Jump to content

10 Pitanja ateiste na koja svaki hrišćanin mora da odgovori?

Оцени ову тему

Препоручена порука

пре 9 минута, MarkoA рече

@Tumaralo.
Uglavnom nije teško zalkjučiti iz teksta i konteksta. Ako Hrist kaže "Čuli ste to i to, a ja vam sada kažem ovo i ovo", nema neke filozofije.
Svakako nije "kako nam je volja".

Dobro, pošto Isus nije izričito derogirao odredbe Levitskog zakona o incestu, da li je OK ako hrišćanin oženi svoju sestru od strica? Kao što to rade Jevreji i muslimani?

Подели на овим сајтовима

Реаговао сам на то да су, наводно,  они у Индији имали најбољу (врхунску) теологију и философију. Мислим, толико је врхунска да нам никако није пошло за руком да Христову еванђелску науку и цео домострој спасења који је учинио, у пристојној мери објаснимо и приближимо Хиндусима, Кинезима... због те њихове "врхунске" философије.  Посебно је проблематичан тупави  концепт пантеизма, али и реинкарнације. О представама богова да и не говорим.

пре 49 минута, Tumaralo. рече

Svako ko je udario na njih nestao je u istorijskom smislu. 

Са овим се слажем, јер је аргументовано и јасно као дан. А и драго ми је због тога!

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

пре 3 минута, MarkoA рече

@Tumaralo. 
Zamoliću te da uvek citiraš na koji stih ili stihove tačno misliš.

Мисли   на оно да је по Закону брат био дужан да у случају ако брат умре и не остави потомство  узме жену свога брата и брату остави потомство.

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Има и да је Онан просипао семе на земљу, уместо у жену свог брата :D , па га Бог, с правом, казнио.

• Хахаха 1

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Благовесник рече

Реаговао сам на то да су, наводно,  они у Индији имали најбољу (врхунску) теологију и философију. Мислим, толико је врхунска да нам никако није пошло за руком да Христову еванђелску науку и цео домострој спасења који је учинио, у пристојној мери објаснимо и приближимо Хиндусима, Кинезима... због те њихове "врхунске" философије.  Посебно је проблематичан тупави  концепт пантеизма, али и реинкарнације. О представама богова да и не говорим.

Ma kakvi,

Indija je složena, složejniija od čitave Evrope.

Indija je zemlja i najveće teologije i najvećeg idolopoklonstva.

Ovo prvo ne može da se vidi od onog drugog. Al ko zna gde da gleda...

Uostalom, zato hrišćani nisu imali nikakvog uspeha sa misionarenjem u Indiji.

Imali su uspeha samo u Africi i Americi.

A o pravom smislu tog "uspeha" ćemo drugi put...

Uopšte nisu panteisti (izvorno gledano, jer njima je još pre 2500 godina odzvonilo).

A što se tiče reinkarnacije imas i kod pravoslavnih "mitarstva". Usavršavanje posle smrti... stupnjevi kojima napreduje duša ka Bogu.

Kako se to u suštini razlikuje od seljenja duša?

Nikako.

Подели на овим сајтовима

пре 13 минута, MarkoA рече

@Tumaralo. 
Zamoliću te da uvek citiraš na koji stih ili stihove tačno misliš.

To je u 18 glavi Levitskog zakona.

Taksativno se navodi šta je sve zabranjeno i nigde nije zabranjeno između braće i sestara od strica, tetke, ujaka.

I opšte je poznato da se Jevreji i muslimani i dan danas tako venčavaju.

Samo hrišćani ne. Zašto?

Ne zbog Novog Zaveta već zbog rimskog prava.

U stvari, hrišćani na Blisom Istoku takođe praktikuju incest (po našim merilima).

Подели на овим сајтовима

пре 12 минута, Tumaralo. рече

A što se tiče reinkarnacije imas i kod pravoslavnih "mitarstva".

Никакве везе то нема са њиховим поимањем реинкарнације. Јер у светоотачком учењу о митарствима и чистилишту, немаш обезличење тј. губљење личности, што је случај са демонским учењем о реинкарнацији. 

• Свиђа ми се 1

Подели на овим сајтовима

пре 35 минута, Tumaralo. рече

Dobro, pošto Isus nije izričito derogirao odredbe Levitskog zakona o incestu,

пре 10 минута, Tumaralo. рече

Taksativno se navodi šta je sve zabranjeno i nigde nije zabranjeno između braće i sestara od strica, tetke, ujaka. 

Šta onda Isus nije derogirao, ne shvatam?

Подели на овим сајтовима

пре 10 минута, Благовесник рече

Никакве везе то нема са њиховим поимањем реинкарнације. Јер у светоотачком учењу о митарствима и чистилишту, немаш обезличење тј. губљење личности, што је случај са демонским учењем о реинкарнацији. 

A šta je ličnost?

Ono što zavisi od moždane strukture i fiziologije mozga?

Ono što se oblikuje pod uticajem genetike i životne sredine?

Подели на овим сајтовима

пре 7 минута, MarkoA рече

Šta onda Isus nije derogirao, ne shvatam?

Nisam se dobro izrazio.

Isus nije dopunio zakon tako da je u svetlu biblijskih propisa dozvoljeno venčavati se sa sestrom od strica.

Zato hrišćani to i rade na Bliskom Istoku.

A mi ostali to ne radimo - zbog paganskog zakona koji smo sačuvali.

Isto kao što smo mnogo toga sačuvali od pagana....

• Свиђа ми се 1
Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, MarkoA рече

Ti se prethodnih inkarnacija uopšte ne sećaš. Mitarstva, iako ne verujem u njih, govore o jednom putovanju iste inkarnacije. Ovo nije uopšte isto.

Takođe, imaju li inkarnacije početak? Koja karma je plaćena tokom prve inkarnacije? 

Po hinduizmu duša je istinski slobodna što znači da nije tvorevina.

Nije uzrokovana.

Hrišćanstvo uči da je čovek stvoren. Dakle ima uzrok a ima i slobodnu volju.

Apsurd.

Подели на овим сајтовима

пре 1 минут, Tumaralo. рече

Po hinduizmu duša je istinski slobodna što znači da nije tvorevina.

Nije uzrokovana.

Hrišćanstvo uči da je čovek stvoren. Dakle ima uzrok a ima i slobodnu volju.

Apsurd.

Duša nije tvorevina, ali fizičko telo jeste. Postoji li prvo fizičko telo koje je duša uzela?

Zašto je apsurd da je čovek stvoren? Zar nije veći apsurd da misliš da si večni Bog?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...