Jump to content

Препоручена порука

Треба да организујем курс информатике за лица са посебним потребама. Биће укључено неколико лица са физичким/психичким инвалидитетом. Оно што ми је потребно јесте неки материјал који описује методику одржавања наставе, како бих могао написати план рада.

Нпр, колико времена би требало да трају часови или паузе?
На који начин да се приступа кандидатима приликом излагања материје?
Да ли би било боље да су инструктори искључиво информатичари, или ипак педагози који имају потребно знање из информатике?
Колике треба да буду групе, и колико инструктора иде на једну групу?

Ово ми је потребно јер странци су вољни да плате изнајмљивање сале и опреме. А знамо како је с њима. Мораш све детаљно да наведеш (у суштини свака им част - једино тако се нешто заиста и уради, без мешетарења). Рад инструктора је волонтерски, али то је већ на нама.

Свако искуство је добро дошло. Хвала.  srecan.gif

Подели на овим сајтовима

У Човекољубљу је у току пројекат који се тиче рада са особама са инвалидитетом (ОСИ)... Тек треба да кренемо да их посећујемо по домовима како бисмо попунили неке упитнике и сл., али смо до сад већ имали неке састанке, тренинге... углавном, имали смо прилике да се дружимо са њима, да се упознамо... доносили су нам чак и неке њихове филмове које су сами правили у својим удружењима, а у којима они говоре свету да заправо нису ни по чему различити... и то је скроз тачно. Под ОСИ се подразумевају особе са сензорним, физичким или менталним оштећењима; не знам са каквим ћете претежно радити, али уколико су у питању особе са физичким тегобама (а највероватније је та група у питању - церебрална парализа, мултипла склероза, мишићна дистрофија...) - треба знати да су то врло интелигентни људи, пријатни у разговору, разумни, свесни... ни по каквом основу не треба имати предрасуда... Школовани су и није редак случај да имају чак и високу стручну спрему... Ја сам се одушевила кад сам видела колико су способни, упркос свом инвалидитету... колико су чак упорни да дају све од себе како би превазишли колико толико своју телесну немоћ, и колико су посвећени томе што раде... Сумарно, особе са физичким инвалидитетом не треба посматрати као неспособне, нити се према њима тако односити... мислим то по питању дужине часова и трајања пауза, излагања материје - њихова концентрација и интелект нису нарушени... а по питању помоћи око доласка на курс, и самог мануелног рада са рачунаром - они или то обављају у потпуности сами, или већ имају старатеља уколико им је додатна помоћ потребна...

Што се тиче особа са сензорним оштећењима (оштећење слуха, вида...) - ни они немају никаквих сметњи у учењу и размевању (једино што им је потребан неко ко познаје језик глувонемих како би адаптирао ваше предавање њима... или у зависности од степена оштећења вида - адекватан медијум за презентацију... они углавном имају неког уз себе), у том случају би требало због тих техничких ствари нешто више времена за једну наставну јединицу... А особе са менталним инвалидитетом... ту се већ треба консултовати са њиховим васпитачима о методологији... не верујем ни да ће вам их препустити без присуства васпитача, или што ти кажеш педагога... а јако су драги и све у зависности од степена менталног оштећења - и разговор са њима може бити више или мање плодоносан...

Особе са инвалидитетом, којима је инвалидитет дијагностикован, и са којима ћете радити - јесу углавном чланови одговарајућих удружења, са којима ћете ви и остваривати интеракцију... па би ту требало управо остварити контакт са особама које већ раде са њима у оквиру тих удружења (у удружењима ОСИ они већ и имају разне акције, радионице... уходани су кад је реч о заједничким подухватима...). Васпитачи из тих удружења најтачније вас могу упутити у финесе рада са њима... И с обзиром да ће различите потребе имати особе са различитим типовима ивалидитета (сензоријум, моторика, ментални узраст), мислим да ћете групе морати да формирате баш на основу тих критеријума (али, опет кажем, 90% је вероватноћа да ћете радити са особама које имају само различит степен физичке немоћи, а са њима је рад углавном без великих тешкоћа или захтева...)... за бројност предавача и величину групе - као и на класичним курсевима... нису они галамџије, нити немирни попут деце...

А за финансијере... није ретко да они нису нимало упознати са пољем које желе да финансирају, хехе... хоћу да кажем да је могуће да не можете пуно погрешити какав год план да саставите... мој савет је - консултовати удружења ОСИ, како би се успоставио неки додир са целом том причом, а и тамо ће вам дати информације из прве руке о стварним потребама тих лица... и уопште о квалитету рада са њима... даће вам смернице за организацију часова и помоћи у појашњењу флексибилности коју би требало да поседујете...

Ја сам се изненадила кад сам видела колике капацитете те особе поседују, колику вољу... њима најтеже падају етикетирања и неприхваћеност од стране друштва, сама чињеница да их свет насилно изолује... кад превазиђете неке баналне предрасуде - лако је увидети да су они личности као и ми... то је и најбитније да им покажете... неки од њих су ми нпр. пријатељи на фејсу... тако да, можда ћете се чак и изненадити како утврдите да многи од њих заправо већ сасвим добро и баратају рачунарима.  :djetalina:

posaljisvojuporuku.png

"Ако је бол све што видиш, можда тада губиш из вида Мене?"

Подели на овим сајтовима

Još uvijek neznam ni ja o broju niti pravom stanju lica. Danas me šef pitao da li sam voljan da učestvujem u tome, naravno. Pa mi je dao za zadatak da pokušam napraviti neki izvještaj. Pitam ovde jer predpostavljam da ima ljudi sa raznim iskustvima, mada sam se registrovao na još jedan forum koji je više specijalizovan za ta pitanja pa ćemo da vidimo.

Daće Bog da se to sve sprovede kako treba i na zadovoljstvo svih koji budu učestvovali. Hvala ti na odgovoru, izvući ću nešto od teksta kada budemo radili prvi izvještaj.  0442_feel

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...

POMOĆ pitanje??

U pitanju su lica sa posebnim obrazovnim potrebama.

Šta bi se moglo napisati na sertifikat (diplomu) o zavrŠenom kursu informatike?

Nemože se poistovjetiti sa standardnim sertifikatom jer je izvođenje nastave bilo prilagođeno osobama ometenim u mentalnom razvoju, ali bezveze mi da bude neka glupa rečenica, pa da djeluje uvredljivo.

Ima li iko ideju?

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...