliji...

Inače, i sa teološke strane nisam baš siguran kako možeš da braniš celu Bibliju jer su pojedinosti kontradiktorne... ali o tome ne bih sad...

Подели на овим сајтовима

пре 40 минута, Avocado рече

pa, Avocado, nije ni Pilat imao razloge, on je oprao ruke tj. nije imao nista u udelu Isusovom, ucinio ono sto su Jevreji trazili, da preda Isusa na smrt umesto drugog razbojnika,...... nego su Jevreji i njihovi glavni svestenici, koji su duboko upleteni u pricu oko zivota Isusa  i njegove propovedi, imali itekako jake razloge da se nikakva prica o Isusu kao nekom pravedniku koji je cak i vaskrsao, prosiri meju raznim narodima i samim Jevrejima,.... i tako su i izmolili od Pilata strazu kod groba , da bi se zastitili od moguce kradje tela Isusovog sto bi njegovi ucenici mogli iskoristiti za sirenje vere u vaskrslog pravednika Isusa,.... koje moze ugroziti Jevrejsku veru, ali i polozaje i vlast koju su imali kao svestenici i poglavari Jevrejski.

Sto se tice uklapanja,... jedan Izvor (Jevandjelje), prica ono sto drugo (Jevandjelje ) izostavlja, to je princip koji se koristi u Jevandjeljima, ne znam tacno zbog cega, mozda kako ne bila previse obimna...

Подели на овим сајтовима

пре 11 минута, Avocado рече

Takođe, ja ne mislim da je Bog naredio ubistvo nekih naroda... ne mislim da Bog uopšte postoji. To da li su Jevreji genocidisali neke susedne narode sa kojima su ratovali ne znam da li je tačno, ali za to vreme ne bi bilo ni naročito čudno, niti bi njih činilo nekim izuzetkom u odnosu na druge narode tog vremena.

Pa, onda, ako kazemo da hipoteticki Bog postoji,... zasto onda njega optuzivati za genocid, ako su se tako genocidno medjusobno jedni prema drugima ponasali razni narodi, nema izuzetaka u toj prici,... jednostavno, surovost i uzas ratovanja naroda koji su bili jedni prema drugima neprijatelji je bil takva da je trebalo eliminisati svoje neprijatelje,...jer, ako ovaj ne eliminese onoga, onda ce onaj eliminisati njega,... ono, bolje ja tebe da eliminesem, nego ti mene, ...i, to eliminisanje je bilo skroz, do poslednjeg coveka... takvo vreme, surovo iznad svakog naseg poimanja,...

Подели на овим сајтовима

пре 29 минута, Bokisd рече

Pa, onda, ako kazemo da hipoteticki Bog postoji,... zasto onda njega optuzivati za genocid,

To niko tako nije ni radio...

Nešto nemam volje da se na ovoj temi bavim tvojim pokušajima da ubodeš zrno... pa ću sve ostalo preskočiti... ne zameri...  :mahmah:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...